איך זה קורה ?

איך זה קורה ?

איך קרינה רדיואקטיבית נפלטת מחומרים ? האם היא נפלטת מגזים ? שמעתי פעם שבנאדם אחד נחשף בקושי דקה לקרינה מחומרים כימיים שפלטו קרינה והוא התעוור . מה קורה אם מד חום שיש בו כספית נשבר והכספית הנוזלית יוצאת-האם זה מסוכן או שרק אם הכספית נוגעת מבבנאדם זה מסוכן ? בקיצור, איך חומרים כימיים יכולים לפלוט קירנה רדיואקטיבית שחשיפה קצרה מאוד חותכת אותם או גורמת להם שיתאדו ? פעם שמעתי גם על מקרה שאשה ניקתה את התנור עם חומרי ניקוי פתאום היא הרימה את היד והיד היתה רק עצמות בלי עור ובלי רקמות אחרות הכל התאדה או נאכל או משהו כזה. השמועה הזאת מלווה אותי שנים מאז שאני ילדה בת 5 ועכשיו אני רוצה לדעת איך זה . בבקשה איך זה קורה ?

יאסר, את יכולה להרגע

קודם כל, בואי נבדיל: יש מה שמכונה "חומרים כימיים", כלומר כאלה שיש להם איזושהי תגובה כימית עם חומרים אחרים, ויש חומרים רדיואקטיביים. חומרים רדיואקטיביים הם חומרים לא-יציבים, שהאטומים שלהם מתפרקים תוך פליטת קרינה. את לא תתקלי בהם במקרה. תתקלי בהם רק אם תלכי לבקר בעמקי כור אטומי, מעבדת מחקר שעוסקת בחומרים כאלה או שתופעל בסביבה פצצת אטום. בהחלט אפשר להתעוור ואפילו למות מחשיפה קצרה לקרינה כזו, אם היא בעוצמה מספיק חזקה, אלא שכאמור - אין פה בסביבה חומרים שעושים את זה. לגבי חומרים כימיים: יש חומרים מסוכנים גם בסביבה הקרובה. חומר לניקוי תנורים, למשל, הוא חומר חזק שממיס שומנים, ולכן הוא גם לא בריא לגוף האנושי, אבל בימינו כל מוצר ניקוי שתקני בסופר הוא עדין במידה מספקת כדי שלא יקרה לך מה שקרה לאישה הזאת. אולי היא ניקתה את התנור עם חומצה חזקה מאוד - אלה חומרים שבאים בבקבוקים שכתוב עליהם בגדול שזה חומר רעיל ומסוכן. זה קורה בטעות רק לאנשים מטומטמים ממש. עדיין, נשמע לי שמי שסיפר לך את הסיפור הגזים קצת. הגיוני שהיתה לה כוויה, אבל לא נראה לי שנשארו לה רק העצמות. ככה זה כשאנשים מחליטים להפחיד ילדות בנות חמש... ולגבי הכספית - היא לא רדיואקטיבית, כלומר היא לא פולטת קרינה מזיקה ולכן היא לא מסוכנת מרחוק, אבל היא כן רעילה ולכן לא כדאי להתעסק איתה. מקווה שהרגעתי אותך קצת...

Levos

New member
יש גז רדון מתחת לאדמה בהרבה אזורים

זהו גז רדיאואקטיבי כבד שבהחלט אפשר להיתקל בו "במקרה".

שאלה בקשר לקרינה

תמיד רציתי לדעת.. איך קרינה יכולה להשפיע על בן אדם ? אני לא מבין את זה. נגיד ואני חולה במחלה אז יש חידקים קטנים שהורגים לאט לאט את התאים שלי ואני מת.. אבל מה קרינה עושה ? מה היא עושה לגוף.. לא מבחינת המאקרו מה התוצאות, אלא מבחינה המיקרו .. מה אכפת לתאים שלי אם יש קרינה או לא ?

mandela22

New member
תשובה ותיקון

התיקון: אנו חשופים כל הזמן לקרינה רדיואקטיבית, לא צריך לסוע לדימונה בשביל זה. גם הסביבה וגם הגוף עצמו מכיל אחוז זעיר של איזוטופים רדיואקטיביים. למשל בכל כמות של פחמן טבעי יש אחוז קטן של פחמן 14 שהוא רדיואקטיבי. ובקשר לשאלה של אופס, קרינה נושאת עימה אנרגיה. האנרגיה הזו, אם היא נבלעת בתא, יכולה לגרום לו נזק, ממש כמו שחום שנבלע ברקמות עלול לגרום כוויה. קרינה יכולה לשנות את ה dna, או פשוט להרוס את התא.

Levos

New member
קרינה גורמת למוטציות

אם אתה רוצה ברמת המיקרו אז היא יכולה למשל לגרום לחיבור קוולנטי של שני בסיסי תימין. התא מנסה לתקן את הנזק הזה ולפעמים מכניס בסיס חנקני ("אות") לא נכונה. זוהי מוטציה אשר יכולה לפגוע בפעילות הגן בו היא קרתה. כך למשל גן שמהווה חלק ממנגנון הבקרה על חלוקת התאים נפגם והתא מתחיל להתחלק בלי צורך. מספר מוטציות כאלו יכולים לגרום לגידולים ולסרטן.

גיא רון

New member
קרינה

קרינה יכולה להיות גם לא מייננת, במקרה כזה היא לא גורמת למוטציות אבל כן גורמת לכוייות וגם משפיעה על חלבונים (בעיקר באיזורים רכים ורגישים כמו עיניים), קצת דומה ללשים חלבון ביצה במיקרו, הוא מתמצק.

תודה רבה שאלה נוספת (סרטן)

מה זה סרטן, ז"א זהו גידול נפרד שלא קשור לתאים (ככה אני הבנתי) הוא לא פוגע בתאים הקיימים... ממה נגרם סרטן ? איך אפשר למנוע אותו מבעוד מועד (ברור שאין תרופת פלא, אבל אכילה של מאכלים מסויימים או משהוא כדומה) בכלל מאיפה מגיעה הסרטן זה הריי לא מדבק.. אפילו אם דם של אדם בעל סרטן יגע באדם לא חולה האדם עדיין ישאר בריא

elfsong

New member
זה מסובך

יש הרבה סוגים של סרטן לדוגמא לוקמיה הידוע כסרטן הדם(שהוא בעצם פגיעה במח העצם) בעיקרון כל מאכל המכיל נוגדי חימצון כמו ויטמין C וכו.. יעילים כיוון שהם מקטינים תסיכוי להיוצרות מוטציות סרטן כן פוגע בתאים אבל יותר בצורה עקיפה לפחות בהתחלה ע"י כך שהוא מנתב את אספקת הדם מהם עליו, גידול סרטני נוצר למעשה מתא או קובץ תאים שעברו מוטציות מסוימות שביניהם היכולות לחידוש הטלומרז(אם ככה רושמים שהוא החלק בקצוות הכרומוזום שמונע ממנו להתפרק ובכך מונע מהתא למות) המוטציה פועלת ע"י כך שהיא גורמת לתא שהוא יוכל להשתכפל אין סוף פעמים למעשה לעומת תא רגיל

moran f

New member
עד כמה שאני יודעת

עוד לא הוכיחו שנוגדי חימצון יעילים למניעת סרטן באדם. יש סוגי סרטן שבהם המנגנון שונה מאשר באחרים - אי אפשר להגיד הרבה על כל הסוגים ביחד.

Levos

New member
סרטן נוצר מתאי בן האדם

סרטן הוא בעצם קובץ תאים (כנראה במקור מתא אחד) של בן האדם אשר איבד את הבקרות השונות של הגוף על תהליך החלוקה. התאים הללו מתחלקים ללא הורמונים הדרושים בדרך כלל לחלוקה, וכמו שנכתב אינם מוגבלים במספר החלוקות כמו רוב התאים. הסרטן נוצר בעיקבות מוטציות בגנים שאחראים על החלוקה. המוטציות פוגעות בפעילות הגנים וכך התאים יוצאים משליטה. מאחר ומדובר בכל זאת בתאים של הגוף, הגוף אינו מזהה אותם כגוף זר ולא תוקף אותם. לכן זו מחלה כה קשה. אבל היא אינה יכולה להיות מדבקת כיוון שבאדם כל תא זר, סרטני או לא, יזוהה כזר ויחוסל. אי אפשר למנוע לחלוטין סרטן. הרבה חומרים מסרטנים נוצרים בתהליכים טבעיים של הגוף.

למעלה