עודכמה מחשבות בנושא-ארוך../images/Emo18.gif
כמו שאת רואה, אני מגיבה בגלים ... לפעמים נושא הולך איתי קצת זמן. אולי כדאי להתחיל לחשוב מה מטרת ההנצחה, מה באימא את רוצה להנציח, מה הייחוד בה או בקשר שלכן. כמוכן, האם זה משהו שאת רוצה / יכולה לעשות עם אחרים, או לבד? ואם הייתי אומרת לך עכשיו לעצום את העיניים, להתעלם משיקולים מעשיים / כספיים / טכניים, מה המחשבה שהייתה עולה ביחס להנצחה שהכי מדברת אליך ? אשתף אותך קצת בסיפור של ההנצחה אצלי. גמני הסתובבתי במשך שנים עם ההרגשה שאין הנצחה לאימי אחרי לכתה. אני חושבת שתחושה זו התעצמה בשל העובדה שאנחנו משפחה גרעינית מאוד קטנה - אבי שיבדל"א, ואני. אין לי אחים ואחיות, גם אבי שיחיה, בן יחיד. משפחתה של אימי די התנתקה מאיתנו אחרי שאימי חלתה. ואני לא מדברת רק על קרובים רחוקים, דודים ודודנים, אני מדברת גם על אח ואחות. ותמיד הייתה לי תחושה ש'הנצחה' זה צריך להיות משהו בומבסטי כזה. את יודעת, טקסים, מצבות, אירועים, נאומים. ואצלנו ... כל אזכרה עוברת כששני אנשים ניצבים ליד הקבר, ולפעמים גם איזה חזן שאספנו על הדרך שיקרא את התפילות. אימי הייתה חולה כמעט 10 שנים לפני שנפטרה, והייתה מאושפזת בבי"ח סיעודי בדרום הארץ. במהלך תקופה כל כך ארוכה, לא רק המשפחה אלא גם חברים וחברות התנדפו להם [ובינינו - זה קרה ממש מהר. אבל זה כבר לסיפור אחר]. כשאני חושבת על זה עכשיו, אני חושבת שחלק מהקושי לחשוב על הנצחה בצורה כזו שתארתי קודם, הייתה תחושת הבדידות שלנו, העצמת הלבד שלנו, ואפילו תחושת עלבון מהנטישה של הסביבה. וכך היתי מדחיקה בצורה כזו או אחרת את המחשבה. מה השתנה? לא יודעת. כמו שספרתי בהודעת המנהלת, לפני שנה היה יום זכרון סימבולי מבחינת השנים, ושוב צץ הענין של ההנצחה במחשבתי. ושוב הנחתי אותו בצד, אם כי הפעם אולי עם יותר נחישות לעשות משהו, בגלל הסמליות, וגם בגלל נקיפות המצפון שהצטברו לאורך השנים. וטוב שהנחתי בצד, כי התשובה באה לי באופן אינטואיטיבי. זה מענין שהרבה מהמשמעות של מה שעשיתי לבסוף, הובן לי בדיעבד. אתחיל בזה שאחרי כמה זמן שהנושא "נח" לי בראש, יום אחד פוף! זה פתאום היה שם. צץ לי הרעיון להקים פורום לבנות ללא אם. בהתחלה ההקשר שלי היה שאני פשוט גולשת המון באינטרנט ובפורומים, ולכן זה דבר טבעי. לאחר שהפורום הוקם, והתחיל 'לזוז', פתאום ראיתי שאולי גם יש לי איזו תרומה סגולית, כי אני מנחת קבוצות, ובעצם זו קבוצת וירטואלית. [למרות שאת הפורום, יש לציין, פתחתי מתוקף היותי בת לא אם, ולא כמנחה]. פתאום חבר העיר לתשומת ליבי איך הרחבתי את המשפחה שלי. אחרי שהפורום התחיל לרוץ, וראיתי תגובות של הבנות, שמעידות שהוא מסייע להן, אז פתאום נפל לי האסימון הענק - הפורום הזה הוא בדיוק ההנצחה שמתאימה לאמא שלי. כי אם היית שואלת אותי מה האפיון הכי בולט של אמא שלי - הייתי עונה ללא היסוס שהיא תמיד עזרה לכולם. היה לה לב ענק, והיא הייתה מסייעת "סדרתית" - גם לאנשים שהיא מכירה - משפחה, חברים - וגם לאנשים שהיא לא מכירה - אוספת בגדים לעניים, מתנדבת לעזור לפצועים בבית חולים אחרי המלחמה, ועוד. והינה זה היה שם - כל כך מתאים שמה שינציח את אימי שלי זה המהות שלה - העזרה לאנשים. אמא שלי היית המסוגלת להזיז פרוייקטים גדולים ולרתום אנשים ולשנע תהליכים. ואותי ציער שאני לא דומה לה בקטע הזה, ושאני לא מתנדבת כך לעזור לאנשים. והנה גיליתי את הדרך שלי לסייע, דרך היכולות שלי. יש דרכים שונות לעזור לזולת - כנראה שזו הדרך שמתאימה לי. וזה כל כך ריגש אותי, שפתאום כן יכולתי להיות דומה לה בזה, לפחות קצת ... והיום, תוך כדי כתיבת ההודעה הספציפית הזו, פתאום הבנתי שחלק ממה שעיכב אותי כל כך הרבה זמן, זה התפיסה המוטעית של איך הנצחה "צריכה" להיות, והכיון הלא נכון של להנציח אותה בין "קרובי" משפחתה, וחברים שכבר מזמן התנדפו. לא. זו לא הייתה הדרך הנכונה. הדרך הנכונה הייתה להתמקד בה. במה שהיה מיוחד בה, ובהקשר שהכי התאים לה - הזולת באשר הוא. אז תודה לך, ורד, על הטריגר להגיע לתובנה הזו ... [וואוו, יצאה ארוכה ההודעה הזו...]