כימיה - למה ?

נו תענו

New member
כימיה - למה ?

נוצר אצלי הרושם (והסיבה שפתחתי את ההודעה הזאת שתתקנו אותי אם צריך) שהכימיה (יחסית למתמטיקה לפיזיקה ואפילו הביולוגיה) הוא מדע קצת "אפרורי", אני טועה ? קחו לדוג' ספרי מדע פופולרי, רובם עוסקים במתמטיקה פיזיקה ובילוגיה, מי שם על הכימיה ? רוב השאלות המענינות הם בתחומי המתמטיקה הפיזיקה והביולוגיה, גם לכימיה יש משהוא להציע ?

SpyKid

New member
המממ

הכימיה היא בעצם מעין חלק של הפיזיקה, לכן אי אפשר לומר שהיא נפרדת ממנה. המטרה שלה היא הרי לענות על שאלות "מהפיזיקה".

העיקר שזה הוביל אותי לזה:

http://www.neatstuff.net/avalon/

elchemista

New member
אפרורי??? כימיה???

אני אניח שלא התכוונת להעליב מישהו, ואנסה לענות בקצרה... קודם כל, אתחיל בזה שעם כל הכבוד לספרות המדע הפופלרי הבעיות הגדולות של המדע היום לא מוצגות בהם ברובם, אלא אם כן יש בהן משהו "חם". כמו כן, יש נטייה להפשטת יתר, שבעצם מסבירה את כל המסביב חוץ מהבעיה עצמה. אבל חוץ מזה נחמד לקרוא אותם אז אעזוב אותם בשקט כרגע... עכשיו, מה "חם" לדעתך? הנדסה גנטית? זה כימיה. קוונטים? כימיה. זה שהבעיה לא "מוגדרת" ככימיה לא אומר שזאת לא בעיה בכימיה. אני באופן אישי לא מכיר כמעט מעבדות בביולוגיה ופיסיקה שאין בהם לפחות כימאי אחד. גם מתמטיקאים מתעסקים, לא מהיום, בבעיות בכימיה. בקיצור, הנקודה העיקרית: ההגדרות שאתה (או לא משנה מי) נותנים לבעיה לא משנים את המהות שלה-אתה רוצה לקרוא לזה ביולוגיה כי זה אנזים? אז למה לא ללכת עד הסוף ולהודות שזו מולקולה? סתם נקודה למחשבה

משעמם? מצויין!

יש לי מכונית משעממת נורא. אני נכנס, מתניע ונוסע. לא מתקלקלת, לא נעצרת, לא נגנבת, שום כלום. שיעמום. אם כימיה נראית לך משעממת-משהו, זה אולי גם בגלל שאתה לוקח את כל ההישגים הבולטים שלה כמובנים מאליהם. ברור לך שאפשר ליצור פלסטיקים לפי דרישה עם כל מיני תכונות שלפני חמישים שנה יכלו רק לחלום עליהם. המושג "ננוטכנולוגיה" עובר לך ליד האוזן. "כימיה ירוקה"? נו, בוודאי. וכן הלאה. הכימאים הצליחו מדי. הטענה היחידה שיכולה להיות לגבי כימיה היא שהדיסיפלינה "תקועה" בין שני מדעים שיש בהם שאלות גדולות בלתי-פתורות (ביולוגיה ופיזיקה) בעוד שלכימיה אין. זה בגלל שהכימיה פתרה את שלה מזמן, כמו תלמיד שסיים את המבחן לפני כולם, ועכשיו היא יכולה להתרכז ביישום ובשאלות מתקדמות.

נו תענו

New member
מה הם באמת האתגרים הגדולים של

הכימיה ? [ננוטכנולוגיה שייך לכימיה ?]

avinamal

New member
אילו לא השתנו באלף האחרון

"לעשות את העליון לתחתון, את הנראה לבלתי נראה, את המשיש לבלתי ניתן למישוש; ושוב לעשות את התחתון לעליון, את הבלתי נראה לנראה, את הבלתי ניתן למישוש למשיש - זוהי אמנותינו" (ולנטיין, המאה ה-15) "לתפוש ולהבין את היסודות הבלתי נראים, למשוך אותם ולקשרם ע"י החומרים המגיבים איתם; לשלוט, לטהר, לשנות צורתם בעזרת כוחה החי של הרוח - זוהי כימיה[1] אמיתית" (פאראסלוס, המאה ה-16) [1] במקור - אלכימיה. האתגרים לא השתנו. רק השיטות.

Ekrembo

New member
מה ההבדל בין כימיה לאלכימיה?

אפעם לא הבנתי את זה. אני יודע שאלכימאים פעם ניסו לייצר לדוגמא זהב מחומרים שונים(ללא הצלחה). אבל ...בר, מה ממש ההבדל, שבישבילו, שינו את השם?

avinamal

New member
ההבדל בין כימיה לאלכימיה

הוא כמו ההבדל בין אסטרונומיה לאסטרולוגיה.

האלכימאים

ניסו באמת לייצר זהב מחומרים אחרים. דבר נוסף שהם חיפשו הוא מה שקרוי "אבן החכמים" שיכולה (כידוע לכל קוראי "הארי פוטר") להעניק חיי-נצח. המושג "אלכימיה" מקורו בכלל במילה ערבית. כשהאלכימאים פעלו, המושג "כימיה" עוד לא היה קיים. למעשה הכימיה התפתחה מתוך האלכימיה וקיבלה ממנה הרבה שיטות ואמצעים. האלכימאים התעסקו הרבה במיסטיקה, טקסטים וסמלים מאגיים, נומרולוגיה וכן הלאה. כשאנשים יותר ביקורתיים נכנסו (ג'ון דלטון, לורד קלווין) ועשו סדר בבלגן, התחילו לקרוא לזה "כימיה".

avinamal

New member
תיקונון

"אל" מערבית כפי שאמרת, "כימיה" מיוונית. ו"אבות" המחשבה והעשיה הכימית המודרנית הם יותר מכל בויל, לבואזיה וכפי שציינת דלתון. אלכימאים מפורסמים בהיסטוריה כוללים בין השאר את ניוטון, קפלר, ביירון ולפלס.

תיקונצ'יק לתיקונון

"כימיה" הגיע לערבית או מיוונית, כפי שציינת, או מפרסית, אך המילה "אלכימיה" הייתה מילה ערבית לכל דבר כשהגיעה חזרה לאירופה כעבור אי-אלו מאות שנים. לגבי קפלר: הוא בהחלט עסק באסטרולוגיה (שאז נחשבה למה שאנו קוראים כיום "מדע יישומי" או "טכנולוגיה") והפטרון שלו טיכו בראהה עסק באלכימיה, אבל למיטב ידיעתי קפלר מעולם לא ליכלך את הידיים וגם לא תרם ידע אלכימי (ייצור זהב מעופרת וכו'), ומבטו הופנה אל השחקים. ולכל היתר אני מסכים בשמחה.

avinamal

New member
לא ניתן להבדיל אסטרולוגיה מאלכימיה

בתקופה ההיא, כפי שאתה יודע היטב. למשל ב scientia alchemiae ניתן לקרוא ש: "אם אדם נולד תחת מרקורי[1], יתן עצמו לאסטרונומיה; אם מאדים, הוא ישלח ידו לנשק; אם שבתאי, הוא יקדיש עצמו למדע האלכימיה" [1] כוכב חמה. על כל פנים, לברהה כדבריך היתה מעבדת אלכימיה, קפלר היה מיסטיקן, אסטרולוג, נומרולוג, פיתגוראי...הם עבדו במשותף - קשה להאמין שלא היה אלכימאי.

למעלה