הסבר מה שאמר פעם הרב בעדני
להבין איך אנשים מחליפים עולם בעולם. מי שחסר לו את ההבנה למה נברא העולם ומה מטרתו הרי הוא דומה לזה שאספר עכשיו. היה אדם עני שאשתו כבר לא יכלה לחיות איתו ביחד משום שהיו להם קשיי מחיה מספר ילדים. אין אוכל יום אחד אמרה לו תראה אם לא תוכל להביא לנו את טרף בנקל שנחיה כמו בנ``א, אני מצטערת נצטרך להפרד. קיבל את הבשורה כמהלומה כמובן שהוא הצטער מאד אבל האולטימטום היה ברור. ואז הוא אומר לה תראי, אני לא יודע מה לעשות ניסית כל מה שיכלתי, אין לי עבודה טובה. אבל תשמעי, זכורני עוד בילדותי שסבא סיפר לנו יש לו ספר שבו יש מפה שמצינת מקום שהאי הזה מלא ביהלומים אי שלם מלא ביהלומים וזה מהלך של חודשים מספר להגיע לשם. אני חושב שאוכל למצא את הספר. אם תסכימי שאני אסע לתקופה זו, ואחזור בע``ה אם אני אמצא שם את היהלומים, נתעשר עד סוף ימינו ונחיה חיי עושר ושלוה. אשתו כמובן הסכימה, מה יש להפסיד? פחות פה אוכל בינתיים עם סיכויים להתעשרות מהירה. לקח לו כמה שקים ואת חפירה. הצטייד לקראת יציאתו לדרך. שמר את הספר בסודי סודות ויצא לדרך. עבר תלאות יסורים מחלות ים מפליג ממקום למקום בסוף כשהוא מגיע לקרבת האי איפה שהוא חושב שצריך להיות עפ``י המפה שכר לו ספינה והיה שט לכוון האי כפי שמורה לו המפה. במשך הזמן התעייף נרדם כשפקח את עיניו פתאום הוא רואה אור עצום. חשב שהוא ממש נצב מול השמש והוא משפשף את עיניו היטב לראות והוא רואה ברק של יהלומים אין סוף. אי שלם שכל הקרקע שלו יהלומים לא מגיע הספינה עד הסוף והוא כבר מדשדש בתוך המים בריצה לקראת האבנים, עם השקים והאת חפירה לא מפסיק אפילו את השטף של הנשימה ומיד מתחיל לאסוף לתוך השקים יהלומים ממלא ממלא ממלא וכך הוא עובד במשך שעה בערך. פתאום הוא שומע קול צחקוק של ילידים הוא מסתובב ורואה אנשים מפחידים חצי גום ערוף והם מסתכלים עליו ככה והוא מפחד שמא יזיקו לו ואז כשהוא קצת מתישב בדעתו שואל אותם מה אתם צוחקים? אומרים לו מה אתה אוסף? אתה אחוז אמוק, מה אתה אוסף? אומר להם, יהלומים, יהלומים. אמרו לו שוטה על מה אתה מדבר? אלה יהלומים? זה החול של החוף הזה. כל החוף ככה כל האי הזה ככה מה אתה מדבר? על איזה יהלומים? אומר זה יהלומים. אומרים לו שוטה אתה אוסף את זה? תקח. תקח כמה שאתה רוצה. אתה רוצה עוד שקים? נביא לך עוד שקים לאן תקח מה תעשה עם חול? בנ``א מתחיל להסתכל הוא לא יודע מי מסובב, הם או הוא? הוא יודע שהוא בא בשביל יהלומים הם אומרים זה לא יהלומים הוא רואה שהם דורכים על זה צוחקים על זה. נו, והם בעלי המקום הם מבינים אומר אולי במשך הזמן נתבלבלה דעתו והוא לא זוכר בשביל מה הוא בא. אבל דבר אחד ברור לו שהוא ולי אתם יכולים להסביר לי מה זה הדבר הכי יקר שיש פה באי? יש פה באי הזה דבר שהוא יקר מאד. אמרו לו או, עכשיו את המתחיל לדבר לענין. האי הזה כבר שנים רבות לא נמצא תפוחי אדמה. אמר מה אתם מדברים? אין פה תפוחי אדמה? אמרו לו לא. אמרו אם תמצא פה תפוחי אדמה, אנחנו מוכנים לתת לך את כל החול במתנה. דהיינו את כל האבנים שאתה קורא להם יהלומים. השתומם. אמר אם ככה אולי החלפתי דבר בדבר. איפה נמצא לאחרונה? אמרו לו תשמע, יש הרי חושך מאחוריהם ג`ונגל ושמה בפעם האחרונה היה אדם אחד שהסתכן הביא שמה תפוחי אדמה לא הרבה, כמה קילו, והוא נהיה עשיר. היום הוא המושל של האי בזכות התפוחי אדמה. טוב הוא נחוש בדעתו. אם הוא לא חוזר עם כסף אישתו מתגרשת. טוב. עובר הרי חושך ג`ונגל סכנות, עולה על עצים הכל אחרי ימים רבים הוא מוצא תפוחי אדמה. ממלא את השקים שלו כמה שאפשר לוקח אותם חוזר בחזרה, מחכה לחשכת הלילה, רץ מהר לחוף מעמיס על הספינה בלי שאף אחד מרגיש, ובורח מהאי. אחרי כמה חודשים מגיע לביתו. כשהוא מגיע לביתו, גם כן, באישון לילה דופק בדלת אחרי חודשים אשתו פותחת, או, חביבי מחמד עיני איפה אתה? שקים מלאים ישתבח שמו, כנס כנס כנס הוא רק נכנס לבפנים לא עוברים כמה דקות פתאום אשתו אומרת איף איף מה יש פה? מה הבאת? אל תשאלי. מלא מלא מלא. מה מלא? פותחים את השקים מה רואים תפוחי אדמה. אשתו עומדת להתעלף בעלי, השתגעת? שלחתי אותך בריא, חזרת משוגע. מה הבאת לי? תפוחי אדמה? המרפסת מלאה בטטות מה קרה לך? חודשים בשביל תפוחי אדמה? אמר לה מה? אני הלכתי הרי להביא תפו``א לא? אמרה לו טיפש. אמרת יהלומים. אמרת מפה, אמרת סבא שלך. מה קשקשת לי? הבנ``א שמע יהלומים התעלף הוא החזיק יהלומים, את חפירה, התעלף. אשתו אמרה משוגע אחד זהו גמרנו אני לא מחזיקה מעמד איתו עוד יום אחד. אמרה לילדים תלכו לשפוך את כל הסרחון הזה בחוץ התפו``א הסריח הרקיב ה` ירחם. חודשים. אתם יודעים איזה ריח מסריח יש לתפו``א? והוא עוד סוחב אותם הטמבל הזה כמה חודשים והוא רוצה להתעשר מזה, איזה משוגע. הם הולכים ושופכים את הכל שמה בחוץ, ה` ירחם. חוזרים לבפנים לפחות להרויח את השקים שוטפים אותם באמבטיה. פתאום נופלים כמה יהלומים. אז הילדים צועקים אמא, יהלומים יהלומים. היא באה רואה כל יהלום יהלום מתחילה לרקוד אוי בעלי אוי בעלי גאון שלי, גאון שלי איזה צדיק כמה עניו איזה מותק אי אי אי לא להעיר אותו היא אומרת לא להעיר אותו בכלל לא להעיר אותו. שולחת את אחד הילדים שיקח את זה ויתן משכון ויקח על זה כסף ומהר לקנות לעשות שולחן גדול גדול בבית מלא פירות ואוכל מה שלא ראו שנים. הולכים מכינים מתקשטים מתלבשים הכל. אח``כ הולכים ומעירים את הגאון הצדיק העניו. אז היא נגשת אליו ואומרת לו פוצי שלי מאמי שלי קום קום קום מה יש הוא מתעורר רק רואה אותה מתעלף עוד פעם. אומרת לו לא קום קום מחמד עיני איזה גאון איך לא חשבתי שהחבאת את היהלומים בתוך הבטטות שלא ירגישו אנשים שאתה סוחב הון עתק. אומר לה על מה את מדברת? אני הבאתי תפו``א אמרה לו, לא. אבל שכחת שהחבאת למטה בתוך השקים? ההוא רק הבין מה קרה, התעלף עוד פעם. הוא אסף כאלה והוא שפך בשביל לקחת את השקים מלא תפו``א אז נתקע לו בפינות קצת ומהפינות מה שנשאר הוא התעשר כ``כ. אם היה ממלא כל השק איזה עשיר אדיר. אין צורך להעיר אותו עוד פעם אחרי שהוא התעלף אבל אולי אנחנו נתעורר?