אל תביני אותי לא נכון
אני לא בעד העונש הנמוך הזה שנראה לי מגוחך. אבל צריך לזכור שיש רף ענישה מקסימאלי בחוק שמעבר לו אי אפשר להחמיר יותר, ואי אפשר לעשות "ענישה פלוס". אי אפשר לתת לכולם את העונש המירבי, כי בכל זאת רוצים שתהיה דיפרנציאליות בענישה. החוק מציב לנו עונש מקסימלי, שנועד למקרים הקשים ביותר. לא מדובר בעונש הממוצע לעבריין (לא בהכרח עבריין "מין") אלא בעונש הקיצוני ביותר. מי שהתחרט חרטה כנה למשל והביע נכונות ללכת לטיפול, הוא באמת מישהו פחות מסוכן ממישהו אחר ולכן הוא יקבל עונש נמוך יותר. אגב, ענישה נמוכה יותר למי שהודה והביע נכונות ללכת לטיפול רצויה גם כדי לחסוך הליכים משפטיים שגובים זמן וכסף ומקטינים גם ככה את הסיכוי לגזר הדין גבוה. בקשר לשאלת ההרתעה - מכל השיקולים שקיימים היום בפילוסופיה של הענישה, הרתעת אחרים היא השיקול הבעייתי ביותר: מחקרים רבים חולקים על מידת ההרתעה שבעונשים גבוהים (יש שגם טוענים שעונשים גבוהים מדי מביאים לפגימה בתחושת הריאליות של העונש ולכן דווקא מגבירים פשיעה), הם פוגעים באדם מעבר לאשמתו כדי להשפיע על אחרים, במידה ומדובר במאסר הם יקרים למערכת ומביאים להצפה של בתי הסוהר שמביאה לבעיות אחרות. אני חושב שצריך להיזהר כשתומכים בענישה גבוהה משיקולי הרתעה, אבל אני כן חושב, ולפחות בנקודה הזו נדמה לי שאנחנו מסכימים, שיש עונשים שהם שערורייתיים במידת הענישה האפסית שלהם. לגבי ההשפעה של עונשים כאלו על מתלוננים אני מסכים, ולצערי מדובר בכל קורבן של עבירה ולאו דווקא עבירות "מין" (גם עבירות אלימות קלאסיות, עבירות רכוש וחטיפה) אבל גם כאן אי אפשר לתת לאדם עונש מעבר למידת אשמתו, בגלל שזה משפיע על אחרים. הכלל המשפטי שלנו הוא הכלל הקנטיאני: יש להתייחס לאדם כאל תכלית בפני עצמו ולא כאל אמצעי. שוב, זה לא אומר שאי אפשר לתת עונש גדול יותר מעבודות שירות (צריך לדעתי) אבל עדיין צריך לשמור על העיקרון הזה. בכל מקרה לקרבן עבירה תמיד יש זכות לדרוש גם פיצויים מהתוקף בהליך אזרחי, ולפעמים הוא גם מקבל פיצוי בהליך הפלילי (כמו במקרה עם עוה"ד). זה לא תמיד עוזר, לא כולם יכולים להרשות לעצמם ולא תמיד לתוקף יש כסף, אבל זו עדיין אופציה שקיימת תמיד לצד ההליך הפלילי, ולכן אני לא בטוח שצריך למדוד הכל במספר השנים שיקבל התוקף בכלא. העיתונות נוטה להזניח את זה כי זה פחות עובר מסך, והיא נוטה לטפח נרטיב לפיו מאסר הוא חזות הכל, אבל זה לא תמיד נכון.