יום השואה שלי

כוכה

New member
יום השואה שלי../images/Emo16.gif../images/Emo16.gif../images/Emo45.gif../images/Emo160.gif

שבתי הביתה, התחלתי להתאקלם ולבדוק מה קורה, כולה נעדרתי מהפורום 3 ימים ועדיין לא הצלחתי לעבור על הכל. כן עברתי על שרשורי יום השואה, התרגשתי נורא מסיפורה של זוגו והוא באמת ראוי למקום מיוחד בפורום שלנו בפרט ולידיעת הציבור שוחר הנוסטלגיה והשורשים בכלל. כמו אורנה, גם אני חשה מאז מסע השורשים שערכתי לפני כמעט שלוש שנים - שקיים קו בתודעה ומעבר לו יום השואה מרגיש לי אחרת ואני מצפה לו מדי שנה. השנה הייתי ביום השואה בדרכי הביתה ומצאתי עצמי פוסעת ברובע היהודי העתיק של פראג - כדי לחוש את היום הזה, בו הטלויזיה שלנו כל כך חסרה לי. ליד בית הכנסת העתיק אלטענוי-שול השתרך טור ארוך של תיירים, התייצבתי בסופו ומבליל השפות הבנתי שהמקום סגור לזמן מה. התחלתי לבדוק והסתבר כי בשעה זו מתקיים טקס זכרון, ואני אי שם בשולי התור הארוך של גויים שאינם מבינים כמה חשוב לי המתרחש באולם. מי שמכיר ואתי יודע שאני חילונית גמורה ובטורונטו למרות כל ההזמנות לא ביקרתי בבית כנסת. וכאן - מצאתי עצמי חייבת. פניתי לשומרים הקשוחים בנסיונות השפעה קלים, עברתי לבקשות ועליתי לתחינות מפורשות. נייט חמור הסביר לי שאין סיכוי. עברתי לרגש - פרטתי על נימי אובדן משפחות הורי בשואה, הזלתי כמה דמעות וסדק צר החל להיפתח בהבנה וברצון. הגיע שלב הבדיקות: הדרכון,כרטיס הטיסה, תחולת התיק נשפכה בצעד משפיל וכשזכיתי סוף סוף להיכנס - היה זה בשלב הקדיש שסיים את הטקס. את הדקות המועטות האלה, מראה הציבור שהיה שם במקום ההיסטורי המרגש - והאווירה - את אלה אקח עמי תמיד. אח"כ סיירתי בבית העלמין העתיק וההתרגשתי למראה כיתות רבות שביקרו במקום ביום השואה - ילדים מפולין ומגרמניה, מצ'כיה ומצרפת - עם מורים ומדריכים - לא הבנתי כמעט כלום אך הייתה שם אמפטיה אדירה לעם היהודי.

ornan

New member
ברוכה הבאה- ../images/Emo140.gif

חשבתי שאמיר פרץ השאיר אותך בחו"ל.

שרה המל

New member
וביתר רצינות

ברוכה הבאה כוכה! טוב שהגעת הביתה לפני השביתה. טוב שהצלחת להשתתף במשהו בטכסי הזכרון "שם". אנחנו עשינו כמיטב יכולתנו כאן, וגם זה חשוב. האם נסיעתך עזרה לך למצוא פרטים נוספים על משפחתך?

כוכה

New member
../images/Emo165.gifאיפה שהייתי ומה שעשיתי../images/Emo160.gif|ה

תודה על ה welcome הייתי בעיקר עם המשפחה, היה מעניין מאד להשתתף בשני טקסי הפסח בגולה: הדגשים, הלחנים, מה שכן ישנו וגם מה שחסר ובעיקר כמובן - האוכל. הרבה מן המשותף וגם שונה. למשל: את "עבדים היינו" ו"הא לחמא" הם לא שרים ואצלנו הם "אבן פינה". את הביצה מגישים בקערית של מרק מלאה מי מלח - היכן שאני חגגתי בארץ מגישים חצי ביצה וקערית אחת עוברת לטבילה. בעניין שורשים משפחתיים - דיברתי על כך עם הרבה מאד אנשים וכמובן על הפורום והצלחותיו המדהימות. רשמתי להרבה אנשים את הכתובת של ה JEWISHGEN ואפילו הרציתי על נפלאותיו. מאחר ועיקר החוג החברתי היה במסגרת קהילת המהגרים הגדולה מדרום-אפריקה, ניסיתי לסייע בחיפושים - הצלחתי אולי לאתר קצה חוט לקרוב משפחתי - KUPI שהיה עמנו בסיור בירושלים, המחפש צאצאיו של שפסל (שם משפחה) שהגיע מלטביה לאנגליה ואח"כ לדרום אפריקה - שם היה שחקן. מי יכול להמשיך???? וכן קצה חוט לחברים שאיבדו את בן-דודם לפני יותר מ 20 שנה שהיה חי ביוהנסבורג - אולי נמצאה בתו בטורונטו. וגם - ישבתי עם אנשים נחמדים ורק ביום עזבתי נודע לי שהם : כן שרי - סילבר ואם את מעוניינת - נחפשם שוב.... ולשאלת שרה - לא נבדקתי ואני מקווה שהכל יהיה בסדר....

עדנה4

New member
ברוכה הבאה הביתה

פה בארץ ברוב הבתים בקושי סוחבים טקס סדר אחד, ובחו"ל שניים! מה שרציתי לספר לך הוא שגם אנחנו אכלנו השנה את הביצה הקשה שהוגשה כפרוסות בתוך מי מלח. נקווה שהעתיד יהיה דווקא יותר מתוק. עדנה

שרי סילבר

Active member
איני מחפשת סילבר מכיון שאיננו סילבר במקור. סבי שינה את זה כשאבי היה אמור לנסוע ללמוד בצרפת, ופחד לשלוח נער צעיר לצרפת של 1937 עם שם כמו זילברשטיין. וכך שינה סבי את השם לסילבר. אבל בכל מקרה תודה על זה שגם כשאת בנכר את כל הזמן חושבת עלינו ומנסה לקשור קצוות של כל מיני חוטים...

א77

New member
פטנט

לפעמים כדאי להתפלל שחרית... בבית הכנסת אלט נוי שהזכרת, נגבה מחיר לכניסה בדרך כלל. אבל אם מגיעים בבוקר להתפלל שם במנין הקבוע, אזיי נכנסים בחינם. והעיקר ברוכה הבאה. התגעגענו

כוכה

New member
הפטנט לא עבד

אמנם כשנכנסתי לאלטענוי לטקס - לא שילמתי וגם לא ידעתי שמשלמים. אח"כ שילמתי ועוד איך לבית הקברות.... (כ - 40 ש"ח) והכל מוגן בחבלים ואין אפשרות להציץ מקרוב. מאכזב למדי.

א77

New member
זה הולך ככה

יש אפשרות לשלם בפעם אחת ובמקום אחד על ביקור בכל האתרים של הקהילה היהודית. או לשלם בכל מקום שתבקרי, בנפרד. סביר להניח שאותו יום שביקרת במקום, לא היה יום רגיל, שהרי היה הטקס כפי שכתבת לרגל יום השואה. אבל עכ"פ, ביום רגיל אם אני מגיע בבוקר עם הטלית ותפילין לתפילה בציבור במקום, אז אני נכנס ללא תשלום. ולא רק אני, אלא כל מתפלל. זה דיי מרגיז, ותארי לך שהיו מבקשים מכל יהודי ומבקר בכניסה לכותל המערבי תשלום של 40 שקל. לו הייתי מנהל מקומות הקדושים, אוליי הייתי מחייב את תושבי פראג בתשלום כניסה לכותל וכו', כדי שיבינו חומרת המעשה. זה דבר נדיר בעולם, לעשות עסק תיירותי עד כדי כך מהמקום. יש מקומות בהן ביקרתי, ונדרשתי או נתתי בלי להדרש, מתת יד לשומר הגוי של בית הקברות. וזה חשוב, כי זה נותן להם מוטיבציה לשמור ולשמר. חושבני גם שדווקא יהודי פראג הפכו את פראג לתיירות יהודית ממוסחרת. ודוגמא לכך עקבי באינטרנט. יש באירופה עוד הרבה מקומות קדושים, שלא עשו זאת, ייתכן ולא בכל מקום מודעים לאפשרות של עשיית כסף מהדברים הללו.

מישהו צריך לממן את התחזוקה של

האתרים. בארץ זה נעשה ע"י משרד הדתות, כלומר חלק מהמסים (מס הכנסה, מע"מ ...) משלם את התחזוקה של הכותל. בכל זאת בבית כנסת שכונתי אתה משלם מס חבר או איך שתקרא לזה. עירית פראג, או ממשלת צ'כיה לא בדיוק מעונינת להוציא כספי מסי התושבים על תחזוקת האתרים הקדושים ליהודים.

א77

New member
חושבני כי עיריית פרג עושה שם המון

ויכולה לתחזק בקלות, וכבר אמרתי שזה לא המקום היחיד התוחזק באירופה. ואם תבדוק את המחירים שנדרשים לשלם בפרג לעומת מקומות אחרים, תבין וודאי במה המדובר. חושבני שזכותם לדרוש, וכמובן לתחזק ולשמר. אבל זה הפך להיות הרבה יותר עסק משגשג מאשר מטרה קדושה בלבד. כך נראה ממה שהם משקפים.

שרי סילבר

Active member
אז הנה גיליתי שאכן חזרת ואפילו עמוסת חוויות מרגשות. באופן אישי, דוקא החוויות הקטנות הללו, לעיתים איזו דקה מרגשת, אלה הדברים שנשארים איתי אח"כ להרבה שנים. אז שוב, ברוכה השבה!

הדס ח

New member
ברוכה השבה

התיאור של רגעי הטקס בהם הצלחת להשתתף מאד מרגש. התיאור הזכיר לי חוויה שחוויתי, ואני חושבת שסיפרתי כבר כאן אבל אחזור שוב. באחד הטיולים שלנו החלטנו לבקר במחנה ההשמדה בדכאו. כשהגענו התברר שהמקום סגור כבר. אבל אנחנו לא התכווננו לוותר. הלכנו מסביב לגדר קצת עד שהגענו למקום בו יכולנו לטפס על הגדר ולהכנס לשטח המחנה.... עמדנו שם באמצע ה"כלום"....שנמצא בתוך קרחת יער ... הציפורים צייצו מסביב... הכל שקט...ו...ירוק.... ו....יפה....ונורא. איום ונורא !!! עמדנו שם רק אני וירון (בעלי) וחשבנו פתאום על מה שעשינו.... אנחנו שני צברים התאמצנו להכנס למקום ממנו רצו כל כך הרבה אנשים רק לברוח.... זו, בעיני, חוויה מאותו סוג שחווית. משהו קטן שיישאר בתוכך לעולם. הדס

למעלה