לוקחים מבחנת דם ומסרכזים אותה,

ד2003

New member
לוקחים מבחנת דם ומסרכזים אותה,

נקבל למעלה שכבת פלסמה בנפח מסויים. כיצד תושפע נפח שכבה זו אם האדם שממנו נלקח הדם חי באזור ההרי שהחמצן בו מועט? לדעתי נפח הפלסמה ירד ונפח שכבת תאי הדם האדומים שלמטה תעלה. נכון?

moran f

New member
למה נפח הפלזמה ירד?

שכבת תאי הדם האדומים תעלה. בא לך להסביר למה?

ד2003

New member
תהיה יצירה מוגברת של תאי דם .

ההורמון אריתרופויטין יופרש יותר כתגובה לירידת החמצן ברקמות.בגלל שבהרים מעל 5000 מטר,הלחץ החלקי של החמצן נמוך .נפח הדם יצטרך לגדול ולכן לדעתי תהיה ירידה בנפח הפלסמה נכון? אם לא תהיה ירידה בנפח הפלסמה והיא לא תשתנה,תהיה עליה בנפח הכללי של הדם בעקבות העליה בייצור האדומים וזה לא נראה לי. מה דעתכם?

moran f

New member
../images/Emo45.gif

אני לא בטוחה בקשר לנפח הפלזמה, אבל אנ י לא רואה למה שהוא יקטן. הנפח הכללי של הדם יכול לעלות (זה לא תמיד הדבר הכי טוב, אבל...). מצד שני, אני לא לגמרי בטוחה. שוב לא ישנתי מספיק

ohari

New member
אמנם הערכה נכונה

כמעט. אכן, יהיה יצור מוגבר של תאי דם אדומים ושל המוגלובים וההמטוקריט יעלה עד ל60 אחוז (נורמאלי אצל גברים הוא 45 אחוז). אבל, גם הנפח הכללי של הדם יעלה. ולמה? עליה בנפח הדם = עליה בלחץ דם. עליה בלחץ הדם תגרום להתרחבות הנימים בריאות. מכיוון שדפיוזיה פרופורציונלית לשטח הפנים תהיה עליה בדיפיוזיה של חמצן לתוך הסירקולציה. יכול להיות שישנן עוד יתרונות לעליה בנפח הדם, אבל לא עולה לי לראש כרגע.

moran f

New member
עליה בנפח הדם ופעילות הלב

עד לערך מסויים עליה בנפח הדם גם משפרת את כיווץ הלב.

moran f

New member
עד נפח דם מסויים, כמובן

אחר כך זה מזיק ופוגע ביכולת ההתכווצות.

ד2003

New member
אם הבנתי נכון ,לא יהיה שינוי בנפח

הפלסמה באיזור הררי.הנפח הכללי של הדם יעלה אבל לא של כמות הפלסמה. אני צודק?

moran f

New member
לי זה נשמע סביר

אבל אני באמת לא זוכרת על זה שאי פעם דיברנו על נפח הפלזמה והאם הוא כן או לא משתנה. זה הגיוני שאם הוא לא משתנה פשוט אין על מה לדבר ואף פעם לא הזכירו את זה, אבל מצד שנייכול להיות שלא הזכירו את זה כי זה אף פעם לא היה רלוונטי לנקודה שניסו להעביר.

ohari

New member
אני חושב

שנפח הפלסמה לא משתנה. נפח הדם הכללי עולה כתוצאה מעליה בכמות התאים האדומים. לכן ההמטוקריט משתנה בצורה דרסטית בגבהים ועולה לערך של 60 אחוז, מפני שאם היתה עליה גם בפלסמה ההמטוקריט לא היה משתנה, או היה משתנה אבל בערכים נמוכים יותר. כמובן שיכול להיות שיש עליה בפלסמה לא פרופורציונלית לעליה בRBC אבל נראה לי שבמקרה כזה נפח הדם יהיה גבוה מדי.

moran f

New member
כן, הסבר הגיוני

בכל מקרה לא נשמע לי סביר שנפח הפלזמה ישתנה, אז...

למעלה