כרובי לטיפולך: שאלה למומחים בלחצים

ננו9

New member
כרובי לטיפולך: שאלה למומחים בלחצים

marry X-MASS זוכרים שלפני יומיים שלושה התלוננתי שלא יצאתי לרכב כבר הרבה זמן? אז אתמול יצאתי לרגע מהמתחם השכונתי שלי ועליתי על הכביש החצי-מהיר (מהירות מותרת 80 קמ"ש) על מנת לאסוף משהו מחבר שגר לא רחוק (שני ק"מ) אז העניין שרציתי להעלות הוא כזה: בנסיעה הקצרה הזו הרגשתי שהגלגל האחורי "בורח" ומאבד את האחיזה עם הכביש. יש לציין שהכביש הוא טיפטופ (ללא קרח או לכלוך) ולכן חשבתי שיכול להיות שתקף אותי פנצ´ר איטי (הגלגל הינו tubeless) והאוויר פשוט יוצא. הבוקר נכנסתי לתחנת דלק למלא אוויר. ע"פ הוראות סוזוקי, הגלגל האחורי (מצלר 160 מ"מ) אמור לעמוד על לחץ של 36 אטמו´ ובעת הבדיקה המחוג הראה 23 !!! בדקתי את הגלגל (די קשה בהיעדר סטנד מרכזי) ואין שום סימן לנקבים ו/או חורים עד כאן הסיפור וכעת לנתונים ולהשערות שהועלו על ידי וע"י חבריי: 1) בלילה הטמפ´ היתה לאחרונה משהו כמו מינוס 3 וביום (שבת ראשון) לא יותר ממעלה אחת. 2) היום לשם שינוי, הגיע שרב לאיזור והטמפ´ היתה שמונה מעלות. האם ייתכן שהגלגל מתכווץ ומתרחב בהתאם להשפעות החום/קור ומשפיע עד כדי כך על איבוד האוויר? בשובי מהעבודה תפסתי בטחון ואמרתי לוי טווין "we gonna take it to the limit" ולאחר נסיעה מהירה שחיממה יפה את הגלגלים העזתי ונכנסתי חזק למספר סיבובים (קומפלקס staples corner למי שמכיר) והתגובה היתה נהדרת ! שום זריקת זנב, אחיזה יפה בזויות והרגשה כללית טובה. יש למישהו רעיון מה גרם לירידה הפתאומית בלחץ? יש לזה תקדימים מנסיונכם? ננו ששונא את החמש דקות הראשונות של הרכיבה

אביקאט

New member
ננו9 יקירי....

אל תשכח לבקש מהאורח בתמורה גם שני פקטים של נובלס.... זה הכי חשוב, לא? בחברות... אביקאט

ננו9

New member
אביקאט, סקניה ואמיר Z

סקניה - תודה על התגובה. ברגע שייפסק הגשם אני ארד למטה ואבדוק האם האוויר ירד מאתמול. אביקאט - תודה על ההארה. לא מבין איך יכולתי לשכוח את זה. אבל אני סבור שפאקט אחד יספיק. אמיר Z - שוב שונו הדרישות. לא עוד קפה ומאפין... מעתה יש להוסיף גם פאקט של נובלס מהדיוטי פרי (11.5 $) אני אשלם, אל תדאג... יום טוב

סקניה

New member
כן....ולא

כן, ישנו שינוי בלחץ האויר כתוצאה משינוי הטמפ. אבל לא במידה כזו שתראה הפרש של 10PSI או יותר..חבר, יש לך דליפה איטית. בדוק כל יום, אם הלחץ עדיין יורד, גש לתקן את הפנצ´ר....

אלון DRZ

New member
סקניה צודק

השינוי בטמפ´ גורם להתכווצות והתרחבות של האוויר ולא כ"כ של הצמיג כלומר צפיפות האוויר משתנה עם שינוי הטמפ´ וכתוצאה מכך הלחץ בתוך הצמיג (ללא שינוי בנפח) קטן או גדל. שינוי של 10psi זה המון, מה שקורה לפעמים הוא שהוינטיל "נטקע" ומאפשר יציאת אוויר ולאחר שממלאים בלחץ גבוה יותר הוינטיל משתחרר ואוטם.

אלון DRZ

New member
סקניה צודק

השינוי בטמפ´ גורם להתכווצות והתרחבות של האוויר ולא כ"כ של הצמיג כלומר צפיפות האוויר משתנה עם שינוי הטמפ´ וכתוצאה מכך הלחץ בתוך הצמיג (ללא שינוי בנפח) קטן או גדל. שינוי של 10psi זה המון, מה שקורה לפעמים הוא שהוינטיל "נטקע" ומאפשר יציאת אוויר ולאחר שממלאים בלחץ גבוה יותר הוינטיל משתחרר ואוטם.

ofnik

New member
ננו יקר- אצלי הבחנתי בהבדלים של כמה

PSI בהפרשי הטמפ המגוחכים של ת"א- כך שלדעתי אפשרי שאצלך הירידה בלחץ נובעת רק מהטמפרטורה אני לא חושב שכדאי לך לנפח חזרה ללחץ תקין במצב של קור קיצוני- עדיף לנפח קצת -ולהשאיר תת לחץ של כמה PSI במטרה לשפר את האחיזה בתנאי קור/קרח/וגשם

סקניה

New member
אופיק...ייתכן

שהפרשי המדידות הן בגלל הפרשים בין מדי לחץ אויר. אלו שבתחנות הדלק מזייפים מאד והקשר בינהן למציאות, נדיר.לא נראה לי שהפרש טמפ. של 20 מעלות ייתן הפרש לחצים של 10 PSI... אבל ייתכן גם שאני טועה... מישהו? שדוני?טל?אנא?...דעתכם בנידון..

danh

New member
אתה לא טועה סקניה -

אבל יש עוד נקודה שלא שמתם ליבכם אליה - 20 מעלות הפרש בטמפרטורה (במיוחד כאשר הנקודה התחתונה היא 3- מעלות) משפיעות לא רק על האויר ולחצו אלא גם על הג´נט העשוי מתכת שמתכווץ ומתרחב לעיתים בשיעור ניכר . על כן , תיתכן דליפת אויר בלי שיהיה כלל תקר בגלגל ...
danh - עומד בלחץ ...

סקניה

New member
המממ...ייתכן, אבל

הצד האוטם הוא גומי.. הגומי גמיש עוד יותר מהמתכת ואמור לעקוב אחר התכווצות או התרחבות שלה,לא? גם לא נראה לי שגומי יאבד את תכונות הגמישות שלו בטמפ. כזו... אני טועה?

חיים_K

New member
אם אפשר להתערב

אני אמנם מהפורום השכן (זה עם השני גלגלים המיותרים), אבל אם שאלתם: בהנחה שנפח הצמיג עצמו לא משתנה משמעותית (והוא לא) היחס בין לחץ האויר לטמפ´ הוא כמעט קבוע. אבל את הטמפ´ צריך לבטא במעלות קלווין, כך ש 0° צלזיום זה 273° קלווין. מכאן שאם ב 20 מעלות צלזיום הלחץ הוא 36PSI, הרי שב 0 מעלות צלזיום הלחץ יהיה בערך 33.5 PSI. הפרש של 10 PSI הוא הרבה מעל ומעבר להגיוני.

danh

New member
אכן הצד האוטם הוא גומי -

אבל , לכל חומר מקדם התפשטות שונה בטמפרטורה נמוכה . זו הסיבה שיש ל"חמם" צמיגים לפני שדורשים מהם גמישות מרבית ...
danh - עדיין עומד בלחץ ...

חיים_K

New member
זה לא ממש קשור

זה שצריך לחמם את הצמיגים זה טוב ויפה - שכבות הגומי והפלדה צריכות להגיע לטמפ´ העבודה שלהן, אבל זה לא ממש קשור ללחץ האויר. מה שמעניין את האויר זה הנפח שישנו בתוך הצמיג והטמפ´ של האויר. הנפח של הצמיג לא ממש משתנה - ההתפשטות של הגומי והפלדה/אלומיניום זניחות. גומי דרך אגב הוא אחד החומרים היחידים שמתכווצים בחום במקום להתפשט. מה שמעלה כמה אסוציאציות מעניינות

ofnik

New member
הופה! אז הנה התשובה-תוסיף ל4 PSI

שירדו בגלל הטמפ´ עוד כמה שירדו בגלל התרחבות הגומי של הצמיג ותקבל את ה10 שירדו סה"כ לדעתי זה יתכן- ואשמח לשמוע דעה סופית ממישהו שחי בארצות הקור...

חיים_K

New member
זניח לחלוטין

ההתרחבות/התכווצות של הגומי והג´נט זניחים לחלוטין ובטח לא במידה כזאת שגורמת לירידת 6 PSI (התרחבות של מעל 15% ??). במקרה המדובר היתה בריחת אויר כתוצאה מפנצ´ר או ונטיל תקול. אין שום דרך לתלות את זה בהפרשי טמפ´. דעתי האישית בלבד כמובן.

ofnik

New member
הופה! אז הנה התשובה-תוסיף ל4 PSI

שירדו בגלל הטמפ´ עוד כמה שירדו בגלל התרחבות הגומי של הצמיג ותקבל את ה10 שירדו סה"כ לדעתי זה יתכן- ואשמח לשמוע דעה סופית ממישהו שחי בארצות הקור...

קצת סדר!

קודם כל יישור קו! ננו בדק טמפ´ בפרנהיט (תקן אותי ננו)! ואומר: מינוס שלוש שם = מינוס עשרים פה, ושמונה מעלות שם = למינוס שלוש עשרה פה.... עדיין קר מכדי לצאת לדעתי אבל לעיניננו. אם היצרן רוצה PSI 36 הוא רוצה אותם בארץ שפויה שם מתקיימת טמפ´ חדר תקינה. בדרך כלל בודקים לחץ על צמיג מחומם חלקית (אחרי נסיעה קצרה), ושוב כל זאת בסביבה נורמאלית (לדעת היצרן). כל כך זיינתי את השכל ששכחתי מה רצית... אה, יש לך PSI 20 כי הסביבה קרה מאוד, אויר מתכווץ כמו חלקים בגוף. המקרה שלך מסובך קצת אולי תפנה ליצרן שימליץ לך לחץ על פי התנאים בהם אתה נמצא. (כמו לחץ בעומס מלא/חלקי)

אלון DRZ

New member
צודק לחלוטין

וכל זאת נובע מהנוסחא: P*v=R*T P הלחץ v נפח סגולי- כלומר הנפח מחולק במסה (קבוע במקרה זה) R קבוע הגזים T הטמפ´ במעלות קלווין

למעלה