אולי
לא ידעתי את הנתון לגבי אחוז הנשירה באנגלית. מעניין. לגבי הזמן הממוצע - אכן ארוך, אבל בעיני - הגיוני. יש מקומות שבהם כן מזמינים פיינליסטים במדעי הרוח (אני מדבר בעיקר על מדעי הרוח כמובן, שהם מה שאני מכיר מעט טוב יותר), בעיקר כאלה שנמצאים בארה"ב. לגבי סמסטר/שנה של עבודה עם המנחה המיועד - איך מנגנון כזה יעבוד? הרי בכדי לעבוד עם המנחה אתה צריך להיות במקום בו הוא נמצא, ושוב, אם בארץ כולם נמצאים (סליחה על הצרפתית) בתחת של השני ומכירים את כולם, במקום כמו ארה"ב זה לא מעשי, וגם המשמעות היא בעצם סוג של קבלה על תנאי (אם הבנתי אותך נכון). היות וממילא כל דוקטורנט הוא על תנאי (ובהחלט אני מכיר אנשים שאחרי שנה אמרו להם שהם לא מתאימים) - מה ההבדל? במובן מסוים אני דווקא רואה נשירה (כלומר אנשים שעפים או "חותמים וויתור" תוך כדי) כדבר חיובי. מה הבעייה עם זה שמישהו מתקבל להרוורד ונושר בדרך (ולרוב זה קורה תוך שנה-שנתיים, לא?)? אתה יכול לעשות אנלוגיה (ויסלחו לי הפלצנים) לקורס טייס (בארץ) - אחרי מנגנון סינון אגרסיבי ואנטנסיבי רוב אלה שמגיעים לקורס לא מסיימים אותו. זה כישלון של המערכת או מערך שהוא בילט-אין לה והגיוני? ולמען הסר ספק, ההשקעה הכספית והאנושית בפרח טייס (גם כזה שעף) גדולה לא פחות מההשקעה ב"פרח" דוקטורט, ולעתים יותר. דווקא המצב בארץ, שבו כמעט כל מי שמתחשק לו לעשות דוקטורט (אני מדבר על מדעי הרוח בעיקר) - יכול, ויכול לסיים אותו עם (איך לומר בעדינות) עבודה סתמית לגמרי, זה המצב הבעייתי בעיני. ומקריאה בפורום נראה לי שגם אתה יכול לראות שהמצב הנחמד שאתה מתאר בארץ - בו נעבוד עם מרצה אחד, אח"כ אחר, נבדוק התאמה, נעבור אוניברסיטה - לא בדיוק עובד מי-יודע-מה. אתה מדבר על לחץ כלכלי נמוך בארץ, אבל אני כנראה מפספס משהו - לא לקבל מלגה, לעבוד תוך כדי, זה לחץ כלכלי נמוך? אני מזכיר שההתחייבות למימון של 4/5/6 שנים בארה"ב הוא תמיד על תנאי, ותמיד האוניברסיטה יכולה להודיע לך שאתה לא מתאים ולא ממשיך. קליקות - וודאי שיש, אבל שוב - גודלה של ארה"ב מאפשר מגוון גם של קליקות ונקודות מבט. לטעמי מערכת הלימוד בארץ ככלל זקוקה לניעור רציני מהרבה זוויות, ובטח שאופי הלימודים אחרי תואר ראשון דורש שינוי. אני לא בטוח שהבנתי מהו אותו מצב אופטימלי שהזכרת בסוף - זה שקיים בארץ?