ווי! לא ידעתי שיש פורום ליידיש...

sharabigfan

New member
ווי! לא ידעתי שיש פורום ליידיש...

אני ממש אוהבת את השפה הזאת מאותו היום ששמעתי את המילה "מיידלה" ומאותו רגע שאימא שלי הסבירה למישהי מבוגרת בקשר למשהו שהיא לא הבינה ואז אמרתי לעצמי שאני חייבת לדעת את השפה הזאת... איזה כיף! חבר'ס אני ממש רוצה לדעת את השפה הזאת מאז שאני קטנה. בת 19 כיום,הגיע הזמן אה? הגעתי למסקנה,שהיידיש היא שפה שמחממת את הלב. ערב טוב, שרית.

ומי יחמם לך את הלב . הידיש היא שפה

שהולכת ונעלמת . אין עים מי לדבר . רוב דוברי האידיש נימצאים כבר בשמים או זקנים . גם הרוסים כבר לא מדברים אידיש . אני כדובר אידיש 60 שנה איו לי אים מי לדבר ורוב הלקוחות שלי הם מבוגרים . שפה שהולכת ונעלמת

sharabigfan

New member
אתה צודק...

מאוד חבל,אני לפחות שמחה שהתעורר אצלי הרצון לדעת יידיש ומקווה שזה יקרה גם לאחרים בגיל שלי...

פייפן

New member
למה אתה מרפה את ידיה...

אכן יידיש שפה נהדרת, אני כבר שלוש שנים "שובר את השיניים" בלימוד השפה אבל נהנה מכל רגע. בחודש האחרון אנחנו קוראים את י.ל. פרץ ביידיש וזה נהדר. אינני יודע מהיכן הגברת, אך מיד הייתי מפנה אותה לקישורים והמקומות ללימוד השפה. ביולי יפתח מרתון של 80 שעות ללימוד השפה באוניברסיטת תל אביב.

יש הצגות בידיש שאני הולך .

מדי פעם . אבל זה לא האידיש האמתית . מילבד יעקב בודו וגדיה גיל . השחקנים למדו טקטסט בעל פה וזה לא ידיש עסיסית . השבוע הייתי אצל זוג מבוגרים ודיברו איתי ידיש אמיתית תעווה לאוזניים אגב אני מאזין הרבה לתקליטורים באידיש של פעם משוחזרים ושל היום בהצלחה בלימוד

אתה דובר אידיש?

איזו שפה זו? הנכחדת? טוב, איזה מזל! כי כאן זה פורום יידיש ויידיש היא שפה חיה ובועטת, ב"ה. אפילו הנכדים שלי מבינים כבר יידיש....

חייםלוי

Member
מנהל
ברוכה הבאה ../images/Emo24.gif יש עכשיו

התעוררות ורצון ללמוד יידיש אצל צעירים. יש די הרבה קורסים ליידיש ברחבי הארץ. בבית שלום עליכם בתל אביב לומדים מאות תלמידים וכך גם באוניברסיטת בר אילן. היידיש בהחלט מחממת את הלב. זאת לא רק השפה כי אם התרבות העשירה שהיא מבטאת.

sharabigfan

New member
תודה חבר'ס ../images/Emo13.gif

ההורים שלי לא ממש מדברים יידיש ביניהם,אבל הוריהם כן דיברו יידיש... סבא שלי לא היה מומצא פולני,אלא רומני אבל הוא גם היה מדבר יידיש ואני זוכרת כמה שאהבתי לשמוע את המילים האלו. יש אולי קישורים ללמוד יותר על התרבות ועל השפה? שמחה להיות כאן.. יום טוב, שרית

נולדתי בכתונת משי

שיר נפלא שהביא לכאן ר' גרינברג. מצאתי את המלים בעזרתו האדיבה של ר' חיים לוי- כמובן! שיר המתאר את האהבה לשפה האם אותה ממשיל המשורר לכתונת משי. דומני, שמעט מאד שפות זכו לאהבה כה רבה, כמו שזכתה לה שפת היידיש. נולדתי בכתונת משי, כתונת, שהיא שפת אמי. לאן אלך, או אפנה מלווה אותי- תמיד עמי. [URL='http://www.nizza-thobi.com/flash.htm']געבוירן אין אַ זײַדן העמדל.[/URL] מלים: ר. בוימוול. מנגינה א. לוסטיג. שרה : ניצה טובי. איך בין געבוירן אין אַ זײַדן העמדל, אין זײַדן העמדל פֿון מײַן מוטער-שפראַך. וווּהין איך זאָל נישט קערן זיך און ווענדן באַשיצט עס מיך און וואַרעמט טאָג און נאַכט. עס פֿלעגט דער ווינט אַראָפּרײַסן מײַן היטל, די שטיינער בייז צעפֿליקן מײַנע שיך. די קליידער כ´האָב אין וועג אויף ברויט געביטן, און בלויז דאָס העמדל כ´האָב געלאָזן זיך. עס פֿלעגן טרעפֿן זיך אויך יענע גוטע, וואָס זענען גרייט געווען מיר געבן גאָלד. אבי נאָר זייער רחבֿותדיקן פֿוטער, אויף הוילן לײַב כ´וואָלט אָנציִען געוואָלט. ווען קומען וועט צו מײַנע טעג אַן ענדע. און בלײַבן וועל איך ערגעץ אין דער מיט. איז דעק מיך איבער מיט מײַן זײַדן העמדל, וואָס אין מײַן שווערן וועג האָב איך פֿאַרהיט. ,

ממש מביך, אפס שתיים

לשמוע אותה. התייחסתי להיגוי של המלים לפני שנתיים לאחר התכנית על דזשיגאן ושומאכער, ב'מדינת היהודים' של מודי בראון, בערוץ הראשון. לפחות את החשד שמדובר בניצה טובי אשר גרמה לסיכסוך בין שני האמנים, אני מסיר ממנה. שמעתי את התכנית בשידור חוזר. נקבו שם בשם אחר. בסך הכל היא זמרת טובה. השיר מאד מרגש.

א שיינער לידער!

דאס איז א זייער שיינער לידר, א שיינם דאנק,בן אהרון, אבער, האסטו א תרגום פאר די לידר?... מאוד נהיניתי, אשמח להבין את המילים. אם יש, כמובן. שיינע ליבע

בבקשה.

התרגום הוא לאלה שאינם מבינים יידיש. ואיננו מתיימר להיות תרגום שניתן לשיר אותו על פי המנגינה. נולדתי בכתונת משי. נולדתי בכתונת משי כתונת שהיא שפת אמי, לאן אלך או אפנה תומכת ומחממת את גווי. הרוח קרעה את כובעי מעל ראשי. האבנים ,בזעם ,קרעו את נעלי. את בגדיי המרתי ללחם. אך את הכתונת שמרתי לעצמי. אנשים טובים אשר פגשוני, הציעו לי תמורת הכתונת הון. למרות שאת הפרוות,אשר, הציעו רוצה הייתי ללבוש על גופי העירום. כאשר יבואו ימיי אל קיצם אנא כסו בכתונת המשי את גופי, אותה , בדרכי חיי הקשות. נטרתי תמיד אתי.

קערבאלע

New member
ברוכה הבאה!

שרית היקרה, אין דבר העומד בפני הרצון! חחים לוי הזכיר את קורס הקיץ ליידיש שיתקיים השנה באוניברסיטת תל אביב, הנה בקישורים: כלי והצליחי!

ברגע זה אני צופה בערוץ צרפתי

בלויין על יהדות ארופה מיתקופת השואה ואיך שמי שנישאר היגר לארה"ב מלא שירים באידיש לא מוכרים . זה ערוץ צרפתי של היהודים בצרפת . הקרינות היא בצרפתית

בן הצבי

New member
ווען כ`בין געווען אין אוקראינע,

כ`האב אויכעט געהאט דעם פראנצויזישן קאנאל. ביי נאכט פלעגן זיי ווייזן אלערליי פראגראמען וועגן יידישקייט. טאקע שיין.

קערבאלע

New member
תיקון "תעויוט"

שרית היקרה, אין דבר העומד בפני הרצון! חיים לוי הזכיר את קורס הקיץ ליידיש שיתקיים השנה באוניברסיטת תל אביב, הנה הקישורים: עלי והצליחי!

קערבאלע

New member
ר' חיים,

א דאנק. איך בין ניט אינגאנצן פארשוואונדן געווארן. פארקערט כ'כאפ זיך אריין אהער גאנץ אפטלעך. פשוט ניט געווען וואס מוסיף צו זיין -- און ווי ס'איז גוט באוואוסט דארטן וואו כל המוסיף -- גורע איז בעסער צו האלטן דאס מויל צוגעמאכט... א גוטע, ליכטיקע וואך!

ציפציף1

New member
מצטרפת, קיבלתי הלם כשראיתי שיש

פורם של השפה האידישאית. ואני מאוד מתגעגעת לשמוע את השפה לדבר אותה. לא שמעתי אותה מדוברת בצורה שוטפת מאז מות הורי, אך אני לפעמים מתבלת את דברי ביידישקייט קטנה עטנה. נחמד להיות פה, לראות כיצד אתכם כותבים באידיש, זוכרת עוד את הלצטאע נייס והיידשא צאיטואנג (מקווה שכתבתי נכון את השמות של העיתונים) שאבי ז"ל היה קונה כל יום ואחד מהם היה יוצא רק בסוף שבוע. להכנס לפה זה כמו לחזור הביתה.

למעלה