כנראה שזה יעיל לטיקים שאינם טוראט
שאלתי את מחבר המאמר ונעניתי בנדון. מצורפת שאלתי ותשובתו הכנה שמאוד הערכתי על היושר המקצועי : שאלה: ראיתי בתשובה כאן, שענית כי הטיפול לא מתאים לטיקים שמקורם בהפרעה נוירולוגית כגון טוראט. מדוע ההפרדה בין טיקים ממקור שאינו טוראט לטוראט? כך או אחרת זה בלתי נשלט. אודה על ההבהרה, כי אני קראתי שכן ניתן לטפל בטיקים ובטוראט ע"י היפנוזה. כמה זמן נמשך טיפול בילדים? הכוונה כמה טיפולים ומהו משך כל טיפול. כמו כן, כיצד מרגיש הילד כשהוא מתעורר מההיפנוזה? יש עייפות או אפטיות? תשובה: שלום חגית. קיים הבדל בין טיקים שהנם חלק מתסמונת טורט לבין טיקים מבודדים. תסמונת טורט הינה מחלה נוירולוגית שכוללת בין השאר טיקים קוליים ותנועתיים. קיימים מעט תיאורים בספרות ההיפנוזה על טיפול בבעיה זו, ולצערי לא דווח על הצלחה רבה. בין השאר בשל העובדה שחלק מהחולים מתקשים להתרכז. יש לציין שהמקרים שתארו הצלחה היו בעיקר בחולים שהטיקים התגברו אצלם בעת לחץ ומתח, מצבים שניתן להפחיתם ע"י היפנוזה. איני יודע היכן קראת על הצלחה בטיפול בטורט בעזרת היפנוזה אך אני ממליץ לא לתלות בכך תקוות רבות מידי. היזהרי ממטפלים שיודעים לטפל ב"הכל" עם אחוזי הצלחה מרשימים מידי. אני עצמי מטפל בבעיות בהן אני יודע שניתן לעזור למטופל. איני חושב שהוגן "לנסות" טיפול שלא הוכיח עצמו בעבר על חשבון זמנו וכספו היקר של המטופל. טיקים "פשוטים" נובעים פעמים רבות ממצבים של מתח נפשי או קונפליקט בלתי פתור אשר נותן את ביטויו באמצעות הטיק. לעיתים מדובר בחיקוי בלתי מודע של דמות בעלת משמעות למטופל, ולעיתים מדובר ב "היפנוט עצמי שלילי" : זאת אומרת שבעבר המטופל ביצע תנועה מסויימת ששירתה מטרה כלשהיא באותו זמן, והמטופל אימץ אותה ללא שהיה מודע לכך כחלק מהתנהגותו היום-יומית, וכעת קשה לו להפטר ממנה. במצבים אלו היפנוזה יכולה בהחלט לעזור. לגבי משך הטיפול: הדבר משתנה בין מטופל למטופל. יש שצריכים מספר פגישות ויש כאלו שכבר בשלב ביצוע ה"טסטים" לפני ההיפנוט, כאשר הם מבינים שהם אלו ששולטים בטיקים, מפסיקים לסבול מהבעיה, ואינם צריכים כלל להתהפנט. טיפול יכול להמשך ממספר דקות ועד פרק זמן לא מוגבל (בד"כ כ 45 דקות), הכל תלוי בשיטת הטיפול של המטפל. היפנוזה אינה שינה ולכן לא אמורים להיות ישנוניים אחריה. ניתן לחוש כמו אחרי שינה ולעיתים חולפות מספר דקות עד שחוזרים לערנות מלאה. מקווה שעניתי לשאלותיך שנה טובה ד"ר עמיר לאור