מספר שאלות

12345621

New member
מספר שאלות

אני בברכת המזון מברך על ראש חודש בכ"ט או ל בחודש שזה ערב ראש החודש ולמחרת בא בחודש. וראיתי בלוח שנה שכתוב שמברכים ראש חודש יום לפני זה, ולכן אינני בטוח בזמן שבו מברכים את ראש החודש. אז באיזה זמן מברכים ברכת ראש חודש בברכת המזון...? מותר או אסור לעבור את הכביש ברמזור בשבת...? ידוע שברמזור יש החלפת אור שלפי האור צריך לעבור את הכביש, האם זה חילול לעבור את הכביש? אם מדליקים אור לפני כניסת השבת, מותר להשתמש בו. אם טלוויזיה מותר או אסור לראות אם הדלקתי את הטלוויזיה לפני כניסת השבת...? וזאת בתנאי שלא מחליפים ערוצים או מגביהים או מנמיכים את הכל, כלומר שומרים על המצב כפי שהיה לפני כניסת השבת. האם זה מותר או אסור?

asaf2000

New member
תגובה

בברכת המזון בראש חודש מוסיפים "יעלה ויבוא". צריכים להוסיף ב-ל' בחודש ובא' בחודש, וכמובן שמתחילים כבר מליל ל' בחודש שזה כ"ט בערב בגלל שהיום מתחיל מהלילה. מותר לעבור את הכביש ברמזור. כמו שמותר להנות מאור שהדליקו לפני שבת. למרות שמהתורה מותר לפתוח מכשיר חשמלי ולהשאיר אותו כל השבת דולק לגבי טלויזיה יש איסור של מראית עין שלא יחשבו שאתה רואה בשבת או שיחשבו שזה מותר. בעיה נוספת שטכנאים של חברות הכבלים עובדים גם בשבת וכן קרייני חדשות או תוכניות שהם בשידור חי ואז אתה נהנה מחילול שבת וזה אסור.

תשובות

בחדש מלא שיש שני ימי ר"ח אומרים יעלה ויבוא בשניהם, למרות שהיום הראשון הוא כ"ט לחודש שעובר. בחודש חסר שיש רק יום אחד של ר"ח אומרים יעלה ויבוא רק בר"ח ולא בכ"ט של החודש העובר. מותר לעבור את הכביש. יש יותר בעיה במקום שאין רמזור שאז אם עוברים את הכביש בזמן שיש תנועה אלול העברת הכביש לגרום לנהג להאט או לעצור. אבל איפה שיש רמזור הבעיה הזאת לא קיימת. בודאי שמותר להשתמש באור חשמל שנדלק לפני כניסת השבת. בקשר לטלויזיה, מעיקר הדין צריך להיות "מותר", אבל בודאי שצפיה בטלויזיה לא מתאימה לרוח ואוירת השבת.

uuuaaa

New member
אני אוהב אסטרונומיה

אני לא הרב כאן אני עונה לך מה שנראה לי: בברכת המזון מוסיפים ברכת "יעלה ויבוא" רק בראש-חודש עצמו, ולא לפני. בחודש חסר (שנגמר ב-כ"ט) ראש החודש הוא רק יום אחד (א). בחודש מלא (שנגמר ב-ל) ראש החודש הוא שני ימים (ל + א). ואם דיברנו על ראש חודש, שתדע שזה כאשר הירח נמצא בין כדוה"א והשמש. מה שראית שכתוב בלוח שנה ש"מברכים את החודש" זה לא בברכת המזון אלא בבית-הכנסת. כלומר בשבת שלפני ראש חודש, החזן וכל הקהל מכריזים שבשבוע הקרוב יחול ראש-חודש ואת התאריך שלו. אין חילול שבת אם אתה עובר ברמזור אדום. אם מדליקים אור לפני שבת מותר להשתמש בו. טלוויזיה... אסור לראות גם ביום חול, אז אתה רוצה בשבת ? :) אבל יש פה גם בעיה של הנאה מחילול שבת של יהודים, וזה הורס את כל האוירה של השבת. ודרך אגב, יש ביהדות הרבה אסטרונומיה. הרבה מגדולי ישראל היו אסטרונומים ואפילו קראו ל-2 עמקים על הירח בשמם של הרלב"ג והאבן עזרא כמדומני (או רבי אברהם זכות). בזמן שאריסטו טען שישנם 3000 כוכבים, חז"ל אמרו שישנם מיליארדי מילארדים (מסכת ברכות ל"ב) ובזוהר ובירושלמי ע"ז כבר כתוב לפני 2000 שנה שכדוה"א הוא עגול ומסתובב סביב צירו.

12345621

New member
ובקשר לאור שאנו נהנים ובחברת החשמל

עובדים, זה גם אסור, מה יעשו אנשים שהם למעשה חלק גדול מהאוכלוסיה שנהנים מהחשמל שעובדי חברת החשמל עובדים? אני שומר שבת וגר בבית חילוני, ואת המחשב מדליקים לצערי לפני צאת השבת, ואחרי צאת השבת אני בא למחשב. מצידי אני אישית לא קשור לחילול, כלומר זה מותר או אסור?

למעלה