מצפון

yaakii

New member
מצפון

הוא דבר חיובי, לדעתכם? ברור שלכל דבר יש יתרונות וחסרונות, אבל באופן כללי-תדרגו את המצפון כדבר שהוא טוב שקיים/רע? האם מצפון הוא משהו מולד / תוצאה מהשפעות הסביבה, במהלך החיים? האם לאנשים כמו הנאצים אין מצפון/שהם מתעלמים ממנו?

המצאה של האדם או שמא דבר שטבוע בנו?

מוסר הוא דבר חמקמק . כדי להגיד אם הוא טוב (למי? באיזה מובן? איך?) או בכלל לבחון אותו מאיזושהי בחינה , אני חושב שחייבים , ביחוד מכיוון שהוא מושג כל כך א-גשמי , להגדירו. אני כמצדד בגישתו של עמנואל קאנט , אקל על עצמי (וגם עליכם P-: ) והעתיק מויקיפדיה את התוכן החשוב לצורך העברת הרעיון שלי : " "עשה מעשיך רק על פי אותו הכלל המעשי אשר, בקבלך אותו, תוכל לרצות גם כן כי יהיה לחוק כללי" [...] העקרון שנובע מפעולת האדם יהיה עקרון מנחה לכל "יש ראציונאלי", לכל אדם היכול לנהוג בתבונה. במילים פשוטות יותר ניתן לומר שעל פי עקרון זה צריך האדם לשאול את עצמו לפני כל מעשה 'ומה אם כולם היו נוהגים באותה דרך?' - הצו הקטגורי מחייב את האדם להסתכל על עצמו כמחוקק "מוסרי" גם לשאר בני האדם. ציווי זה מכונה 'ציווי מוחלט'. ציוויים בנושאים אחרים הם מותנים - הם תלויים במטרה שברצונך להשיג. הציווי המוחלט אינו תלוי בדבר אלא בעצם רעיון הציווי ולכן, לדעת קאנט, הוא ציווי מוסרי לכל בעל תבונה. [...] מהו מעשה מוסרי? יש לשים לב שיש כמה דברים שקאנט לא דורש מהאדם כפעולה מוסרית. הצו הקטיגורי אינו דורש שהאדם יצליח ליצור מציאות טובה יותר או יתרום לאושרם של בני האדם בפועל. הוא אינו דורש מהאדם להיענות לרצון אלוהים. קאנט טוען שהמוסר תלוי רק בכוונות האנשים, ולא בתוצאות מעשיהם בפועל. לכן, קאנט טוען שהחוק המוסרי האובייקטיבי דורש מאיתנו כבוד לחוק התבונה שאותו הוא מנסה להגשים. אותו 'כבוד לחוק התבונה' קרוי גם בשם רצון טוב. קאנט טוען שהרצון הטוב הוא הדבר היחיד המקנה לפעולה ערך מוסרי. לכן, לפי קאנט למעשה טוב יהיה ערך מוסרי רק אם הוא נעשה מתוך חובה לעקרון, ולא רק בהתאם לו. מעשה שלא נעשה מתוך תחושת החובה המוסרית אלא מתוך הנטיות יוכל אולי לתרום לאושר הכללי, אבל יהיה נטול ערך מוסרי. קאנט פותח את דבריו ב"הנחות יסוד למטאפיזיקה של המידות" בטענה הזו בדיוק: 'לא יצויר דבר בעולם, ואף לא מחוץ לעולם, שיוכל להחשב לטוב בלא הגבלה, אלא הרצון הטוב והוא בלבד'. " אם כך , האם ניתן להגדיר את הפילוסופיה החוקרת את הטוב והרע כטובה ? שאלה מעט מסובכת, אך לפי דעתי ניתן להגיד שכן . אם אני יכול להבין בעזרת המוסר שהדבר הנכון והטוב לעשות הוא לחיות בשלום עם כולם - הוא כבר שווה ועל כן נתפס כטוב . אני אוסיף שאלה שלפי דעתי קשה אף יותר . האם לחיות יש מוסר ? יותר מכך , האם חיות יכולות להיות רעות ? שכן , הן אינן חושבות מחשבות של פגיעה וגרימת כאב בידיעה תחילה לצורכי הנאה וכו' . אם כך , האם זהו הנטל הכבד שבלהיות אדם? לסחוב את כל הרוע של היקום המוכר לנו?

בלארוס

New member
לדעתי,

מצפון הוא דבר בהחלט חיובי. לולא הוא לא היינו מודעים לטעויות, ובפרט לאלה שאנו אמורים להתחרט עליהם. היינו פועלים ללא מוסר בלי להבחין, לא היינו מתלבטים לפני מעשה, היינו פשוט חסרי דעת. לגבי הנאצים, הזוועות שהם עשו אומנם קובעות את הסייגים בינם לבינינו, מבדילות אותם מאיתנו ומקטלגות אותם כאנשים מוזרים, רעים ושונים מאיתנו. בפועל, הם היו בדיוק כמונו. כשמחדירים לאדם במשך כל חייו לשנוא יהודים, כשמלמדים אותו על כך בביה"ס, כשבכל פרט מכניסים לו לראש עד כמה היהודים מתועבים, עד כמה הם מיותרים בעולם ומי שישמיד אותם עושה חסד לאנושות - הוא מסוגל להגיע לדרגות כאלה. מלבד זאת, היו נאצים שהיו שותים אלכוהול לפני שהיו מבצעים פעולות כגון ירי בבורות, כדי שיהיו מסוגלים לבצע את המשימה באדישות ובהצלחה. ובכלל, זה רצח פשוטו כמשמעו, ולא חסרים רוצחים בעולם.

למעלה