כישורים חברתיים

כישורים חברתיים

ברצוני לעלות כאן בעיה שנגררת איתי מאז שאני זוכרת את עצמי. מאז ומתמיד הייתי נמנעת מיצירת קשרים חברתיים, הייתי ביישנית, נחביאת אל הכלים ופוחדת להביע את עצמי לפני האנשים. ההשלכות שזה הותיר על חיי היו קטלניות: בגלל שפחדתי מאנשים, לא היו לי חברים רבים, כך שזה נגרר גם לשאר תחומים בחיים כמו ניכור רגשי מהאנשים ובעיקר מעצמי. כשהייתי ביסודי, שאר הילדים היו מתנקלים אלי ומציקים לי (ממ שכואב לי לעלות זכרונות אלו עכשיו). מאוחר יותר הייתה לי חברה אחת אשר רק איתה הייתי משוחחת בהפסקות. בחטיבת הביניים, נשארתי עם אותה החברה. אנשים היו קוראים לי הזנב שלה כי כזאת בעצם הייתי. הייתי מוכנה למחוק את עצמי ולוותר על הערכים והעקרונות שאף פעם לא היו לי , וזאת מלבד שלא להשאר בודדה חסרת חברים כלל. אז עוד לא הייתי מודעת בכלל שזו בעיה, חשבתי שזה עניין של אופי. כמו שיש אנשים יותר חברותיים ויש כאלו שפחות... עכשיו אני מבינה את גודל הנזק. המצב נותן השלכותיו על המצב הנפשי רגשי שלי, ב-2 תחומים עיקריים: נעזוב את העבר, אדבר על מה שקרה לי בעקבות הביישנות ואיך המצב נראה היום: 1) לא רכשתי מיומנוית וכישורים הדרושים לשם יצירת קשרים חברתיים. בגלל שאף פעם לא יזמתי שיחות והייתי נמנעת מיחסים עם אנשים, סבלתי מבדידות נוראית. היום כשהתחלתי לימודים אקדמאיים, אמנם מצבי החברתי השתפר בהרבה ואני יותר פתוחה עם אנשים, אך בכל זאת הביישנות של הילדות הותירה תופעות לוואי, אפילו כשאני כן מתחילה שיחות, קשה לי לשמור על קשר רציף עם אנשים, אז יוצא שכל הקשרים שלי שטחיים לטווח קצר בלבד שאין להם סיכוי להחזיק מעמד לאורך זמן. אותו הפחד מאנשים, יצר תופעה של נזקקות לאישור חברתי בכל מעשה או התנהגות שלי. הייתי מעצבת את ההתנהגות שלי ביחס לתגובות של הסביבה. לא ידעתי לקבל דחיות, הייתי מדחיקה כל רגש לא נעים, לא יכולתי להתמודד רגשית ונפשית אז הייתי משתמשת במנגנון הגנה של הכחשה. מבחוץ הכל היה נראה כשורה. ילדה ממוצעת, כי בכל זאת ניסיתי לטאטא את המצב מתחת לשטיח ולהראות כאילו אני לא שונה בשום דבר משאר האנשים בגילי. כשבעצם לא ידעתי איך לתת לעצמי ביטוי כלל. 2) התרחקתי לא רק מאנשים, זה רק ברובד החיצוני, ברמת הרובד הפנימי הנזק האמיתי נגרם לאישיות. התפצלתי לשניים, אנ לא יציבה, לא גיבשתי זהות עצמאית משום שתמיד הייתי צריכה שיאשרו לי אם אני בסדר. כתוצאה איבדתי את עמוד השדרה, את הקשר שלי לעצמי. אותו הפחד מאנשים גרם לי להתרחק מסיטואיציות של מעורבות חברתית (בתיכון לא הייתי מגיעה בכלל לטיולים השנתיים ולערבי גיבוש כיתתיים), גם בצבא זה די הציק לי כי התחברתי לבחורה אחת אשר רק איתה הסתובבתי, ככה לרוב הייתי ללעג בעיני שאר הבנות, נחשבתי לחריגה. אין לי שום חרדה חברתית, זה בדוק, לפעמים אני מוצאת את עצמי כן משתתפת פעילה באינטראקציה חברתית בחוג האנשים הקרובים, אך מצב זה נדיר למדי. גם אין לי בעיה להתחיל לדבר עם אנשים שאני לא מכירה. העניין הוא שברמה היותר עמוקה, אני נשארתי אותו הזאב הבודד. הסיבה בגללה פניתי לפורום היא לקבלת עצות והמלצות לשיפור כישורים חברתיים, איך להשתלט על השד השורר בתוכי? הכוונה היא איך לצאת לשטח להתמודד עם סיטואציות חברתיות? איך מעבירים את הפחד ?
 
תקשורת מקרבת וכישורים חברתיים

שלום לך שירי, וגם תשובה חלקית למחפשת שאענה לה בנפרד. האמת היא שאני מתלבטת קצת באשר לתשובה. מצד אחד, לתקשורת מקרבת יש הרבה מאוד מה להציע בנושא של יצירת קשר אותנטי עם אנשים, חיבור וקירבה, מודעות מדויקת למה שעובר עליי כרגע וכלים מעשיים לדבר את זה עם עצמנו קודם כל, ולאחר מכן עם אנשים אחרים. יחד עם זאת, אני חוששת שהציפייה שעולה מהשאלה שלך (ואולי גם של מחפשת) היא - מה עושים קונקרטית, כלומר מבחינה פרקטית, פעולות שכדאי לעשות כדי להתמודד עם העניין. למרות שלתקשורת מקרבת יש גם את הפן הזה של הפעולות, בכל זאת הייחודיות של הגישה כמו שאני רואה אותה היא בכך שהיא מעודדת אותנו להסתכל קודם כל על איכות הקשר והחיבור שלנו עם עצמנו ועם אחרים (מה אני מרגישה בנסיבות ספציפיות כי מה חשוב לי שם), ורק לאחר לעבור לבקשות קונקרטיות מעשיות, יישומיות. בקיצור, קודם כל צוללים פנימה, מנתחים מה קורה כאן ואם יש גם אדם/אנשים אחרים מעורבים אז מנתחים גם מה קורה בצד השני - ורק אחר-כך עוברים לפעולות. האם זה עונה לך קצת?
 
שלום לך מחפשת

תחילה אני רוצה להגיד שעולה בי צער כשאני רואה שההודעה שלך נכתבה לפני יומיים ושלא הגעתי לענות לה קודם לכן. כי חשוב לי להיות קשובה לכל הודעה שעולה, במיוחד להודעות מהסוג שכתבת כאן. חשוב לי לומר שהיתה סיבה להיעדרותנו בת השבוע ויותר שעיקרה עניינים בריאותיים ואני מקווה שתקבלי בהבנה את העיכוב. אשר לתוכן הודעתך - את קוראת למה שקורה לך "השד שבתוכך" ושואלת "איך לצאת לשטח להתמודד עם סיטואציות חברתיות". אני מתארת לעצמי שהמצב שבו את נמצאת, שבו את קוראת לעצמך "זאב בודד" מביא איתו הרבה כאב ואולי תחושה של בדידות? ואולי גם שאת חריגה בנוף החברתי? כי היית רוצה לקחת חלק פעיל ושוטף בפעילויות חברתיות? ואולי שיהיו לך הרבה חברים וחברות? כל אלו כמובן ניחושים שלי, יכול להיות שהם לגמרי לא מדברים אלייך. ואולי כן? הייתי רוצה לענות לך ספציפית על משהו, אני חושבת שהייתי לוקחת אולי את תופעת הבדידות והריחוק מאנשים שאת מתארת ("הייתי ללעג בעיני שאר הבנות", "נשארתי אותו הזאב הבודד"), או את תחושת הניתוק שלך מעצמך ("איבדתי את עמוד השידרה, את הקשר שלי לעצמי"). השאלה היא מה מאלו הוא זה שמטריד אותך ביותר ואולי משהו אחר מאלו שתיארת. כדי שאוכל לענות לך באופן ספציפי, הייתי רוצה להבין קצת יותר מה חי בך כרגע? כלומר, מה הכי מציק לך בימים האלו, ואם תוכלי לפרט קצת יותר מה את מרגישה סביב הנושא הזה, ומה חשוב לך שם - זה מאוד יוכל לעזור. האם הדברים שלי מדברים אלייך? האם תרצי להמשיך מכאן? אני אשמח...
 
הדברים אכן מאוד מדברים אלי

כמובן, כל מה שהעלית כאן מדבר אלי כיוון שכל הדברים קשורים אחד בשני באופן תלותי. לדעתי תחושת הניתוק שלי מעצמי היא הגורם המרכזי בבעיותיי החברתיות. האם יכול להיות שאני טועה? זה באמת מאוד מציק ועצוב להרגיש את הניתוק החברתי, גם אם אני ממש מנסה לדחוף את עצמי בין האנשים ולגלות עניין בנעשה, זה עדיין מקשה עלי להתפתח חברתית כי בכל זאת משהו בי תמיד מוציא אותי החוצה מהסביבה החברתית. בגלל שהמוח שלי הורגל למצב הזה של בדידות כשאין לך עם מי לדבר, אז כתוצאה למרות שזה נראה פשוט למדי להחליט מה עושים ואיך פועלים לקידום פיתוח מימנויות חברתיות. זו סוגייה שמורכבת למוח לקבל את השינוי הזה. אז למרות שאני תמיד עושה את הקשר בין הדברים למה שקורה אצלי בפנים, אנסה לפקפק הפעם בעצמי ולדמיין שזה לא נוגע אחד בשני. המצבים שבהם אני מרגישה גרוע במיוחד: כאשר יש אינטראקציה חברתית במהלכה אני לא מוצאת את עצמי משתלבת בשל היעדר כלים חברתיים, או שמרגישה שאין לי עם מי לדבר כי לא מקשיבים לי כשאני סוף סוף מצליחה להביע את עצמי. כן בהחלט מצב של אאוטסיידרית מנותקת מהסביבה. אני מניחה שזה נותן השלכותיו על תחומי נוספים בחיים כמו פיתוח יחסים קרובים עם אנשים (אף פעם לא הייתי ביחסי עמוקים עם אף אדם, לא חבר או חברה). בכלל בגלל שכבר כה הורגלתי למצב, אני כבר ולא חושבת עליו בתור משהו שלילי, אך עצם המועקה בגרון כשאני רואה אנשים שמסתדרים עם אנשים אחרים בעוד שאני לא מצליחה ליצור קירבה כזאת (גם ברמת הידידות הבסיסית), אין לי מילים אחרות לתאר את זה מאשר הזאב הבודד של החברה. אני בנאדם כל כך אינטלגנטי מבחינה שכלית וכל כך חלש מבחינה אינטלגנציה רגשית..
 

oby1kanoby

New member
שאלת התפקוד

שלום למחפשת. מדברייך עולה שאלה גדולה, שלפחות אותי מעסיקה לא מעט, והיא שאלת התפקוד. האם ייתכן מצב בו לא נתפקד בהיבט מסוים בחיינו, והדבר יתקבל בהבנה ע"י הסביבה, וחלק מהאנשים אף יעזור לנו בצורה פעילה? האם זה "מותר"? בקיצור, התשובה בגוף השאלה- לטעמי אין כאן דבר שיש לגנותו. הצעד הראשון בתקשורת מקרבת הנו תצפית- דיווח על הסיטואציה כאילו אנו מתארים מה שהיה מוקרן אילו הסרטנו אותה. התצפית מאפשרת לראות את הדברים בדיוק כפי שהתרחשו, ללא פרשנות לגביהם. זה מאפשר קצת "לנשום" ביחס למצב, על פני הסחפות לתחושות קשות המזינות את עצמן. כשאת כותבת דברים כגון "היעדר כלים חברתיים" או "אאוטסיידרית מנותקת מהסביבה" מתעוררת אצלי תחושה של כאב ועצב, כיוון שחשובה לי ראיית עצמי כראוי ללא כל תנאי. אני סבור שלכל קושי יש מקום וכל אדם זכאי שיתמכו בו ויסייעו לו, גם אם אינו מצליח לבקש סיוע זה. העניין הבסיסי הוא היכולת שלנו לומר לעצמנו שאנו ראויים ליחס שכזה. כאמור, לטעמי הכלי של התצפית נטולת השיפוטים הנו הצעד הראשון בכיוון. כיצד את מרגישה עם הדברים הללו?
 
תצפית אובייקטיבית

תצפית על הסיטואציה מהצד ללא שיפוט? איך בדיוק אפשר להיות הצופה מהצד , כאילו לא להיות נוכחת שם? את יודעת שככה אני מרגישה בסיטויאציות חברתיות.. כאילו אני שם, שומעת את השיחות, לפעמים מחדירה מילה פה מיל השם, אבל תכל'ס הנוכחות שלי איננה שייכת לאינטאקציה החברתית, אני שם אך בו זמנית לא מעורבת באמת במתרחש סביבי, אטומה לרגשות, לאוירה הסביבתית שנוצרת במקום בו נוכחים אנשים.. מי שאין לו את הקשיים שאני מתארת סביר להניח אין לו מושג על מה אני מדברת..
בכל מקרה, אני לא מעלה על דעתי את האפשרות הזאת כיוון שזה משהו לא מתאים לאישיות ולמצב שאני נמצאת בו. כבר מזמן איבדתי את הנוכחות שלי בזרימה החברתית.. לבקש סיוע? זה בדיוק מה שאני ראויה לו ברגע זה.. בגלל זה אני לא פוסלת כרגע שום אפשרות שאני רואה שיכולה להיות רלוונטית לסיטואציה שלי חג שמח וכשר
 
אני מאוד מתחברת להשערה שהעלית

כאן - שחיבור לעצמך ולמה שהולך בתוכך מתקשר ליכולת שלך להתחבר לאנשים אחרים. אני מתחברת כי אני מכירה את זה מעצמי. במצבים שאני מאוד מחוברת ומודעת למה שקורה בתוכי, קל לי להיות יותר נוכחת בתוך הסיטואציה גם כשקיימים אנשים אחרים סביבי. כשאני מנותקת ממני, אז אני ממש לא מצליחה לנהל איכות תקשורת טובה עם אחרים. אגב, יש אנשים שזה ממש הפוך אצלם - כשהם מנותקים מעצמם, קל להם יותר להתחבר לאחרים. או כשהם מתחברים לאחרים הם שוכחים את עצמם. בעצם, גם זה קורה לי לפעמים. כשאת אומרת "לא מקשיבים לי" - בעצם, איך את יודעת שזה אכן כך? מה קורה במציאות שאומר לך שלא מקשיבים לך? ולקראת סיום יש לי בקשה אלייך - ראיתי בהודעה שלך גם הנוכחית וגם השנייה שפרסמת, די הרבה שיפוטים על עצמך. לדוגמא "אני בנאדם כל-כך אינטליגנטי מבחינה שכלית וכל כך חלש מבחינה אינטליגנציה רגשית" או "אאוטסיידרית מנותקת מהסביבה". ויש עוד די הרבה כאלו. כשראיתי את הדברים שכתבת הרגשתי כאב, כי איכשהו הם החזירו אותי למצבים שבהם אני נהגתי לשפוט את עצמי על דברים שחשבתי שאני. זה הביא לי המון כאב וסבל פנימיים. וגם בדידות. הייתי רוצה לשאול אותך האם את מודעת לשיפוטים הללו והאם גם בך הם יוצרים כאב? והאם תרצי לעשות עם זה משהו? אם תרצי, אשמח לבדוק איתך אילו צרכים עמוקים שלך מסתתרים מאחורי השיפוטים האלו, ואיך אפשר להפוך את הדיבור הפנימי הכואב הזה לדיבור תומך ומחזק. מה את אומרת?
 
למעלה