בקבוקי שתיה רב פעמיים

בקבוקי שתיה רב פעמיים

שלום רב לחברי הפורום, יש לי שאלה בגוון פרקטי- לכבוד החזרה החגיגית לבית הספר רכשתי בקבוקי שתיה רב פעמיים העשויים מתכת כלשהי (אלומיניום?). לאחר מספר שימושים התפתחו על גבי הצד הפנימי גבשושיות בצבע לבן, שפסלתי את היותן מושבות חיידקיות או תפטיר. ושאלותי- מה עשוי לדעתכם להיות החומר (הייתי מנחשת משהו כמו Al2O3, בהנחה שהבקבוק אכן עשוי אלומיניום- אשמח לדעות מבוססות יותר), וחשוב יותר- האם הוא מסוכן? או סתם לא יפה לבריאות? תודה וחג שמח!

deathcaster

New member
תשובה

אכן אלומינה (Al2O3) - אינו רעיל [שוב בהנחה ואכן הבקבוק מאלומיניום] לעוד פרטים: http://en.wikipedia.org/wiki/Aluminium_oxide מזכיר לי שבצה"ל פעם היו מימיות ומסטינגים מאלומיניום

deathcaster

New member
תגובה

מאיפה לי לדעת ? הבקבוק נמצא אצלך
אולי מנירוסטה.... תעשי מה שכל בר דעת עושה בפורום בו שואלים שאלות - צלמי אותו ותעלי תמונה שלו לפורום.

DIKZ

New member
בקבוקים

שלום מריאן בהמשך לתשובות המלומדות שקבלת, הנה הבהרה נוספת בשלושה תת-תחומים - המתכת, הקורוזיה , והשוואת רעילויות. ----------------------------- המתכת המקובלת עשויה להיות מ אלומיניום, הנפוץ ביותר פלדה מצופה בדיל, בדומה לקופסאות שימורים נירוסטה. (אפשרויות נוספות הן פחות מקובלות ). כדי להבדיל בין אפשרות ראשונה לשניה, בדיקה עם מגנט תוכיח אם החומר הוא על בסיס פלדה , אם לאו. הנירוסטה , יכולה להיות מגנטית ( נרוסטה "זולה" יותר ), או לא מגנטית ("הטובה יותר" ). --------------------------- במידה שהמתכת אינה מגנטית, ( הסבירות גבוהה יותר ), אזי התיפרחת הלבנה שתארת, היא כנראה קורוזיה ראשונית של אלומיניום , והיא לרוב Al2O3 כפי ששערת, אך לא תמיד במצב זה בלבד. -------------------------- לגבי רמת הרעילות של האלומיניום אוקסיד, במונחים של- LD50 , דהיינו מס' גרם לק"ג משקל גוף של בעל החיים הנבדק עד להמתה של מחצית האוכלסיה הנבדקת. ככל שהמספר גדול יותר, אזי החומר פחות רעיל. רעילות של אלומיניום אוקסיד ( נמוכה ) , ונתון הרעילות הוא בסדר גודל של ~ 15 גר' חומר, לק"ג משקל גוף. להשוואה , חלודה לסוגיה , היא בתחום של ~ 2 עד 10 גרם לק"ג. חול ים ( קוורץ ) כהשוואה נוספת , הוא ברמה של ~ 4 - 3 ג"ר לק"ג , בערך. ------------------------- לא אסטטי, אך לא נורא. חג שמח ולרוויה. dikz.

תודה על התשובות המלומדות!

ואם כך, עוד שאלה. בהנחה שיש כמה סוגים של בקבוקים, וכולם עשויים אלומיניום- מדוע חלקם מפתחים תפרחות וחלקם לא (נגיד, Sigg)? אני משערת שזה קשור איכשהו לציפוי של החלק הפנימי, ורק בשם הסקרנות האקדמית, במה לדעתכם עשויים להשתמש למטרה זו, באופן ששומר על החלל הפנימי ללא פגע? אני יכולה לצלם ולהעלות תמונה (בתנאי שלא תצחקו עלי בגלל המלאכים), אבל האם המראה החיצוני מעיד על החומר? תודה!

deathcaster

New member
ממממממממ

אולי התמונה תעזור לזהות את סוג הבקבוק/ שם היצרן ועל פי זה אפשר יהיה לברר ממה הוא עשוי, זה לא יכול להזיק נכון ?

DIKZ

New member
ציפוי פנימי

שלום מריאן שלחתי תשובה מפורטת למדי והיא "נעלמה" ברחבי הפורום. שולח שוב תקציר התשובה מהזיכרון - קורוזיה בבקבוקי שתיה מאלומיניום נובעת משני מקורות עיקריים- תהליך ייצור הבקבוק, וסוג הנוזל ( החומצי שבו ) ומשך הזמן בו הוא שוהה בבקבוק. ======================== ייצור בקבוקים " ללא תפר" ריתוך ( SEAM-LESS ) רצוי, שכן איזורי ריתוך, הם לרוב איזורי תורפה לקורוזיה. רוב הייצרנים אכן משתמשים בטכנולוגיה זו. ניקוי יעיל של פנים הבקבוק משאריות של סבוני - שמני משיכה. הם הכרח. ------------------- ציפוי פנים , הוא פקטור חשוב, באי הווצרות קורוזיה וגם - אי המסת המתכת עצמה, לתוך הנוזל ששותים. יש שאינם מצפים כלל. יש עם אנודייז בלבד. יש תהליכים דמוי ציפויי המרה ( CONVERSION COATING )ׂ ומעליו לקה דקה. יש לקות על בסיס פולימרי מומס במים בעובי בינוני. המקובל כיום - ציפוי של מס' עשרות מיקרונים, של אבקה פולימרית, אותה קולים אח"כ בתנור בטמפ.של ~ 150 עד 200 צלזיוס לערך. הפולימרים המקובלים - אפוקסי , פנוליק-אפוקסי ועוד... כל ייצרן לפי שיטותיו, ידע, ציוד עלויות . מס' הייצרנים הוא עשרות רבות בסין, הודו , ...שוויץ, גרמניה, צ'כיה, אנגליה , ארה"ב .......ועוד ---------------- בקשר לטווח המחירים לבקבוקים ( כחצי ליטר ) בין הייצרנים השונים ועד ללקוח הסופי - הפער עצום. מ ~ 1 דולר לבקבוק , ועד ל ~ ~ 30$. ----------- חג שמח , שנה טובה, dikz.

איזה כיף כאן!

פלא שאני כל הזמן מטרידה אתכם בשאלות? התשובות שלכם מאלפות ומחכימות, פשוט תענוג. המצלמה שלי לא בתוקף כרגע, אבל אני שומרת על זכותי להעלות תמונה, בבוא היום. לא שאני חושבת שזה עשוי לשפר במשהו את התשובה המפורטת לעילא שקיבלתי, ובכל זאת. שוב הרבה תודה!

ת

תחמוצת אלומיניום היא לא חודרת, כלומר היא נוצרת על פני השטח כבר בשלב הייצור ואינה מתפשטת עמוק יותר כמו במקרה של חלודת ברזל. לכן לא נראה לי סביר שהגבשושיות הן מאלומיניום מחומצן. יותר סביר שמדובר באבנית. נסה חומץ ותראה מה יקרה

DIKZ

New member
קורוזית אלומיניום

שלום "אחי-השוער" בנושא קורוזית אלומיניום, הנה מס' תיקונים והשלמות - מוצרים העשויים מאלומיניום, הם למעשה סגסוגות Al ומכילים בדר"כ גם Mg , Si, Cu ,Ti. כ"א תורם משהו לתהליך הקורוזיה. ---------------- באשר לפילם הטבעי של Al2O3 - עוביו פחות ממיקרון אחד ,וכושר הגנתו לאלומיניום מוגבל מאד. בתוך מבנה סגור , הגנתו יעילה , למס' חודשים . מחוץ לבית , או בחשיפה למזג אוויר, כימיקלים, גזים ונוזלים, הגנתו קצרצרה ולא מספקת. --------------- התפתחות הקורוזיה באלומיניום היא הדרגתית , ולפי שלבים כדלהלן - כתמים לבנבנים על פני שטח האלומיניום, תיפרחת לבנה , ואח"כ אפרורית, נקודות שחורות , משטחים אפורים, ואח"כ גם חרירי קורוזיה ( PITTINGS ) הסדר הנ"ל הוא אופיני, אך לא בלעדי. תרכובות הקורוזיה מתחילות באלומיניום אוקסיד,ואח"כ הידרוקסיד , מלחי קרבונאט, כלורידים ועוד ... -------------- אם הפילם הטבעי של Al2O3 ,היה יעיל, לא הייתה מתפתחת טכנולוגיה עניפה , להגנה על האלומיניום. ההגנה היא של - אנודייז לסוגיו, תהליכי פסיבציה לסוגיה ( בשמות מסחריים דוגמת "אלודין" ומתחריו ), ווש פריימר ( WASH-PRIMER ), צבעים רטובים ואבקיים , ועוד. ------------ זהו על קצה המזלג , ההסבר בנושא. חג שמח , dikz.

למעלה