האכספרסיוניזם המופשט

האכספרסיוניזם המופשט

המושג ``אכספרסיוניזם מופשט`` נטבע ע``י הסטוריון האמנות אלפרד באר כבר בשנת 1929, כאשר הגדיר את יצירתו של קנדינסקי. בשנת 1946 השתמש בו שוב רוברט קוטס כדי לאפיין את יצירותיהם של כמה אמנים אמריקנים. השם נשתרש בסדרת דיונים ושיחות שנערכו ב``מועדון`` שבווילג` בניו-יורק, שם נהגו כמה אמנים ניו-יורקים להפגש, להחליף דעות ולדון בבעיות פילוסופיות ואמנותיות - אם כי, רוב האמנים נטו לדחות אותו ככינוי סגנוני, משום שלא ראו בפעילותם זו, משום ייסודה של תנועה אמנותית. יצירתם נבנתה תוך הערכה הדדית, ביקורים זה בסטודיו של זה, מפגשים תכופים במסעדות, בבארים ובגלריות, שם הציגו לעתים. כולם היו חדורים בהשקפת עולם רומנטית, ומודעותם ההדדית לנעשה איש אצל רעהו יצרה תשתית חברתית חדשה. עם זאת, מעולם לא הגיעו להסכמה ביחס למאפיינים הסגנוניים שיבטאו תרבות זו. המשותף היחיד לכולם היה שלילה מוחלטת של אלמנטים מהמסורת האמנותית הקודמת, כי חשו שאלו אינם עוד רלוונטים בדורם. הם דחו את המגמות הריאליסטיות והגיאומטריות הקיימות, למען גישה אסתטית חדשה, שנראתה כהמשכו הטבעי של הסוריאליזם ושל התליכים האוטומטיסטיים שלו, אם כי בבדיקת יצירותיהם (בעיקר אלו של ציירי המחווה) הגישה האוטומטית שלהם שונה מזו של הסוריאליסטים האירופאים.

ציירי ``ציור המחווה`` (``ציור פעולה``)

הכינוי המקובל לסגנון הציור של ג`קסון פולוק ווילם דה-קונינג - ``ציור פעולה (באנגלית ... Action Painting) - ניתן על ידי מבקר האמנות הרולד רוזנברג (הוא היה יהודי !), כינוי זה עסק באופן העשייה האמנותית והתייחס לדרך שבה עבד פולוק על הקומפוזיציות שלו, כאשר כל גופו משתתף באופן פעיל בהתזה, בריסוס ובהזרמת צבע מן הקופסה אל הבד ענק המימדים שנפרש על הרצפה. הצייר רוברט מאדרוול הגדיר זאת שמטפורה לטמפרמנט של האמן: ``מכיוון שציורו של פולוק הוא האמצעי לביטוי מחשבותיו, התוצאה תתבטא באמצעות תהליך הציור עצמו`` מכאן שניתן להרחיב את הגדרת פעולת הציור ולהבינה כמערך של מחוות (ג`סטות ...), שבו כל הגוף משתתף באופן פעיל ביצירה, ולכן מקובל לכנות סגנון זה גם בשם ``ציור מחווה``. פולוק ודה קונינג נחשפו לאוטומטיזם הסוריאליסטי מחד גיסא, ולאכספרסיונזם - מאידך גיסא, ופיתחו שפה אמנותית חדשה, שהייתה מהפך יצירתי מהחשובים ביותר באמנות המודרנית מאז הקוביזם. בשפה זו נבנה דשה פתוח של מחוות נפשיות - של צורות החודרות באורח הדדי זו אל זו ויוצרות מכלול המכסה את שטח פני הבד. זה מכלול מאוד אנרגטי ולא בולטים בו שום צורה או אובייקט בודד, בפני עצמם. נוצר דימוי של דחיסות, המורכב מסימנים נעים פתוחים, ונראה כרטט דינמי, המתפשט אף מעבר למסגרת הבד. הבסיס לציור מסוג זה נעוץ בתהליך העבודה, תהליך ישיר, המוכתב לאמנים בידי תשוקותיהם ומאפשר להם לבטא עצמם ישירות ובכנות מירבית. (אם קראת עד לפה, תכתוב בתגובה שלך ``גלעד אתה כל כך יפה``, אחרת אני פשוט לא הולך להאמין לך) דה קונינג אמר על תהליך זה: הציור אינו רק מה שעיניך רואות, אלא גם מה שמאחוריו ובתוכו. אינני מנסה לבנות ציור של עיצוב, צורה, קו או צבע. אני מנסה בדרכי. כי רק כך אוכל להוסיף לציוריי דרמה, כאב, אהבה, דמות, רעיונות על החלל הציורי ... באמצעות עיניך - זה הופך שוב לרגש או רעיון, ואין זה משנה אם הוא שונה מהרעיון שלי, כל עוד זה נובע מהציור, שיש לו עוצמה ומלאות`` הצורך של ציירי המחווה המעורבות מוחלטת הפעולת הציור הביא לביטול כל המוסכמות הסגנוניות שהכירו. רק בהתמסרות מוחלטת לתהליך הציור יכול האמן למצוא את עצמו ואת סגנונו. בניגוד לאוטומטיזם הסוריאליסטי - שדגל במקריות - הדגישו ציירי המחווה את רגע ההחלטה לנקוט את התהליך הציורי שבחרו בו. לגביהם, הציור אינו ביטוי של כוח תת-הכרתי. הם חשו שעליהם להיאבק תוך כדי התהליך הציורי כדי לבחור את שייכלל ביצירתם, ואת מה שייפסל. אלמנט זה ביצירתם כונה ``הסיכון`` שלוקח האמן על עצמו, ואפילו פולוק שטפטופי הצבע שלו נראים הרבה יותר ספונטניים מכל יצירה סוריאליסטית - הדגיש את אלמנט הבחירה. דעה אישית - אני ממש לא אוהב את דה-קונינג, אבל ג`קסון פולוק הוא מלך, אני מת עליו. אגב ... עושים עליו עכשיו סרט בקולנוע. אני אחפש כמה תמונות שלו בשבילכם. (אתם קוראים את זה בכלל ?)

אתם לא תאמינו !

חזרתי עכשיו מהמגן שלי בתולדות האמנות ... ושימו לב לשאלה שהייתה לי שם ! לפניך שתי יצירות: -ג`קסון פולוק- ערפל האזוביון -ויליאם דה קונינג- אישה א) לאיזה אסכולה שייכים שני הציורים ? הסבר את משמעות השם. ב) ציין מהו שם הסגנון המשותף לשני הציירים. הסבר כיצד שם זה בא לידי ביצירות. ג) הסבר את תהליך העבודה בציור של פולוק, ואת מטרתו. ד) תאר הנושא בציור של דה-קונינג, והסבר מה הוא מבטא. מה הייתי עושה בלעדיך N0 ?! אתה גרמת לי לרשום את זה, כלומר, אתה גרמת לי לדעת את זה ! בלעדיך לא הייתי קורא את זה, ולא הייתי יודע את השאלה הזאת. למרות הכל אני הולך להכשל אני חושב ... לא הלך לי משהו בכלל, לא למדתי בעצם.

N0

New member
ראית...

יש הרבה דברים שאפשר לרשום בפורום... מתישהו הם יעזרו למישהו, אפילו לך :)... בכלל אם הלך לך טוב למה שתיכשל ?

הפורום חיי !

הגיבו לי אחרי 46 דקות ... מגניב :) מממ .. ולא אמרתי שהלך לי טוב .. אלא רק השאלה הזאת ... שהיא בערך 17 נקודות.

למעלה