'מעגל הקסמים' של הצמיחה הכלכלית

'מעגל הקסמים' של הצמיחה הכלכלית

אנשים רבים מתקשים להבין את ממדיו האמיתיים של משבר החוב הנוכחי. עד לא מזמן כולנו ראינו בארה"ב את האימפריה הכלכלית החזקה והעשירה ביותר בעולם וכעת מספרים לנו 'רואי שחורות' למיניהם שהיא נמצאת בבעיית חובות רצינית. רבים מגיבים בספקנות גדולה לכל אותן אמירות 'אפוקליפטיות' שניתן לשמוע היום ביחס לכלכלה העולמית, ומתקשים לקבל את העובדה שהמשבר הנוכחי איננו דומה למשברים שהכרנו בעשרות השנים האחרונות. קשה מאוד להבין משהו שאינך יודע כיצד הוא נוצר. על-מנת להבין באמת את ממדיו של משבר החוב העולמי ולהעריך מה צפוי לכלכלה העולמית בעתיד הלא-רחוק, צריך להבין כיצד הגענו עד הלום. המאמר עוסק בקשר שבין הכלכלה האמריקאית והכלכלות האסייתיות לאורך 30 השנים האחרונות, וכיצד קשר זה יצר 'מעגל קסמים' של צמיחה כלכלית. כמו כן, המאמר מסביר מדוע הקשר הזה הוא שאחראי במידה רבה למשבר החוב הנוכחי. מתוך המאמר: " 'אסטרטגיית הייצוא האסייתית' ו-'אסטרטגיית הדולר כמטבע הרזרב' התקיימו בסוג של קשר סימביוטי, שמתאפיין ב'מילוי' צרכים הדדי- ארה"ב, כלכלה המבוססת על 70% של צריכה מקומית, הייתה זקוקה למימון זול על מנת לאפשר לה לקיים את 'רעב' הצריכה שאינו יודע שובע. אסיה מצידה, הייתה זקוקה לצרכן האמריקאי כדי לחזק את כלכלת הייצוא שלה. ארה"ב הייתה זקוקה לדולר חזק כדי לממן את החוב שלה. אסיה ראתה בחוב האמריקאי מקום מבטחים לעתודות המט"ח שלה, וחוזקו של הדולר אפשר לה לשמור על תחרותיות גבוהה בתור כלכלת ייצוא.... " לקריאת המאמר המלא: http://therulesofthemarket.blogspot.com/2011/12/blog-post_28.html אשמח מאוד לתגובות.

yonatan1981

New member
במילים אחרות

אתה לא יכול לנהל כלכלת שוק חופשי וכשיש משבר שנובע מכשלים מבניים בכלכלה (גלובאליזציה ,קשרי הון שילטון, תאבת הבצע האנושית) ואיך שיש משבר ליצור התערבות שתשמר את המצב הקלוקל. או שישנה התערבות ממשלתית או שאין אבל אי אפשר לרקוד על שתי חתונות.

imagebyrotem

New member
זו בהחלט שאלה חשובה

אם כבר אתה לוקח על עצמך אתגר שכזה, אז אולי עדיף לך לנסות למצוא דרך השקעה שתבודד אותך מהתלות במצב השוק.

imagebyrotem

New member
אתה בטוח ש"גישת הזהב" תחזיק בזמן קריסה

כלכלית גלובלית. התיאוריה הזו אי פעם עמדה במבחן המציאות? ואת הגלגל חשוב ואף צריך להמציא כל פעם מחדש!

3718

Member
לא, הוא המציא את הקונספט שנקרא זהב לפני שנה.

סליחה על הציניות, אבל זה התבקש

imagebyrotem

New member
ציניות מתקבלת בכיף

ברור שהוא לא המציא את הזהב, או את הקונספט של "זהב הוא נכס שלעולם יהיה בעל ערך". אבל אני לא חושב שהוא או אתה יכולים לבטוח שבעת קריסה טוטלית של הכלכלה העולמית, הזהב אכן יעמוד במבחן.

3718

Member
בקריסה טוטלית רק נשק וקופסאות שימורים

אבל לשמחתנו כנראה שלא תקרה קריסה טוטלית. עקב בעיית החוב העולמית מה שכנראה יקרה זה שחיקה הדרגתית של ערך החוב הנומינלי ע"י הדפסת כספים, דבר שיגרום לאנפלציה. המגן הטבעי נגד אנפלציה ושחיקת ערך המטבע במשך 5000 שנה הוא הזהב (זהב פיזי, מתחת לבלטות). אני לא אומר שהוא לא יכול לרדת (כמו עכשיו), אבל קו המגמה הוא למעלה כל עוד יש בעיית חוב מסיבית בעולם.

KobeRider

New member
קו המגמה של זהב הוא למעלה כל עוד

הריביות הריאליות נמוכות. זה קצת שונה מ-"אינפלציה" ועוד יותר שונה מ-"בעיית חוב מסיבית" - אתה מוזמן לבדוק את התאוריה הזו אחורה ככל שיש לך מידע.

shilk84

New member
ראיתי את המאמר הזה

(יותר נכון את הכותרת שלו) ולא יכולתי שלא להיזכר בך.

מציאות אחרת

מה לדעתך תהיה המשמעות של עלייה בריבית על החוב האמריקאי? היא לא תבוא מיוזמתו של הבנק המרכזי, שממש לא יכול להרשות לעצמו עלייה בריבית- למעשה הוא עושה הכל כדי לשמור אותה נמוכה, ולא בשביל לאושש את הכלכלה (הוא כבר מבין היטב שחובות נוספים לא מייצרים צמיחה) אלא כדי שיוכל להמשיך לגלגל את החוב. היא בהכרח תבוא מיוזמתו של השוק החופשי, שיחליט שהריבית הנוכחית לא באמת מצדיקה את הסיכון האמיתי. העלייה בריבית של האג״ח הממשלתי של ארה״ב תהיה ׳תחילת הסוף׳- סימן לכך שהעולם מבין עד כמה מחירו של החוב האמריקאי מנופח. אתה חושב שבנקודה זו כולם ירוצו אל הדולר? http://therulesofthemarket.blogspot.com

aeonf

New member
כמה דברים

1. הבנק המרכזי לא קובע את הריבית ארוכת הטווח אלא רק את הריבית נמוכת הטווח, את הארוך קובע השוק. 2. היום הם לא יכולים להרשות לעצמם, עוד 10 שנים מאד יתכן וכן. 3. החוב האמריקאי זה לא סוף העולם. אפשר "בקלות" לסגור אותו ע"י העלאת מיסים, רק שזה מאד קשה להעביר שם + תוסיף את העובדה שככל הנראה זה יהיה הקדנציה האחרונה של מי שמעביר כזה דבר.

כשאומה שלמה

מקיימת רמת חיים גבוהה בהרבה מזו שהיא יכולה להרשות לעצמה לאורך עשרות שנים, ועושה זאת ע״י ׳תרבות חוב׳, לא רק הממשלה נמצאת בגרעון אלא גם האזרחים. אני לא חושב שאתה מבין עד כמה כל זה הרחיק לכת. האמריקאים מרוששים. האמריקאי של אחרי 2008, הוא ממש לא האמריקאי של 1975. ככל שינסו לחלוב את האזרחים (והם בהחלט יעשו זאת כשלא תהיה להם ברירה) המצב רק יחמיר. http://therulesofthemarket.blogspot.com

אלוני.

New member
לא הכל שחור ולבן

יש לי תחושה שהכנסת את עצמך לאיזו פינה ואולי קיבעון מחשבתי בעניין הזה, אל תאמין לכל מילה ולא כל ענן מוריד גשם. מצב האירופאי גרוע, מצב האמריקאי גרוע, מצב הסיני.... גרוע. כן , מצבו של האזרח הסיני גרוע עשרות מונים ממצבו של האמריקאי ואתה משום מה בטוח שהסיני ימשיך לטפס במעלה העבדות בעוד האמריקאי ימשיך לדעוך. סין כרגע מעצמה כלכלית כמדינה פשוט כי יש שם הרבה אנשים, התוצר לנפש נמוך בעוד התל"ג גבוה ואני לא בטוח שנמשיך עם אותו קו. הדרך תהיה ארוכה ויהיו בה זעזועים הנובעים מצמיחה מואצת ומסוג השלטון או משניהם גם יחד, וכל זה ללא קשר לחוב האמריקאי. אני לא מתיימר לדעת מה יקרה, אתה יודע כמה קשה לחזות- בעיקר את העתיד, אבל בשונה ממך אני חושב שהחוב האמריקאי יטופל טוב יותר מכל חוב אחר בעולם, ייתכן שכל העולם ישלם את המחיר אבל הוא יטופל. בעיות גדולות מביאות לפתרונות גדולים, אחרים.

קיבעון מחשבתי?

למה? בגלל שאני חושב שמי שהתרגל לחיים הטובים והתאפשר לו לחיות אותם גם בלי לעבוד כל כך קשה נמצא במצב הרבה יותר גרוע ממי שעובד קשה, חוסך, חושב ומתכנן קדימה ומחזיק במשאבים גדולים מאוד? לא אמרתי בשום מקום שלסין אין בעיות ואני לא עושה אידאליזציה. ומאיפה ההנחה ש ׳החוב האמריקאי יטופל טוב יותר מכל חוב אחר׳, ולמה בדיוק אתה מתכוון כשאתה אומר ׳טוב יותר׳? http://therulesofthemarket.blogspot.com

למעלה