האם לטפל בגמגום של בני?

האם לטפל בגמגום של בני?

שלום לכולם, בני הצעיר בן 6, מזה כשנתיים מגמגם לעתים, אך לא ייחסנו לזה חשיבות. לאחרונה נראה שהתופעה התגברה, ופנינו לקלינאית תקשורת, שאבחנה גמגום (לא הייתי בטוחה קודם שאנחנו מתאימים רשמית להגדרה), והזמינה אותנו להתחיל טיפול. התחלנו, אבל ההתלבטות שלי היא כזו: הילד מתוק, מקסים, חייכני, אהוב על חבריו וכמובן עלינו, וטוען שהגמגום אינו מפריע לו, אלא (ציטוט) "לאחרים, שצריכים לחכות שאני אגמור לדבר". הקלינאית שמעה זאת. עכשיו, מצד אחד, קראתי הרבה על הנושא מאז האבחון, והבנתי (האם הבנתי נכון?) ששיפור בגמגום יכול להיות מושג בעיקר בגיל הילדות. אחר-כך קשה הרבה יותר להשיג שיפור כלשהו. ברור לי גם שגם אם הגמגום אינו מפריע לו היום, הוא עלול להפריע לו בעתיד. מכאן הייתי רוצה לתת לו את האפשרות לשיפור, וכן ללכת על טיפול. מצד שני, הטיפול הרי אינו מבטיח תוצאות. רבים ממשיכים לגמגם כאילו כלום גם אחרי חודשים של טיפול. כלומר, ייתכן שאני שולחת אותו לטיפול שלא ישפר את הגמגום שלו, אבל יכניס לו לראש את הרעיון שגמגום הוא משהו שצריך לטפל בו, ולא, פשוט, חלק מהחיים. מקווה שהסברתי את עצמי היטב: נניח והטיפול לא מצליח, והילד ממשיך לגמגם - האם המצב דומה בדיוק להיום? לא! מפני שבניגוד להיום, בינתיים הילד עובר טיפול לאורך זמן, ולכן משוכנע שיש בו משהו שדורש תיקון, ולא בא על תיקונו. בניתי תסביך במו-ידיי. איך יוצאים מהברוך? ועוד שאלה, פרוזאית יותר: נניח ואכן החלטתי ללכת לטיפול, איך אדע שבחרתי קלינאית תקשורת טובה? האם כל קלינאי תקשורת מוסמך ומוכשר לטפל בגמגום? תודה רבה ולילה טוב!

עוד הבהרה קטנה

לא לקחתי את בני לקלינאית מבלי לשאול אותו, אלא הסברתי למה הולכים לפני הפעם הראשונה ("אולי היא תוכל לעזור שהדיבור לא ייתקע, מפני שאמרת שזה מפריע לך" [ואכן הוא אמר זאת לפני כן]), והבהרתי לו בהמשך שההחלטה אם להמשיך ללכת אליה בכל שלב היא שלו (כרגע הוא רוצה). כל זה טוב ויפה, אבל נראה לי תיאורטי בלבד. האם ילד בן שש יכול באמת להבין שהטיפול עשוי שלא לעזור, ולקבל החלטה מושכלת? נראה לי שהדיבורים האלה הם יופי של פוליטיקלי קורקט מצדי, אחריות לילד וכל הבלה-בלה, אבל חסרי משמעות מעשית.

geashono

New member
שלום לך!

את שואלת שאלות מצויינות,לילד שלך כבר יש יתרון שיש לו מישהו כמוך . נתחיל מהסוף:רוב קלינאיות התקשורת לא מבינות בגמגום יותר מהאדם הממוצע ברחוב,כשאת באה לחפש קלינאית תקשורת אל תתביישי לשאול אותה בכמה מגמגמים היא טיפלה,וכמה היא מרגישה בנח לטפל בהם(אם תרצי אני יכול לתת לך המלצות לקלינאיות באזור המרכז וירושלים). מכאן שקלינאית עם נסיון בגמגום בכלל ובטיפול בילדים בפרט,תוכל להתאים את הטיפול לילד שלך,בצורה שהוא ירוויח מהטיפול ולא יחשוב יותר מדיי על הגמגום,זו אומנות אבל ;אומנות כזו שמי שיש לו נסיון יודע להפיק. לגבי שיפור בגמגום: צריך להבחין : בן 60 ל90 אחוז ממגמגמים לפני גיל 6-7 מפסיקים לגמגם בלי שום טיפול. כל השאר ימשיכו לגמגם ,אבל גמגום עצמו יכול להיות משהו זניח ביותר ויכול להיות בעייה ומגבלה קשה ביותר,ואת ההבדל הענק הזה,טיפול טוב יכול להשיג. ברגע שהגמגום הוא זניח הוא כמעט לא מהווה פקטור בשום דבר במה שהבן שלך יבחר לעשות בחיים,ולכן אני ממליץ בחום על טיפול עם מישהי עם נסיון בטיפול בילדים מגמגמים.

yakovs

New member
שלום לך וברוכה הבאה!

היטבת לנסח את ההתלבטות. קלינאית שמתמחה בגמגום תתיחס בטיפול לשיפור הטכניקה של הדיבור ולעיצוב ההתנהגות של הילד המגמגם כלפי עצמו וסביבתו. נניח, במקרה הפחות טוב, שהגמגום לא ישתפר. הטיפול המשולב (טכני וקוגניטיבי) יכין את הילד מראש גם למצב כזה. הילד ילמד שגם אם הוא ממשיך לגמגם - הרי הוא ככל האדם - על מעלותיו וחסרונותיו - ואף אחד לא מצפה ממנו שיהיה מושלם. אני מתרשם - לגמרי - שתדעו למצוא את האיזון הנכון בין קבלה של הגמגום ובין חתירה לשטף טוב יותר.

shuky63

New member
דעתי(כמגמגם)לא לטפל

אם זה לא מפריע לילד,לא צריך לשדר לו שיש כאן בעיה. והאמת שאין כאן בעיה אם הוא ילמד לחיות עם הגמגום היום,יהיה לו יותר קל ללמוד לשפר את השטף בעתיד אם הגמגום לא יעבור מעצמו והוא ירצה בכך. עוד משהו -הטיפולים בגיל הזה הם כאלה שגם את אם תקבלי הדרכה תוכלי לתרגל איתו תוך כדי משחק והוא לא ירגיש שיש לו בעיה והוא צריך ללכת למטפל כדי לפתור אותה.

תודה רבה לשלושתכם!

בעיקר התרשמתי שאכן יש דעות לכאן ולכאן, והסוגיה לא פשוטה, ויש לי על מה לשבור את הראש...
בהחלט עזרתם לי להתכוונן. דבר ראשון, באמת לא שאלתי את הקלינאית על נסיונה הספציפי בטיפול בילדים מגמגמים - אעשה זאת. עכשיו אני גם יודעת להוסיף את השאלה אם היא מתייחסת גם לפן הקוגניטיבי (עד עכשיו לא התייחסה, לפחות לא ישירות), ולהשאר עם היד על הדופק באשר למה היא עושה איתו ואיך הוא מגיב. דווקא מפני שהוא מגמגם קל, קשה לי לעקוב אחר שיפור אפשרי - ממש לא תמיד מרגישים בגמגום, כך שקשה לשפוט אם יש שיפור, או שפשוט ברגע שבו חשבתי על זה, הוא לא מגמגם... יש לי הרגשה שעוד איעזר בכם...
תודה רבה!

שי שורק

New member
גם אני חושב

שאם לילד הדבר לא מפריע ומצבו בחברה טוב , כלומר הולך לחברים ולא מתביש מעצמו כמגמגם,פשוט להמשיך כך ולקבל אותו כמו שהוא ,לחבק ולאהוב.כשהילד יתבגר והדבר יפריע לו(אני בטוח שלא יפריע) יחליט הוא אם ללכת לטיפול. בכל מקרה בטוח אני שתמצאי את הדרך הנכונה. בהצלחה

dudu740

New member
שלום לאמא המודאגת

תראי כאחד שהתחיל לגמגם בגיל 8 ומגמגם כבר 30 שנה ...תראי בגדול את כאמא רוצה את הטוב ביותר לבנך ושלחת אותו לטיפול ,אבל כמו שאמרו פה חבריי הכל נכון ועצות מצויינות . אני אישית חושב שאין טיפול לגמגום ,אני וחבריי פה מתמודדים לבד עם הגמגום שלנו לפעמים הוא קל \ בינוני \קשה\ לפי מה שאת מתארת לילד יש בטחון עצמי גבוה וזה כבר סימן טוב .לא מפריע לו הגמגום הוא מדבר איתך או עם חברים שלו ,משפחה .אני אישית חושב שהוא יגדל ועם הבטחון העצמי הגבוה הוא יהיה בוגר שמגמגם קל . בטחון עצמי גבוה שולט על הגמגום ולא הגמגום שולט על הבנאדם !!!

stkachov

New member
לדעתי צריך לטפל

תחשבי כך, נניח בנך היה מסרב לצחצח שיניים בבוקר, והיה אומר לך שזה לא מפריע לו, ואם לאחרים יש בעיה עם זה, אז זו בעיה שלהם. לדעתי, תפקיד ההורים זה כמובן לא להכריח את הילד,אבל כן לקחת אחראיות ולקבל במקומו החלטות, ששיקול הדעת שלו בגיל צעיר אינו מאפשר לקבל בצורה מושכלת. אתם יכולים לדבר איתו, להסביר שאתם אוהבים אותו ומקבלים אותו כמו שהוא, אבל בחוץ(בבית הספר, בתיכון, בצבא, בעבודה...) יהיו כאלה אנשים שלא מכירים אותו, ואולי יתייחסו אליו בצורה יפה. לכן זה אינרס שלו לטפל בגמגום. ברור שלטיפול אין הבטחה שהוא יצליח, ואולי תצטרכו לנסות כמה טיפולים, וזה גם שיקול כספי כמובן שיש לקחת בחשבון.

yehonatan7

New member
העצה שלי

אני חושב שעם כל הרצון הטוב, עלייך להיות קשובה לילד. אם הוא טוען שהגמגום אינו מפריע לו, יש מקום לוותר על הטיפול, ולתת לו להתמודד עם הבעיה בכוחות עצמו. אם בעתיד הגמגום יציק לו, תוכלי לשקול מחדש את הטיפול. בנושא של טיפול ע"י תרופות, ידוע לי שלעתים הגמגום נובע כתוצאה מהימצאות במצבי לחץ. ישנן תרופות שנועדות לסייע בטיפול במצבי חרדה ולחץ, וכתוצאה מכך, הן יכולות להביא להפחתה בתדירות הגמגום. בהצלחה :)

geashono

New member
רק תיקון

גמגום לא נובע מהמצאות במצבי לחץ,אבל הוא בהחלט יכול להחמיר מאוד במצבי לחץ.

yehuda1949

New member
כאשר יש בעיה

כאשר יש בעיה צריך לפתור אותה ולכן טוב שתלכי לקלינאית תקשורת ואני מקווה שיש לה שפה משותפת עם הילד אבל במקביל תבדקי האם איחן לו בעיות אחרות רגשיות וכו". ומאחר והוא קטן יש לו את השרות הפסיכולוגי.

למעלה