הרכבות החדשות שבדרך
(( קודם, על השאלה שלך ראוי אולי לענות בשאלה "ומה עושים עם הפקקים בכל יום?" היות ונשאלה בלשון האשמה בלי לבדוק קודם את העובדות הרלוונטיות )) אני חייב לכולם השלמה מלפני כמה ימים אודות הכמות המתוכננת של רכש קטרים וקרונות חדשים עבור רכבת ישראל. ביררתי את העניין, ולהלן הפרטים - הם אמנם נכונים לחודש ספטמבר 2003, אבל אני חושב שהדבר היחיד שהשתנה הוא שירדו מעניין רכישת עשרת מערכי הקרונועים המשומשים משוודיה. הרכבת מתכוונת לרכוש עוד 119 קרונות חד-קומתיים (שמתאימים לעבודה בשיטת 'מו-דו' כמובן), מתוכם 11 ערכים שלמים של עשרה קרונות כל אחד - קרון ניהוג ותשעה קרונות רגילים - ועוד תשעה קרונות רגילים להשלמת ארבעה מהמערכים הקיימים לעשרה קרונות כל אחד וכן עבור עתודה תפעולית של שישה קרונות. למיטב ידיעתי, אף אחד מהקרונות האלו לא הוזמן עדיין. הרכבת מתכננת גם להרחיב משמעותית את צי קרונות הקומותיים שלה. מלבד תשעה מערכים שכבר הוזמנו (וחלקם כבר בדרך לארץ) מתוכנן לעתיד הקרוב רכש של עוד שישה מערכים רגילים (קרון ניהוג + שלושה קרונות רגילים) וכן 30 קרונות עם שירותים לנכים, שישלימו את כל המערכים לחמישה קרונות, כלומר בסך הכל 29 מערכים ועוד קרון ניהוג וכמה קרונות רגילים כעתודה. כאמור, עד כה לא הוזמנו ששת המערכים האלו. גם בתחום הקטרים מתוכננת ברכבת ישראל הרחבה - מלבד חמשת הקטרים שנמצאים כעת בייצור, אמורה הרכבת לרכוש עוד 16 קטרים זהים / תואמים במסגרת תוכנית הרכש הנוכחית. אינני יודע האם נחתמה כבר עסקה, אבל שנכון לספטמבר עדיין לא. התוכנית הנוכחית לא כולל רכש של קטרים יעודיים למשא, למרות שעד לפני שנה עוד דברו על רכש של שני קטרים חדשים של 5000 כ"ס כל אחד לעבודה בדרום. עוד רמז ליחס המתדרדר בארץ לתחום הובלת המשא ברכבת? עם זאת, לא ידוע לי גם על הוצאה מתוכננת מהשירות של קטרים, בעוד שהתוכנית מתייחסת להוצאה מהשירות של כל הקרונות הישנים (כן, נחיה ונראה...) ובכל זאת, בשביל לענות על השאלה המקורית - כיום, בימי ראשון מופעל בבוקר פחות-או-יותר כל ציוד הנוסעים התקין (או תקין חלקית) של הרכבת, כך שהקלה שם לא תבוא עד להגעת קרונות הקומותיים החדשים, וגם אז זו תהיה הקלה זמנית בלבד עד לפתיחת הקווים לנתב"ג ולירושלים ותחילת הוצאת קרונות ישנים מהשירות. כאמור, רכבת ישראל בהחלט כן מתכוונת לרכוש ציוד נוסעים חדש, אולם מי שמחליט על השקעות הרכבת, הווה אומר הממשלה, עוד לא אישר רכישה של ציוד נוסף, למרות שידוע לכל שהזמנת ציוד כזה יכולה לקחת אפילו שנתיים, ולמרות שבשנתיים הקרובות אמורים להפתח מספר קווים ותחנות חדשים (מודיעין ופאתי מודיעין, אשקלון, סוקולוב אולי דימונה) ומתוכננת הגברת השירות בקווים קיימים. כלומר, אנחנו חיים בדמוקרטיה, ולכן יש לנו את הזכות, לפחות פעם בארבע שנים (אבל למעשה, כל הזמן) לבחור את מי שמקבל את ההחלטות על סמך נטיות ליבנו. אני ממליץ להפנות אל אותם אנשים (ובמיוחד שרי התחבורה והאוצר וראש הממשלה) את השאלות הקיומיות האלו.