יעל, ראיתי ששאלת על לחם קל, ובכן
למען האמת עוד טרם הגיעו באפייה ביתי ת להכנת לחם קל כמו במאפיות. הם מכניסים המון מים ודגנים במקום הקמח וכל התהליך עדיין לוט בסוד...אני רושמת לך מתכון אבל לא מבטיחה שהתוצאה אכן תניב לחם קל ממש... מתכון: לחם קל של זושי רכיבים: ובכן, אני מסתייגת ואומרת כי, אינני יודעת אם ממש "קל" היא המילה הנכונה, הכנתי לחם עשיר מאוד בסיבים, אוורירי, הכנתי לו המון עיצובים וצורות אפייה, ואני מתכבדת להציג את הטכניקות הללו שלב אחר שלב כאן: א. הלחם יכול לבוא ב-2 צבעים...הצבע הטבעי שלו, וצבע כהה יותר המתקבל מהמסה של כפית נס קפה וכפית קקאו במים החמימים של הבצק, ע"י כך נוצר לחם שחור יותר, ומזכיר את צבעו של הלחם הקל הנמכר בחנויות. ערכים קלוריים בסיסיים: סה"כ קלוריות בכיכר הלחם: 1813 קלוריות לכיכר אחת בהתאם לפריסת הכיכר שנאפיית בתבנית ללחם, אני משערת כ 24 פרוסות, מקבלים 75 קלוריות לפרוסה. לחם קל: להכנת כיכר אחת של לחם ¾ 2 ספלי קמח לבן (400 גר') 1 ספל סובין חיטה (125 גר') ½ כף מלח 2 כפיות שמרים יבשים 2 כפיות סוכר 400 סמ"ק מים חמימים (2 ספלים) 2 כפיות שמן זית 1 כפית קקאו (רק אם תרצו הוספת צבע ללחם) 1 כפית נס קפה (רק אם תרצו הוספת צבע ללחם) תוספות מעל: ביצה לבירוש זרעי חמניות, דלעת ושיפון (2 כפות מכל סוג מעורבבים, לא חושבו בסה"כ הקלורי) סה"כ קלוריות 1813 סה"כ שומן 19 גר' בכיכר הלחם: 24 פרוסות 75 קלוריות לפרוסה. אם תכינו מהם 15 לחמניות, כל לחמניה 120 קלוריות. לזרעי החמניות וזרעי הדלעת: 456 קלוריות 28 גר' שומן אופן הכנה: הוראות הכנה: יש ללוש את כל המרכיבים לבצק חלק ולא דביק וזה אומר שאם הוא יבש מדי, יש צורך בתוספת נוזלים ואם הוא רטוב מדי, יש להוסיף מעט קמח לבן ולסרוגין סובין לקבלת המרקם החלק והלא נדבק הרצוי. ולהניח להתפחה למשך הזמן הנדרש , לצורך העניין היום, יום קייצי זה לקח לי בערך 55-65 דקות. לאחר שהבצק תפח, יש כמה אופציות להכנה: 1. לחם אחד שלם בתבנית אפייה ללחם, ללוש לגלגל לצורת נקניק, להניח על תבנית האפייה, לחתוך חריצים עם סכין, לברש בביצה, לפזר מעל שומשום או גרעיני דלעת וחמנייה, או לוותר על זה. להמתין עוד כרבע שעה עד עשרים דקות לתפיחה נוספת בתוך התבנית ולחמם תנור לחום בינוני גבוה, לאפות את הלחם עד שהלחם לא נדבק יותר לדפנות התבנית ומשמיע נקישות חלולות, לצנן הייטב, ולפרוס את הלחם כשהוא כבר קר כי אחרת הלחם יתפרק והפרוסות יהיו עבות מהנדרש. אופציה מס' 2: הכנת לחמניות, מכמות כזו של בצק ניתן להכין 15 -16 לחמניות בגודל סביר, לברש בביצה, לשמשם או לזרות גרעיני חמנייה ודלעת ולהמתין עוד 15 דקות לתפיחה על מגש האפייה, לחמם תנור, לחום גבוה יותר מהחום של הלחם מכיוון שלחמניות אמורות להיאפות מהר יותר מהלחם...ואז להכניס לחמנייה וכעבור 12-15 דקות או לעיתים אף יותר יש לחמניות , כשהצבע מתאים להוציא לצנן, ולהקפיא את אלה שלא אוכלים כרגע. הערות: מקור המתכון: זושי הופק על-ידי תוכנת מטעמים 2001 גרסה 1.1.2