מה זה קתרזיס?

Jagged chaos

New member
מה זה קתרזיס? ../images/Emo12.gif

ויקיפדיה לא מחזיקה ערך כזה. והמילון לא ממש ברור לי. אם אפשר בבקשה דוגמא מהחיים איך אפשר לקבל קתרזיס זה יהיה מעולה
. אני הבנתי שקתרזיס זה מן הזדהות שגורמת לשינוי בהתנהגות- פחות או יותר. נגיד ייקחו בנאדם אלים ותוקפני בלי שליטה עצמית - ויראו לו קטטה אלימה בין ביריון לבין ילד חלש וצנום. ברגע שהוא ייראה את הסבל והכאב שעובר על הנתקף - זה אמור להביא לו קתרזיס? (במקרה שזה משנה אותו וגורם לו לחשוב על הסובל)... תודה מראש
 

izik79

New member
קתרזיס. הוא פשוט אותו תהליך המביא

לטיהור נפשי, ע"י העלאת זכרונות ישנים או מודחקים.
 

Jagged chaos

New member
ועדיין לא הבנתי.

אתה יכול בקשה נגיד לתת לי דוגמא אישית של סיטואציה שגרמה לך לקתרזיס? ואגב - השיר בחתימה שלך
עצוב רצח
אבל יפה
 

izik79

New member
לא חושב שחוויתי משהו שעונה להגדרה

הזאת. אבל לדוגמא, קח מישהו שכל החיים נמנע מטיסה מתוך פחד, ויום אחד הוא מוצא את עצמו על מטוס. כמובן שבשנייה הראשונה הוא יסבול מחרדה קשה, אבל מייד לאחר מכן הוא עשוי לחוות פורקן עמוק, הרגשה של "הנה, זה לא היה כ"כ נורא כמו שחשבתי". זאת דוגמא לקתרזיס
 

Amber

New member
בטוח שזו דוגמא לקתרזיס?

אני באמת שואלת... האם קתרזיס הוא לא מתוך הגדרתו אירוע רגשי שגורם לאדם לחזור בו מסטייה מהנורמה מבחינת חוק... ז"א... קתרזיס לא קשור מהגדרתו לאנשים אשר מבצעים עוולות כלפי החוק או אנשים אחרים?
 

izik79

New member
מה שהבנתי מההגדרה המילונית..

זה שקתרזיס משחרר כל יצר שלילי או זכרונות ופחדים מודחקים. לאו דווקא התנהגות פלילית או פוגענית כלפי הזולת. אבל אולי אני טועה.
 

Amber

New member
קתרזיס הוא שלב התפכחות.

זו תובנה שאדם מגיע אליה ובעקבות כך מרגיש שחל בו שינוי, טיהור. למשל- במקרה שתיארת- האדם שרואה את המקרה מבחוץ מרגיש מעורער ע"י מה שראה והזעזוע שהוא חש גורם לו לקתרזיס. בספרות קתרזיס הוא בדר"כ שלב אחרון בעלילה אשר בעקבותיו הערכים שהופרו מתוקנים והסדר שב להתנהל כחוק או ע"פ ערכים מקובלים.
 

Arana

Active member
מנהל
קתרזיס

משמעות המילה היוונית "קתרזיס" היא "טיהור" או "זיכוך". מושג זה מקורו בכתבי אריסטו, בעיקר "פואטיקה". עבור אריסטו, שמתייחס למחזות הטרגדיה היווניים, הקתרזיס היה ההיבט של הטרגדיה שמעורר פחד ורחמים ועל ידי כך מזכך רגשות אלו. הצופים רואים את המחזה, חווים רגשות בצורה עקיפה או ייצוגית, וכך (ע"י הצפייה והתחושות שהצפייה מעוררת) מטהרים עצמם מרגשות אלו. מושג הקתרזיס פותח והורחב לתוקפנות על ידי פרויד. פרויד האמין כי שחרור הדחף התוקפני הוא חיוני לרווחתו הנפשית של האדם, וכי דרך ביטוי של הרגשות התוקפניים ניתן לספק קתרזיס לדחף התוקפני. הביטוי של הרגשות לא חייב להיות ע"י תוקפנות ממש - הדרך היעילה לדעת פרויד היא "עידון" (סובלימציה) - להוציא דחפים תוקפניים/מיניים בצורה לגיטימית בחברה, כמו ספורט. בנוגע לתוקפנות, הקתרזיס לדחפים תוקפניים יכולים להיות מחולקים באופן גס לסוג עקיף וסוג ישיר. העקיף הוא הרעיון האריסטוני של קתרזיס – שרגשותיו של הפרט כגון רחמים ופחד מתנקזים באמצעות חוויה עקיפה של רגשות אלו. לכן, אם למשל אתה צופה בסרט אלים, זה מהווה עבורך קתרזיס, אתה "פורק" את הדחפים שלך באמצעות הרגשות שמעורר בך הסרט (הויכוח בין החוקרים הוא תמיד האם סרטים כאלה מהווים קתרזיס או מגבירים את הדחפים. זו כבר שאלה אחרת). סוג אחר של קתרזיס הוא הביטוי הפרוידיאני הישיר של תוקפנות, או קתרזיס התנהגותי, בו התוקפנות מופחתת דרך חוויה ישירה. ההגדרות מתוך המאמר: Catharsis and policy-making: A conceptual sketch של Choi & Wigand.
 
למעלה