חדש פה
+ שאלה בנוגע לכתיבה

Dam Right

New member
חדש פה
+ שאלה בנוגע לכתיבה

היי נעים להכיר, כבר המון שנים שאני מכיר את עצמי בתור אחד שאוהב לכתוב ואני חושב שאין רגע שבו אני לא כותב. אם אני לא כותב אני לפחות חושב על כתיבה בלי סוף, תמיד ממציא לעצמי רעיונות חדשים בראש, מחפש מקורות השראה, קורא בלי סוף יצירות של אחרים וגם ביקורות ודעות, טיפים, עצות וכו'... אז אחרי שיטוט רב במערכת הפורומים של תפוז והתנחלות ממושכת בפורום "מדע בדיוני ופנטזיה" האהוב, הבחנתי בקישור ההוא שמוביל היישר לכאן, לפורום הכתיבה הנפלא הזה. בהתחלה התגנבתי לכאן כקורא סמוי, למדתי והחכמתי, ועכשיו החלטתי להצטרף באופן רשמי כדי להרגיש קצת יותר מעורב. אני לא בטוח שאכתוב כאן המון, אבל אני בהחלט אשמח לחלוק ולשתף כשייתאפשר לי, והכי חשוב - לקבל ביקורות בונות שיעזרו לי להגיע לתוצר הטוב ביותר. אני מגיע לכאן מנקודת הנחה שאני לא מושלם והכתיבה שלי בהתאם, ויש רגעים שאני מרגיש שגם הרעיונות שלי לא הכי בשמים ולא מחדשים שום דבר, אבל את האהבה והרצון להשתפר יש לי, ובשפע, כך שאני מוכן ומזומן לסכיני הביקורות המחודדים שלכם (ובאמת שאקבל כל ביקורת בהבנה)!
ועכשיו לשאלה: נגיד ואני רוצה לכתוב סיפור שדמויות רבות בו מגיעות מארצות ומדינות שונות ברחבי העולם. עד לאיזו רמה לדעתכם אני צריך להגיע עם המחקר אודות שורשי כל דמות וההקשר שלה למדינה בה היא חיה? מאוד חשוב לי שזה יהיה אותנטי ככל האפשר, אמין והגיוני, כך שאם קורא אחר באותה מדינה יקרא את הסיפור הוא מיד יזדהה ויבין במה מדובר כי הוא הריי חי שם. הכוונה במחקר היא לשפה שבה הדמות מדברת (ובכלל סגנון דיבור ספציפי שאולי קיים במקום מסוים), המאכלים, ההיסטוריה של המקום ודברים שהשפיעו על האופי ודרך החיים שלה בנקודה בה מתרחשת עלילת הסיפור. יש איזו דרך לעשות את זה, גם אם היא לא הכי קלה?
 
טוב חביבי

השאלה שלך היא טאוטולוגית במידה רבה. אתה עונה לעצמך מיד. עד לאיזו רמה אתה צריך להגיע במחקר? בדיוק עד הרמה בה חשוב לך שזה יהיה אותנטי ככל האפשר, אמין והגיוני. אבל כמה מחשבות לא מסודרות וסותרות חלקית לסדר היום. א. אין גבול למחקר שאפשר לעשות. קל מאד להסחף לתוך המחקר ולדחות את הכתיבה. ב. כהרחבה לא': בכל תחום שהוא - ככל שאתה חוקר יותר, כך אתה מגלה שעליך לחקור עוד יותר כדי להתחיל להבין באמת. להבין תרבות אחת אחרת יכול להיות פרוייקט של חיים שלמים. ג. כדוגמא לב': עזוב ארצות רחוקות - שים לב לישראל של ימינו. האם אתה יכול לכתוב באופן משכנע דיאלוג בין שני דתיים? לדעת מה מבדיל חרד"לי שלמד בהר המור מחרד"לי שלמד בעטרת כהנים? והרי אלה צורות חשיבה שונות, עולמות תוכן שונים. האם אתה יודע מה ההבדל בין רוסי שהגיע ארצה ב95 מעיירה ליד ולדיווסטוק דרך הסוכנות היהודית לרוסי שהגיע ארצה מלנינגרד ב89 דרך חוגים של חב"ד? אלה עולמות תרבותיים שונים. לך זה ישמע אותו דבר אבל קורא שמכיר את התרבות יחוש מיד בזיופים. אני מכיר את התרבות הרוסית לא רע, את התרבויות הבריטית והאמריקאית לא רע, את התרבות הצרפתית - סביר מינוס. אולי גם את הפולנית - בכל אחת ואחת מהן אני ארגיש מזייף, ואהסס לכתוב. כדי להרגיש על קרקע בטוחה אני אתעלק ליצירות שאני מכיר מהן ואשאב ממנה צורת דיבור ודמויות. זה טוב יותר מלהסתמך על אנציקלופדיות, אבל עדיין מאד בעייתי. ד. כמסקנה לג': שים לב שבסדרות ישראליות מעסיקים תסריטאים מכל מני מגזרים, ובצדק. כל אחד יודע לכתוב את הדיאלוג של הסביבה שהוא מכיר. אני צופה עכשיו ב"תא גורדין" - סדרת מתח ישראלית מטופשת אך מהנה - הדיאלוגים הרוסיים בפירוש נכתבו על ידי מישהו מהתרבות. בסדרות אמריקאיות ירודות זה לרוב לא קורה, כי אמריקאים לא מאמינים בקיומו של עולם מחוץ לקליפורניה. על מנת להראות שמדובר בדבר מה זר הם מרכיבים על אותו בן קליפורניה שניים-שלושה מאפיינים (ישראלים, למשל הם אוכלי פלאפל ויוצאי יחידות מובחרות). ה. כנחמה לד': אם אין לך צוות כותבים, קיצור הדרך המקובל זה להראות את החלקים הרלוונטיים של הטיוטה לאנשים שבאמת מבינים, כדי שיסבירו לך שאתה לא מבין כלום, ינפו את השגיאות הגסות ביותר ויוסיפו שניים שלושה מאפיינים שבאמת רק מקומי יכול לדעת. זה נוטה לשמש שוחד סביר עבור המקומיים - הם מתנפלים על זה בשקיקה ושוכחים לכותב את יתר שגיאותיו הגסות וחוסר הבנתו המוחלטת בתרבות המדוברת. ו. כחלופה לה': אל תכתוב על תרבויות שאתה לא מכיר. ואם כן - תכתוב עליהן דווקא כשם שהן נתפסות בתרבות. אולי דרך מסך עשן של אגדה או של אי הבנה. תכתוב על הטקסס שלך (ושל ווקר, סייר טקסס) ועל האנגליה שלך (ושל טקסי וסטמיניסטר). זה אולי לא יבטא שום דבר שקשור למציאות, אבל יבטא את הרגש שהן עוררו בך כשהתחשק לך לכתוב עליהן. ואולי זה יפעל טוב יותר פה. חבל להסתובב בחליפה שגדולה עליך בכמה מידות, לפעמים אפשר לצטמצם. אני חושב שבסיפור שלי עם הסמוראי עשיתי משהו דומה. באמת שקטונתי להיות בקיא בחיי היום יום, או בפילוסופיה הפרובינציאלית בתקופת מייג'י המוקדמת. הייתי ממליץ לקחת סמינריון בנושא, אבל לאחר כמה סמינרים בנושאים כאלה ואחרים - כל מה שהם נותנים לך זה את ההבנה המוחלטת שכל עוד לא תגור שם חצי שנה, לא תוכל להבין שום דבר. בנוסף - ברוך הבא.
 

Dam Right

New member
תודה רבה :)

הארת לי כמה נקודות שכנראה היו שם אבל לא ממש חשתי בקיומן. זאת אומרת, ידעתי שכדי ליצור סיפור אמין ואותנטי ככל האפשר אני אצטרך לחקור, אבל לא באמת נתתי לעצמי מושג לגביי כמה לחקור ולאילו רבדים בחיי היום יום והתרבות המקומית אני צריך לרדת כדי לבנות דמות בהתאם. לגביי ג' - הפחד הכי גדול שלי הוא להרגיש את הזיוף בדמות שאני יוצר (ואני עוד בוחר להתעסק בכמה תרבויות שאין לי ולו קשר מינימאלי אליהן חח). וזה באמת נכון, מה שכתבת ב- ו'. לא משנה כמה תלמד על תרבות מסוימת מתוך ספרים והרצאות ולימודים - זה לא באמת יהיה שווה ערך למידע שתשאב מתוך החיים במקום עצמו, בין המקומיים, בין הטקסים והמנהגים ומסיפורי התרבות והעבר שיחלקו עמך. העניין הוא שכדי לכתוב על נער מקסיקני, לדוגמא, אני אאלץ לחיות במקסיקו - וזה לא רעיון שעומד על הפרק עבורי (למרות שזו יכולה להיתפס כחוויה בעלת כמה פנים, לבטח מעניינת). עוד משהו שאולי הייתי צריך להוסיף זה שהסיפור עצמו לא סובב סביב העבר והתרבות של אותה דמות. הדמות היא זו שנקלעת במקרה למקום אחר, מקום שאותו אני בעצם ממציא. אבל מן הסתם שהתרבות\ההיסטוריה\המקום שבו חיה עד לנקודת המפנה משפיעות המון על ההתנהגות ועל האופי שלה גם במקום האחר. אז אולי, בהתחשב בנסיבות, זה חשוב אך לא ברמה של ירידה לעומק הפרטים? בשורה התחתונה התגובה שלך יישרה קו עם המחשבות שלי וכיוונה אותי למקום הנכון עבור הסיפור, אך בו זמנית בלבלה אותי יותר (מודה
). אבל עוד רגע והבלבול יחלוף, ואז אגש ליישם. שוב תודה :)
 
ברוך הבא. גוג ומגוג כתב לך דברים נכונים,

ואני רוצה להרחיב בנקודה חשובה אחת: אנחנו חיים בשנת 2012, מה שאומר שתוך שעה אתה מוצא מישהו מהתרבות שאתה מחפש (בהנחה שזו תרבות שיש בה אינטרנט...), שישמח להעביר את הזמן בסיפורים על עצמו ועל התרבות שלו.
 

Dam Right

New member
תודה, ומסכים לחלוטין...

איתור אדם כזה באינטרנט בהחלט יכול להוות תחליף חסכוני ויעיל לביקור ממשי במקום. מסע הכתיבה Out, מסע החיפוש In!
 

אלודאה

New member
זו הדרך!

(מסכימה עם כל מה שמגוג אמר. הוא צודק לגמרי, תקשיב לו).
 

ser waymar

New member
ממליץ על גוג ומגוג

הביקורות/המלצות שלו הן המפורטות ביותר שתקבל בפורום זה. ברוך הבא!
 
תודה

אבל אני חושב שזה היה בעיקר פונקציה של שבוע פנוי (שהוא פונקציה של לא מספיק עבודה אמיתית).
 
למעלה