מהו הסברם של מאמינים(*) לשואה?

evglev1

Well-known member
מנהל
(*) אתגר Harrington

"שנאה זה מה שמאחד את המחנה שלנו" (נתן אשל)
זה כבר ידוע שאצל פלגים מסוימים השואה נחשבת לעונש על התאהבות בסיר הבשר בגרמניה ובאירופה בכלל והסירוב לחזור לארצם. זה לא חדש ונאמר כמה פעמים בחוגים דתיים. אבל באותה מידה אפשר לשאול איך הלא מאמינים מסבירים את מלחמת ששת הימים, ליל הכתב"מים, שלמרות הכוח שפעלו בתחום בארץ ובעולם כבר מעל 30 שנה לא הצליחו להקים מדינה פלסטינית ואיך צעקות האפרטהיד לא הביאו על ישראל את אותן הסנקציות כמו על דרום אפריקה, העובדה שכשהפצצנו את הכור בעיראק, מי שהיה אמור לשמור על הכור לא היה מוכן לוותר על התפילה כדי לשמור עליו והמשיך להתפלל כשהפציצו את הכור מול האף שלו?

Harrington

Well-known member
מנהל
...למרות הכוח שפעלו בתחום בארץ ובעולם כבר מעל 30 שנה לא הצליחו להקים מדינה פלסטינית
לא חושב שזה רלוונטי במיוחד, אך נציין שהתשובה לשאלה קלה זו היא שהפלסטינים מעולם לא רצו ולא ניסו באמת להקים מדינה פלסטינית. בכל אופן לא לצד ישראל. ככל שהם מעוניינים במדינה כזאת, זה במקום ישראל. זאת הסיבה שלא הצליחו. ואגב אם וכאשר היו מצליחים חו"ח להשמיד את ישראל, ספק אם בכלל היו רוצים להקים מדינה פלסטינית (נוספת, מעבר לירדן). כך שזאת סיבה נוספת (ואולי העיקרית) לכשלונם בקטע.

לגבי שאר השאלות שהצגת, כבר אמר מי שאמר (כמדומני בן גוריון) שבישראל מי שלא מאמין בניסים (מחייב אמונה בבורא עולם מן הסתם) אינו ריאלי. הדוגמאות שהבאת הן חלק מהתובנה הזאת. יש נוספות ולא מעט.

(*) אתגר Harrington

הרינגטון לא יודע.

אם היהודים היו מושמדים כליל העולם היה קורס,

אלוהים אמר:"כגורל היהודים גורל העולם".

כמו שצמח לא מחזיק בלי שורשים.

לכן עד היום היהודים תמיד ניצחו.

פשוט אם הם מפסידים אין עולם ואין מי שיכתוב את ההיסטוריה.

כם תיאורטית שהעולם היה יכול לקרוס אחרי משבר הטילים בקובה

שהיה יכול להיגמר במלחמה גרעינית.

בקיצור החלטה אם לחסל את העולם היא אנושית ולא של אלוהים.

בניגוד לשקרים/טעויות של הדתיים אלוהים לא מחליט על שום דבר בעולם הזה,

הכל החלטות של אנשים.

אלוהים רק מסייע קלות לאנשים לבחור בטוב בדרכו הרוחנית.

אם נשווה את המצב לאח הגדול,מספק את התפאורה וה"נינג'ות" אבל לא שולט על

החלטות המשתתפים.

Harrington

Well-known member
מנהל
על אף שברי לכו"ע שהשאלה לא נשאלת בתמימות אלא במטרה להוביל למקום מסוים (כזה שמאפשר ניגוח וכדו'), אביא שוב דברים שכתבתי בענין בעבר;

שאלת השאלות, איפה היה אלוקים בשואה ואם היה, כיצד נתן לזה לקרות.
אומר כבר בתחילת הדברים, התשובה שנתיימר לתת כאן לשאלה זו, לא תספק את הספקנים. בכל זאת מצאתי לנכון לכתוב רשומה זו, כדי לתת לאחת ולתמיד בצורה מסודרת לפחות חלק מההיבטים השונים של היהדות בסוגיה זו.

להבנתי התשובה הנכונה היחידה לשאלה הזאת, היא שאין לנו תשובה עליה. יש אמנם הסברים שונים שאפשר לבחון ואף לקבל, אבל תשובה חד-משמעית? לא חושב שיש מישהו שיש לו.
היהודי שאינו מאמין יקפוץ על תשובה זו כמוצא שלל רב, אך עבור היהודי המאמין היא חלק משגרת חייו. היהודי המאמין יודע לכתחילה שחלק בלתי נפרד מאמונתו הוא העובדה שאיננו יודעים הכל ושלעולם לא תהיינה לנו תשובות על 100% מהשאלות. מי שעובדה זו משפיעה על אמונתו, לא זקוק לשואה כדי לפקפק בקיומו של האל. מי שעובדה זו לא משפיעה על אמונתו, השואה לא תהיה כנראה מה שתשנה זאת.

מה בכל זאת אפשר לענות? כמה דברים. כולם נכונים גם אם אף אחד מהם לא בהכרח מספק;

תשובה א' – זה כלל לא משנה.
מערכת היחסים בינינו לבין האלוקים היא לא מערכת שוויונית, מערכת של תן וקח. מדובר במערכת יחסים בה אנו חייבים לאל מחד, אבל לא יכולים לבוא אליו בדרישות מאידך. טוב? רע? לא משנה. זה מה יש. על כן גם אם אין בכוחנו להבין מדוע נצרכה השואה לקרות, השאלה היכן היה האל במהלכה חסרת כל רלוונטיות.

תשובה ב' – לכתחילה השאלה לא הוגנת.
מערכת היחסים בינינו היא דווקא כן של תן וקח. אלא שהקב"ה הוא זה שקובע את הכללים. כך אנו מוצאים במקרא כללים מאוד ברורים לפיהם אנחנו חייבים בא-ב-ג ובתמורה הוא מתחייב לד-ה-ו. לא ניתן לחלוק על כך שאנחנו, כקולקטיב, לא מקיימים את הצד שלנו. אין לנו אפשרות אם כן לבוא בטענות כיצד הוא לא מקיים את הצד שלו, כאשר לכתחילה נקבע בצורה מאוד ברורה שהא בהא תליא.

תשובה ג' – לכתחילה השאלה מיותרת.
לא רק שעל-פי הכללים אנו חייבים לעשות את א-ב-ג כדי שהקב"ה יקיים את הבטחותיו (החיוביות) כלפינו, אלא שאף נמסר לנו במפורש (כבר לפני אלפי שנים) מה יהיה העונש אם לא נקיים את הצד שלנו בעסקה.

עונש זה כולל בין השאר באופן די מדויק את מה שראינו, בין השאר, בתקופת השואה. אנחנו מדברים אם כן על מצב בו האל עמד לחלוטין בהתחייבויותיו (וזה דווקא יכול להוות ראיה לקיומו), אלא שבעוונותינו היו אלו ההתחייבויות הכואבות יותר שהוא עמד בהן, השליליות.

תשובה ד' – השאלה ראויה אך תשובה, אין.
איננו מסוגלים להבין את מהלכי הבורא. אולי יבוא יום ונבין. אולי גם לא. נכון להיום, אין לנו את הכוחות או הכלים הנדרשים לכך. אז אפשר אמנם למצוא גם חיוב שלכאורה יצא מהשואה, כמו למשל הקמת המדינה שנים ספורות לאחריה, דבר שלא בהכרח היה מתאפשר אלמלא העולם היה נחשף קודם לכן לצורך בקיומה של מדינה ייעודית לעם היהודי. ואולי ההסבר שונה לחלוטין. אנחנו פשוט לא יודעים, אבל אי-ידיעתנו לא משנה כהוא זה את העובדה שהקב"ה יודע מה הוא עושה וחזקה שהוא עושה לטובתנו גם כאשר איננו מסוגלים להבין זאת.​
*****​

יצוין שבכל תשובה ותשובה דלעיל אפשר לפרט, אך על-מנת שלא להאריך בחרתי שלא לעשות זאת בשלב ראשון. אני מניח שהקוראים יבינו את הכוונה גם כאשר הדברים כתובים בתקציר האומר ואם לא, נשמח לפרט בהמשך הדיון, אם יתפתח.

לא נוכל לסיים בלי להתייחס לטענה שאף היא נשמעת לא מעט, לפיה הקב"ה בעצמו ביצע את השואה, שהרי על-פי המאמינים הוא אחראי על כל דבר שנעשה בעולם ועל כן הוא בהכרח גם אחראי לפעולות הנאצים ועוזריהם;

אכן יש ממש בטענה זו, אבל רק אם אנו מתעלמים מכמה דברים מהותיים. גם כאן יש כמה הסברים, וכל אחד יאמץ (או ידחה) את זו שנראית לו.

הסבר א' – כאמור לעיל, הנחת היהודי המאמין היא שהקב"ה יודע מה הוא עושה גם כאשר אנחנו לא מבינים זאת. על כן בוודאי שהוא היה 'מעורב' בפעילות הגרמנים, דבר אשר אגב לא שולל כמובן את אשמתם שלהם ולא כאן המקום להרחיב על כך. מדוע עשה זאת? שאלה זו אינה שונה מהשאלה הגדולה יותר, היכן היה האלוקים בשואה. התשובה היא שמה לעשות, אין לנו תשובה ברורה וחד-משמעית שתספק את כולם.

הסבר ב' – בהמשך לכך שאנו לא עמדנו בהתחייבויות שלנו, הובטחה לנו תקופה של 'הסתר פנים', כלומר תקופה בה העולם יתנהל על-פי דרך הטבע (דרך הטבע וטבע האדם) ללא מעורבות אלוקית, לא לטוב ולא לרע.

גם כאן, קיום הבטחה זו דווקא מעיד על קיומו של האל, אבל מעבר לכך, היא מסבירה לחלוטין את המאורעות הקשים שעברו על עמנו בתקופה זו, מאורעות שהאחרונה שבהן היא השואה. כמובן שעל-פי הסבר זה לא שייך לדבר על 'אשמת האל' ביחס לפעולות הנאצים ועוזריהם, אלא יש לראות במעשים כמשהו שהומצא לחלוטין במוחם הרע של שונאי ישראל האנושיים.

בלי קשר לכל הנ"ל, יש כידוע הרבה מאוד מקרים במהלך השואה אשר בעיני המאמינים מלמדים על נוכחות האל. אנשים שניצלו שלא בדרך הטבע וכיו"ב, וכולנו מכירים סיפורים כאלה. מה זה אומר? מדוע א' ניצל וב' נספה? אינני יודע את התשובה לכך. אבל עבור א' בוודאי שקשה לומר שאלוקים לא נכח שם, גם בתקופה הקשה, כך שבסופו של דבר הכל בעיני המתבונן.

כאמור בתחילת הדברים, המסמך הזה לא יספק את הספקנים. לא את אלה ששואלים את השאלה סתם כדי להקניט ולהוביל למסקנה הכרחית (בעיניהם) מסוימת וכנראה גם לא את אלו שבאמת תוהים בענין. הוא נכתב כולו על רגל אחת, וכל תפקידו הוא לתת הצצה להסברים האפשריים שיכולים לתת מענה לשאלת השאלות. האם המענה מהווה תשובה חד-משמעית מחייבת? ברור שלא ואיש לא טוען כך. אבל הסבר אפשרי אפשר ללמוד מכאן. אם רוצים בכל אופן.​

אביב 2019

Well-known member
שלום לכופר הידוע-
מעשה ידוע אומר-כל שאלה שתישאל, תקבל תשובה.
אבל אתה לא באמת רוצה לדעת,אתה רק מחפש תירוצים-
לכן אתה תישאל שוב ושוב רק כדי להציק
כמו זבוב טורדני.

certified.woke

Well-known member
שלום לכופר הידוע-
מעשה ידוע אומר-כל שאלה שתישאל, תקבל תשובה.
אבל אתה לא באמת רוצה לדעת,אתה רק מחפש תירוצים-
לכן אתה תישאל שוב ושוב רק כדי להציק
כמו זבוב טורדני.
הנשאל השיב תשובת אמת - "להבנתי התשובה הנכונה היחידה לשאלה הזאת, היא שאין לנו תשובה עליה".

לעולם אין המאמינים יודעים להסביר כיצד פועל אלהיהם המצוי אך בתבן אשר בין שתי אזניהם.

כל "הסבר" לארועים דוגמת השואה, או פוגרומים מצומצמים יותר, יוצא מהנחת-מוצא אחת ויחידה - הארוע הוא בהכרח תוצאת החלטה "מושכלת", "מנומקת", "הגיונית" של "ישות", ולעולם אינו ארוע כאוטי, אלא לכל היותר "לא מובן"...פשוט מפני שהנחת המוצא האחת והיחידה היא שהעולם נברא על ידי ה"ישות" ואף מנוהל על ידיה באופן "תבוני" והנחת מוצא אחת ויחידה זו עצמה, לעולם אינה עומדת לבחינה נוכח המציאות הניצפית.

נערך לאחרונה ב:

אביב 2019

Well-known member
אפשר לכתוב ספר שלם רק כדי לענות על השאלה הזאת.
מורה נבוכים בנוגע לשואה.
ישנו הספר-השואה במקורות רבניים.
הסבר בקיצור-הכל כתוב במגילת אסתר. היטלר=המן=עמלק.רק שבימי
היטלר לא הייתה המלכה אסתר שתציל אותנו.##
הסיבה המרכזית לשואה של האשכנזים באירופה-הקומוניזם והכפירה.

האשכנזים חטאו בציונות(נציונאל)-סוציאליזם ונענשו בנציונאל-סוציאליזם.

כמו שמאות יהודים מכל העדות,בשנת 2,023
חטאו בפסטיבל הנובה ונענשו בנו(ח)בה.

אביב 2019

Well-known member
certified לסיכום-התשובה למה קרתה שואה היא תשובה קשה לשמיעה.
אתה לא תאהב את התשובה ובד"כ החילונים כועסים מאוד שאומרים
להם בפנים את התשובה.

האם אתה מסוגל להתמודד עם האמת ?

certified.woke

Well-known member
certified לסיכום-התשובה למה קרתה שואה היא תשובה קשה לשמיעה.
אתה לא תאהב את התשובה ובד"כ החילונים כועסים מאוד שאומרים
להם בפנים את התשובה.

האם אתה מסוגל להתמודד עם האמת ?
אמור נא לי את התשובה בפנים ואראה האם אני מסוגל להתמודד עימה.

אמת?
"אמת" היא פני הדברים, פני המציאות.
ספר מהי האמת לדעתך ונראה האם היא עולה בקנה אחד עם פני הדברים...

אביב 2019

Well-known member
אמת?
אני מאמין בשכר ועונש.לעיתים העונש מגיע מאות שנים לאחר העבירה.

קבל משל-הידע שלך ביהדות,מפרשים,רבנים,רמב"ם ועוד הוא כמו של ילד בכיתה א'.
עם הכלום ידע ביהדות של החילוני, אתה שואל שאלות של אוניברסיטה.
לך תתן תשובה של אוניברסיטה לילד בכיתה א' ?

certified.woke

Well-known member
אני מאמין בשכר ועונש.לעיתים העונש מגיע מאות שנים לאחר העבירה.

קבל משל-הידע שלך ביהדות,מפרשים,רבנים,רמב"ם ועוד הוא כמו של ילד בכיתה א'.
עם הכלום ידע ביהדות של החילוני, אתה שואל שאלות של אוניברסיטה.
לך תתן תשובה של אוניברסיטה לילד בכיתה א' ?
אמונה היא קבלת טענה שאתה יודע כי אינה בת-בחינה והינה חסרת כושר-חזוי, אולם בדרך כלל המאמין אינו תופש זאת ואינך יוצא מן הכלל.
ידיעה היא קבלת טענה שאתה יודע כי הינה בת-בחינה ואינה חסרת כושר-חזוי.

מהו הידע שלך ביהדות, מפרשים, רבנים, רמב"ם ועוד?

אגב, לא התיחסת לזאת...

אביב 2019

Well-known member
מת?
בגלל שאני "אוהב" אותך אני אסבך לך את השאלה-
אני טוען שעם ישראל עבר לאורך ההיסטוריה,לא אחת ,אלא 7 שואות.
שבע פעמים עם ישראל עבר שואה קטסטרופלית שהן הן הסיבה לכך שיש בעולם
כל כך מעט יהודים.##
מדוע הקב"ה עושה לנו שוב ושוב שואה,שבע פעמים ?!

certified.woke

Well-known member
בגלל שאני "אוהב" אותך אני אסבך לך את השאלה-
אני טוען שעם ישראל עבר לאורך ההיסטוריה,לא אחת ,אלא 7 שואות.
שבע פעמים עם ישראל עבר שואה קטסטרופלית שהן הן הסיבה לכך שיש בעולם
כל כך מעט יהודים.##
מדוע הקב"ה עושה לנו שוב ושוב שואה,שבע פעמים ?!
אתה מניח כי קיים "בורא" ו"מנהל" לעולם, אך אין לכך שום אישוש תצפיתי.
הטבע "מתנהג" בסדירות, עקביות, מתכונתיות, ולו ברמה הסטטיסטית, אולם גורל הפרט כאוטי בין אם מדובר בקומץ ובין אם מדובר במליונים.
גדול "הוגי הדעות" כאן מודה כי אין תשובה.
קטן "הוגי הדעות" כאן גורס כי כל השתלשלות ענינים כאוטית מתרחשת בדיוק אלוקי "כך ולא אחרת".

למעלה