הספר "ארמית מקראית" של קימרון

• פותח הנושא 407
  • פורסם בתאריך

407

New member
הספר "ארמית מקראית" של קימרון

היי, האם בתור אחד שחובב את השפה העברית בפרט ולשונות שמיות בכלל - שווה לקנות אותו? וגם, היכן ניתן למצוא את הניב הזה של הארמית, חוץ כמובן מהמקרא? תודה.

trilliane

Well-known member
מנהל
זה ספר (ספרון) אקדמי, לא מדע פופולרי.

למדתי ממנו בקורס ארמית מקראית. הוא כולל בעיקר דקדוק – פונטיקה, נטיות ועוד, ומכיל מילון בסופו (רק של מילים שמופיעות במקרא, כמובן). שימושי אם אתה רוצה להעמיק בלשון הארמית המקראית.

407

New member
אוקיי, אבל חוץ מזה שהדקדוק מוסבר שם

ברמה הסינכרונית, האם הוא מתעמק גם בסיבות ההיסטוריות שגרמו לשפה להיות כפי שהיא קיימת במקרא?

trilliane

Well-known member
מנהל
עד כמה שזכור לי – לא.

יש הקדמה קצרה על הארמית של לשון המקרא, אבל עיקר הספר עוסק בתיאור המאפיינים הלשוניים שלה (דקדוק, כאמור).

407

New member
כספר דקדוק הוא מצוין, נכון?

זה מה שהבנתי מפרסומים ישנים שהלכו פה בפורום....

407

New member
תודה!

הסרת את לבטיי... סתם שאלה: הארמית שמופיעה בהגדה של פסח - על איזה ניב מדובר?

IDAN30

New member
לגבי הספר של קימרון

הוא עוסק בארמית המקראית בלבד - שניים וחצי פרקים מעזרא ועוד כשישה פרקים מספר דניאל. אם זה הניב הארמי הראשון שאתה לומד - עצה חמה: עזוב את זה. סליחה על הבוטות, אבל זה ניב מחורבן. יש בו מעט צורות, אלף בעיות, ורוב הטקסט בלתי מובן גם בתרגום לעברית. אם אתה מחפש ללמוד ארמית, מוטב להתחיל עם ניבים פשוטים יותר והרבה יותר כיפיים, כמו הארמית של התרגום לתנ"ך (אונקלוס ויונתן) או הארמית של התלמוד הבבלי (שהיא הארמית שהשפיעה על העברית הכי הרבה). האמת, מבחינה דידקטית הכי טוב להתחיל עם סורית (ארמית נוצרית מזרחית), כי זה הניב הכי "מסודר", אבל בשביל זה צריך ללמוד כתב אחר וזה מסבך את העניינים. ההגדה של פסח כתובה עברית, לא ארמית. יש בה שני קטעים בארמית - 1. "הא לחמא עניא" שזה, בגדול, הארמית של הבבלי, 2 - "חד גדיא", פיוט שנכתב באירופה בסוף ימי הביניים בארמית פיקטיבית.

407

New member
באמת?

וואי איך ביאסת אותי... כן, אני לא יודע ארמית. חשבתי שיהיה לי נוח ללמוד ניב זה (באופן עצמאי) כניב בראשון משום שהבנתי שיש הספר של קימרון + חשבתי שיהיה לי מעניין להבין באמת מה כתוב שם בתנ"ך.

GnomeBubble

New member
ממה שזכור לי דווקא היה שם קצת

אבל אולי אני טועה. בפעם הבאה שאני בירושלים אני יכול לבדוק (כי שם נמצא הספר שלי...). אבל בגדול, נראה לי שעידן צודק. גם אני ניסיתי ללמוד את הניב המקראי מהספר, והוא לא ממש מסודר. עדיף לך ללמוד ארמית של התלמוד הבבלי, כי בסך הכל זאת הארמית הכי טיפוסית שיש - עבור יהודים. בארמית המקראית כתובים רק כמה פרקים במקרא, ואם אתה לא בלשן, היא לא שימושית במיוחד לשום דבר מעבר לפרקים האלה.

למעלה