איך מוכיחים יציאה לחל"ת?

מצב
הנושא נעול.

גשמלית

New member
איך מוכיחים יציאה לחל"ת?

איך מוכיחים יציאה לחל"ת?
בעלי עובד משנת 97 בחברה. בשנת 99 הוא יצא לחל"ת וחזר לאחר חודשיים לעבודה. הבוס שלו טוען שזכאותו לפיצויי פיטורין מתחילה מהרגע שהוא חזר מהחל"ת- כלומר מסוף שנת 99, מה שאומר שהוא בעצם מאבד שנתיים של ותק. אין לו שום הוכחה שבעלי התפטר (אין מכתב התפטרות והוא לא קיבל פיצויים), הדבר היחיד שיש זה רישום שהוא לא קיבל משכורת במשך החודשיים האלה. האם הוא יכול לקבוע שהותק שלו מתחיל משנת 99? אגב, על תלוש המשכורת מופיע תאריך תחילת העבודה הראשון בשנת 97. ושאלה נוספת- ידוע לי שאם היתה הרעה בתנאי העבודה, יש עילה להתפטרות שדינה כפיטורין למשל- הורדת שכר או כמות ימי חופש. מה עוד נחשב כהרעה? רכב צמוד שנלקח? טלפון סלולרי שנלקח? אני מניחה שהמחוקק לא רואה בכל הטבונת קטנה שנלקחת הרעת תנאים, אבל מה בכל זאת נחשב?

תשובה

איך מוכיחים יציאה לחל"ת?
בעלי עובד משנת 97 בחברה. בשנת 99 הוא יצא לחל"ת וחזר לאחר חודשיים לעבודה. הבוס שלו טוען שזכאותו לפיצויי פיטורין מתחילה מהרגע שהוא חזר מהחל"ת- כלומר מסוף שנת 99, מה שאומר שהוא בעצם מאבד שנתיים של ותק. אין לו שום הוכחה שבעלי התפטר (אין מכתב התפטרות והוא לא קיבל פיצויים), הדבר היחיד שיש זה רישום שהוא לא קיבל משכורת במשך החודשיים האלה. האם הוא יכול לקבוע שהותק שלו מתחיל משנת 99? אגב, על תלוש המשכורת מופיע תאריך תחילת העבודה הראשון בשנת 97. ושאלה נוספת- ידוע לי שאם היתה הרעה בתנאי העבודה, יש עילה להתפטרות שדינה כפיטורין למשל- הורדת שכר או כמות ימי חופש. מה עוד נחשב כהרעה? רכב צמוד שנלקח? טלפון סלולרי שנלקח? אני מניחה שהמחוקק לא רואה בכל הטבונת קטנה שנלקחת הרעת תנאים, אבל מה בכל זאת נחשב?
תשובה
הפסקה בעבודה שאינה עולה על 3 חודשים אינה מהווה גורם שמנתק את שתי התקופות (זו שלפני ההפסקה וזו שאחריה) לצורכי חישוב ותק לפיצויי פיטורים. הכתוב בתלוש המשכורת הוא ראיה לכאורה לתקופת העבודה. ראיה לכאורה - כלומר, מי שטוען כנגד הכתוב צריך להוכיח את טענתו. כלומר, המעביד שטוען כי בעלך לא עבד ברציפות, צריך להוכיח את טענתו. כלומר, אם בעלך פוטר (ולפי מה שכתבת הוא עבד למעלה משנה, ואני מניחה שלא התקיימו נסיבות שלא מזכות אותו בפ"פ), המעביד חייב לשלם לו את מלוא הפיצויים ולהגיש תביעה בביה"ד. בפרקטיקה, מכיוון שהכוח בידי המעביד (והכסף), הוא יעדיף להתווכח ולא לשלם, ואז בעלך יצטרך להגיש תביעה להשלמת פיצויי פיטורים וכן לפיצויי הלנת פיצויי פיטורים שן הפיצויים לא שולמו לו בזמן (עד 15 יום מיום סיום העבודה). לשאלתך לגבי הרעת תנאי עבודה: הבחינה היא לכל מקרה לגופו. צריך לבחון את מכלול תנאי העבודה ויחסי העבודה שבמקום העבודה ושל בעלך, ולראות האם בקונטקסט הכללי מדובר בהרעת תנאי עבודה. ישנם פסקי דין בהם הכירו בתי הדין לעבודה בהתפטרות בעקבות הרעת תנאים המזכה בפיצויי פיטוירם, אך כל מקרה נבחן לגופו ולכן קשה להסיק מסקנות חד-משמעיות. אני ממליצה לבעלך לקבל ייעוץ משפטי בנושא (ניתן לקבל ייעוץ חינם או בתשלום סמלי בקו לעובד, בויצ"ו או באיגוד מקצועי - הסתררות כללית או הסדרות לאומית). בהצלחה!

מצב
הנושא נעול.
למעלה