בטח שאפשר!
שלום וברוכה הבאה, קודם כל, לא להבהל. להרבה צמחונים חדשים יש בעיות תזונתיות בהתחלה. הסיבה העיקרית שהם פשוט מורידים את הבשר מהתפריט, מבלי להשלים את החסר ע"י מרכיבים חשובים מהצומח. אבל אל דאגה, הכל יבוא על מקומו בשלום. אני מצרף כאן תגובה שלי למישהו אחר שהתעניין בטבעונות, מקווה שזה יעזור: " אז ככה... במקום חלב רגיל אפשר לקנות "חלב" סויה או "חלב" אורז. חלב הסויה של תנובה בקרטון עולה כמו חלב רגיל (מקס' שקל הבדל), והוא מאוד טעים לפי דעתי, ויש כמה סוגים. ודרך אגב, המחיר שלו יורד כל הזמן בגלל הביקוש הגובר. יש מעדני סויה (במקום מעדני חלב) של צוריאל למשל. יש "גבינות" טופו (אני לא זוכר איזו חברה). יש גלידות פרווה, גלידות סורבה נהדרות וגלידות סויה למיניהן. האמת להרבה מאוד אנשים יש קושי לעכל את סוכר החלב - לקטוז - והם אפילו לא יודעים את זה, וזה גורם לבעיות עיכול. וגם להרבה אנשים (וגם לי) חלב גורם להווצרות ליחה.לאחר שהורדתי מוצרי חלב כבר אין לי ליחה בגרון בכלל. נעבור הלאה... לביצים יש תחליפים רבים. לפעמים משתמשים בביצים באפיית עוגות ופשטידות וכל מיני מאפים, וזאת כדי להדביק את חלקי התערובת. אז ניתן להכין את כל המאכלים האלה בלי ביצים - יש מתכונים רבים באתר הצמחונות הישראלי www.veg.co.il במקום טבעול (שמכיל ביצים) אפשר לקנות זוגלובק טבע או טופוטבע, שלרוב לא מכיל ביצים (צריך לבדוק ברכיבים - אבל רק פעם אחת, כי אח"כ כבר מכירים את המוצרים). למשל שניצל טופו של טופוטבע לא מכיל ביצים. בקשר לערכים התזונתיים, פה ממש ממש אין בעייה. כל שילוב של דגנים (פסטה, אורז, פתיתים, כוסמת, גריסים, בורגול, קינואה, לחם ועוד) עם קטניות (שעועית, חומוס, עדשים, פול, אפונה, מאש ועוד) מכיל חלבון מלא, כלומר חלבון שמכיל את כל חומצות האמינו שיש. בגוף ממילא החלבון עובר פירוק לחומצות האמינו, ולכן אין זה משנה לו מהיכן החלבון הגיע. בנוסף, קינואה, סויה וטופו מכילים כל אחד בנפרד את כל חומצות האמינו, בלי צורך לשלב במאכל אחר. בנוסף, רצוי לאכול גם גרעינים, זרעים, אגוזים, שומשום וטחינה... יש בהם גם חלבון איכותי, גם שומן בלתי רווי (ואומגה 3 באגוזים), וגם הם עשירים בויטמינים ומינרלים חיוניים. עכשיו, תחשבי כמה שילובים אפשר לעשות מכל המרכיבים שהזכרתי... בעצם, את לא צריכה לחשוב, כי כבר חשבו בשבילך. פשוט תכנסי לאתר הצמחונות ותכירי את עשרות המתכונים הטעימים, הבריאים והקלים להכנה שיש שם. וגם יש שם מידע תזונתי מקיף על כל אבות המזון, הויטמינים והמינרלים שצריך. בקשר לפירות וירקות - גם אוכלי בשר חייבים לאכול אותם כדי להיות בריאים. זה פשוט עניין של רצון והרגל. ברגע שמתחילים להכיר את שלל הפירות והירקות, ואפילו משלבים אותם עם מאכלים אחרים, אז נעשה טבע שני. רק דבר אחד - ויטמין B12 לא קיים במזון מהצומח. אבל יש מוצרים רבים שמועשרים בויטמין הזה, כמו שניצלים של זוגלובק טבע, דגני בוקר (יש שם הרבה) ועוד. ואם יש ספק אפשר לקחת כדור מציצה של ויטמין B12 פעם ביום. זה משהו שרוב האוכלוסיה צריכה לעשות כי לרוב האנשים יש בעייה בספיגת הויטמין הזה, גם אם הם זוללים בשר מבוקר עד ערב. אז בקיצור, אין מה לדאוג ממעבר לטבעונות - יש רק להרויח: בריאות, הרגשה מוסרית ואפילו לחסוך כסף - כי רוב המוצרים מהצומח הם זולים מאוד ואפשר להכין מהם הכל. " בקשר לאמא שלך, את קודם כל צריכה להכיר לעומק את כל המידע התזונתי והבריאותי על תזונה מהצומח. ככה תהיה לך תשובה על כל שאלה/טענה/קושיה שלה. וכמובן יותר חשוב - זה יעזור לך להשיג תזונה בריאה ומאוזנת. את יכולה להסביר לה בניחוחות ובנימוס על ההתעללות הקיימת בתעשיות הביצים והחלב - כל המידע קיים באתר אנונימוס. חשוב לא להתלהם ולא להתרגז - זאת בכל זאת המשפחה שלך, וחשוב שתהיי ביחסים טובים איתה. ברגע שאמא שלך תראה שאת מודעת לכל ההיבטים הבריאותיים ואת דואגת לגוון את התזונה שלך, ההתנגדות שלה תפחת באופן טבעי. ככל הנראה הדבר שהכי מעניין אותה זה הבריאות שלך ולאו דווקא ההתעללות בבע"ח, ולכן ככל שתדעי יותר על תזונה נכונה, כך יהיה לך קל יותר לשכנע את אמא שלך. אז שיהיה בהצלחה רבה
ואם יש עוד שאלות את מוזמנת לשאול אותי במסרים...