תתחדש!
1. תקלות גב: באופן כללי אופנים לא גורמים לבעיות גב ולא מחמירים אותן. מלהיפך: תנועות האגן ועמוד השדרה מונעות לחץ מקומי שעלול לגרום לכאבים. בנוסף לכך משקל הגוף מתחלק לחמש נקודות ולא רק לאחת (הטוסיק) ורוב האימפאקט שמגיע מהדרך נבלם באמצעות שרירי הידיים והרגליים. אם אתה סובל מבעיות גב תחתון מומלץ לקחת את המהמורות בעמידה או בהפחתה של המשקל על האוכף והעברתו לרגליים ולידיים. אבל כל זה ״באופן כללי״. היו דברים מעולם שאופניים החמירו בעיות גב - בעיקר מקרים של פריצת דיסק בזויות בהן התנוחה השפופה על הכידון החמירה בעיה קיימת. לכן אל תראה את העצה כאן כהמלצה רפואית אלא כ״חכמת ההמון״.
2. מתקן וו גרירה: המותגים המומלצים הם Saris, Yakima ו-Thule, אבל יש עוד לא מעטים. נסה את
http://www.theturtle.co.il ואת
http://shop.harim.co.il כנקודת פתיחה בחיפוש. קח בחשבון שמתקן ״כהלכתו״ צריך לכלול גם מספר (מואר) ואורות+מאותתים. מתקנים ללא חשמל עדיין מחייבים מספר (אלא אם כן לא מסתירים את המספר של הרכב עצמו) ומוגבלים לנסיעה באור. מתקן ללא תאורה בו האופניים מסתירים באופן חלקי או מלא את פנסי האיתות והמעצור הוא פרצה קוראת לשוטר. טווח מחירים למתקן פשוט - 800-1500 ש׳ח. מתקן מואר - 3000-4000 ש׳י.
3. לחץ אוויר: תלוי ברוחב הצמיג, משקל הרוכב ואופי השטח. עבור צמיגים 2.1-2.3 הטווח ינוע בין 20 psi ועד 45 psi. תתחיל באזור שבין 30-35 ותראה איך אתה מרגיש עם זה. בסך הכל עם שיכוך מלא אתה יכול לשום בצמיג לחץ גבוה יחסית. אם הצמיג רחב - האחיזה תהיה טובה והמתלה (אם הוא מכוון נכון) יספוג את רוב המפגעים. לחץ נמוך יגדיל את התנגדות הצמיג לגלגול - יצריך אותך לעבוד יותר קשה, ויגדיל את הסיכון לחטוף pinch-flat כתוצאה מצביטה של הפנימית בין החישוק לסלע בולט. התקנת צמיגי טיובלס מאפשרת שימוש בלחץ אוויר נמוך בלי חשש לצביטות.
4. תחזוקה: חלק ניכר מהתחזוקה תוכל לבצע לבד. תלוי בפנאי שלך וברצון שלך ללמוד זן ואמנות אחזקת האופניים. פעולות שתוכל לבצע לבד (בסדר עולה של מורכבות, פחות או יותר):
- תיקון פנצ׳ר.
- החלפת פנימית/צמיג
- התקנת צמיג טיובלס
- ניקוי ושימון שרשרת
- החלפת רפידות בלויות במעצורים
- כיוון לחץ אוויר בבולמים (מצריך משאבת לחץ גבוה)
- כיוון הילוכים
- מדידת התארכות שרשרת והחלפת שרשרת בלויה (מצריך כלי יעודי)
- ישור שמיניות בגלגלים (מצריך כלי מתאים)
- החלפת כבלים (מצריך כלי חיתוך כבלים)
- החלפת מעביר הילוכים
את כל הפעולות הללו אפשר גם לבצע אצל מכונאי וחלקן - בפרט כיוון ראשוני וכיוון נוסף לאחר מספר רכיבות - ניתנות במסגרת ״האחריות״. מעבר לכך ישנן פעולות תחזוקה תקופתיות שרצוי לבצע על מנת להבטיח תקינות ואריכות ימים: ניקוי וגרוז מיסבים ובושינגז (פעם-פעמיים בשנה או כשמתחילים להישמע קולות), פתיחת וניקוי מזלג ובולם והחלפת אטמים (פעם בשנה), החלפת ציר מרכזי- פעם-פעמיים בשנה או כשמתחיל להשמיע קולות (אלא אם כן אתה משתמש בציר ״בוטיק״ כמו Chris-King שיכול לשרוד כמה שנים). החלפת כבלים - פעם בשנה או כשמתחילים ללכת ״קשה״. ״בלידינג״ של המעצורים - לפי הצורך (במקרה של אבדן נוזל או כניסת אוויר למערכת).
קח בחשבון שהרבה מהנזק למיסבים נגרם או מחוסר תחזוקה פושע (היעדר מוחלט של שימון/גרוז/ניקוי) או מתחזוקת יתר (שטיפת יתר בלחץ מים וסבון שממיסים את הגריז ומשאירים מתכת חשופה לחלודה). לכלוך על האופניים זה אות כבוד לרוכב המסוקס - לשטוף רק כשיש ממש בוץ, וגם את זה כדאי לשטוף בזרם חלש- לתת לבוץ להתרכך ולשטוף שוב בזרם חלש. אפשר לשפשף קצת במטלית עם סבון כלים אבל להשתדל להתרחק מהצירים ולהשאיר את הגריז במקום.
6. פנסים: תורה שלמה למי שממש מעוניין בכך. באופן אישי אני מעדיף את הפנסים של הרכב וממצה את חווית הרכיבה באור יום בלבד. אבל יש כאלה שמסגרת העבודה שלהם לא מאפשרת רכיבה בשעות האור במשך השבוע. מציע לך לבקר בקומונת ״מיושה לומנס״ שמוקדשת לנושא. באופן כללי האופציות הן בין לרכוש פנס מותג מוכר ויקר שישרוד הרבה זמן יחסית, לבין לרכוש ארבעה פנסים סיניים זולים וחסרי שם ב״אלי-אקספרס״ ולשלוח אותם לקבורה כשהם מתפגרים.