הפגנה בטורקיה :)

טליה ג

New member
ארדואן, אל תיגע לי בדמוקרטיה -פרשנות ב"מעריב"

מקור: NRG - אתר מעריב באינטרנט.
מומלץ לפתוח את הקישור ולצפות בתמונות, שממחישות את המצב יותר טוב מכל מלה!

בפעם הראשונה בהיסטוריה של המדינה התאחדו הטורקים באשר הם כדי למרוד במפלגת השלטון. המפגינים לא קיבלו הוראה מלמעלה ולא פעלו בהוראת הצבא. זו תנועה של העם. אילקים בוקה מספרת מאיסטנבול על "קולם של האנשים הזועמים"
מאת: אילקים בוקה, איסטנבול
פורסם: 02.06.13, 15:41

"עץ נכרת ואומה התעוררה", כתב המשורר האהוב שלנו נאזים חכמת. זה מה שקרה בשעות האחרונות של ה-30 במאי בפארק גזי, פארק ציבורי פופולרי באיסטנבול. הפעמון צלצל עבור רבים שחשו זעם על המגבלות והתקנות המתמשכות שהנהיגה מפלגת השלטון "מפלגת הצדק והפיתוח" (AKP) תחת שלטונו האוטוריטרי של ראש הממשלה רג'פ טאיפ ארדואן.

בפעם הראשונה בהיסטוריה הלאומית של המדינה התאחדו הטורקים, בלי קשר להבדלים אתניים או דתיים, כדי למרוד במפלגת השלטון. המפגינים לא קיבלו הוראה מלמעלה ולא אולצו לפעול על ידי הצבא (שנחשב מסורתית למגן החילוניות בטורקיה). הייתה זו אך ורק תנועה של העם. קולם של "האנשים הזועמים" נשמע.

קבוצה של פעילי סביבה התחילה בשביתה בישיבה כדי להגן על הפארק הציבורי האהוב ועל העצים העתיקים שבו מהריסה ומהפיכתו למרכז מסחרי. עם זאת, המשטרה תקפה את המפגינים שוחרי השלום בזמן שישנו בבוקר. הם גררו אותם מחוץ לאוהלים שלהם והעלו את האוהלים באש וגם הפעילו כוח מופרז והשתמשו בגז מדמיע נגד הפעילים. מאז, מאות אלפי בני אדם יצאו לרחובות איסטנבול ולערים נוספות ברחבי טורקיה.

לא על הפארק לבדו

רבים עשויים לחשוב, כולל ראש הממשלה עצמו, שהמחאה נוגעת רק לפארק. אולם אין זו האמת. זה קשור בראש ובראשונה לשמירה על הערכים הלאומיים וההיסטוריים ועל הזיכרונות שחשובים לציבור ש"נופנפו" על ידי הממשלה לטובת הקמת בניין, מסגד או קניונים. זה קשור לדרך של הממשלה לשלוט בחופש הדיבור וההפגנה על ידי שימוש בכוח משטרתי מופרז בכל הזדמנות. זה קשור לצנזורה ולתקשורת המוטה שנשלטת ומושפעת לרוב על ידי הממשלה וקשור יותר מכול להגנה על זכויות אדם בסיסיות. זה נוגע לדרישה לדמוקרטיה ולחירויות הפרט.

לאחר שלושה ימים של דיכוי משטרתי אלים בכל המדינה, בעיקר באיסטנבול ואנקרה, ההתנגדות נכנסת היום ליום רגוע. המשטרה פינתה את הפארק ואת כיכר תקסים. נראה שהושג כאן ניצחון. אולם, אני אישית לא חושבת כך. ראש הממשלה יותר מדי יהיר כדי להודות בכישלון ואני תוהה באופן אישי אם הוא רואה זאת כניצחון של העם.

עבור ארדואן, בהתבסס על נאומו מאתמול, המפגינים הם בסך הכול "מיעוטים ואליטות קולניות מהסדר הישן" ו"אנשיו" לא יהיו עוד שוב תחת שליטתם. כך הוא רואה בעיקרו של דבר את הפגנות המחאה בתקסים.

ראש הממשלה אפילו איים על מתנגדיו ואמר שהוא יכול לגייס מיליונים מ"אנשיו" נגד מאות אלפי המפגינים. זהו דפוס חשיבה, דרך לראות את הדברים לגבי כל דבר שעומד בינו לבין שאיפותיו. זו אותה דרך חשיבה שגרמה לו לדכא את התקשורת באמצעות צנזורה, על ידי דיכוי סטודנטים שמפגינים או על ידי תקיפה אלימה נגד כל התבטאות באופוזיציה.
בעשותו כך, הוא מעולם לא היסס לעודד שימוש בגז מדמיע, גז פלפל, רובים, אלימות פיזית ואפילו טנקים ומסוקים מצד המשטרה נגד מפגינים שוחרי שלום שלא עשו דבר מלבד להשמיע את קולם.

אף על פי שאנשים קוראים היום לראש הממשלה להתפטר, אני לא חושבת שזה יקרה. אולי הוא יוותר על תוכניותיו לפארק גזי. הוא ידאג ששריו וראשי ערים יעבירו את המסר. עם זאת, הצלחת המחאה תגרום לארדואן לנקוט בעתיד צעדי מנע וצעדי דיכוי נוספים כדי למנוע את הישנותה בעתיד. אני חושבת שאם ההתנגדות תיחלש, קריאות העם לדמוקרטיה טובה יותר ולחירויות הפרט תיעלם ביחד עמה.

אילקים בוקה היא דוקטורנטית בהיסטוריה של המזרח התיכון ועובדת במרכז מחקר באיסטנבול
 

moshe5565

New member
הסירטון מראה היטב

כיצד תיכנן ארדואן את שילטונו לאחר שזכה פעמים בבחירות בפעם השלישית הוא כבר לא היה אותו ארדואן שניצח בפעם כמו בפעם הראשונה שיכור ניצחון הוא בנה משטרה עם סמכויות ובעיקר מצוידת היטב בדיוק ליום היתקוממות אם וכאשר יבוא לאנשים דתים בטורקיה המהלכים של ארדואן ושותפיו ניראים מהלכים סדירים ככה צריך להיות ,לאדם רציונלי כל המהלכים של ארדואן מראים בדיוק מהלכים של רודן נקמן ויותר מכל מצחיק אותי לשמוע אותו אומר אני לא רודן אני שליח ציבור רודנות היא לא האופי שלי נכון ארדואן הוא מאד ליברל כשהו נותן עצות לאחרים זאת אומרת מחפש את הצדק אצל השכן וכאשר הוא מצטט למשל אותנו אבל כלפי פנים הוא מעריך מאד את החמאס את אחמדדינג"ת ועוד אנשים כמוהם זה נתן לו את הצידוק להגביל את חופש הדיבור את הליברליות ולזרוק אנשים לכלא לאחר תיקוני חוקה וחוקים המפגינים הללו פשוט הימתינו יותר מדי זמן אבל יותר טוב מאוחר מאשר לעולם לא לדעתי ארדואן ימשיך בתוכניות שלו כל עוד ירגיש שיש לו את הכוח לזה לא ניראה לי שהאדם הזה ישבר כל כך מהר קראתי שאחת הסיבות להפגנות היא המצב הכלכלי הכוונה היא למצב הכלכלי האישי של הרבה מהמפגינים וזה נכון המצב הכלכלי הטוב של טורקיה שארדואן כל כך מתרברב בו לא מגיע לכל האזרחים הוא לא מגיע למשל לאלו שמצחצחים נעלים או לסוחרים או לשוטפי המכוניות הוא מגיע לספסרים הגדולים בעיסקי הנדלן הוא מגיע כיום גם לטורקיה ממשקיעים בענף הנדלן מפני שטורקיה היא עדין מדינה זולה שעדיף להשקיע בה בדומה למדינות בדרום אמריקה טורקיה גם עדין לא נחשבת למדינה שבה ההשכלה היא גבוהה במיוחד וצריך להשקיע בה עוד הרבה מאד מליארדים עד שיזוז , משהו שם ,בוודאי שארדואן לא יהיה מוכן לטפל בעינינים הללו מה שמענין אותו הוא הוא ביקור בעזה להקים מסגדים ולחזק עוד יותר את המשטרה ולאחר מכן יהוא יגיד אל תיקראו לי רודן והצעירים מהטוויטר הורסים את המדינה ובוזזים חנויות
 

lisa s

New member
נראה שכמעט כל הפרשנים

(חוץ מגיא בכור אולי, שמתכונן למדורה) בראש אחד. ומה הם אומרים? המחאה צודקת, המחאה מקיפה הרבה נושאים הקשורים בשלטון הרודני של ארדואן, החל משמירת הטבע וכלה בחקיקת חוקים המגודים את הדמוקרטיה, אך המחאה לא תעזור והוא ישאר למלוך על כסאו, גם אם יוותר באופן סמלי על הריסת הפארק באיסטנבול.

אחד מחברי הפייס שלי שיתף את התמונה הבאה בתוספת כמה קללות. אם הבנתי נכון, ארדואן ממשיך לחוקק במרץ ולקדם יוזמות בפרלמנט תוך התעלמות מהמחאה.
 

טליה ג

New member
אכן אין סיכוי שארדואן יסתלק

המחאה הזו תסתיים עוד כמה ימים, וארדואן ימשיך לקדם יוזמות בנייה בלי התחשבות באיכות הסביבה או בדעת הקהל, מה שכן, אם הוא רוצה להיבחר לנשיא ושואף שמפלגתו תזכה גם בבחירות הבאות, הוא יצטרך בכל זאת לגלות קצת אוזן קשבת לרחשי הציבור, ואולי בכל זאת משהו יזוז, גם אם מדובר בשינויים מינוריים. עד עכשיו הכל הלך לו חלק, העם תמך בו, ואיש לא העז למחות על החלטותיו. ייתכן שלאט לאט יחדור לו לתודעה שהוא לא מנהיג כל יכול, ושהוא לא יוכל להחליט החלטות הרות גורל בעצמו מבלי להתחשב בדעתם של אחרים ומבלי שתהיינה לכך השלכות.
 

lisa s

New member
המוחים קצת יותר אופטימיים מאיתנו

מצרפת כאן בלוג עם תמונות מעניינות. פשוט לגלול מטה ולגלות עוד ועוד תמונות מהמחאה, כשנדמה שזה נגמר יש תמיד עוד כמה תמונות...
 

טליה ג

New member
תודה על הקישור!

עברתי על כל התמונות, ויש פה ממש יומן מחאה מצולם מזוויות שונות! מאוד מעניין!

טוב שהמוחים אופטימיים, כי אם לא שומרים על האופטימיות, אין בכלל סיבה להיאבק! אני חושבת שגם אם בסופו של דבר לא ישתנה דבר (לפחות בקדנציה הנוכחית של ארדואן), לפחות ארדואן יקלוט שהוא לא כזה אהוד בקרב העם ושמקומו בכלל אינו בטוח! בין היתר הוא הרשה לעצמו להתנהג כמו דיקטטור, לא רק מפני שהוא באמת דיקטטור, אלא גם מפני שהוא הרגיש יותר מדי בטוח בעצמו! עכשיו הוא בביקור בטוניסיה, מנסה לשדר שהעניינים כרגיל ואין שום צורך שיישאר בטורקיה בימים סוערים אלו. בקרוב הוא יגיע לביקור בעזה ושוב יפנה את חיצי הרעל כלפי ישראל, במטרה ברורה להסיח את הדעת מהבעיות מבית, אבל גם אם ההפגנות ייפסקו עד אז והרוחות יירגעו, לא נראה לי שהטורקים יקנו הלאה את נסיונות ההסחה האלו. כל השתלחות בישראל תיתפס כעת כניסיון אומלל להסיח את הדעת מהבעיות מבית, שכרגע הן אלו שמסעירות רבים מאזרחי טורקיה.
 

lisa s

New member
זה הכי מבאס

אני תמיד מרגישה נורא כשמתחילים להפיל דברים לא קשורים על מדיניות ישראל, אבל לא אתפלא אם גם השלב הזה יגיע.
 

טליה ג

New member
ד"ר רג'פ טאיפ ומיסטר ארדואן

פרשנות מעניינת של בועז ביסמוט מ"ישראל היום"

הבעיה הגדולה של ארדואן היא קודם כל ארדואן עצמו.

האיש אמנם הספיק להיות ראש עיר (איסטנבול) וראש ממשלה בשלוש קדנציות, אך הסגנון שלו אינו תואם את כישוריו, אם נישאר מנומסים. שלשום בערב, לדוגמה, המפגינים הגיעו לכיכר טקסים באווירה של קרנבל. הם לא חיפשו אלימות, הם חיפשו למחות. ארדואן, מסיבות לא ברורות, ביקש בשני נאומים שונים דווקא לדרדר את המצב וההתבטאויות שלו היו כמו שמן למדורה. ארדואן לא ביקש להיות נחמד. יכול להיות שהוא לא יודע מה זה. לא פלא שמפלס האנטיפטיה כלפיו בטורקיה עולה.

קשה להגיד שהטורקים לא יודעים עם מי יש להם עסק. לטוב ולרע. "ד"ר טאיפ" ידע להצמיח את כלכלת ארצו ואת רווחת האזרח, הוא ידע להעצים את מקומה של טורקיה בקהילה הבינלאומית, הוא ידע לנווט את טורקיה על פי צורך השעה בין מזרח למערב, הוא גם ידע להציג לעולם מודל של דמוקרטיה איסלאמית. אלא ש"מיסטר ארדואן" ידע כמעט במקביל לעצור עיתונאים (יותר מאשר באיראן ובסין), ידע להעביר חוקים שפגעו בזכות האזרח (הפלות ואלכוהול), ובעיקר התייחס בביטול לכל מי שלא מסכים איתו. כולל המחנה שלו.

אנחנו כאן בישראל זכינו להכיר היטב את "מיסטר ארדואן" מאז מסע ההתפרעות המטורף שלו נגד הנשיא פרס בדאבוס ב־2009, עוד לפני הפנינים ששלח לנו בכל הזדמנות אפשרית, ועד לשליחת ספינות "אהבה" לעזה במאי 2010. כעת הגיע תורו של העולם להכיר את הפן הלא חביב באופיו. שני מנהיגים אירופים דווקא הכירו היטב את הצד הפחות נאה של ארדואן: ניקולא סרקוזי, נשיא צרפת לשעבר, ואנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה. שני נציגי אירופה הישנה זכו לראות כיצד מגיב ארדואן כשהוא לא שמח, כשהבין כי האיחוד האירופי לא שש לצרף את טורקיה לאיחוד.

גם היום ארדואן מאשים את כולם חוץ מאשר את עצמו: האופוזיציה שדירבנה את המפגינים, המפגינים הפוגעים בתדמיתה של טורקיה בעולם ללא סיבה ברורה כמובן, ואפילו המשטרה שהפגינה יותר מדי כוח והשתמשה ביותר מדי גז בפיזור ההפגנות. אבל מילת ביקורת אחת על עצמו? על ממשלתו? על המחנה שלו? על ראש עיריית איסטנבול? על המושל של המחוז? חס ושלום. זה ארדואן. ארדואן יכול להיות רק קטגור או קורבן. אין שום דבר באמצע מבחינתו.

ארדואן לא מסוגל להבין שכמעט מחצית מטורקיה, שלא בחרה בו, מבקשת לעצמה טורקיה אחרת ממה שהוא מתכנן. ארדואן מבקש לצבוע את טורקיה מחדש בצבעים שלא כולם רוצים. הוא גם לא מבין שלעם נמאס ממנהיג אחד שמחליט וקובע הכל. בשני העשורים האחרונים רעיון הדמוקרטיה התחבב על העם הטורקי. קשה לו מאוד ללכת אחורה, בטח לא במאה ה־21.

באחד מנאומיו המשתלחים והמתריסים הבהיר ארדואן כי במקום שבו ייעקרו העצים וייהרס מכון התרבות על שם אטאטורק ייבנה מסגד. אין ספק שמחצית מטורקיה אהבה לשמוע את הדברים. לאיש יש גם תומכים. האם במשפט הזה הוא כאילו אותת להפגנת הנגד הגדולה שאותה הוא יארגן במידת הצורך?

בוושינגטון בטח כעת תופסים את הראש. על פי התוכנית, טורקיה אמורה להיות השוטר של האזור. לך תסביר לאמריקנים שאצלנו באזור אין שוטרים, רק שודדים.

המשפט הראשון כבר עלה לפני יותר מ-4 שנים בכמה כתבות, בתקופה שבה ארדואן החל במסע השנאה שלו נגד ישראל. הבעייה העיקרית של ארדואן היא אכן ארדואן עצמו, האופי המגלומני שלו, השתלטנות שלו, חוסר היכולת או הרצון לקבל ביקורת או להתייעץ, והמזג החם שלו! זה הרבה מעבר לדעות הפוליטיות או ההשקפות הדתיות! כל התכונות האלו שלמדנו להכיר כל כך טוב בהקשר של ישראל, עכשיו באות לידי ביטוי גם בהתנהלות שלו בענייני פנים, ורק עכשיו העם הטורקי קולט עם מי יש לו עסק...
 
למעלה