זהות מקצועית

תוליק

New member
זהות מקצועית

לאחרונה, עסקתי לא מעט בנושא גיבוש זהות מקצועית לסטודנטים שנה ג' בעבודה סוציאלית. אני עתידה החל מהשבוע הבא להנחות קבוצה בנושא, האם עולות בדעתכם נקודות שחשוב שיעלו? במה יש להתמקד? אשמח לשמוע את דעתכם על הנושא.... תוליק

tirale

New member
הי תוליק

המממ... ובכן, אם לומר את האמת לא מזמן סיימתי להיות סטודנטית בשנה ג', ובעצמי לא בטוחה לגבי הזהות המקצועית שלי... אז אני לא יודעת אם מה שיש לי להגיד יועיל לך או שדווקא עדיף מישהו עם קצת יותר וותק במקצוע. בסופו של דבר אני מניחה שזה לא יזיק ושתעשי בעצמך את הסינון, אז: אצלנו היתה התעסקות רבה עם השאלה "למה בחרתי במקצוע" בשנה א' ובמידה רבה הרגשתי שהיה טוב אם בשנה ג' היינו חוזרים לנקודה בה התחלנו, מה חשבנו אז ומה הרגשנו, מה עברנו מאז, איך זה השפיע עלינו ואיפה אנחנו היום מבחינת הסיבות לעסוק במקצוע. דברים נוספים: עו"סים עוסקים במגוון גדול של תחומים וישנו דיון לגבי העו"סים כמטפלים וכעוסקים בשינוי חברתי. לדעתי זה דיון חשוב ומעניין (למשל השאלה כמה אחריות יש לנו על שינוי חברתי? מהו? ואם אני עוסקת בטיפול האם זה שינוי חברתי? וכו'...). דבר נוסף שלי היה חסר בלימודים הוא עיסוק יותר מעמיק בקוד האתי של העו"ס ובהיכרות עם התפתחות העו"ס מבחינה היסטורית לאורך השנים (אולי זה נשמע משעמם אבל נדמה לי שזה יכול לשמש בסיס לשאלה איך התפתח המקצוע למה שהוא היום ולאן היינו רוצים לקחת אותו). אני מקווה שהצלחתי לתת לך משהו... ובכל מקרה שיהיה
עם הקבוצה.

ס י ל י

New member
תגובה מצויינת...

בתור מישהי שעומדת להתחיל את תוכנית ההשלמות לתואר שני, אני מלאת סקרנות על התפתחות המקצוע מתחילתה ועד היום, ואני מקווה שאכן יינתן לכך מענה במהלך התואר. אני חושבת שגם עוס"ים וותיקים מתחבטים לא מעט בנושא הזהות המקצועית, ולעיתים זה מתבטא גם במעבר אל תחומים שונים בתוך העו"ס. מעברים כאלו מלווים הרבה פעמים בנקיפות מצפון של זניחה, או "בריחה" וכלים להתמודדות נדרשים לאורך כל הקריירה של עובד סוציאלי לטעמי....

תוליק

New member
כל העניין של גיבוש זהות לדעתי

הוא ספיראלי, אני לא חושבת שאדם קם בבוקר ומחליט - זהו , ברור לי מהי זהותי המקצועית. זה משהו שמתפתח עם השנים, ולכן חשבתי להעלות אותו כאן בפורום ולראות את ההבדלים בין ותיקים וצעירים במקצוע...

אני יודעת שלי חסר הקישור למציאות

היומיומית. יש התייחסויות לעו"סים כל כמה ימים בתקשורת, יש למקצוע הזה סטיגמה שהולכת ומתדרדרת... אני אישית משלימה עכשיו קורסים של שנה ב', אבל אני רואה סביבי הרבה שמתלבטים בגלל התייחסות הסביבה לבחירה במקצוע הזה. לא יודעת איך בדיוק אפשר לגעת בנושא הזה מבלי שיתפוצץ... שיהיה

סביבי יש הרבה סטודנטים טעונים

סביב הנושאים הללו וגם, הרבה שמדחיקים את זה. וכידוע-כשמעוררים אנשים לצאת מההדחקה זה יכול להיות לא נעים. אני לא יודעת איך אפשר לגעת בנושא של איך עו"סים נתפסים בצורה בונה, אבל ברור לי שזה חשוב. חשוב להתחשל מבפנים מאוד, כי בהחלט יש התקפות מבחוץ. אצלנו,למשל, סטודנטים רבים מדווחים על חוסר נחת של הסביבה מהבחירה שלהם בעבודה סוציאלית.

עוסעוס

New member
חשוב

בפורום כזה חשוב לפי דעתי להדגיש את הצדדים החיוביים במקצוע שלנו. לזכור שזה לא רק שהשכר על הפנים וכולם יורדים עלינו, אלא גם שהעבודה של רבים מאתנו חשובה בכל מיני רמות, שחלק גדול מאתנו מסופק בעבודה ומרגיש משמעותי. בימינו זה לא מובן מאליו בכלל ואנחנו כל כך רגילים להתלונן על השכר והתנאים שלפעמים שוכחים... לא יכבדו את המקצוע שלנו אם אנחנו לא נכבד אותו בעצמינו.

שמיים12

New member
לתוליק ועוסעוס

מבחינתי לפתח זהות מקצועית היה אשכרה כמו לעבור את גיל ההתבגרות מחדש. להתמודד עם דילמות שונות, לחשוב אם אני במקום הנכון, אם באמת באלי להיות עוס''ית ,האם באמת אני חושבת שיש מקום לשינוי? האם המערכת מאפשרת עבודה אמיתי או רק כיבוי שריפות? האם בא לי לספוג את הצעקות של לקוחות בלשכת רווחה? ועוד ועוד..... אז כן, הגעתי למסקנה שאני לא אוותר, לא אתייאש כי יש מקום לשינויים מדהימים. מבחינת המערכת- כנראה שאאלץ לשנות אותה מבפנים. הדברים שאני הייתי מדגישה מבחינת זהות מקצועית הם: א. מה כל אחד חושב שהוא מביא לטיפול, ששונה אצלו ומיוחד אצלו מעצם אישיותו ממטפל אחר. ב. מה הוא לקח ולמד משנה ב' לטיפול ולחיים בכלל. ג. האם היה עו''ס שהיה עבורו מודל לחיקוי...ואצלי יש גם כמה עוס''ים שהם מודל לאיך לא להיות..... -האם אנחנו צריכים לדבר רק על דברים טובים במיקצוע?לאאאאאאאאאאאאאאאאאא. גם וגם.....

ixmix

New member
זהות אישית.

לא ניתן לנתק זהות מקצועית מזהו אישית, ולמעשה היא מרכיב חלקי מזהות אישית. הבעיה שחלק ניכר מהסטודנטים עדיין מחפשים את עצמם, ואני לא מדבר רק על הזיוף וההתנשאות שבאולפנות שנפגשת עם העולם (כשלפעמים ההתפכחות מחיי ההתנחלות לא מגיעה באקדמיה, ולעיתים היא אינה מגיעה לעולם) או על חיפוש עצמי (וחיפוש יחסים מזדמנים) של סטודנטים. איכשהו נראה לי שהשאלות שהייתי שואל יהיו שאלות מוסריות, נוקבות ולא מתפשרות על מהות האדם, מבנה החברה הרצוי וכן שאלות פוליטיות (איך זה להיות עו"ס במדינה עם מדיניות גזענית), ולא השאלות הסטדנרטיות על "מה הביא אותי למקצוע" וכד'.

למעלה