מילה חדשה בעברית: נכדן

מילה חדשה בעברית: נכדן

שלום לכולם,

בישיבתה לפני ימים אחדים, אישרה מליאת האקדמיה ללשון עברית את המילה נֶכְדָּן - נכד האח או האחות. צורת הנקבה היא, ככל הנראה, נכדנית. מעניין לציין שבעבר קבעה מילה זו לתיאור בן האח, אח השימוש במילה אחיין לתיאור קירבה זו השתרש בציבור.

עוד אישרה האקדמיה את דּוֹד רַבָּא ודוֹדָה רַבְּתָא או דּוֹד גָּדוֹל ודוֹדָה גְּדוֹלָה - אחי הסב או הסבתא (וברבים: דודים גדולים). בנוסף, אישרה המליאה רשמית את המילים חִמֵּשׁ וחִמֵּשָׁה בהם משתמשים מזה זמן רב לתיאור בני הנין.

הנה ההודעה הרשמית של האקדמיה. המילה נכדן מופיעה בוויקיגניה מזה למעלה משנתיים...

ארנון

deebeebee

New member
אני דודה גדולה (תרתי משמע)

נכדים עדיין אין לי, אבל ששה נכדנים כבר יש לי (ואף לא נכדנית אחת).
חג חנוכה שמח!

eyholla

New member
חימש - לא חדש

להלן ציטוט משרשור בפורום "קפה הפוך" מ- 8.10.2013, הציטוט מביא מהאקדמיה ללשון:
בן הנין – ריבע או חימש?
בתנ"ך נזכרות המילים שילש וריבע. מכמה פסוקים אפשר להבין ששילש הוא הנכד וריבע הוא בן הנכד: "פֹּקֵד עֲוֹן אָבֹת עַל בָּנִים עַל שִׁלֵּשִׁים וְעַל רִבֵּעִים לְשֹׂנְאָי" (שמות כ, ד. כך גם במדבר יד, יח, דברים ה, ט). ואולם מפסוק אחר יש המבינים ששילש הוא בן הנכד וריבע הוא נכד הנכד: "פֹּקֵד עֲוֹן אָבוֹת עַל בָּנִים וְעַל בְּנֵי בָנִים עַל שִׁלֵּשִׁים וְעַל רִבֵּעִים" (שמות לד, ז). בעברית החדשה נתחדשה המילה חימש (המיוחסת לביאליק).

האקדמיה ללשון עברית

הרב שלום אלישיב ז"ל שנפטר לפני מס' שנים בגיל 102 הספיק להכיר דור שישי לצאצאיו, כלומר את בן החימש, או נכד הנין. לדור זה עדיין אין מילה מתאימה.
איל

למעלה