3. פעילים בולטים בכנסת החמש-עשרה
כתבה ראשונה לקראת הבחירות לכנסת ה 16, תיסקר בזכויות בעלי-חיים השבוע הפעילות הפרלמנטרית – שהגיעה בכנסת ה 15 לממדים חסרי תקדים – ביחס לבעלי-חיים. אמנם, ההישגים הממשיים היו צנועים, אולם הקולות לטובת בעלי-החיים, במליאה ובוועדות, היו חזקים מאי-פעם. השיוך המפלגתי לא היה רלוואנטי ביותר לפעילות זו. במצען של רוב המפלגות יש הצהרות כלשהן על קידום רווחת בעלי-חיים, אולם במציאות נותר נושא בעלי-החיים מחוץ לתחום עניינן של המפלגות כמפלגות, ופעילותם של הח"כים בתחום זה הייתה אישית. לכן איננו מביאים סקירה של פעילות מפלגתית, אלא של פעילות אישית. הח"כים שהתבלטו לטובה היו יוסי שריד (מרצ), זבולון אורלב (מפד"ל) ואברהם פורז (שינוי), אולם היו גם רבים אחרים שתרמו לנושא באופן פעיל ואמיץ. בכתבה זו נתמקד בשריד ובפורז.
שריד והניסויים. יו"ר מרצ, יוסי שריד, התבלט בעמדותיו הפומביות לטובת בעלי-חיים ואף הוביל את רוב מפלגתו לנקוט עמדה חיובית בנושא. ביולי 2001 הניח שריד (עם עוד שבעה חברי מרצ) על שולחן הכנסת הצעת חוק לאיסור על ניסויים בבעלי-חיים שאינם למטרת הצלת חיי אדם. הממסד המדעי יצא מגדרו ופתח במסע יחסי-ציבור ושתדלנות נגד "הרס המדע". קידום הצעת החוק נעצר ושריד עצמו נסוג.
ניסויים, סיבוב שני. שריד התעשת במהירות והגיש עם ח"כ זבולון אורלב הצעת הצעת חוק אחרת – פשרנית, מקצועית וזהירה יותר – המדגישה נקודות-תורפה בולטות במערכת הפיקוח על הניסויים כיום: ניגודי אינטרסים בקרב מי שאמורים לפקח על הניסויים, פיקוח עצמי והיעדר שקיפות של מנגנוני הפיקוח. כמו-כן, כוללת הצעת החוק הגבלה על ניסויים למטרות חינוך, איסור על ניסויים לפיתוח מוצרי קוסמטיקה "שאינם לצורכי בריאות" ואיסור על ייצוא בעלי-חיים לניסויים (דהיינו, סגירת חוות הקופים במזור). הצעת החוק אושרה בקריאה טרומית בתמיכת הממשלה, ברוב של 41 תומכים מול שני מתנגדים ושני נמנעים. במהלך הדיונים בנושא, הפעיל שריד את מלוא שנינותו ורהיטותו כדי לחשוף את האבסורד שבהגנה בלתי מסויגת על ניסויים בבעלי-חיים (למשל, על ברוריה אגרסט ממשרד החינוך, תומכת נלהבת בנתיחות בעלי-חיים בבתי-הספר: "גב´ אגרסט תומכת גם בניסויים של ילדים בני 14-15 בצפרדעים. לא נחה עליה דעתה אלא אם כן ילדים בני 15 מנתחים צפרדעים, וָלא – המדע הישראלי קורס." מתוך ישיבת ועדת החינוך והתרבות, 30.10.02).
שריד והברווזים. שריד הצטרף גם למאבק בפיטום אווזים וברווזים. ביולי 2001, בעקבות חשיפה של תעשיית פיטום האווזים בטלוויזיה (שיזמה אנונימוס), הגיש שריד הצעה לתיקון חוק צער בעלי-חיים, ולפיו תיאסר האכלת אווזים בכפייה. אולם ההצעה לא עלתה לדיון בכנסת. אף על-פי כן, במסגרת המאבק המתמשך בפיטום, היה לשריד משקל חשוב. חברת מפלגתו, חוסניה ג´בארה, הצביעה בוועדת החינוך והתרבות (שם נדונו תקנות משרד החקלאות לפיטום אווזים) בעד תקנות משרד החקלאות, המאפשרות את המשך הפיטום. שריד נרתם לעניין, החליף את ג´בארה בדיון על פיטום ברווזים (17.7.01), וערך לנוכחים בישיבה שיעור בהבנת הנקרא, כשהוא קורא קטעים מן התקנות. הוא לא התרגש מן המונחים הטכניים הרבים ותוך דקות חשף את העובדה, שהתקנות מבקשות להסוות באמצעות המונחים הטכניים את התרתו בחוק של פיטום אלים ללא שינוי. "יש פה דברים שעל פניהם ברור לגמרי שהם מן הפה ולחוץ. הם רק כדי לצאת ידי חובה," סיכם שריד. בתום הישיבה שררו הלכי-רוח חדשים בוועדה. התקנות לא אושרו.
פורז והחקלאות. אברהם פורז, יוזם חוק צער בעלי-חיים (1994), נותר חבר-הכנסת היחיד בכנסת ה 15, שמצטיין בידיעותיו, בעניינו ובפעילותו למען רווחת בעלי-חיים בחקלאות. פורז עתר לבג"ץ כדי לקדם את התקנת תקנות צער בעלי-חיים (כללים בעלי-תוקף חוקי, ששר החקלאות חויב להתקין ב 1994), והשתמש בכל כובד משקלו כיו"ר ועדת הכלכלה של הכנסת כדי לקדם את הנושא, כפי שאמר בישיבה שכינס בנושא (14.6.00): "אם משרד החקלאות לא ימצא את הכלים ואת המשאבים לטפל בזה בדחיפות אז כל תקנה שלכם שתבוא לפה תמתין עד שהתקנות הללו יהיו מוכנות."
ישיבות פורז. פורז השתתף בכל הדיונים בוועדת החינוך בנושא פיטום אווזים וברווזים, והתנגד לפיטום בקול חד וברור. כיו"ר ועדת הכלכלה, יזם פורז דיונים במספר נושאים, שוודאי לא היו עולים כלל בכנסת בלעדיו: ·
הרעבת תרנגולות בתעשיית הביצים: בשני דיונים, (7.5.01, 18.12.01), ניסה פורז לברר אם ניתן, מבחינה כלכלית, לבטל את השיטה המקובלת של הרעבת תרנגולות. מהלך זה לא הניב תוצאות – פורז היסס מול נתונים כלכליים שנויים במחלוקת, והחזיר את הכדור למגרש של הצרכנים. ·
הרג תרנגולות בתעשיית הביצים: בעקבות חשיפת כלבוטק של
הרג תרנגולות במעיכה ובחנק, יזם פורז דיון בנושא (27.3.01), במטרה ללחוץ על נציגי הלולנים לעבור לשיטות פחות אכזריות. הנציגים שיתפו פעולה. ·
ביצים אורגניות וביצי "חופש": פורז יזם דיון (11.3.02), שמטרתו לעודד ייצור ביצי "חופש". לדיון לא היו תוצאות משמעותיות בגלל טענת המשווקים, שלולנים אינם מעוניינים להמיר משקים רגילים לשיטות הפחות אכזריות. · קיצוץ קרני עגלות בתעשיית החלב: בעקבות חשיפת כלבוטק (על בסיס עבודת אנונימוס), כינס פורז ב 21.1.02 ישיבה במטרה למנוע קיצוץ קרניים ללא הרדמה. משרד החקלאות שיתף פעולה. בישיבה זו אמר פורז: "אני רוצה להגיד משהו ליצרניות החלב. אפשר לומר ´אותי זה לא מעניין, אני בסך הכל מקבל חלב במכליות ועושה מזה מוצרי חלב או חלב ניגר´. ובכל זאת, אני חושב שגם מי שמשווק צריך לשים עין על הדבר... אם תהיה תחושה בציבור שהחלב שאנחנו שותים מקורו בסבל, יהיה לכם ירידה בצריכת החלב. יש אנשים שלא אוכלים בשר או חלב והם חיים יפה מאוד עד 120. יש תחליפים. יכול להיות מצב שהארגונים למען בעלי-חיים יעשו חרם צרכנים. אני חושב שיצרני החלב, הביצים, הבשר צריכים ליצור את התחושה שמי שאוכל ביצים, מי ששותה חלב ומי שאוכל בשר, לא נותן יד להתאכזרות בבעלי-חיים. זה התפקיד שלכם. הייתי מצפה מכם באותם מקרים שאתם יודעים שיש התעללות לא לקחת את החלב הזה."
פורז וחקיקה. שלושה חוקים למען בעלי-חיים ניסה פורז להעביר בכנסת ה 15: · הצעת חוק, שטרם נדונה בכנסת, שלפיה יוכלו ארגונים להגנה על בעלי-חיים להשתתף כצדדים בכל דיון בבית-משפט, שיש לו רלוואנטיות לפגיעה בבעלי-חיים (נובמבר 2000). · הצעת חוק, שלא עברה בקריאה טרומית, שלפיה מותר יהיה לסמן מוצרים (כגון ביצי "חופש") בתווית שממנה משתמע כי בעלי-החיים גדלים בתנאי רווחה, רק תחת פיקוח של ארגונים להגנה על בעלי-חיים (דצמבר 2001). · הצעת חוק, שעברה בקריאה טרומית, שלפיה יוטל עונש מאסר בפועל של ארבעה חודשים לכל הפחות על המורשעים בהתעללות בבעלי-חיים (יוני 2002).
פורז והכלבים. הכתם השחור בעבודתו של פורז בכנסת ה 15 הוא טיפולו בחוק הכלבים, שנדון בשמונה ישיבות בוועדת הכלכלה. זהו חוק שיזם משרד החקלאות ואושר בדצמבר 2002, והוא מאפשר פגיעה חסרת תקדים בכלבים ובמי שמטפלים בהם. החוק מחייב לקבל רשיון כדי להחזיק בכלב, ומעניק סמכות רחבה ביותר לווטרינרים הרשותיים למנוע מתן רשיונות, להחרים כלבים ולהרגם. החוק אף מאפשר להטיל על אדם חצי שנת מאסר אם שחרר כלב ללא רצועה. פורז, לא זו בלבד שלא התנגד לסעיפים הדרקוניים שבחוק, אלא תמך בהם והתנגד בתוקף כמעט לכל השינויים שהוצעו על-ידי הארגונים למען בעלי-חיים.
לעיון נוסף: אתר הכנסת, פרוטוקולים: http://www.knesset.gov.il/protocols/search.asp אתר הכנסת, הצעות חוק: http://www.knesset.gov.il/privatelaw/plaw_display.asp?plaw_suggest=1