טיפול פסיכולוגי VS אימון אישי

nickname111

New member
טיפול פסיכולוגי VS אימון אישי

היי
ידוע שיש הבדל ביניהם והעיקרי הוא שבאימון אישי יש דגש על הפרקטיקה
מצד שני יש שיטות אימון אישי ששמות דגש על הרגשות, ההוויה.....

מה באשר להבדל בין מאמנים אישיים לענייני קריירה לבין פסיכולוגים תעסוקתיים שמטרתם דומה?
או למשל מאמנים לבעיות זוגיות מול מגשרים בהסמכתם
או למשל מאמנים לייעוץ עסקי מול יועצים ארגוניים שלמדו תואר שני
או למשל מאמנים לכלכלת הבית מול כלכלנים וכד'

ושאלה נוספת לגבי אימון אישי המתמחה בבעיות קשב וריכוז:
אם אדם שאובחן עם ADD לא מגיב לריטלין וזה לא משפר את תפקודו
יכול להיות שמה שיפתור את הבעיה זה אימון אישי? אשמח לפירוט (הרי ידוע שלבעיה יש בסיס ביולוגי מלבד הרגלים לא נכונים..)

יום טוב

nickname111

New member
המשך

לגבי השאלה האחרונה-
באיזה דרכים משתמשים אצל בעלי הפרעת קשב וריכוז כדי לשנות ולשפר את ההתנהגות? האם טיפול היפנוטי? NLP?

ענבל כהן חמו

מאמנת אישית בכירה ומדריכת מאמנים מוסמכת
מנהל
מהות האימון

איש יקר,
אתייחס לכמה משאלותייך
אימון הוא תהליך עבודה שמוציא מתוך האדם את התשובות והיכולות שלו. זה בניגוד לתהליכים אחרים שהזכרת שהם בחלקם יעוציים - מביאים את תשובת המומחה מבחוץ ומצפים מהאדם ליישם אותה.

לגבי קשב וריכוז (אני מתחילה מזה כי זו המומחיות שלי) - הטיפול המומלץ הוא טיפול תרופתי בנוסף לאימון התנהגותי. לכל אחד מהם יש תפקיד אחר. האימון לא יכול לעשות את הפעולה של התרופה, אשר מאפשרת מיקוד קשב גדול יותר ומוסחות קטנה יותר. האימון עוזר לאמץ הרגלי חיים מועילים יותר, למצוא במה צריך להתמקד ועל מה לוותר, כיצד לבצע דברים שבדרך כלל נדחים או מבוצעים חלקית. את זה עושים על ידי מציאת נקודות הכשל בביצוע ומציאת דרכים חלופיות (בהסבר על רגל אחת). מתוך ההצלחה בביצוע משתפר גם הביטחון העצמי ותחושת המסוגלות.

לגבי קריירה - באימון האישי אנחנו פחות מתמקדים במבחנים ובדיעה אובייקטיבית על מה מתאים לאדם. אנחנו מניחים שאנשים שמגיעים לאימון יודעים לא מעט על הדברים בהם הם טובים. הצלחה במקצוע לא נמדדת רק בכישורים מילוליים או אחרים - אנחנו בדרך כלל מצליחים בדברים שחשובים לנו, בדברים שאנחנו אוהבים ומתלהבים מהם. שם יש לנו התלהבות ויכולת ללמוד עוד ועוד, ולכן להצליח יותר. לכן האימון מתמקד במציאת התחום הנכון מתוך הזוית האישית ולא מתוך מדידת כישורים.

האם זה נותן לך תחושה במה התהליך האימוני נבדל מתהליכים טיפוליים/ייעוציים אחרים?

nickname111

New member
לגבי אימון לקריירה

אם לא בודקים את היכולות שלו, כיצד ניתן לדעת שהרצון לעסוק בדבר מסוים לא נובע מהתלהבות זמנית?
כך למשל אדם מסוים יכול לרצות ללמוד משהו, אבל בתוך תוכו הוא מודע (במקרה הטוב) לכך שאין לו יכולות מתמטיות טובות שנדרשות כדי לעסוק באותו עיסוק...
יש לקחת בחשבון האם אדם מתאים למקצוע מסוים, מלבד רצונות אמיתיים שלו....

ולגבי האימון ADD, אילו שיטות למשל? מלבד תכנון וקביעת יעדים/מטלות בזמנין מסוימים?
יש שמשלבים םטיפול היפנוטי/שינוי לגמריי של גישה באמצעות NLP? איך זה יכול לעבוד?

Edna Maimon

New member
אימון NLP

שלום,
לפי השאלה אני מבינה שאתה יודע דבר או שניים על NLP.
כמה בדיוק את יודע על NLP? מה אתה יודע על כך?
בגדול: ה-NLP הוא אחת השיטות הטובות ביותר לאמן אנשים
עם התנהגויות כאלה.
ב-NLP לא מתיחסים לזה כאל לקות, אלא כהתנהגות.
וזה עושה הבדל משמעותי.
כי אז המתאמן יודע שהכל בסדר אצלו. כל מה שנשאר
זה לשנות התנהגויות מסוימות.
איך משנים התנהגויות אלה? יש טכניקות שונות.
הטכניקות האלה הן הגדולה של ה-NLP.
אין צורך בהיפנוט. הטכניקות מספיק טובות.

nickname111

New member
האם NLP

היא שיטה באמת טובה ויעילה לשיני דפוסי התנהגות? האם אכן נחשבת לשיטה יעילה מבין השיטות השונות ומביאה לתוצאות מהירות?
מצד אחד נשמע שמטרת NLP דומה מאוד למטרת האימון האישי - להביא לשינוי התנהגותי ולהישגים,
אם כך, מאוד נפוץ לשלב באימון אישי גם את שיטת NLP? (וכך גם בתי הספר השונים לרוב מלמדים אימון יחד עם NLP?)
או שישנם מטפלים בNLP שהם לא מאמנים אישיים, ובכך שני התהליכים דווקא שונים זה מזה?

האם ישנו ספר טוב מומלץ שאוכל לקרוא וללמוד ממנו NLP עצמאית?
בשונה מתגובתה של ענבל שיש לשלב את הטיפול התרופתי, האם כאן מספיקות הטכניקות לשינוי של ממש בהתנהגות, למרות שהבעיה שאנו מתארים מקורה ביולוגית?
אפשר לשמוע טכניקה אחת למשל שמשלבים ב-NLP לשינוי התנהגות זו?
אנחנו רואים בטלויזיה דרכים שונות של מנטליזם בתכניות כמו 'פסיכו' של נמרוד הראל שרואים איך אדם יכול לשנות את עמדתו, אמונתו, התנהגותו בקלות של ממש
האם ב-NLP משתמשים בשיטות דומות לשינוי תפיסה/התנהגות? האם יכולות להשפיע לטווח הארוך? או רק לטווח הקצר כמו שרואים שם

Edna Maimon

New member
NLP

השאלות ששאלת חשובות מאוד.
1. "או שישנם מטפלים בNLP שהם לא מאמנים אישיים, ובכך שני התהליכים דווקא שונים זה מזה?"
ישנם מנחים ב-NLP שהם לא מאמנים אישיים. יחד עם זאת, יש להם די הרבה כלים לשינוי התנהגות. יש גם מאמנים אישיים בשיטת NLP.
כמובן שכל קורס מוסיף כלים לארגז הכלים של המאמן/מנחה.
אני, למשל, משלבת אימון אישי עם NLP ביחד עם תרפיית קו הזמן (שיטה להעלמת רגשות שליליים כולל טראומות). זה מוסיף לתהליך.
2. " למרות שהבעיה שאנו מתארים מקורה ביולוגית?"
למה אתה מתכוון במילה "ביולוגית"? שנולדים איתה? התשובה היא שלא נולדים איתה. היא תוצאה של החלטות בלתי מודעות של האדם. היא באה לידי ביטוי במוח בחומרים כימיים. יחד עם זאת, כאשר יוצרים שינוי בהתנהגות, החומרים הכימיים משתנים.
3."האם ב-NLP משתמשים בשיטות דומות לשינוי תפיסה/התנהגות?"
ראיתי את התוכנית האחרונה של נמרוד הראל. ישנם דברים דומים. חשוב לזכור שזה עניין של ניסיון רב על דבר מסוים אחד. תביא בחשבון שבתוכנית לא רואים את הכשלונות שלו.....
4. "האם יכולות להשפיע לטווח הארוך?"
תהליכי NLP הם לטווח ארוך. כמובן, כמו בכל תחום, גם בתחום הזה זה תלוי במאמן/מנחה. עד כמה הוא מקצועי. עד כמה הוא מקפיד על כללים חשובים בתשאול ובטכניקות.
5. "טכניקה"
קשה לתת דוגמה לטכניקה באינטרנט. בגדול, בתת המודע שלנו יש לנו סרטים או תמונות שמשפיעים על התחושות שלנו. למשל, אם תחשוב על מישהו שאתה לא אוהב, התמונה שלו תהיה ממוקמת במקום שונה מאשר תמונה של מישהו שאתה אוהב. גם הצבע יהיה שונה. אולי גם הגודל ועוד אלמנטים. כל האלמנטים האלה משפיעים על התחושות. ב-NLP משתמשים באלמנטים האלה לשינוי תחושות.
6. בגדול, ההבדל המשמעותי בין אימון אישי רגיל לבין שיטת NLP הוא אחוזי ההצלחה וזמן האימון. ב-NLP אחוזי ההצלחה גבוהים מאימון רגיל והזמן קצר בהרבה. גם ב-NLP אפשר לטפל בדיכאון ובטראומות כשבאימון רגיל אי אפשר.

nickname111

New member
...

לגבי 2:
הבעיה היא אכן מקורה במוח וטוענים שנולדים איתה. לא הבנתי כשאמרת "היא תוצאה של החלטות בלתי מודעות של האדם". זה הפרעה שניתן לאבחן אותה בבירור במוח (MRI במחקרים וכיו"ב).
קצת קשה להפריד האם רוב הבעיה אצל אדם מושפעת מהסיבה הזו (ניתן לראות כבר אצל ילדים קטנים), או שדווקא נובעת בעיקר מהרגלים לא נכונים והתארגנות לקויה..
יהיה ניתן לדעת את זה לאחר טיפול באימון/NLP ולראות עד כמה השיפור ניכר

לגבי 4: אם טיפול ב-NLP יכול להביא תוצאות משמעותיות בזמן קצר לטווח ארוך, ניתן לומר שזו הדרך היום הטובה והיעילה ביותר ל*טיפול* ב-ADD? (ולא העלמת תסמינים ע"י ריטלין שלא תמיד עוזר..)

מה לגבי ספר בעברית ב-NLP/אימון? אשמח ללמוד על הנושא ולקרוא קצת יותר
יכולה להמליץ לי על אחד כזה?
:)

Edna Maimon

New member
NLP

זה נכון שאפשר לראות את השינויים במוח בעזרת MRI. יחד עם זאת, אי אפשר לדעת בוודאות מה יצר את זה.
באופן כללי, אם אפשר לשפר התנהגות מסוימת, ואז חלים שינויים במוח - איזו מסקנה אפשר להסיק מכך?
לגבי ריטלין: הוא לא מטפל בגורם, אלא בתסמינים. זה כמו שחולה סרטן לוקח תרופה נגד כאבים. הוא לא מרגיש כאבים, אבל זה לא מעלים את הסרטן.
נכון שניתן לראות את זה כבר אצל ילדים. לילדים הכי קשה להתרגל לחיים. כמעט כל דבר חדש להם, ולכן הם עוברים תהליכים לא מודעים שיוצרים אצלם בלבול. לאחר זמן מסוים זה הופך להרגל / לאוטומט. תת המודע אחראי על האוטומטים שלנו.
יש המון ספרים באנגלית.
בעברית יש את הספר: "הכוח הטמון במוח". ספר נפלא.

KFIRB

New member
אם הכל פתיר בנלפ

מתי המנחה ישקול הפניה לגורם מקצועי כגון פסיכיאטר, פסיכולוג קליני או עובד סוציאלי המומחים בפסיכותרפיה מבוססת ראיות?(CBT,EMDR, התייחסותית ועוד).

ועוד משהו- האם יש מקרים שלא מתאימים לנלפ?

האם יש כשלונות בנלפ?

Edna Maimon

New member
האם יש מקרים שלא מתאימים לNLP?

שאלה מצוינת.
התשובה מתחלקת לשניים:
1. אני, למשל, יודעת שCBT מזכיר במידה מסוימת את הNLP. יש בשיטה זו אלמנטים דומים, אך זה לא מספיק רחב כמו הNLP.
אין לי מידע לגבי שתי השיטות האחרות
2. כמו בתחומים אחרים, אני מאמינה שיש מקרים שלא מתאימים ל NLP.

אני עצמי משלבת NLP עם טכניקות של קו הזמן. זה שילוב חזק מאוד.
חשוב לזכור: להכיר שיטה מסוימת אינו מספיק. צריך להיות מקצועי מאוד.
.

KFIRB

New member
כנראה ששאלתי במקום ניטראלי

כי כששאלתי את אותה שאלה במקום אחר, אמרו שהכל פתיר בנלפ.

אני טוען כמי שהתנסה בשני הכלים שזה גם תלוי במי מטפל וגם תלוי לצערי בהכללה החוצה. לצערי בארץ קיימת עמדה שהטיפול צריך להיות בקליניקה.

אגב הדור השלישי בCBT הוא נרחב ופחות מוכר לרוב האנשים (מכיל מיינדפולנס, גשלטנט כמו בנלפ, סכימה תרפיה ועוד ).

לצערי מסיבות שאפשר להתווכח עימן עד מחר, הנל"פ אינו מבוסס ראיות אקדמי בדומה לשיטות פסיכותרפיות אחרות שכן מבוססות מחקר. יש שיטות שידועות היום כשליליות וגורמות נזק ויש אחרות שמועילות, הכל תלוי במקרה, באדם ובקושי. NOT ALL ONE FIT

Edna Maimon

New member
הנל"פ אינו מבוסס ראיות אקדמי

הערה זו שלך מראה על חוסר מידע.
אני רוצה להסביר:
הרבה אנשים לא מוכנים להיפתח לשיטת נל"פ בגלל ההסבר הזה, וזה מונע מהם הרבה הרבה דברים נפלאים (שינויים מדהימים ומהירים לטובה).
ההסבר לכך הוא שממציא הנל"פ - ריצ'רד בנדלר, התנגד ללכת עם כל התהליך כדי להפוך את זה למדעי, מכיוון שהאקדמיה התנתה בפניו המון תנאים, והוא לא רצה להתאמץ יותר מדי. הוא אמר: אם זה עובד ומשנה אנשים לטובה, מדוע אני צריך להוכיח את זה מדעית? הרי זה מוכיח את עצמו כל פעם מחדש.
לדוגמה: כל פעם שהוא מטפל בפוביה, הפוביה נעלמת. זו הוכחה. למה הוא צריך לעשות כל מיני תהליכים מעצבנים כדי להוכיח שזה מדעי? למה זה נחוץ? האם רק אם מוכיחים משהו באופן מדעי - רק אז הוא באמת עובד? ולפני שמוכיחים אותו באופן מדעי - הוא לא יכול לעבוד?
האם תחום המכירות הוכח מדעית? כמובן שלא. אז איך זה שאנשים לומדים אותו וגם מצליחים בו?
אני רוצה להזכיר לך שכל הזמן יש מחקרים "מדעיים" חדשים שמפרכים מחקרים "מדעיים" קודמים.
כדאי לאדם להיות עם ראש פתוח ולבדוק כל דבר.
לגבי הערתך שהטיפול (הנחיה) צריך להיות בקליניקה, אני מסכימה עם עמדה זאת. מי שבאמת רוצה לעבור תהליכי שינוי, צריך להתאמץ. זה חלק מהשינויים בתת המודע. לדוגמה, אני מנחה סדנאות לניהול כעסים. המשתתפים סיפרו לי שבדרך לסדנה הם חוו רוגע. זה היה מאוד לא מתאים להם. הרי עדיין לא עברו את הסדנה. הסיבה לכך היא שבתת המודע שלהם הם ידעו שזה מה שיקרה להם בסדנה, אז תת המודע כבר כיוונן אותם לזה.

ladybug4NLP

Active member
מה זה חושב אם מבוסס אקדמית או לא

העיקר שזה עובד!

ובנשך שנים התווכחו להכניס לסל הבריאות תרופה לסרטן שהוכח מדעית ומשרד הבריאות לא הסכים.

אחרי הרבה זמן, דם יזע ודמעות ומספר רב של נשים מתות מסרטן השד, התרופה הוכנסה לסל.

ועכשיו באה המצאיות וטופחת על הפנים. התרופה לא עוזרת לרב הנשים.

ולהזכירכם, מקודם זה הוכח מדעית.

אז בשבילי ובשביל הלקוחות שלי מה שחשוב שזה עובד.

ולא, NLP לא מתאים לכל אחד ולמרות שזה אוסף נפלא של שיטות - זה לא נוסחת פלא.
לפעמים זה פשוט נראה כך בגלל שיש חוסר ידע לגבי איך המודע והתת מודע שלנו עובד.

אז...
למי שצם - צום קל
ולכולנו גמר חתימה טובה

KFIRB

New member
האמת זה לא חשוב

מה שחשוב שזה עובד
ומה שגם חשוב שזה לא עובד לכל אחד.

על זה הכעס שלי שאומרים שזה השיטה וזה עובד לכולם.

LiroNLP

New member
האם פסיכולוגיה עובדת על כל אחד?

האם כל אחד חושב?
האם יש דברים שמשותפים בדרך החשיבה של כל בני האדם?
האם יש לך מחקר שמוכיח את כל זה?

NLP הוא בבסיסו מודל.
כמו כל מודל טוב הוא נכון, אבל רק אם משתמשים בו למטרה שלשמה הוא נועד.
בדיוק כמו שמודלים פיזיקליים הם נכונים, אבל פיזיקאי לא יכול לפתור כל בעיה פיזיקלית בעולם.
NLP הוא מודל שעובד תמיד, אבל לא כל עוסק יכול לפתור כל בעיה לכל אחד.

מקווה שעכשיו הבנת.

ענבל כהן חמו

מאמנת אישית בכירה ומדריכת מאמנים מוסמכת
מנהל
תפקיד המאמן

הוא לעזור לו לראות את מה שהוא יודע בתוכו. לא זורקים מילה וישר רצים לכיוון - מבררים ובודקים.
וכן, לפעמים, במיוחד עם אנשים צעירים, שווה לעשות גם מבחנים לראות במה אתה טוב, אבל בדרך כלל אחרי גיל מסויים אתה כבר די יודע. וגם יודע מה אתה לא אוהב, ומה מדבר אליך ומה לא.
לגבי ADD, אוכל להרחיב אחר כך... ממהרת לצאת.

ladybug4NLP

Active member
אין "שיטה הכי טובה"

מי שעוסק באימון וטוב בו-יכול להביא לתוצאות
מי שעוסק ב-NLP וטוב בו - גם כן

וכמובן יש להביא בחשבון את המונחה/לקוח מה מתאים לו.

יש מונחים שפשוט לא יודעים לארגן את עצמם ואין להם כלים ויש מונחים שבנוסף או רק, יש להם אמונות שליליות לגבי עצמם והיכולות שלהם.

מי שאומר שיש רק שיטה אחת - כמובן לא יודע מה הוא מדבר

KFIRB

New member
באימון תעסוקתי לעתים מפספסים יכולות פגועות

לעתים אנשים מגיעים לאימון תעסוקתי ומציינים מגבלות .

החלום שלהם לא תואם את המגבלות. ולעתים מתוך הכחשה הם מתעלמים מהמגבלות- הכרתי אדם שטען שהוא טוב בחישובים ובפועל לא יכל לפתור תרגילים מורכבים. - עלינו על זה באמצעות אבחון שביצע- לולא האבחון הייתי משתכנע שהוא טוב בחשבון, גם לאחר האבחון הוא התמקח על קביעת האבחונים (הרבים !!!) שביצע וחזרו על אותה מסקנה על הקשיים בחשבון , בזיכרון ועוד.. האם ללכת עם האדם - זה לא לעתים להזיק לו , כי אינו רוצה להיות מודע למגבלותיו?

מתאמן שנראה שהוא שוגה בכוון

שלום לך

יצא לי להתקל במקרים (שניים ממש בולטים, והיו עוד כמה) בהם חשבתי שאנשים הולכים על כוון לא נכון. חשבתי שהם "לא טובים" בתחום שהם הולכים אליו. היו לי ממש ראיות לכך. אחת מהן התנהגה איתי בצורה שחשבתי שהיא מאוד לא מקצועית (לנותנת שירות מהסוג שהיא התחילה לתת). וגם היו לי ספקות לגבי האינטלגנציה שלה (מביך אותי להגיד את זה - אבל אני אדם, ולפעמים שיפוטים חולפים בראשי). לגבי השניה, היא הלכה לכוון שבו לא חשבתי לרגע שתוכל להצליח, תחום קשה ותחרותי מאוד, רווי, וממה שידעתי על נושאים לא פתורים בחייה - לא יכולתי לראות את זה מסתדר. מה גם שהיא ויתרה על משרה בכירה ורווחית וחשבתי שתחזיות הרווחים שלה שגויות לחלוטין ומוגזמות. אני לא מספרת שום פרט, כדי חס וחלילה לא לזהות, אבל אני יכולה להבטיח לך שהעובדות שהיו בידי היו משכנעות.

הא... כמה טעיתי.

שתי הנשים הללו היום, מספר שנים אח"כ, מצליחות ביותר בתחומיהן. ממש מובילות. למדתי ואני לומדת בלי סוף מצורת הניהול של הקריירה והעסקים שלהן. למדתי שקוי חשיבה שחשבתי לחיוניים בתחומים הללו - הם בכלל לא. קוי חשיבה אחרים - ממש למדתי מהן. למדתי שיעור חשוב מאוד לגבי צניעות - אני לגמרי לא יודעת מי יכול ומי לא יכול להצליח בעסק מסוים. אם האדם חושב שהוא יכול - כנראה שהוא צודק, ולא אני.

לפחות אני גאה בעצמי לומר שכבר אז לא אמרתי אף מילה אחת שלילית לגבי הבחירות שלהן. תמכתי לאורך כל הדרך, ובכל צורה שיכולתי. יתכן שאני חלק מההצלחה שלהן. תמכתי הרבה יותר ממה שהאמנתי שצריך לתמוך. אבל כך אני רואה את התפקיד שלי. אני כמאמנת תומכת. זהו. אם אדם מתלבט - אעזור לו לפרוש רחב את החשיבה שלו, למצוא את ההתלבטויות שלו וממה היא נובעת, ולברר איתו. גם שם אני לא נכנסת עם הדיעות והתפיסות שלי. רק אוזן חמה, קשבת ועוזרת לברר. אבל מאז המקרים האלה אני עוד יותר יודעת - שאני לא יודעת. השבוע שוב מתאמנת הגיעה אלי עם אתגר. 3.5 שעות עבודה ביום, זה כל מה שיש לה (כל השאר תפוס במשימות אחרות), והיא רוצה להרוויח סכום נאה לחודש, ודי מהר. משימה גדולה. אישית היתי קצת סקפטית עם נצליח, אבל כמובן שמרתי לעצמי את החששות, ועשינו פגישת אימון ראשונה מצוינת. בסוף הפגישה נשארו לה 25 דקות לזמן העבודה שלה. אחרי 20 דקות קיבלתי מייל שהיא הביאה את שני הלקוחות הראשונים לעסק שלה. עוד הוכחה עבורי שהתחזיות שלי לא שוות כלום.

ונקח את זה הפוך. נניח שצדקנו. המתאמן הולך לכוון שלא לגמרי מתאים. אז הוא יעשה טעויות וילמד מהן. וידייק את הכוון שלו. עדיף לטעות במעשים מאשר בחוסר מעשים. לא רבים המקרים שבהם באמת אדם מאבד מליונים תוך כמה שבועות. זה לא באמת עובד כך.

חולפות בראשי כל כך הרבה דוגמאות מפורסמות. ד"ר סוס - לפחות מו"ל אחד דחה את הספר הראשון שלו, נדמה לי שכמה. אם אני לא טועה, גם את "הארי פוטר" דחו. וכל מיני אנשים מצליחים כל כך שבהתחלה פוטרו או נזרקו מבי"ס.

אני סגורה על זה - יש מספיק ביקורת ו"ריאליסטיות" מסביב. לא על זה משלמים לנו. מתאמן מגיע לאימון כדי לחזק אותו ולא בשביל לשפוט אותו או לקבוע לאן הוא צריך ללכת.

למעלה