לחזור או לא לחזור, זאת השאלה...

אליקים

New member
לחזור או לא לחזור, זאת השאלה...

גילי ברשותך, מבקש להעלות את הנושא: "חזרה בתשובה" רבות אנו שומעים את המושג, חזרה בתשובה. אז נשאלת השאלה, למה הכוונה ? לא במובן של אנשי האמונה... אלא איך כל אחד מאיתנו רואה ומבין את זה. מה הפרוש שלנו לאמרה הזו ? האם היא מדברת על להפוך להיות אדם מאמין, או שאולי "דתי"... ? ואולי מסתתרת מאחוריה כוונה אחרת לגמרי ומישהו בכלל סיפח אותה לעצמו...ושינה אותה לצרכיו...? האם האנשים "חובשי הכיפות" הם אנשים שחזרו בתשובה והפנייה לחזור בתשובה מופניית לאלה שללא כיפות ? או שאולי בדיוק להפך...? האם הכוונה להפוך למישהו שמאמין שיש אלוהים וברגע שיגיד "אני מאמין" הוא חזר בתשובה ? ואולי הכוונה בכלל להפוך להיות בן אדם...? לדעתי זו אמרה חשובה מאין כמותה אבל בתנאי שלוקחים אותה למקום שאליה היא שייכת, עלה בליבי הרעיון להציב לנו אתגר, לנסות לנתח אותה, להבין את משמעותה ואולי גם להצליח... זהו נושא שגם אם הועלה בעבר, כאן או במקום אחר, תמיד ניתן לדון ולדוש בו מחדש, לנסות לראות את הדברים בצורה קצת שונה, קצת אחרת ובאור אחר. אתגר לא קטן ומעניין... ופניה לאיש המתח: בבקשה תשתדל(אם תחליט להשתתף), לתת את חוות דעתך ולא דברים שאמרו או כתבו אחרים... השאלה הנה לחברי הפורום ולכל מי שנכנס לכאן מתוך עניין או סקרנות, כי כולנו בפורום לא סניגורים... אלא רק משתתפים... אליקים

וואוו וואחד שאלות העלת

כותבת עכשיו מתוך קריאה ראשונה מאוד יתכן שבהמשך יעלו אצלי עוד דברים. כעיקרון לחזור בתשובה נתפס אצלי כמו שהחברה מתייחסת למושג. איש חילוני שהפך לדתי. אבל............ברגע שכתבת אולי מישהו סיפח אותו לעצמו פתאום אמרתי לעצמי אולי לחזור בתשובה זה לחזור עם תשובה? אולי המסע שלנו אל עצמינו ואל הסביבה, הכניסה לתהליך מודע יותר לתהליך גיבוש של האמונות, החששות, הכמיהות, הראייה שלנו את האחר, את העולם וכו' שמביאים אותנו לתהיות מחודשות לגבי תפיסות שהחדירו לנו ועכשיו אנחנו מתבוננים בדברים מחדש ובוחנים האם זה באמת נכון לתפיסה העצמית שלנו או שזו תפיסה של אחר שהטמיע אותה בנו החקר הזה שמביא איתו הרבה שאלות. אז אולי לחזור עם תשובה זה כל פעם תובנה אחרת שאנחנו מגיעים אליה?

אמא'לה... אוהבת את זה!!!../images/Emo23.gif

וגם אם יש לי המונמונמון לומר בנושא, אני מעדיפה להמתין קצת.. רק קצת, כי ברור לי שלא כותבת לצאת מידי חובה. אז בערב? בתקווה שתהיינה תגובות נוספות
לחזור בתשובה... (מה השאלה בכלל?)

חזרה או לא?

אני לא מבין כל כך את המושג "חזרה בתשובה". אני יכול להבין אנשים שמעונינים לעשות איזה סדר בחייהם ולהנתב בדרך של ערכים כפויים. אני מקבל שאנשים מעונינים בדרך של אמונה עיוורת -דבר הנותן חופש מוחלט מחשיבה ומשאיר את כל השיקולים בידי האוביקט בו הם מאמינים. כל דרך שאדם יבחר לעצמו מבלי להזיק לסובביו מקובלת עלי. אישית אני ממש לא בעד חזרות בחיים, עדיפה בעיניי ההתקדמות מאשר חזרות. ..אם אני לא חוזר בתשובה זה אומר שאני מתקדם בשאלה או ש..
יום טוב אנשים

בהחלט תיתכן

אגב אין כוונת המשפט כלשונו אלא מטבע לשון שעיקרו סליחה, החזרת דברים לקדמותם...

אליקים

New member
מטהמורפוזה

לא בהכרח מדובר בחזרה בזמן, יכול להיות שמדובר בחזרה למצב מסויים, מצב נכון שאליו אנחנו צריכים לחזור. מצב שבו נמצאת התשובה לכל... אם אנו הולכים בדרך ותוך כדי, נתקלים בתופעה שנראית לנו מעניינת ושונה מכל מה שהכרנו, אנו עלולים לחשוב שמצאנו את הדבר האמיתי, להשאר שם, להתקע שם ולא להמשיך לאן שפנינו נועדו מלכתחילה. אם אנו הולכים בדרך ותוך כדי, אנו מגיעים לפרשת דרכים, להמשיך ישר, זה לא מעניין, עובדה שעד עכשיו לא יצא מזה כלום, אבל בימינה או שמאלה, יש משהו מסתורי, משהו לא ידוע, משהו שמושך אותנו לשם, עוזבים את הדרך שבה צעדנו ופונים לדרך האחרת, לאחר כברת דרך והדרך ארוכה היא... ולאחר שמסתבר שאין בה שום דבר שונה, כבר אין רצון וכח לחזור. אלו הם מלכודות.. ויש כאלה בלי סוף. אלו הן רק שתי דוגמאות מני רבות, שאפשר לתת, בכדי לנסות ולהבין את הדברים. ואת הנושא שבו אנו דנים. שוב, זוהי רק אפשרות, אין כלל שום חובה שהיא הנכונה. אבל זה רק בא להראות כמה הדבר אינו פשוט.

אנטוליו

New member
פירוש של ביטוי "לחזור בתשובה" הוא להפוך

מאדם חילוני ואתאיסט לאדם מאמין ושומר מצוות. לעומת זאת, מי שמאמין במיסטיקה לא יכול להיות חילוני ואתאיסט אומנם, אך גם לא חייב לדגול בדת כלשהי ולקיים את מצוותיה. הוא פשוט מרגיש ומאמין שקיימת מציאות מעל ומעבר למציאות הפיזית וגשמית, והיא עבורו יותר אמיתית מאשר עולם תעתועים חולף זה. להתחבר ולהתמזג עם המציאות הנצחית הזאת צריכה להיות מטרת חייו של המיסטיקן, מין הגשמה עצמית. זהו הפירוש המיסטי של הביטו הדתי "לחזור בתשובה". למי שמבין אנגלית אני ממליץ לקרוא את הקטע הבא שלקחתי מהויקיפדיה בנושא המיסטיקה: Mysticism (from the Greek μυστικός (mystikos) "an initiate" (of the Eleusinian Mysteries, μυστήρια (mysteria) meaning "initiation"[1])) is the pursuit of achieving communion or identity with, or conscious awareness of, ultimate reality, the divine, spiritual truth, or God through direct experience, intuition, or insight. Traditions may include a belief in the literal existence of dimensional realities beyond empirical perception, or a belief that a true human perception of the world transcends logical reasoning or intellectual comprehension. A person delving in these areas may be called a Mystic. In many cases, the purpose of mysticism and mystical disciplines such as meditation is to reach a state of return or re-integration to Godhead. A common theme in mysticism is that the mystic and all of reality are One. The purpose of mystical practices is to achieve that oneness in experience, to transcend limited identity and re-identify with the all that is. The state of oneness has many names depending on the mystical system: Illumination, Union (Christianity), Irfan (Islam), Nirvana (Buddhism), Moksha (Jainism), Samadhi (Hinduism), to name a few.

חזרה בתשובה

להכיר את הפנימיות שבך להגיע לשורש שלך ומשם לצמוח...(לא דווקא קשור בדת) עזר כנגדו

אנטוליו

New member
אז למה חוזרים בתשובה מגדלים זקנים,

חובשים כיפות ומקיימים מצוות בקנאות יתרה, אפילו יותר מהדתיים מלידה? בכדי להכיר את הפנימיות שבנו יש צורך בכל הסמננים החיצוניים הללו?

אליקים

New member
סמלים ואשליות

מאין לך שסממנים אלה מצביעים על חזרה בתשובה ? האם לחזרה בתשובה יש סימנים, או סמלים ? האנשים האלה שינו את אורח חייהם, זה הכל... הם לוקחים את המושג "חזרה בתשובה" ומשתמשים בו, בכדי לתאר שינוי זה, אז מה ? אנחנו רואים בהם חוזרים בתשובה, כי ככה טבוע בנו לחשוב... אולי חזרה בתשובה זה בכלל דבר נסתר וכאשר הוא מתרחש, אף אחד לא יכול לדעת זאת, כי זה משהו פנימי ואישי, של אותו אדם ? אז עד שלא נבין מה פרוש ומה המשמעות של לחזור בתשובה, איך אנחנו יכולים לקבוע זאת על אחרים... הכל זה ניחושים... הכל זה ספקולציות... הכל זה אחיזת עיניים ואשליות... הכל זה סמלים... אבל לא הבנה.. זה בדיוק מטרת הנושא, לנסות ולגעת בדבר, לנסות ולחוש אותו, לנסות ולהבין אותו. אכן משימה לא קלה, אבל מהותית מאין כמותה...

חזרה בתשובה

החזרה: היא תמיד על הקיים, על הידוע, על העבר. החזרה, הבירור, הבדיקה, הבחינה מחדש; מעוררת שאלות חדשות. כאשר התשובה לשאלות המתעוררות, היא שייכת להווה ולעתיד. (לא מדובר על הקאת החומר ששינָנו במבחני בית ספר...) נראה לי שלא אטעה בהכללת יתר אם אומר שזאת דרך העבודה בכל התפתחות שהיא: מדעית, אמנותית, נפשית ורוחנית. נכון שיש לפעמים קפיצות גאוניות, הברקות פיתאומיות, שהן נראות כביכול יש מאין. אולם גם הן מהוות טיפוס, אומנם זריז בצורה יוצאת דופן, אך על הכתפיים של המטפסים הקודמים להם. "חזרה בתשובה" היא הביטוי היהודי לעבודה הרוחנית. שאומרת חזרה למקורות המתועדים שתעדו קדמונינו אודות מפגשיהם הרוחניים. מאברהם אבינו שמתואר כגדול המאמינים; ועד משה רבנו שמתואר כגדול הנביאים; ועד משה (הרמב"ם) שעליו אמרו: "ממשה עד משה לא קם כמשה"; ועד גדולי החסידות שבדבריהם ידעו להעצים את הנפש הרוחנית (עיינו למשל בסיפורי חסידים: "אור הגנוז" של מרטין בובר, ספר מיוחד במינו, לדעתי): ועד ל"מסע בחלל הפנוי" שהוציא דב אלבוים, בשבועות האחרונים, ספר שאלי, בכל אופן, הוא מאד מדבר. חזרה לתיעוד של מפגש רוחני, מאפשרת לדעתי, לקבל משהו מההצתה וההטענה הרוחנית שחווה המתעד, ושאותו התכוון התיעוד להעביר. ה"חזרה" שבחזרה בתשובה, היא לטעמי, קריאה מעורבת, שבא הקורא מנסה לייחס את הכתוב לעצמו. (כמו למשל: הפסוק בספר בראשית:"ויקרא ה' אלקים אל האדם ויאמר לו: אייכה?" היא שאלה שאם הקורא מייחס אותה לעצמו הוא ישאל: אייה אני בעולמי: בהצבת מטרה, בלקיחת אחריות, בשמירה על הגן –כדור הארץ שלנו-בשמירה על גן העדן האישי שלי, וכן הלאה...כל אדם וה"אייכה?" שלו). זו קריאה שמעלה שאלות שדורשות תשובות חדשות, יצירתיות, ובכל מקרה תשובות כנות. כך אני תופס היום את החזרה בתשובה האישית שלי, אני אומר ה-י-ו-ם, היות שהיום מבחינה נפשית אני במצב של "חוזר בשאלה" אודות האמונה שהאמנתי בה ונהגתי לפיה. לכן, מדברת אלי היום החזרה בתשובה של אנשים כמו דוב אלבויים, הסופרת יוכי ברנדס ודומיהם, כמו גם בתי המדרש החילוניים: עלמא, אלול ודומיהם שקוראים את המקורות קריאה חיה, ששואלים שאלות אמיתיות, ושמנסים להעלות תשובות הנוגעות לחייהם ולזמנם, תשובות יצירתיות, ובכל מקרה תשובות כנות. שבת שלום לכם יקרים, שבת מנוחה עם נשמה יתרה, פרי מגדים

אליקים

New member
שאלות, שאלות, שאלות ומה עם תשובה...

כל הדברים הנ"ל הנם הדברים שאותם אנו מכירים, שאותם לימדו אותנו, כך אנו רואים אותם וכל מה שכתבת יכול להיות, או הנו, נכון ומדויק, או לא נכון ולא מדויק, תלוי מי קורא אותם ומה דעתו בנושא. אבל נשאלת שאלה נוספת, שאלה שמנסה ללכת לכיוון קצת שונה ולו רק בשביל הסקרנות שבעניין. וצריך לזכור שסקרנות הנה נקודת מפתח שבלעדיה, לא נתפתח ונשתנה, הסקרנות הנה הדבר הראשון, בכל תהליך של חיפוש חדש, עבודה חדשה הבנות חדשות, הסקרנות תמיד היא הניצוץ שמצית את הלהבה. האם לא יכול להיות שאנחנו טועים, האם לא יכול להיות שהיינו צריכים בכלל לעשות דברים אחרים, אולי הכוונה בחזרה בתשובה הנה, שצריך לעשות חשבון נפש, להבין שכל מה שעשינו עד עתה שגוי, שאם נמשיך בצורה זאת לא נגיע לשום מקום, שאולי יש משהו אחר ושאנחנו מפסידים אותו ואנחנו הולכים או רודפים אחרי הזנב שלנו, מסתובבים סחור סחור ותמיד חוזרים לאותה נקודה. האם לא יכול להיות שהכוונה בחזרה בתשובה, הנה, תוריד את כל המשא שאגרת אתה ואבותיך במשך שנים רבות מאוד, תפטר ממנו כי ככל שעובר הזמן הוא מכביד עלייך יותר ויותר, תסיר זאת מעצמך, השאר ערום ללא כל השפעות, ללא כל דעות מוקדמות, ללא כל מה ששיכנעו אותך שנכון, תתחיל מאפס, תתחיל מחדש, תתרוקן מכל ותטהר עצמך מכל ה"רעל" שצברת וכאשר תהיה "חסר כל", כאשר לא יהיה מי שישפיע עליך, כאשר לא יהיה מה שישפיע עליך, אז תוכל לחזור לדרך המלך, אז ורק אז, תוכל לצעוד בביטחה על הדרך הנכונה, על הדרך המובילה אל הגאולה המיוחלת. האם אין איזה שהוא סיכוי שכך צריך לעשות, האם לא יכול להיות שזו בעצם הכוונה בחזרה בתשובה ? אליקים

הסקרנות מבחינתי - היא התשובה עצמה../images/Emo45.gif

אוהבת את - תוריד את כל המשא שאגרת אתה ואבותיך במשך שנים רבות מאוד, תפטר ממנו כי ככל שעובר הזמן הוא מכביד עלייך יותר ויותר, תסיר זאת מעצמך, השאר ערום ללא כל השפעות, ללא כל דעות מוקדמות, ללא כל מה ששיכנעו אותך שנכון, תתחיל מאפס, תתחיל מחדש, תתרוקן מכל ותטהר עצמך מכל ה"רעל" שצברת וכאשר תהיה "חסר כל", כאשר לא יהיה מי שישפיע עליך, כאשר לא יהיה מה שישפיע עליך, אז תוכל לחזור לדרך המלך אני חושבת שמאד קשה להגיע למצב שכזה, שבו אנו מתנערים לחלוטין ובאמת מכל מה שאנו יודעים ופותחים עצמנו לקבלה של משהו אחר, בעיקר כאשר הוא שונה מאד ממה שחשבנו שאנו יודעים. יחד עם זה - כן אני חושבת שזו האידיליה של חזרה בתשובה. אני חושבת שבכדי לזכות בתשובה - מן הראוי לשאול שאלות, ומכאן לקבל תשובות. קודם להעז ולשאול - את עצמנו, ולחפש תשובות בתוך עצמנו, כאלה שלא נסמכות על פירושים ודיעות של אחרים, ויהיו חכמים ככל האפשר. לצעוד בדרך שאנו מתווים לעצמנו, להיות נאמנים לעצמנו, לאמת הפנימית שלנו כשהיא נטולת פרשנויות של אחרים - וזה קשה.. קשה מאד אפילו. מבחינתי - אפשר שמודעות עצמית, או איך שלא נקרא לזה, היא תחילת התשובה. חזרה למקור, (יש קלף כזה שנקרא "המקור" בחפיסה של אושו, שכל פעם כשאני נתקלת בו, הוא מעלה בי אסוציאציאטיבית את המושג "חזרה בתשובה".)

אליקים

New member
"חבלי לידה"

מבקש להבהיר מספר דברים. כל מה שכתבתי בעבר, כותב בהווה ואכתוב בעתיד, אין לי רצון להוכיח. אין לי צורך להוכיח. אין לי יכולת להוכיח ! אלה הם דעותי האישיות בלבד ואין שום חובה או צורך לקבל אותם. מי שהדברים מסקרנים אותו, יצטרך לבדוק אותם לעצמו וחלילה לו מלקבל אותם ככתבם וכלשונם. כתבת בתגובתך: "וזה קשה.. קשה מאד אפילו." זה הרבה יותר, זה כמעט בלתי אפשרי, אבל כמעט... זוהי אכן משימה כמעט בלתי אפשרית, אבל לעולם לא בלתי אפשרית, כל דבר אפשרי... זוהי המלחמה הכי קשה, הכי אכזרית ובעלת הקורבן הגבוה ביותר, "חיינו הנוכחיים", אולם זאת גם המלחמה היחידה עלי אדמות שלא רק שמותר להלחם בה, אלא שחובה להלחם בה. ובעקבותיה תבוא לידה מחדש. בניגוד לשאר המלחמות, שאנו מכירים מהעבר ונכיר בעתיד, זו היחידה שהנה מלחמת חובה. עד עכשיו ברוב המקרים הכתיבה הייתה בלשון רבים, "אנו", "אנכנו" וכו'. בכתיבה של מה שהדגשת מתוך מה שכתבתי, הדברים נאמרו אל היחיד "אתה" ויש לכך סיבה. במלחמה זו בניגוד לכל המלחמות האחרות, אנו נלחמים לבד ואין מי שיעמוד לצידנו, אנחנו מאוד אוהבים להשתמש בסיסמה "אם לא נהיה תלויים אחד בשני, נהיה תלויים אחד ליד השני" אולי זה נכון כאשר הבוסים שלנו משתמשים בזה, אולי זה נכון כאשר המפקדים שלנו משתמשים בזה. אולי זה נכון כשמדובר בחברות, אולי. אולם במלחמה זאת, אם נהיה תלויים אחד בשני, נהיה תלויים אחד ליד השני ! צריך לזכור ולנסות להבין, אין מלחמה יותר צודקת מזאת, זאת המלחמה האמיתית היחידה שלא ניתן בלעדייה, אולם זו גם המלחמה היחידה, שהסיכוי שנצא אליה כמעט בלתי אפשרי, שואף לאפס. אין אמא שלא תסכים להקריב עצמה למען ילדיה, אבל אף אחד(כמעט) לא מוכן להקריב עצמו למען חרותו, למען עצמאותו, למען גאולתו. כנראה שעדיף לנו "לחיות" בתוך "גיהנום" אמיתי, מאשר בגן עדן דמיוני... אליקים

תודה פרי מגדים ידידי../images/Emo45.gif

חזרה בתשובה - לפחות הפירוש הרווח לזה הוא אכן "שיבה לחיק הדת" על כל ההשלכות שנובעות מכך - לבוש כזה או אחר, הליכה בדרך מאד מסויימת ועוד כאלה שלא פעם מצטיירים כהחלפת מסגרת במסגרת. מאד מתחברת למילים האלה: ה"חזרה" שבחזרה בתשובה, היא לטעמי, קריאה מעורבת, שבא הקורא מנסה לייחס את הכתוב לעצמו. (כמו למשל: הפסוק בספר בראשית:"ויקרא ה' אלקים אל האדם ויאמר לו: אייכה?" היא שאלה שאם הקורא מייחס אותה לעצמו הוא ישאל: אייה אני בעולמי: בהצבת מטרה, בלקיחת אחריות, בשמירה על הגן –כדור הארץ שלנו-בשמירה על גן העדן האישי שלי, וכן הלאה...כל אדם וה"אייכה?" שלו). זו קריאה שמעלה שאלות שדורשות תשובות חדשות, יצירתיות, ובכל מקרה תשובות כנות. כך אני תופס היום את החזרה בתשובה האישית שלי, אני אומר ה-י-ו-ם, היות שהיום מבחינה נפשית אני במצב של "חוזר בשאלה" אודות האמונה שהאמנתי בה ונהגתי לפיה. לכן, מדברת אלי היום החזרה בתשובה של אנשים כמו דוב אלבויים, הסופרת יוכי ברנדס ודומיהם, כמו גם בתי המדרש החילוניים: עלמא, אלול ודומיהם שקוראים את המקורות קריאה חיה, ששואלים שאלות אמיתיות, ושמנסים להעלות תשובות הנוגעות לחייהם ולזמנם, תשובות יצירתיות, ובכל מקרה תשובות כנות. ובעיקר לשורה האחרונה - תשובות כנות, יצירתיות, מתוך האמת הפנימית. אחלה שבת לנו - פרי יקר

חי אדר

New member
לפרי מגדים

אהבתי את התובנות שהעלית לגבי התשובה בצד זה אוסיף ואציין כי רס"ג מפרש תשובה מלשון לצאת מהמצב הנוכחי הטבול וספוד בחטא כלומר לשוב מהמצב של החטא.

למעלה