הון עצמי והון זר, מה זה משנה בעצם?

מצב
הנושא נעול.

eshco

New member

הון עצמי לצורך הדוגמא הינו מניות. הון זר לצורך הדוגמא הינו הון שצריך להחזיר אותו ללא קשר לשווי החברה, כמו הלוואה או אג"ח. על מנת שחברה תגייס כסף לפרויקט שאמור להניב תשואה, החברה צריכה להחליט בין גיוס הון זר לבין גיוס הון עצמי. מה ההבדל ולמה זה משנה? על השאלה הזו נכתבו ספרים. אני לא מעוניין לכתוב הודעה בארוך הגלות אלא רק להסביר מקרה מסוים שממנו ניתן להבין את חשיבות העמידה על ההבדל. אני כותב הודעה זאת על מנת שאנשים יבינו מעט יותר את העניין ויוכלו גם להסתכל על חברות כדוגמאת טאואר(למרות שאינני בקיא בפרטים שלה ספציפית) מזווית אחרת. במקרה שחברה נמצאת בחובות כבדים, אילו אינטרסים יש לבעלי החוב (בנקים, ממשלה, מחזיקי אג"ח), ואילו אינטרסים יש לבעלי המניות? נדמיין מצב שבו לחברה הון עצמי של 50 והון זר של 50. בנוסף לכך ישנו working capital של 20. ולכן ההון העצמי של החברה הוא למעשה 30, מה שאומר שהחברה בחובות כבדים.(החברה חייבת 50). לרשותנו הצעה לפרויקט הבא: להשקיע 10 ולקבל בסבירות של 10 אחוז 120. (לא נתייחס לריבית על מנת לפשט את הדוגמא). זאת אומרת שנקבל 12 פחות 10 =2. פרויקט רווחי אך לא מי יודע מה אטרקטיבי. איך יראה הפרויקט מזווית של בעלי המניות? בעלי המניות נמצאים בחובות כבדים ולכן אינם צופים לצאת מהחובות בקרוב ולכן העלות של הפרויקט למעשה לא משנה. ולכן הרווח של הפרויקט יהיה במקרה של הצלחה 120 פלוס 20 (החוב של ההון העצמי שיוחזר במקרה של הצלחה) מינוס 50 להון הזר שווה ל90. זאת אומרת שהפרויקט רווחי ביותר לבעלי המניות, אין להם למעשה מה להפסיד. מה קורה מבחינת בעלי החוב? הם משלמים 10 לפרויקט שאולי יראו ממנו 30 במקרה של הצלחה ובמקרה של אי הצלחה לא יקבלו כלום זאת אומרת שללא קשר לריבית הפרויקט הוא גרוע ביותר מבחינתם. מי מקבל את ההחלטות? לרוב בעלי המניות. מה הסיכוי שהחברה תצא מהמשבר? קטן ביותר למעשה 10 אחוז. מה אתה היית עושה בתור בעל מניות בחברה(ואני לא מדבר על שווי מניות של אזרח ממוצע, אלא על בעל עניין שאיננו יכול להיפטר ממניותיו בקלות או בכלל)? ישנן כמה אסטרטגיות כמו מה שהבאתי בדוגמא, או cash in and run, bait and switch, playing for time. ועוד אסטרטגיות כאלה ואחרות. מה שחשוב בתור משקיע קטן זה להבין שהדברים כן משנים, וניתן ללמוד ולהבין אותם אם רוצים, ואפשר להימנע מהם...

מצב
הנושא נעול.
למעלה