אלימות במגרשי כדורגל

אלימות במגרשי כדורגל

עדיין לא פורסמה החלטת בית הדין המשמעתי של ההתאחדות לכדורגל בדיון על תקיפתו של השופט קינן והתפרעות אוהדיה של קבוצת סכנין בסיום המשחק בקרית אליעזר בשבת האחרונה. הדיון בנושא הזה מתקיים ממש ברגעים האלה. התפרעות האוהדים במשחק הזה עוררה דיונים רבים על אלימות במגרשי כדורגל. בפורום כדורגל בתפוז נפתחו בימים האחרונים עשרות שרשורום ארוכים בנושא הזה. להלן רק מספר הדוגמאות: http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=35&msgid=46684964 http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=35&msgid=46833265 http://www.tapuz.co.il/tapuzforum/main/Viewmsg.asp?forum=35&msgid=46827443 השרשור האחרון נפתח במאמר שהתפרסם במסגרת שיתוף פעולה עם ערוץ 'ספורט 5'. גם בפורומים של אוהדי קבוצות כדורגל שונות דיברו על הנושא הזה. 'הקרן החדשה לישראל', בין יתר פעילויותיה, מקיימת פרוייקט "המשקיפים המתנדבים" במגרשי כדורגל. על סמך דיווחיהם על גילויי אלימות, הסתה וגזענות, מתפרסמים ע"י הקרן דיווחים שבועיים הכוללים טבלת דירוג לפי מדד האלימות. שמחתי לכתוב בפורום אשדוד, שהקבוצה העירונית - מ.ס אשדוד נמצאת במקום האחרון בטבלה, נכון לשבוע הזה. הנתונים הם שקלול תוצאות 19 המחזורים הראשונים של ליגת העל. זהו המקרה, בו להיות במקום האחרון בטבלה - זאת לא בושה!

atidih

New member
הים אותו ים

והאלימות (אחת מגיוליה) היא אותה. להלן מכתב ישן שגיליתי ברשימת המכתבים שאתה שולח לפרסום במערכת (בסה"כ) וכרגיל לא פורסם (בעיה שקשורה לסיבה למה דברים לא "זזים" שגם היא אחד הגורמים ל"פריחת" האלימות ששוה מאמר נפרד). העתק המכתב ממאי 98 ! (יש לי גם מהרבה שנים לפני כן) בשם "עצה למשטרה" - אחד מהברבורים כמו זה מהמברבר הח"מ. " המרחש במגרשי הכדורגל הוא בבואה של ה"רחוב" הישראלי עד כי אינך יודע מי מאפיין מה. המוני אדם מתפרעים בגלל גול - כן או לא נכנס כדור לרשת - עדיין סביל. עם זאת, המוני אדם מוכנים בגלל הגול, לכלות את זעמם בכל הנקרה בדרכם. שופטים מאוימים על חייהם (מזכיר משהו), תוך קללות בהן הסבה מקצועית לאימותיהם. יש גם 'פתרונות' למניעת פגיעות בנפש, ע"י איסור מכירת משקעות שלא בבקבוקי פלסטיק. יש שמועה, שהבאים למגרשים יחוייבו לבוא יחפים שמא יזרקו את נעליהם... במאמר מוסגר, לו אותם המונים שמוכנים 'לתת את חייהם' בעבור גול, היו עושים כך בעבור שיפור חייהם הם - איכות חייהם, פשיעה וכיו"ב - או אז חייהם היו לבלי הכר. של כולנו. מאחר ויש דמיון רב בין שני ה'מופעים' (ה'רחוב' ומגרשי הכדורגל), כדאי לה למשטרה להתמקד באחרונים ובכך ייצא מתוק מעז: ראשית, עצם הטיפול בעבריינות לשמה על רקע עלייה ברמתה שהגיעה לממדים מדאיגים שעדיין אין רואים את סופה. שנית, במגרשי הכדורגל ייקל למשטרה לטפל בעבריינים ומציאתם. שכן, שם הם ב'מקבץ' ובכך המשטרה תחסוך מעצמה תחקירים, עדויות ועוד ומאלה משאבים שפירושם כסף - לא כן בטיפול בפשיעה ה'רגילה'." עתידי המנחם

s h o o s h a

New member
בכדורגל אני לא מבינה

מניעת אלימות בספורט לצמצם אלימות בספורט באמצעות טכנולוגיה והסברה ביולי 2001 פותח ב"מצילה" מודל למניעת אלימות במגרשי הכדורגל על סמך ניסיון שנצבר באנגליה. עיקרי המודל אומצו ע"י מתן וילנאי, השר לתרבות וספורט דאז, ובמיוחד ההצעות לחקיקה שתקנה לגופי אכיפת החוק סמכויות ענישה, והצעה לשימוש בטכנולוגיה (מצלמות במעגל סגור) להרתעה והרשעה של עבריינים. השר וילנאי העביר בכנסת את החקיקות הנדרשות. בנוסף, הוחלט אז לאמץ את אצטדיון בלומפילד כמודל "אצטדיון בטוח", ונערכו בו כמה שינויים ברוח המלצות "מצילה". שינויים דומים נעשו באצטדיון קריית אליעזר בחיפה ומאחר, וכאמור, אינני מבינה דבר וחצי דבר בכדורגל, האם יש מי מבין הכותבים כאן שיוכל לתקצר לי ולהסביר לי מה מתוך כל המלל והמסקנות שהובאו כאן ונתמכו על ידי הצלחות בארץ ובעולם יושם בארץ? האם קיימת המלצה אחת טובה שנוכל להרימה כדגל למאבק באלימות? האם יגיעו ימים בהם נצא לצפות במגרשי הכדורגל במשחק כדורגל מבלי להצטייד באמצעי לחימה כדי 'לכסח' למישהו ת'צורה...

atidih

New member
לשושה שלום

אני מתכוון עוד הרבה לכתוב על אלימות אבל מה שכבר אני יכול לומר לך, שאלימות אינה בהכרח הכדורגל כי אם שם היא מוצאת לה מקום ל"התפרק" והרבה דברים בחיינו - כל יום וגם כל שעה - הם אלימות שלפני או בדרך. בכדורגל כנראה התנאים טובים לכך וראי את הנעשה כיום ולאחרונה. מה שצריך זו משטרה טובה ואם היא תעשה את מה שהיא צריכה לעשות, עם הזדהות עם התפקיד, היא תתרום גם ליתר המקומות שנזקקים לה ובכרורגל ה"קליינטים" נמצאים ב"מקבץ" ובמסות. חבל שמשטרה לא מנצלת את האפשרות שנופלת לידה. עתידי המנחם

כדורגל ../images/Emo88.gif../images/Emo86.gif

כדורגל (או משחקי ספורט קבוצתיים אחרים, זה משתנה ממדינה למדינה) משמש זירה אלטרנטיבית לפריקה של הרבה יצרים שטוב שלא יוצאים החוצה ביום יום. עצם ההגדרה שלו כמשחק או כספורט, כבר מרמזת שהכל במין מסגרת וירטואלית שבה ניתן לשחק במלחמה ולהתנהג בדרך בה לא מתנהגים ביום יום וזה לגיטימי, כמו שבפורים מתחפשים, לובשים דברים ועושים מעשים שלא מקובלים בכל מועד אחר. כדורגל משמש מסגרת לצדדים אנושיים שלא מקבלים לגיטימציה להתבטא ביום יום באופן כל כך ישיר ואינטנסיבי- כמו שבטיות, איבה בין מחנות, שנאה לאחר, מלחמות, יצרים, הערצת הגיבור (או הגיבורים) התגייסות לקרב ונאמנות לדגל (או למועדון). במגרש זה די מקובל שצועקים, מקללים ומתנהגים כמו שלא מתנהגים בשום מקום אחר, גם אצל אנשים שהם די נחמדים מטבעם. מחוץ למגרש, רמת הנימוס פתאום עולה באופן פלאי. הכדורגל בא כדי להחליף בצרה ממוזערת את המלחמות. זה אומנם לא עוזר במישור הבין מדינתי, אבל לפחות מספק אצל האזרחים עצמם יצרים מסויימים ומונע מהם להתפרץ במסגרת הלא נכונה (תחשבו על כמה פשע ומלחמות כנופיות הוא מונע, בעיקר במקומות נחשלים שבהם הכדורגל משמש בתור המסגרת העדיפה, כשהאפשרות האחרת היא להסתובב ברחובות). בכל משחק כדורגל, הקהל הוא חלק לא פחות חשוב מההתרחשות על הדשא. הוא זה שנותן תמיכה, משוב, אנרגיה, הוא זה שנותן לשחקנים תחושה שמסה שלמה של אנשים עומדת מאחוריהם על כל צעד ושעל שהם עושים. הבעיה מתחילה כשאנשים "נשאבים פנימה" יותר מדי, מאבדים פרופורציות ומפסיקים להתייחס לכדורגל כאל משחק של "כאילו" אלא כאל הדבר האמיתי. המלחמה היא על הבית, האוהדים של הקבוצה היריבה הם חיילי האויב, השחקנים היריבים הם חלאות המין האנושי שיש להוקיע, וההנהלה שלהם היא השליטים היריבים האפלים. הפסד נתפס כתבוסה במלחמה וכיבוש הטריטוריה בידי אויב צמא דם ועל כן מצווה לצאת לפעולות נקם כדי שידעו עם מי הם מתעסקים. זה לא צחוק, יש אנשים שממש חיים משבת לשבת, המכורים הכבדים שהכדורגל איך שהוא עלה אצלם לראש סדר העדיפויות בחיים, יותר מהמשפחה, האישה, העבודה. הם יעזבו הכל וירוצו למגרש אם יש אצלם משחק חשוב, ולא חשוב הנסיבות (בברזיל יש אנשים שגם יתאבדו אם הקבוצה תפסיד). הקבוצה היא הבית, המשפחה, האהבה, החיים שלהם ובמצב כזה, כשהם כל כך מעורבים רגשית, גלישה למצבי אלימות היא די קלה. כשהקבוצה בסכנה, הם נכנסים לתגובה השרדותית שלא במקום המופעלת כתוצאה ממצב וירטואלי- משחק ספורט בעל חוקים מלאכותיים (מה זה בסך הכל כדורגל? 20 אנשים שרצים אחרי כדור, 2 אנשים ששומרים שהכדור לא יעבור את הקו שהם עומדים בו, ואלפי אנשים שמתפללים לבורא עולם שיעזוב הכל ויביא את הכדור בדיוק לאן שהם רוצים שיהיה באותו הרגע). מכאן האלימות, הקללות, הגזענות, האיומים, הפירוטכניקה והאנשים שצובעים את עצמם ב(צבעי מלחמה) צבעי הקבוצה. כולם גרסאות מודרניות של סממנים המתארים שני שבטים יריבים שיוצאים לקרב. בגדול, כדורגל הוא דבר חיובי שיכול להיות גם מאוד יפה, ספורטיבי ויצירתי בתנאי שהוא לא חורג ממקומו כמשחק ספורט והופך למלחמה אכזרית על כלום. לא פלא שהתנהגות כזאת מכונה "לא ספורטיבית", כי הספורט הוא כבר לא המטרה, אלא האמצעי למשהו אחר לחלוטין.

s h o o s h a

New member
מגרש כאלטרנטיבה לאגרסיות

משחק כדורגל, מהמעט שאני צופה בו והמעט עוד יותר שאני מבינה בו, הוא משחק שבבסיסו הוא אגרסיבי ביותר. שתי קבוצות שחקנים, שתי קבוצות אוהדים וקבוצה שלישית- ה'מעודדים מהצד'. הרי ברור, נהיר וידוע כי במשחק, כמו בכל משחק, יש מנצח אחד. הטוב יותר? זה ששיחק לו מזלו? זה, שהשופט, בהיסח דעת של שניה, פספס ....משהו (שאגב, אפשר היום לברר בשידור חוזר אם היו דברים מעולם). אלא שהמטרה אשר לשמה מגיעים למגרשי הכדורגל אינה עוד להינות ממשחק טוב. את המשחק הטוב רוכשים בכבלים תמורת x שקלים, מזמינים קומץ חברים, מצטיידים בפיצוחים, בירות, את הנשים שולחים זו אל אשת ההוא והבית הופך לשעתיים לשטח פרטי סגור. אין מכות, אין שליפת סכינים, אין מכוניות הפוכות וצמיגים קרועים בפתח הבית. ואני תוהה, תמימה שכמוני, מדוע לא ייתכן אירוע כזה, רב משתתפים, גם במגרשי הכדורגל? הקבוצה השניה הבקיע גול- כמה עצוב, התרחקנו מהניצחון, אבל יש עוד שבת להתקרב אליה חזרה. מדוע לשלוף סכין ולדקור? למי זה בדיוק מועיל ומה זה תורם? לקרוא לשחקני כהי עוד בשמות גנאי ולקלל אותם ואת בני משפחתם- זה מה שיוביל את הקבוצה לאחוז בגביע בסוף העונה/ משחק/ ה....???? אמר לפני אש בשמים "...בגדול, כדורגל הוא דבר חיובי שיכול להיות גם מאוד יפה, ספורטיבי ויצירתי בתנאי שהוא לא חורג ממקומו כמשחק ספורט והופך למלחמה אכזרית על כלום..." אפשר להחזיר עטרה ליושנה? אפשר מה צריך? רצון, הבנה, תבונה שהתנהגות כמו זו המתוארת בהודעות שלנו רק תגרור אותנו למחוזות אפלים וחשוכים שקשה מאד, אם בכלל (ואני, חלילה, אינני נביאת זעם) לשוב מהם.

atidih

New member
דרך אחרת

דברים טובים כותבים בשבט. אפילו שכולנו יודעים וכותבים עליהם, יש הרבה ש"משפצים" את התמונה, מוסיפים צבע ובכלל, היא חדה יותר. עם זאת, אני ממליץ שלא נתחרה בינינו מי מתאר את התמונה יותר קטסטרופלית (אין להיבהל מהמילה הבומבסטית שהרי אנו רואים תוצאות בשטח), שכן, כל כתיבה כזו מחזקת את הביטוי "כתיבה על הקרח". לכן אני מציע להתמקד בדברים שנאמרו כאן (ואני מצפה לעוד יותר חדים ומוצלחים ועם תכל'ס) והללו הם: - איך לא להמשיך בכתיבה על הקרח - לחפש דרך שהדברים יופנמו לאן שצריך (פרסום, קולטי הדברים, מיקומו המשפטי של האינטרנט - הלכה למעשה ועוד). ובאשר לציבור הנדון (כדורגל) אכן זו בעיה: כמו שאמרו פעם, שנותנים לעם "לחם ושעשועים" על מנת שיתחוב את ראשו בהם ורק בהם כי הרי יש מי שדואג לעניינים... נושא הכדורגל הוא חזרה להיסטוריה. אולי (ייתכן ואני טועה) שאותו חשוד בדקירה עד מוות הוא חסיד מושבע של כדורגל ומוכן לתת את חייו בעד הקבוצה שלו אבל לפני כן הוא לקח את חייו של אחד שאולי לא אוהד כדרוגל... אולי. זאת ועוד וכפי שכבר כתבתי: אם אין למשטרה כוח-אדם לשוטרי מקוף, כדאי לה לחסוך הרבה באלה אם תתמקד במגרשי הכדורגל שאנו שומעים עליהם בכותרות מדי פעם ולא לחיוב, כמובן. אולי שם נמצאים חלק מכוח אדם בפוטנציה לאלימות, זו שרבים סובלים ממנה מחוץ למגרשים. שם הם במסות וב"מקבץ". אולי שווה להשקיע ולנסות כי האלימות היא אלימות בכל מקום. עתידי המנחם

s h o o s h a

New member
ואכן, אחת ממטרות הפורום היא

שהכתיבה לא תהיה כתיבה על קרח ושהדברים יגיעו לאזני אלו שצריכים לשמוע ומסוגלים לעשות אולם אל לנו לשכוח שטבעם של 'מהפיכות' הוא הזמן שלוקח להם 'להתגלגל'. אם נמשיך אנו כאן, נתעקש ולא נוותר וכל אחד יעשה כמיטב יכולתו בתחומו ובזמנו, תחושתי היא כי נכונה לנו הצלחה.

למעלה