כמה עצות
בן 18 ומעוניין להתחיל להשקיע
קראתי כמה ספרים והחלטתי שאני רוצה להתחיל להשקיע השאלה שלי היא איך מתחילים? האם אני צריך לנסוע לבורסה בתל אביב? האם אני צריך לפתוח חשבון איפשהו? האם אני חייב שיהיה לי ברוקר? האם אני יכול לנהל את תיק ההשקעות שלי דרך המחשב בבית? (יש לי חשבון בנק בבנק מזרחי ואני מנוי לשירות "מזרחי באינטרנט")
כמה עצות
א. קח גם קורס. אין בזה חובה אבל יש שם המון אנשים מנוסים במקום אחד ללמוד מהם טיפים וניסיון, ויש שם גם ריכוז גדול מאד של מתלהבים וחסרי-ניסיון לראות כמה מהר אפשר ליפול בזה. ב. תדבר עם אנשים שאתה סומך על דעתם בנושא, בפורומים תמצא בעיקר נוכלויות, הרצות של ניירות בועה, דעות של אנשים שאין לך מושג מיהם ומה הם באמת יודעים על מה שהם מדברים, והתנגחויות. אם אתה לא מבין על מה אני מדבר (פה זה פורום רגוע יחסית) תכנס לפורום אופציות מעו"ף. אנשים מבוגרים, כמו גם מורים בקורסים, יתרמו לך בעיקר מהניסיון שלהם, למרות שהם ייראו לך שמרניים יחסית. תלמד מאנשים שהצליחו, אל תלמד ראיית-חשבון ממי שפשט את הרגל ואל תלמד מהקבצנים ניהול עסקים. ג. פזר את ההשקעה, גם בין אפיקים, גם בכל אפיק בין כמה ניירות מאותו סוג, וגם על-פני הזמן. האפיק הסולידים לפעמים נראה חסר עניין, אבל בעיתות מצוקה יש עדיין משקיעים שישנים טוב בלילה. אל תיקח סיכון יותר ממה שאתה יכול להרשות לעצמך. חשוב גם אם יש לך הרבה כסף לפזר אותו גם על גבי הגלובוס, כלומר לא רק לרכוש קרנות או תעודות שמתעסקות בהשקעה ברחבי העולם או בסחורות, אלא לדעתי טוב לחלק את הכסף בין בנקים בארץ ובחו"ל, אבל כמובן עשרת-אלפים ש"ח לא יהיה כדאי לך לפצל. ד. אל תלך אחרי הבטחות לכסף מהיר. הפורומים מלאים בפרסומות גלויות וסמויות לעסקאות שמבטיחות עשרות מאות ואלפי אחוזים, והסיכון בעסקאות אלה הוא בהתאם - עצום. דוגמאות הן מסחר ממונף במט"ח, דינר עיראקי, משקיעים פרטיים למיניהם ועוד היד נטויה. תדאג שאתה יודע אצל מי בדיוק אתה שם את הכסף שלך ומה הבטחונות הפיננסיים שיש לו ומה הרקורד שאותו אדם או גוף כבר צבר ויכול להציג קבלות עליו. ה. קרא גם חדשות. העקרונות של השקעה הם טובים ויפים, אבל בתור משקיע אתה חייב גם לקחת בחשבון את "סנטימנט השוק" כמו למשל הירידות של היום תוך כדי הפקיעה, שכנראה מסמנים על תחילתו של תיקון טכני לעליות החדות-מאד מאז תחילת המחלמה בקיץ. אתה יכול לחפש הודעה שלי מלפני כמה שבועות לגבי המהלך הנוכחי, כתבתי שם שלדעתי המדד יגיע עד לאזור 810-820 ואז יתקן כלפי מטה לאזור 880 שהיא רמת התמיכה הקרובה. כרגע כמו שזה נראה, סיום מהלך התיקון ירמוז על חוזק העליות שיבואו אחריו, ומעבר חזרה לעליות מעל 900 (לדעתי האישית) מרמז על סופשנה סוער במיוחד. ו. בחר אסטרטגיית השקעה. אפשר קצר טווח או בינוני או ארוך, אפשר להיות סוחר מעו"ף או נגזרים על המעו"ף, אפשר להיות משקיע במניות ערך כמו ווארן באפט ועוד כמה אנשים עשירים מאד. כל אסטרטגיית השקעה דורשת סוג אחר של מיומנויות, אבל המכנה המשותף לכולן הוא שככל שאתה משקיע באפיקים יותר ספקולטיביים אתה צריך ביצים יותר גדולות ויותר סבלנות, שזה שילוב נדיר גם ככה בארצנו החמה. ז. הצב ייעדים. זה יותר הנחייה אישית חשובה לחיים, אבל גם בהשקעות. הכסף שאתה משקיע כדאי מאד שתהיה לו מטרה, וזה עוזר גם להגדיר את רמת הסיכון של התיק וגם מסייע בעתות משבר להסתכל אל מעבר למצוקה הנוכחית. מי שלא איבד את העשתונות באמצע יולי האחרון והגדיל אחזקות עשה (בדיעבד כמובן) מהלך שהניב פירות מעבר לכל דימיון. יעד אמור לכלול מטרה שלשמה מיועד הסכום או חלק ממנו או הרווחים, ויעד אמור לכלול תאריך, כלומר למשל מהיום בעוד 10 שנים אני קונה בית, או אוטו וכן הלאה. להנות מהכסף זו סיבה מצויינת לעשות אותו. ח. קח את הזמן. אם אתה סוחר יום אז מחר גם כן יום, אם אתה סוחר לטווח ארוך אז אם איבדת את היום זה זניח. עכשיו לגבי השאלות שלך: לא צריך להגיע לבורסה, למעשה אי-אפשר, וגם אין לך מה לעשות שם, הבורסה היום כולה ממוחשבת. אתה יכול להתחיל מלעשות סקר בין הבנק שלך, עוד כמה בנקים, וחברות ברוקרים פרטיים ולהשוות את השירותים הניתנים ומחיריהם. תוכל למצוא פרסומות שלהם בכל אתרי הפיננסים ובאינדקסים באתרים גדולים לפי קטגויית בתי-השקעות או חברות-ברוקרים. נענע או ואללה יכולים להיות מקום טוב להתחיל בו לעניין זה. לגבי חשבון, כן, צריך חשבון כי צריך הרי מקום שממנו הכסף ייצא ושאליו הרווחים ( (-; ) צריכים לזרום. גם בחברות-ברוקרים יש להם חשבון שהם פותחים לך ודרכו אתה יכול לנהל את ההשקעות. אפשר להעביר בהוראה טלפונית (או פקס או בהמחאה) כסף אל החשבון או ממנו. לגבי הברוקר, בימינו לברוקר יש תפקיד משני, כי את רוב ההחלטות אתה מקבל בעצמך, אבל אתה חייב להיות מחובר לחבר בורסה כלשהו (או למישהו שמחובר לחבר בורסה, או למישהו שמחובר למישהו שמחובר לחבר בורסה וכן הלאה) כדי לסחור בניירות ערך. לגבי המחשב, זה אכן היום האמצעי המועדף על משקיעים רבים, אפשר לקבל החלטות לבד או עם אנשים קרובים, תוך כדי קריאת חומר בנושא, ביצוע בדיקות ממוחשבות כמו למשל ניתוח טכני וכן הלאה. ברוב המקומות יש לך אפשרות גם לתת הוראות טלפוניות (לאחר הזדהות קצרה). קח בחשבון שבשעות לחוצות (התחלת מלחמה או אחרי פיגוע חו"ח) לא זה ולא זה יעבדו כמו שצריך, האורדרנט קורס והמרכזת עמוסה עד קריסה. מערכת אמינה וגם חזקה יותר וידידותית יותר יש בבנקים אבל זה יעלה לך הרבה עמלה בד"כ בשוטף, וגם הם לדעתי בעיתות חרום יתקשו קצת עם העומס. אם יש לך כבר חשבון ואתה מתחבר אליו מהאינטרנט, יכול להיות שאתה כבר יכול לקנות ולמכור ני"ע, למרות שלדעתי אם לא חתמת זה כברירת-מחדל חסום. תצטרך גם בעידן המחשב בכל מקום להגיע בשביל זה לסניף ולחתום על המון המון ניירות, אבל את זה תצטרך לעשות גם אצל ברוקר פרטי. בהצלחה, זיו --------------------------------------------------------------- כמובן שאין באמור להיות משום המלצה כלשהי לקנות או למכור ניירות-ערך או נגזרים או לבצע פעולה כלשהי. על כל המבצע פעולה במניות לדעת כי השקעה במניות כרוכה בסיכון גבוה, והשקעה בנגזרים עלולה לגרור אבדן כלל ההשקעה.