גיל 5 וחצי וכתיבה

סולי27

New member
גיל 5 וחצי וכתיבה

שלום כולם, בני בן 5 וחצי בקרוב ועולה לגן חובה בשנה הבאה, בשנה האחרונה אנו מנסים לעבוד איתו על כתיבה, ממש לא מלחיצים אותו אלא במנות קטנות מדי פעם ומנסים שזה יהיה בכיף, מה שקורה זה שכל פעם שאנו יושבים איתו הוא נכנס למעין תזזיתיות יתר - מתנוענע על הכסא,ממלמל כל מיני קולות, כל שניה נופל לו העפרון, אחרי כל אות הוא לוקח את העפרון ומתחיל לשחק איתו וללעוס אותו וכדומה - עושה רושם שהוא ממש מנסה להכשיל את עצמו - הסברנו לו לא פעם שכל הדברים האלו מפריעים לו להתרכז ולהצליח בכתיבה אבל זה לא ממש עוזר הוא ממשיך בשלו, מבחינת כתיבה הוא דווקא התקדם ומצליח די יפה אבל כל נסיון כזה לכתוב כמה מילים לוקח שעות והופך למסכת של הערות והסברים שלנו וזה קצת מוציא את החשק והכיף מהעניין. שאלתי - מה דעתכם?האם בגיל כזה עדיין מוקדם לשבת איתו ולדרוש ממנו לכתוב אותיות - מדובר ממש על כמה מילים כל פעם ולא על הכתבות של דפים שלמים - אנו נותנים לו לבחור את המשפט או לכתוב ברכה ליומולדת של חבר או בן דוד - באיזו גישה כדאי לאמץ?לתת לו לכתוב למרות כל ההפרעות מסביב בלי להעיר לו או להתעקש איתו ולפקס אותו בכתיבה?דעות עצות ורעיונות יתקבלו בברכה. יום טוב.

אני ממש לא מומחית, ועדיין אין לי

ילדים בגיל הזה, אבל הלב אומר לי שאם זה כזה סבל עבורו אז אולי כדאי להניח לו קצת? הוא ממש צועק שהוא לא רוצה, שימי לב לכל ההתנהגות שתיארת. הגישה שלי היא שכיתה א' הוא אמור ללמוד לעשות את זה, אז למה להפוך את זמן האיכות שלכם לסבל משותף ? מעבר לזה לא הבנתי מתי בדיוק הוא מצליח לכתוב. אם הוא מצליח בהזדמנויות אחרות אז נסי לראו מה גורם לו להצליח. אולי המקום, האווירה או כל דבר אחר. ואם את יודעת שיש סיטואציות בהן הוא מצליח, זה אומר שהוא מסוגל אז למה ללחוץ עליו...

סולי27

New member
איילת שלום

אולי מדבריי השתמע שאנחנו ממש לוחצים עליו אבל זה לא ממש ככה, אנחנו ממש מנסים לעשות את זה ברוח טובה וכייפית , קנינו לו קלמר עם כלי כתיבה ומחברות שהוא בחר והוא ממש היה שותף בכל התהליך, זה לא שכל יום אנחנו יושבים איתו שעות - להפך יש שבועות שלמים שהנושא בכלל לא על הפרק ,מספר פעמים ניסינו להניח לו ולהתמודד עם זה לבד ובדרכו שלו וזה לא ממש הניב פירות, לשאלתך - הוא מצליח רק כאשר אנחנו יושבים איתו וממקדים אותו ומכוונים אותו - ואז הוא דווקא די מבסוט ומקבל מאיתנו הרבה חיזוקים ותישבוחות. אם היינו רואים שלמרות כל הנסיונות הוא לא בשל ולא מצליח לכתוב היינו באמת מניחים לו לנפשו אבל אנו רואים שהוא כן מסוגל וכן יכול ויש לו כלים לבצע את הכתיבה אז אנו מנסים לאתגר אותו בצורה הדרגתית ולהראות לו שהוא כן מסוגל לבצע כשהוא רוצה וכן יכול ושילמד להאנין ביכולות שלו ולא יוותר מראש - מכיוון שזה מה שהוא עושה הרבה פעמים בהרבה תחומים - מרים ידיים בלי לנסות בכלל.

מתרגשת

New member
למה לא לחכות לכיתה א'?? לא כולם

צריכים להגיע לכיתה א' מוכנים לכיתה ב'. אם הוא לא מוכן וההתנהגות שלו זועקת שהוא לא מוכן, תעזבו אותו לנפשו. אני מאמינה שכשהוא ירצה הוא יבקש ובלאו הכי בכיתה א' כולם מתחילים מאפס. כולם לומדים אותו דבר באותו זמן נתון. טוב, זה מה שאני הייתי עושה.

בשלות זה גם מוטיבציה

ונשמע שלבן שלך אין מוטיבציה לעסוק בכך. למה זה כל כך חשוב לכם? בגן חובה "עובדים" איתם לא מעט (אפילו יותר מידי) על נושא הכתיבה- מציעה לך להשאיר את זה לגננת.

אמא שלי מורה בכתות א' ב'

לטענתה ילדים רבים עדיין לא בשלים ללימוד כתיבה בגיל 6. יש מדינות שמתחילים רק בגיל 7

לאה_מ

New member
נשמע שלמרות שאתם מנסים שזה יהיה

כיף - בעיניו זה לא כיף! מה אומרת הגננת שלו? איך הוא מסתדר בגן עם פעילויות גרפו-מוטוריות? יליד איזה חודש הוא?

סולי27

New member
הוא יליד מרץ

בכל מה שקשור ליצירה - גזירה,הדבקה,חומר הוא ממש יצירתי ויש לו סבלנות, בציור דמויות, קווים ישרים, דברים מופשטים הוא די חלש ומאוד קשה לו למרות שהיתה התקדמות בשנה האחרונה בתחום הזה.

לאה_מ

New member
אז הוא לא שייך לשנתון שעולה בשנה

הבאה לכתה א'. הוא עולה לגן חובה. אם כך - הסירי כל דאגה מלבך. בגן חובה עובדים איתם הרבה על כל המיומנויות הדרושות לעליה לכתה א', והם עושים זאת בשמחה כחלק מפעילות קבוצתית. אין טעם ללחוץ על ילד צעיר לעשות זאת בבית, כאשר הוא לא מגלה רצון לכך.

סולי27

New member
תודה על התגובות

עוד כמה הבהרות בנושא: פשוט אנו לא רוצים שהפער בינו לבין ילדים אחרים בגילו יגדל , אנו ממש לא הורים שחושבים שהילד שלנו חייב להיות ראשון ומוביל בכל מחיר -ממש לא ככה! בדרך כלל אנחנו נותנים לו לעשות את הדברים בדרכו ובקצב שלו אבל בנושא הזה רצינו להיות יותר עקביים וסמכותיים מכיוון שראינו שלא מעט ילדים בגילו כן מתקדמים בכתיבה וכן כותבים רצינו שגם הוא ישמור על רמת עיסוק מסוימת בנושא ולא יזנח את זה ואז בגן חובה או בכתה א יאלץ להתמודד עם הנושא בלחץ הרבה יותר גדול מאשר כעת שעדיין אין לו מחויבות גדולה לעניין מצד הגן או הסביבה.

לאה_מ

New member
תהיו עם האצבע על הדופק.

אפשר להתייעץ עם הגננת, ואפשר גם לחכות ולהתייעץ עם הגננת בשנה הבאה, כחודשיים אחרי תחילת השנה. אם נראה שיש בעיה, אפשר לפנות לאבחון במכון להתפתחות הילד, ובמידת הצורך הם מפנים לטיפולים מתאימים (כגון ריפוי בעיסוק).

Shellylove

New member
"הלחץ" בעיני הוא בעצם העובדה

שאתם עושים משהו שלא הוא בוחר לעשות. אם זה היה בא ממנו- היה טעם לנסות ל"שכלל" את הטכניקות ללימוד ולעזור לו להתגבר על הקשיים, אבל אם זה בא ממכם- בעיני יש בזה סוג של לחץ. לא אומרת שלא צריך להציע, אבל אפשר להציע את זה כמו להציע פעילות אחרת ("בא לך לאפות עוגיות? בא לך לכתוב קצת?") ולכבד את בחירתו. אגב, אולי במחשב הוא יאהב להקליד. זה אמנם לא פעילות גרפו-מוטורית אבל זה כן הכרת האותיות ואולי אם זה יהיה לו קל, הוא גם ייהנה מזה.

שרוֹן

New member
אם כל נסיון לכתוב כמה מילים לוקח

שעות, זה נשמע כאילו כולם בעצם קצת סובלים מהעניין. למה להשניא עליו משהו שהוא בהחלט עשוי לאהוב לעשות בבוא היום, אם זה יעשה מתוך המוטיבציה שלו?

ממולדה

New member
לבנים זה עדיין מוקדם

זה מה שקראתי בספר המצוין "לגדל בן": בנים מבשילים למיומנויות קריאה וכתיבה מאוחר יותר מבנות - בערך בגיל 6-7 או אף מעט אחרי. זה יוצא בד"כ כשנה אחרי שנכנסו לכיתה א', מה שגורם לתוצאה העצובה של סיווג רבים מהבנים כבעלי לקויות למידה. בפועל הם פשוט נלחצים מהתביעה המערכתית מהם להתפתח בתחום הזה טרם זמנם. אישית, לא הייתי "עובדת" על כתיבה עם ילד שעדיין יש לו שנה וחצי עד כיתה א', ולא מראה רצון לזה. לא יושבת איתו בטובות, לא ברעות, פשוט לא.

פלגיה

New member
לדעתי - בשלב הזה תרפו

תעזבו אותו בשקט לחודשיים שלושה. ואז - תדברו עם הגננת של גן חובה. אם יש בעיה מוטורית - כדאי לבדוק ולטפל. תחילת גן חובה זה לא מאוחר מדי. אם זה רק בשלות - לא כדאי לייצר אצלו אנטי. "כמה מילים" זה הרבה בגיל חמש וחצי. אם כבר הייתי "עובדת" רק על כתיבת השם שלו. לא יותר מזה.

Rplus1

New member
בלת"ק

כתיבה כוללת למעשה שתי מיומנויות: גרפו-מוטורית (או גרפו-ויזו-מוטורית, תאום עין-יד והפקה של האותיות הכתובות), וגרפו-פונמית (פירוק המילה המדוברת לצלילים ומציאת האותיות המייצגות את הצלילים הללו). מההודעה שלך נראה שהקושי של בנך הוא בעיקר בצד הגרפו מוטורי (אם כי ההודעה אינה מפורטת, אשמח אם תנסי לפרט יותר). אפשר לוותר/לצמצם את הצד המוטורי על ידי כתיבה באמצעות אותיות מגנטיות/מדבקות/מחשב (כן להמשיך לחזק את הצד הזה דרך פעילויות אהובות אחרות כמו ציור, פלסטלינה/בצק וכדומה. אם יש חשש שהקושי משמעותי כדאי להתייעץ עם הגננת ולפנות לאבחון). וכמובן, תמיד יכול להיות שזה פשוט לא מעניין אותו. הוא עוד צעיר, אפשר בהחלט להניח לו ולנסות לחזור לזה בהמשך.

פלגיה

New member
לפי מה שהבנתי

הם בכלל לא מתרגלים כתיבה (מהצד הגרפו-פונמי) אלא העתקה של משפטים.

למה צריך לדרוש ממנו לכתוב?

תשובתי במילה אחת- להרפות! ותשובתי ביותר ממילה אחת (
) לעזוב את הכתיבה הטכנית, זה יבוא מאוחר יותר ממנו כאשר הוא לבדו ימצא את המוטיבציה בכתיבה. כרגע, הייתי מפתחת רק את העיניין בכתיבה ובקריאה, וממקום של כיפיות וטבעיות. הלמידה הכי טובה היא בחוויה הטבעית. ללכת לסופר ולומר לו "כל כך הרבה "מסדרונות", למעלה יש שלטים. אני מחפשת את השלט של חומרי הניקוי." אני משערת שהוא יביט למעלה ויסתכל בשלטים. אחר, לחפש את בקבוק חומר הניקוי הנכון- תבקשי את עזרתו, הוא יכול לחפש לפי התמונה ואת תקראי את הכתוב כאישור הסופי למציאתו. אותו דבר, כשבוחרים גבינה- צריך להתבונן אם זה 5 או 9 אחוז. אם זה קוטג' או גבינה לבנה. תשתפי אותו. הבן שלי יודע להביא לי שני מעדנים מחברות מתחרות כי הוא יודע שאני קוראת את האותיות הקטנות על מנת להשוות את כמות הסידן בגביע. וכמובן, מה שמוביל אותי בקנייתנו היא רשימת הקניות ששנינו הכנו מראש . אומנם הוא לא כתב בפועל אבל הוא הכתיב מה הוא רוצה שנקנה, ומטרת הכנת הרשימה ברורה לו. בקיצור, מה שחשוב הוא שהילד יבין כמה הכתיבה והקריאה משרתת אותנו בחיי היומיום. באופן הכי אנסטנקטיבי, גם אם לא במודע- הילד יבין ש"ישתלם" לו ללמוד לקרוא ולכתוב. עם ההבנה הזאת, תבוא גם המוטיבציה להתנסות בפועל. לבנתיים, הייתי מסתפקת לפזר על המקרר אותיות מגנטיות, בלי לעשות איתן דברים- שיהיו שם כשיצטרך.

למעלה