טלפתיה

• פותח הנושא ASHY
  • פורסם בתאריך

ASHY

New member
טלפתיה

כרגע (טוב בעצם ב 13:50) הייתי שותף לצירוף מקרים בין שני אנשים רחוקים פיזית אחד מהשני אשר חשבו אותו הדבר. לצערי אין לי תיעוד של המקרה אז תצרכו להאמין למילתי. עבדתי לתומי על המחשב שלי, שומע מוזיקה ועם ICQ פתוח. התנגן לו השיר "אשליות" (לא זוכר את שם הזמר). חבר שלי, שולח לי מכתב פתיחה באייסיקיו: "אשליות...". קצת רקע - אני וחבר שלי מדברים באייסיקיו שלוש וחצי שנים ותמיד מתחילים הודעות עם "אייל, אני צריך ..." או "אמיר, תעזור לי עם...", "תראה מה מצאתי...". אולי 20 פעמים במשך השלוש שנים וחצי התחלנו הודעה עם משהו שונה מזה או מ"היי". כמובן שנדהמתי מההודעה שלו ושלחתי הודעה "איך ידעת?" והוא לא ידע על מה אני מדבר. מסתבר שבצד שלו האירועים היו כך: הוא חשב לדבר איתי שאעזור לו עם השיעורים בפיזיקה ואז עלה לו השיר "אשליות" לראש, בלי שום קשר. כלומר - חשב עלי ואז עלה לו בראש השיר שהייתי מרוכז בו. אני האמנתי בצירופי מקרים, אבל כאן כל הסיכויים הם נגד, יש סיכוי קלוש שזה סתם צירוף מקרים. אתם לא חושבים ככה? מה עם אינטואיציה ותחושת בטן? מה ידוע בנתיים על הדברים האלו? מה דעתכם על המקרה הזה?

ASHY

New member
מכמה סיבות:

1. אנחנו לא נוהגים להתחיל שיחה בהודעות כאלו 2. למה שהשיר יצוץ לו בראש? 3. למה שהשיר יצוץ לו בראש דווקא שחשב לדבר איתי 4. יש לי 70-80 שירים במחשב המתנגלים באופן רנדומלי, למה שדווקא השיר הזה יתנגן? 5. השירים בד"כ מתנגנים ברקע, ורק 50%-60% מהפעמים אני שר מקשיב באמת להם (פה הסיכויים הם בעד, אבל גם זה מוריד את הסיכוי) אני אחזור עם עוד סיבות...

moran f

New member
אוקיי

1. קורה שמתחילים שיחה אחרת לפעמים. 2. זה שיר שמושמע הרבה ברדיו לאחרונה? זה שיר שהוא אוהב? דיברתם על השיר הזה אתמול בערב? המון אפשרויות. 3. ראה סעיף 2 - יש הרבה אפשרויות, למשל דיון שלכם בשיר הזה או בנושא שקשור אליו מתישהו לאחרונה. 4. 70-80 שירים זה לא כל כך הרבה, במיוחד אם אתה מקשיב להם הרבה (ואז כל שיר מופיע די הרבה פעמים). 5. שוב, זה עדיין סיכוי לא רע.

UrbanDK

New member
האמת היא, שאני כבר כמה שנים (לפחות

6-7) שם לב לצירופי מקרים "מדהימים" שכאלה. מושג שלא שמעת במשך שנה אתה פתאום רואה יומיים רצוף, שיר שלא שמעת, בנאדם שלא דיברת וכו'... בהתחלה גם תהיתי עליהם - אבל אני באמת חושב שאין סיבה. כל יום המוח שלנו קולט אינסוף דברים שונים. מיליוני חוויות שונות. מתישהו - מכוח המזל בלבד - שני דברים דומים/זהים ייקרו וייקלטו בסמיכות קרובה מבד"כ - ואנחנו נשים לב לזה. אני לא רואה בזה שום דבר מיסטי או מדהים - פשוט הוכחה לרבגוניות של העולם מסביבנו. זה מזכיר לי סיפור ששמעתי פעם, על בחור שנסע ברכבת התחתית בניו-יורק ופתאום פגש שם חבר מהשכונה (בארץ). המחשבה המיידית היא לחשוב על זה כעל "צירוף מקרים מדהים" - אבל אם הוא לא היה פוגש את השכן שלו שם הוא לא היה תוהה "המממ... מעניין למה לא פגשתי אף אחד שאני מכיר פה?". עצם הפגישה הפכה את המאורע למיוחד, ואם היא לא הייתה מתקיימת המאורע היה חולף על פני הזיכרון שלנו כמו אינסוף דברים אחרים. הדבר דומה למי שצופה בנשיונל ג'אוגרפיק וגדל כשהוא מאמין שכל היום חיות רצות אחרי השנייה, מטוסים מתרסקים, כרישים תוקפים בני אדם ויש הוריקנים בכל מקום. הסיבה היחידה שזה נראה ככה - היא כי אלו הדברים ששווה לשדר בטלוויזיה. אף אחד לא מצלם (ובטח שלא משדר) יום שלם של מזג אוויר נפלא, אלא רק את היוצא דופן והשונה. בעקבות כך נוצרת אשלייה שאלו דברים נפוצים, ולא זה המצב.

to shorty

New member
כן, אני אחפש קישור למקום שבו

איזו אחת הסבירה גם על העניין הזה... אם לסכם את דבריה, היא הסבירה שהזיכרון שלנו שומר דברים ע"פ הקשרים, כלומר אנחנו זוכרים את הדברים בכך שאנחנו מקשרים אותם לדברים אחרים... זאת אומרת שאם קרא לי X, Y, Z שנה שעברה...ובדיוק אתמול ראיתי משהו שמתקשר ל X אז אני אזכר ב X ולעומת זאת את Y ו Z אני לא אזכור כלל כי שום דבר לא "הזכיר" לי אותם. במילים אחרות מתוך אלפי מקרים שקורים לנו...אנחנו זוכרים דווקא את אלו שיש משהו "שמחבר" אותנו אליהם. נ.ב. שוב, אני אחפש את ההסבר של אותה אחת כי היא הסבירה את זה טוב ממני...

ASHY

New member
נו, כל זה ברור מעליו

ובד"כ אני לא שם לב לדברים כאלו. ברור שאם אתה פוגש במושג כלשהו אתה תתחיל לשים עליו לב ותפגוש אותו יותר. לא רצתי לפה עם מקרה כזה, רצתי עם מקרה של טלפתיה כ"כ כנגד הסיכויים שקשה להסביר אותה גם עם זה. הקטע שפה הוא פשוט חשב עלי ואז עלה לו בראש השיר. אנחנו לא דיברנו על השיר הזה, בטוח שלא בזמן האחרון. מה המחקרים שנעשו על טלפתיה?

moran f

New member
אבל זה לא קשה להסביר את זה

לי זה נראה כמו צירוף מקרים נורמלי לחלוטין. קורים לי כאלה המון. כמה פעמים הוא חשב עליך ושמעת שיר והשיר לא עלה לו בראש?

ASHY

New member
טוב יכול להיות

אבל בכל זאת אשמח למידע על מחקרים (אמתיים, לא אתר מפוקפק) שנעשו על טלפתיה.

diskmen1

New member
רשמתי הודעה והיא נעלמה../images/Emo12.gif......

אז אני ארשום שוב. ראיתי בTV ניסוי על טלפטיה. לקחו מספר מתנדבים ועשו עלהם ניסוי. בניסוי כל מתנדב היה צריך לנחש כלף אחד מתוך 36 , והתוצאות היו מאוד קרובות ל 1 ל 36 אבל עדיין יותר גבוהות מזה במעט! תגידו זה צירוף מקרים? לא ולא הם חזרו על הניחושים משהו כמו 10 אלף פעם ועדיין אחוז הניחוש היה מעט יותר גבוה מ 1 ל 36 (לצערי לא זוכר בדיוק מה היה האחוז בדיוק). בקיצור הניסוי הוכיח שהסיכוי שלך לנחש כלף אחד מ 36 הו יותר גבוה מ סיכוי של 1 ל 36 (כמובן אם לא היה רמאות בניסוי עצמו!) אפשר להסביר את זה כטלפטיה חלשה שזה מעניין ואפשר לשקול גם אפשרות שאתה גורם(!) לכלף הרצוי להיות מצוי! מגניב לא?

moran f

New member
אפשר גם לבדוק האם הניסוי אמין

האם 10 חזרות על הניסוי ו"קצת יותר מ-1 ל-36" מספיקים למובהקות סטטיסטית? האם הניסוי באמת היה בנוי טוב ולא היה מקום להטייה (לאו דווקא רמאות מכוונת) בניסוי? וכו'.

Galois

New member
הסברים מצוינים

לתופעה זו , ביאור צירופי מקרים, ואחרות תמצא בספר "חשיבה בקורתית" של האוניברסיטה הפתוחה מאת דניאל כהנמן (זוכה פרס נובל לכלכלה) ועמוס טברסקי.

Galois

New member
הסבר לגבי הרכבת:

אותו אדם לא חשב באותו רגע עליו ועל עוד מליוני אנשים שנסעו לחו"ל ואף פעם לא פגשו ברכבת מישהו שהם מכירים. קל לו יותר לזכור את המקרה המדהים שקרה לו, את הפגישה, בתור מקרה מייצג.

mandela22

New member
צירוף מקרים

בסין קורה כל יום משהוא שהסיכוי שהוא יקרה (במשך יום) הוא אחד למיליארד.

למעלה