חברי הפורום היקרים

חברי הפורום היקרים

מעט לפני הפיגוע הנורא בו נהרגה אחותי כתבתי משהו על מנת לפתוח דיון ולשמוע מה חושבים חברי הפורום. לצערי הדבר נקטע בלהט הארועים והנה אני רוצה לחדש את הדיון הנה הודעתי מאז ככתבה וכלשונה: חברי הפורום היקרים, ישבתי שבת בבוקר וצללתי לתוך עולם מחשבותי, התנתקתי מהעולם בשקט מוזר וסרקתי את תחושותי וצצה במוחי השאלה מהו טוב? עצמתי את עיניי ורצתי עם השאלה והחלטתי לשבת מול המחשב על מנת לנסות לעקוב אחרי מן מדיטציה מוזרה של מעין חלום בהקיץ ולשתף אותה אתכם על מנת לנסות לפתור אותה. כתבתי את הכותרת ``הטוב, הרע ומה שבניהם`` מכיוון שהיו לי הרבה מחשבות שהטרידו אותי. מהו טוב? מהו רע? האם הוא מוחלט או דבר יחסי? האם הוא קיים? השאלה האחרונה היא בעצם המטרידה ביותר שממנה רציתי להתחיל. כי אם התשובה לשאלה הזו תהיה שלילית אזי כל שאר החיפוש אינו הכרחי, הרי מדוע לחפש משהו שאינו קיים? על מנת לברר האם הוא קיים היה לי הצורך להגדיר מהו טוב ומהו רע. לפיכך הלכתי למקורותינו להבין בעצם מה האל מגדיר כ-טוב ומה כ-רע. (אני כמובן יוצא מתוך נקודת הנחה כי האל הוא מוחלט ולא דבר יחסי.) הפעם הראשונה בה מופיעה המילה טוב בתנ``ך הוא בספר בראשית פרק א פסוק ד : וירא אלוהים את האור כי טוב וייבדל אלוהים בין האור ובין החשך. ולאחר מכן מופיעה המילה טוב לגבי כל דבר שהבורא ברא בעולם, המים, היבשה, החושך, החיות, ההולכים על שניים וכו.. ורק לאחר מכן מופיעה המילה רע לראשונה וזה רק בהקשר ל``עץ הדעת טוב ורע``. כל העניין הזה עדיין לא הסביר לי מהו אותו ``טוב`` שהאל מדבר עליו. האם היתושים שעוקצים אותי כל לילה הם טוב? האם רעידות אדמה זה טוב? התפרצויות הר געש? אז מהו רע? בראשית פרק ב פסוק יז` ומעץ הדעת טוב ורע לא תאכל ממנו כי ביום אוכלך ממנו מות תמות. האם למות זה רע? לא בהכרח, כי רק כתוב שביום שנאכל מעץ הדעת טוב ורע אנחנו נמות. אך על המוות לא כתוב שזה רע. אז מהו אותו ``רע`` האמור? מהו? המשכתי לחפש... פסוק אחד אחרי אני מוצא מושג חדש בנושא: ``לא טוב`` בראשית פרק ב פסוק יח ויאמר יהוה אלוהים לא טוב היות האדם לבדו אעשה לו עזר כנגדו. אז מה יש לנו עכשיו? טוב, לא טוב, רע. האם יש לנו ``לא רע``? יצאתי לחפש.... זה באמת מתחיל להיות מוזר, הפעם הראשונה שאני מוצא את המושג ``לא רע`` הוא בספר משלי פרק לא פסוק ג` :גמלתהו טוב ולא רע כל ימי חייה, בהקשר לאשת חיל, שיר הנשמה התאומה בזוגיות לפי מפרשי סוד. אז מה יש לנו עכשיו? ``לא טוב`` = האדם, ``לא רע``= האישה, או קי אנחנו יודעים עכשיו מה אנחנו לא, אבל מה אנחנו כן? ומה זה? המשכתי בספר בראשית: פרק ג פסוק ה: כי ידע אלוהים כי ביום אוכלכם ממנו ונפקחו עיניכם והייתם כאלוהים ידעי טוב ורע. אהה.... מכיוון שאנחנו כולנו מכירים את סיפור אדם וחווה, אז המסקנה : ביום שנאכל מפרי עץ הדעת טוב ורע (ואכלנו ממנו) נהיה (אנחנו) כאלוהים. האם באמת אנחנו כאלוהים? אנחנו כבודדים, כקהילה, כעם, כאנושות? או שכל מה שקורה – קורה כי כך זה צריך להיות ואין פה עניין של טוב ורע וזה רעיון שמפחיד לשמו, זה משהו בסגנון אנרכיה, כל אחד יעשה הישר בעיניו וייקח את החוק לידיים. האם להעביר זקנה את הכביש הוא דבר טוב? ואם היא לא רוצה? לתת לעני מרוד ארוחה זה טוב? ואם הוא בדיוק אכל והוא מלא ואתה מכריחו לאכול? מתי עובר הגבול בין טוב ורע? יש פסוק שאומר סור מרע, עשה טוב... שני שלבים, שני דרישות, סור מרע זה דבר אחד, עשה טוב זה שני. מהו שלב הבניים? מהו אותו מצב שבו אני כבר סרתי מרע ועדיין לא עשיתי טוב? אור וטוב אוריאל מעוז

כיוון למחשבה

טוב ורע הם משהו מאד יחסי מצד אחד, ומצד שני הם ניגודים קיצוניים. טוב ורע הם כמו קר וחם. גם אני שאלתי את השאלה הזו בעבר ומצאתי תשובה אחת. דיי מורכבת היא ואנסה להסבירה. תוספת ה-כי או כ- לפני אלהים: זהו כח הספק. ספר היצירה מסביר איך ב32 נתיבות חכמה ברא אלוהים את העולם, האל בורא באות. ברא א ברא ד ברא ת וכו... לבסוף צרפן חקקן שקלן והמירן וכו... על פי הפסוק : "כי ידע אלהים כי ביום בו אכלתם ממנו ונפקחו עיניכם והייתם כאלוהים ידעי טוב ורע" ראה בפסוק זה המילה כי מופיעה פעמיים. ספק על ספק מאחר והאדם מוגבל בתוך גוף ורק חלקו כאלוהים, מסוגל האדם לברוא במילים ולא באותיות. הספק הוא באיזה אות תבחר לצרף לאות אחרת כדי ליצור מילה בהגה פיך ויהיו בה 2 ניגודים אלה שהטוב הוא רע והרע הוא טוב ולראות את שניהם באותה רמה לדוגמא: קח אדם רעב ותשביעהו, הוא יאמר לך תודה ואף ירגיש לא נוח, אך אם מחר הוא שוב ירגיש רעב הוא ישוב אליך כי יודע הוא שתתן לו שוב מזון. הוא שוב יגיד תודה ושוב ירגיש לא נוח אך מאחר ואין לו דרך אחרת להשיג מזונו שהרי יצר הקיום גובר על הבושה. ונניח שאותו אדם יהפוך זאת לדרך קבע, ייתכן מצב כי יציע למשל לנקות את ביתך תמורת אותו מזון, כדי שתחושת הבושה תיעלם והוא ירגיש כי עושה אתה את המעשה מתוך אהבה ולא מתוך רחמים. בסופו של תהליך זה תגלה דבר מעניין מעשה טוב מתחיל מאהבה, אך גורר אחריו תחושה לא טובה אצל הצד המקבל. אותו מעשה גורם לצד השני להציע משהו בתמורה. אך אותו מעשה גורר אחריו לנותן מתוך אהבה להרגיש מדוד. מי שמודד הופך להיות מאוהב לאוייב. ראה בני ישראל מרגע ירידתם מצריימה ועד יציאתם. היה שם אותו תהליך. הספק יכונן בנו לנצח, על חטא האדם הראשון, כי טוב ורע הם בעצם אותו דבר כל עוד אנחנו מוגבלים בתוך הגוף היינו חייבים לברוא משהו שנוכל להיאחז בו בחיינו כאן וזה מילה. כאשר נעזוב את הגוף נבין ונדע באותיות. האל מבין כל כח ומשמעות של ר, ע, מבין באות כי ברא באות אנחנו נבין רע כמילה. מקווה כי משהו מכאן יענה על חיפושך. בברכת אהבה ואור בת חן.

יופיאל

New member
טוב ורע

מהו רע? ר- רצון ע- עצמי כלומר , האגו. אם יש דוגמא שהכי קופצת לי לראש זה מהסרט the devil´s advocate אחרי שהוא הקדיש את כל זמנו לעבודה והזניח את אישתו , ואחר כך בכה על מה שקרה לה (אני לא רוצה להרוס את הסרט למי שלא ראה) , הבוס שלו אמר לו דבר אחד - זה לא שלא אהבת אותה , פשוט אהבת את עצמך יותר... ובגלל זה חשוב לשמור על "ואהבת לרעך כמוך" ברגע שאתה שם את עצמך מעל כולם ודואג לעצמך גם על חשבון אחרים - אתה פועל עם האגו , וזה "רע" אני חושב שכל אדם רוצה לעשות טוב, אך הדרך לגיהנום רצופה כוונות טובות , כי לא תמיד אנחנו רואים הכל בזוית הנכונה. אני חושב שבלי מודעות גבוהה אי אפשר להבדיל באמת בין טוב לרע , ולכן אסור היה לנו לגעת בעץ הדעת. קודם כל אנחנו צריכים לבנות את עץ החיים , ורק אחר כך אפשר לגעת בעץ הדעת. לדעתי הדרך הכי טובה לעשות "טוב" זה להקשיב למסרי הנשמה שלנו , לפעול עם האינטואיציה. אני חושב ש"לא רע" זה לא לחשוב רק על עצמי , ו"טוב" זה לפעול למען אחרים. המודעות שלנו היא זו שיכולה להבין אם משהו הוא טוב או רע , כי יש הרבה דברים שאנחנו לא מבינים ולא יכולים לראות , ולפעמים פשוט צריכים לשים את מבטחנו באלוהים - שתמיד נותן לנו אפשרות לקבל את הטוב (אם רק נדע לקבל) לא טוב היות האדם לבדו - איך יהיה טוב אם אין לך למי לתת? אם אתה לא יכול לפעול למען מישהו איך אפשר לעשות "טוב"? הרי את התיקון אנחנו עושים מול אנשים... הבעיה בהגדרת טוב ורע היא זוית הראיה שלנו. למשל - אמא שדואגת לבנה ולוחצת עליו ללכת ללמוד מקצוע מכובד. מבחינתה זה הדבר הכי טוב בעולם , אך מבחינתו הוא רוצה להיות זמר. האם זה טוב לדחוף אותו ללימודים? בעצם היא מדכאת אותו ולא נותנת לו ללכת בדרך שלו. הדיכוי נובע מהרצון שלה , וכל אדם שמדכא אדם אחר , בעצם גם מדכא את הנשמה שלו עצמו... וכך בסוף אנחנו נמצאים בחברה של אנשים שמרגישים מדוכאים ושלא ניצלו את הפוטנציאל הגלום בתוכם... אבל זה כבר נושא אחר... באור ואהבה , יופיאל המלאך

יופיאל המלאך

אני פשוט נהנה לקרא את דבריך. מה שניסיתי לחפש בעצם... היא הגדרת הטוב המוחלט והרע המוחלט או כמו שראיתי בכתובים יש גם "לא טוב" ו"לא רע". כאשר אנו רוצים להגדיר פירוש של מילה אנו נמצא מילים אחרות על מנת לפרש אותה וגם כאשר אנו מחפשים להגדיר משהו זה על בסיס איתן ועומד על פיו אפשר להשוותו אולם לגבי טוב ורע אינני יודע אם ישנו "מוחלט" עליו ניתן להשוות. שאלותיי וחיפושיי הם בעצם ניסיון להגיע להסבר של הגדרת "טוב" או הגדרת "רע" ומה שבינהם, וזאת למה... כי לא בהכרח הגדרתי "טוב" מתאימה לכולם תמיד יהיה זה שיחלוק על דברי ודרכי. האומנם ישנו טוב מוחלט? האומנם ישנו רע מוחלט? חברי הפורום אנא הביעו דעתכם... אור וטוב אוריאל מעוז

יופיאל

New member
טוב ורע מוחלט

אני לא חושב שקיים כזה דבר , טוב ורע קיימים רק בעיני המתבונן... ואם כך , איך משהו כזה יכול להיות מוחלט? אפילו אם אני מסתכל על כוחות האור וכוחות החושך , הרי גם זה חלק מהתוכנית האלוהית , וצריך את שני הצדדים בשביל האיזון , בשביל שהעולם הזה יהיה קיים... אם אנחנו מתייחסים לעולם שלנו , אז יש טוב ורע. אך האם זה מוחלט ? מי החליט? טוב ורע קיימים רק בשביל להעביר אותנו בכל מיני מבחנים , על מנת שנבין את החיים , על מנת שנתפתח. אני מאמין שבעולמות שמעבר אין טוב ורע , יש רק קיים. ומנקודת הראות שלנו - הרוע והחושך לא קיימים - הם האשלייה , ולכן הטוב הוא הקיים , וזה הדבר היחיד שיש כשאנחנו מסיימים את תפקידנו בעולם. אולי בגלל זה אומרים "עולם שכולו טוב"... הרי אם אין רע , אין צורך להגדיר את זה כטוב... ואז אנחנו פשוט קיימים , רק עם מודעות גבוהה. באור ואהבה , יופיאל המלאך

hannan

New member
על טוב ורע ../images/Emo62.gif

לאוריאל וחברי הפורם שלום, נראה לי שהתפיסה הדאוסטית נותנת את התשובה הברורה והטבעית ביותר לשאלתך, ולכן כדאי לך מאוד להיזכר במה שנכתב בדאו דה צינג- על ידי לאו טזה´ ביחס ליינג ויאנג. הרי מרגע שיש לך את היחסים בינהם -נפתרת הבעיה שנוצרה לך מעצם "הטעות בחיפוש ניגוד מוחלט" שאינו תלוי מהניגוד השני והרי- הם נובעים זה מזה מנוגדים זה לזה תלויים זה בזה ומגדרים זה את זה ולכן התשובה היא שאי אפשר לנתק ולהתייחס לטוב או רע מוחלט ואין דבר שכזה. קשה לך לי ולאחרים אולי להתמודד עם העובדה הזאת כיון שהאגו (המפריד מטבעו ) משתמש באבחנות חותכות - כאשר המציאות אינה כזאת. האתגר הוא לתרגם טוב ורע לקונטקסט אבל לזכור שעדיין הוא מונח יחסי. בהקשר חברתי למשל, טוב ומוסרי הם מבחינה סוציולגי בהכרך מוסגים רלטויים. נסה אבל לתרגם את המונח טוב ורע לנעים ולא נעים- נראה שהמשחק שלנו בחיים הוא ליצור כמה שיותר נעימות לעצמינו ולאחרים וכמה שפחות להיחשף לאי נעימות ואולי להגן גם על אחרים מאי נעימות. הבעיה היא שהתרבות והדת שלנו ושל אחרים משקרות לנו ומנסות להציג לנו אפשרות לצאת מהדואליות - אבל הכל תאורטי- במציאות החיים מתנהלים על פי העקרון הדואלי של יינג ויאנג -- והפרדוקס של החיים מתחיל בזה שאם אתה רוצה להביא צאצאים לעולם---אתה צריך לזכור שבו ברגע שאתה הבאת אותם לעולם (חיים) קבעת את גורלם למות. נראה לי שלרבים הבעיה הזאת לא מפריעה מכיון שאנחנו מערכים את החיים רק בזכות המוות ובו בזמן שאנו בוראים חיים אנו בוראים את המוות- מה שמשתנה זה נקודת ההתיחסות שלנו-בכל מעשה שנעשה אנחנו בוחרים במודע או שלא במודע לקרוא לו מעשה טוב או רע אבל למעשה יש בו את הפוטנציאל לשניהם בו זמנית. נשאר לנו רק הצניעות להודות שמה שאנו קוראים טוב או רע הוא מה שאנו או החברה בחרו לקרוא כך -אבל במציאות כל מעשה הוא שניהם. בדרך כלל אנחנו נקיים חברה על מושגים מדומים של טוב ורע שישמרו את העיקרון של הפקה של מקסימום נעימות ובטחון שמירב הצדדים ישיגו-אבל תמיד יהיה צד שיטען שהטוב שלך מהווה בשבילו את מקור הרע מכאן שאדם יכול לעלות רק בסולם הרגישות ולרצות שמה שיעשה יעשה נעימות רבה(טוב) לכמה שיותר אנשים אבל הוא מודע שבהכרך ולא בכוונה הוא פוגע באנשים או דברים אחרים -לא בגלל שהוא רצה במזיד אלה בגלל שאילו החוקים הקשים של הטבע -ועוד לא קם האדם שלא פגע או הזיק למשהוא או משהוא גם אם לא התכוון לכך. יוצא גם שהמעלה הגדולה ביותר הוא הרחמנות והסליחה ואי השפיטה- כי ברגע שאתה מבין שאין טוב ורע אבסלוטי - אתה מבין ש- כולנו בפוטנציאל להיות טובים ורעים. המימד החשוב הנוסף הוא העיקרון היחדי שנשאר בעולם רלטבי שכזה והוא- מה ששנוא אליך על תעשה לחברך -לא בגלל השפיטה של טוב ורע אלה בגלל שאתה חש שהדבר שקוראים לו רע עושה לך לא נעים- אז ברמה הפשוטה ביותר - אתה לא עושה את זה לאחר כי אתה פיתחת יכולת של אמפטיה לזולת=יכולת לדמות אותך חש את מה שהם חשים כנעים או לא נעים. תודה על האתגר המחשבתי שהצבת לנו- בתקווה לפורם מחשבתי פורה ומאתגר שלך בתודה, חנן נ.ב. ולדבר שהוא שונה לגמרי והוא מופנה לשאר חברי הפורם- כל הנסיון להראות בגימטריה או בכל דרך אחרת שהמילה ריקי- הוא מהיהדות מצחיקה מאוד לאור הטענה שהמילה היא שיבוש של השפה היפנית- שליקי נהפך לריקי במערב. ובכלל כל הנסיון למצוא פן יהודי בכל תחום . מה לעשות - איתנו לא תמות חוכמה בכל תחום והיופי החוכמה והטיפשות נמצאות בכל הדתות. אומנות הריפוי נמצאת בכל הדתות אבל הטכניקה הבסיסית של הריקי הובאה על ידי אדם מסויים (שלמעשה הוא לא הגדיר אותה כיפנית טיבטית יהודית או כל דת אחרת) שוב,מה לעשות , במקרה הוא לא היה יהודי כמו שמוצרט הביא מוסיקה אלוהית לעולם וגם ביהדות היתה מוסיקה אבל לא הינו מעזים להגיד שמוצרט כתב רק מוזיקה יהודית....- והפחד המוגזם שמה יש חילול קודש במשהוא כמו ריקי הוא אבסורד כאשר משתמשים בגימטריה שיכולה להיתפס כמכשיר סופר- עבודה זרה -זה רק תלוי מי מגדיר ומה הוא מייצג- אשית נראה שאדם צריך לקחת כל דבר כמו רימון את הטוב להשאיר ואת מה שלא מתאים לו לזרוק -כך גם בריקי- נדבקו לטכניקה הרבה טקסיות שאולי לא עולה בקנה אחד אם היהדות (ומה זה בכלל יהדות-האם באמת יש הדות אחת ????) מי שזה לא מתאים לו שיזרוק את הטפל -כמו כל דבר אחר בחיים.

Rudy

New member
(אי-)התייחסות לטוב ולרע

מאז שקראתי לראשונה את ההודעה שלך, הדפסתי אותה ואני קורא אותה מספר פעמים ביום. המושגים של טוב ורע מסתובבים בראשי ואני מנסה להסביר אותם לעצמי ולהבין אותם. הצלחתי לגבש דעה לגבי טוב ורע אך לא מצאתי את המילים לבטא דעה זו. והנה, הבוקר, תוך כדי נסיעה ברכבת וקריאה בספר "משואות האור" מאת סטיב רות´ר, בעמוד 109 נתקלתי בפיסקה הבאה: "כאשר מגיע דבר מה אל תוך השדה שלכם, בחרו בו או אל תבחרו בו, אך אל תסווגו אותו כטוב או כרע. תוויות אלה משקפות שיפוטיות הגורמת להכוונה מוטעית של אנרגיה." קראתי את הפיסקה שוב ושוב ונראה לי שהיא די מתאימה לדעה שגיבשתי, אך בחוסר מילים אחרות הבאתי אותה במלואה. אור, אהבה ואושר, נמרוד

למעלה