אולי אתן יודעות......

me too

New member
אולי אתן יודעות......

לפני כחודש עברתי לידה שקטה בגלל דופק שהפסיק. אתמול קבלתי את תוצאות מי השפיר והנתיחה. לעובר היה מום, כרומוזום מין נוסף. בהנחה שהבעיה לא היתה אצלי או אצל בעלי, לדברי הרופאה, האם לדעתכן אני בכל זאת צריכה להתעקש על בדיקות קרישיות ובדיקות דם נוספות, או פשוט להניח לזה ולהבין / לקבל שהיתה לעובר בעיה ולקוות שבפעם הבאה יהיה לכולנו יותר מזל. תודה לכן ושהיה סוף שבוע נעים

scalar

New member
מכיוון שנמצאה הסיבה (כנראה) ל-IUFD

מן הסתם לא המליצו/ימליצו בדיקת קרישיות. אני זוכרת שמיד בעת גילוי אי הדופק שאלתי על כך, ולא המליצו באופן מיידי/גורף. אחרי שנמצאה הבעיה בחבל הטבור, שרב הסיכויים גרמה למוות התוך רחמי, ומכיוון שלא היה כל דבר אחר שיכול היה לרמוז על בעיה בקרישיות, טענו שאין סיבה לבדוק קרישיות. התלבטנו אם להתעקש, ולבסוף החלטנו שבמקרה שלנו אולי באמת לא כדאי. מקווה מאד שלא טעינו. בהצלחה

מנסה לענות לך

מכיוון שלעובר היתה בעיה כרומוזומלית- נראה שזה הגורם לבעיה, ולכן לא נראה לי שיש קשר, במקרה זה, לקרישיות. מצד שני, כרומוזום עודף יכול להיות ממספר סיבות: 1. יש חשיבות גדולה לגיל האם! הסיבה היא שהבציות שלנו מלוות אותנו כל החיים, מרגע הלידה, בניגוד לזרע שנוצר כל פעם מחדש... ולכן בעיות של עודף כרומוזום מאפיינות, בדרך-כלל גיל מבוגר של האם. 2. אפשרות אחרת, נטייה גנטית של אחד מההורים לייצר תאי מין המכילים כרומוזום מיותר (או באותה מידה-כרומוזום חסר) מכיוון שאני לא רופאה, אני ממליצה לך לגשת ליועץ גנטי, שבוודאי יוכל להסביר כת הדברים טוב יותר. בכל זאת, מדברייך אני מבינה שאת חושבת על הפעם הבאה- ולכן אני מרשה לעצמי להשיא עצה לפעם הבאה: בצעי סיסי שיליה. מצד אחד - בדיקה זו בודקת את כל הכרומוזומים, בדומה למי שפיר, אבל היא מבוצעת בשלב הרבה יותר מוקדם, ולכן מאפשרת לאתר פגמים כאלו בשלבים מוקדמים של ההריון. אגב, באופן אישי, מכיוון שההריון שלי הפסיק להתפתח אי שם בשבוע תשיעי-עשירי (ורק בשבוע 11 גילינו שאין דופק), ואני לא קיבלתי שום(!) הסבר, חוץ ממזל רע... אני שוקלת בחום לבצע סיסי שיליה בפעם הבאה- כך שלפחות אדע שהעובר בסדר. בהצלחה

me too

New member
תודה לך ותשובות

מבחינת גיל אני לא חושבת שאני מבוגרת, לפחות אני מקווה
בספטמבר אחגוג 34 בע"ה. אבל קראתי על זה שזו תופעה שנפוצה אצל נשים מבוגרות. אז אולי אני כן נחשבת מבוגרת?!
לגבי הסעיף השני, זה משהו שכדאי לבדוק מבעוד מועד? ז"א יש לזה איזו משמעות לגבי הריון נוסף או שוב, קרה מקרה חד פעמי (לא ממש שלמה עם זה אבל נניח, לצורך הענין) היה - נגמר, ממשיכים. לגבי סיסי שיליה, זה כמו מי שפיר? כמה מסוכן זה? אני זוכרת שקראתי בזמנו שהבדיקה מסוכנת ולכן עכשיו אופנתי יותר לעשות מי שפיר. מצד שני, "חוויה" נוספת כמו שעברנו עכשיו לא הייתי רוצה לעבור שוב ובטח לא להחליט בעצמי במידה ויתגלה איזה מום בשבוע מתקדם יותר. ומי שיקרה את זה בטח יחשוב שאני כבר בהריון או לפחות בנסיונות, אז לא, עדין לא נגמר לי אפילו הדימום מהלידה

מנסה לענות - ויצא לי די ארוך...

כמו שכתבתי, אני לא רופאה, והתשובות הן על סמך ידע כללי בלבד (ולא מקצועי!) אז אנא, קחי אותי בערבון מוגבל, וכדאי להתייעץ עם יועץ גנטי! אבל בכל זאת הסבר קצר, אם זכרוני אינו מטעה אותי, אי שם משיעורי ביולוגיה של יב׳... בכל תא יש לנו שני עותקים מכל כרומוזום (כרומוזום אחד מקורו באמא. והשני באבא) תאי הגוף שלנו מתרבים ומתחלקים בדר״כ בחלוקה שנקראת מיטוזה. בחלוקה זו כלל המטען הגנטי מוכפל, הכרומוזומים מסתדרים במרכז התא, כל אחד מול הכפיל שלו, ואז נפרדים לשני תאים שונים. תאי המין מתחלקים בחלוקה שנקראת חלוקת הפחתה - מיוזה. חלוקה זו מתרחשת בשני שלבים: שלב ראשון, בדומה למיטוזה, המטען הגנטי מוכפל, כל כרומוזום עומד מול הכפיל שלו, ואז נפרדים לשני תאים שונים. בשלב השני מסתדרים הכרומוזומים בזוגות, כל כרומוזום מול כרומוזום נוסף, מאותו סוג; כרומוזום 1 עומד מול עותק נוסף של כרומוזום 1 וכן הלאה... בשלב הזה, אצל כולנו הנשים, הם נעצרים. הם הגיעו לשלב הזה 3 חודשים לפני הלידה שלנו (כשאנחנו היינו עובריות) והם מחכים עד הרגע שבו הם יפגשו זרע. הרבה שנים... במקרה של זרע, אגב, זה לא קורה, ותאי המין נוצרים מההתחלה ועד הסוף די מהר (לא זוכרת אם מדובר בימים או שבועות-אבל יחסית אלינו- מהר...) בגלל זה גיל האישה נחשב כפקטור... באופן אישי, אני יכולה להעיד על חברה טובה שיש לה נטייה לטריזומיות (כרומוזום שחוזר 3 פעמים), ובכל זאת יש לה 3 ילדים מקסימים!!! הפתרון, במקרה שלה, היה ביצוע סיסי שיליה בסביבות שבוע 10, ובמידה והיתה בעיה- היא הפסיקה את ההריון, והמשיכה הלאה... לגביך: (דעה לא מיקצועית): את די קרובה בגיל ל-35, שגם ככה מומלץ לעשות ממנו מי שפיר(בדיוק מהסיבה של חלוקת כרומוזומים לא שווה), אז את הקדמת קצת... לגבי סיסי שיליה - ככל הידוע לי הסיכון אמנם עולה פי 2 להפלה ביחס למי שפיר, אבל עדיין אני לא בטוחה אם הוא מגיע לאחוז בודד, מצד שני, הבדיקה מבוצעת הרבה יותר מוקדם. יצא לי קצת ארוך, אבל אני מקווה שזה עוזר... אגב אנחנו 3 חודשים אחרי, ואני בהחלט חושבת על העתיד! באופן אישי, עם כל הכאב הכרוך בכך, אני חושבת שזה הדבר הטוב ביותר... (לפחות עבורי).

לא הבנתי

אם התהליך שתארת קורה בחיים העובריים שלנוכ נשים (עוד ברחם אמנו...) ומסתיים שם- איך גיל האשה כיום משפיע-הרי התהליך הזה נגמר מזמן....

הקשר בין גיל האם והסיכוי לבעיות כרומוזומליות

היי עינב וזהו!! שמחה לראות אותך פה, ועדיין חייבת לך תודה ענקית על המלצתך על כרמל - באמת היו שם מקסימים (אפילו בעלי הסכים שאם גרידה - אז רק שם)!!! ועכשיו לשאלתך - קחי אוויר זה ארוך... אז קודם כל - שוב מציינת שהדברים המובאים כאן הם על סמך ידע כללי בלבד! ולכן אין כאן שום המלצות או ייעוץ! לפני שאוכל "לצלול" ישירות לתשובה, מתנצלת, אבל חייבת לתת רקע בגנטיקה. אם הרקע מיותר קפצי על 3 פסקאות ותגיעי ישירות לתשובה. ועכשיו לשיעור ביולוגיה (גנטיקה של האדם)... בכל תא מתאי הגוף שלנו (כמעט - ואין לי כוונה להתעקב על יוצאי דופן) יש אותו מטען גנטי. המטען הזה מרוכז בגרעין התא, ומכיל את כל המידע הדרוש ליצירת אדם שלם! גרעין התא הוא הספרייה של התא, אבל זוהי אינה ספריית השאלה... כל המידע המקורי נשמר ואינו יוצא מגרעין התא. הדבר היחיד שאפשר להוציא משם הוא "העתק נאמן למקור" או בשפה מקצועית RNA. בגלל שבספריה הזו יש כמות אדירה של מידע (גנים) צריך לעשות בה סדר. בשביל זה קיימים כרומוזומים. בהשאלה: נניח שכרומוזום הוא ספר מתכונים, וכל גן (תכונה) הוא מתכון יחיד: אז ניתן לומר כי "מתכון" לצבע עיניים נמצא על כרומוזום מסויים, על אותו כרומוזום נמצא גם "מתכון" לצבע שיער ואילו ה"מתכון" לסוג השיער (חלק/ גלי או מתולתל) נמצא על כרומוזום אחר. אבל כמו שלכל אחת יש מתכון לעוגת שוקולד משלה, כך יש לנו "מתכונים" שונים לכל תכונה. זאת אומרת שאם נתבקש לחפש מתכון לצבע עיניים נמצא אותו אצל כל בני האדם באותו כרומוזום, ואפילו באותו איזור בדיוק, אבל מה שיהיה כתוב שם - שונה. אצל אחד "כתוב" "מתכון" לצבע עיניים כחול ואצל אחר לירוק, וכן הלאה... אם נסתכל על הכרומוזומים שלנו (ספרי המתכונים) נראה שיש בסך הכל 46 כרומוזומים שכאלו. אבל אם נסתכל טוב יותר נראה שהם שונים זה מזה בגודלם. ואם נסתכל אפילו טוב יותר נראה שאפשר לחלק אותם לזוגות (23 זוגות). בגלל גודלם קורים להם במספרים: 1-הגדול ביותר ו-22 הקטן ביותר. חוץ מזה יש לנו זוג כרומוזומי מין. אז בתא נורמלי נוכל למצא שני עותקים של כרומוזום 1, שני עותקים של כרומוזות 2, וכן הלאה... גן שמקודד לתכונה מסויימת תמיד ימצא באותו כרומוזום. והזוגות מקורם משני ההורים שלנו - בדיוק חצי חצי. 23 כרומוזומים מאמא ו-23 מאבא. תמיד מקבלים העתק אחד מכל זוג מהורה אחד, והעתק נוסף מההורה השני. שאלה: אם בכל תא יש 23 זוגות, אז איך מספר הכרומוזומים נשאר קבוע? תשובה: תאי המין עוברים חלוקה מיוחדת שנקראת חלוקת הפחתה (מיוזה). בחלוקה הזו הכרומוזומים נפרדים, ותאי המין מכילים רק העתק יחיד מכל כרומוזום. וכך כאשר זרע פוגש ביצית - לכל אחד מהם 23 כרומוזומים וביחד מתקבלים 23 זוגות. יצירת תאי המין של האישה מתחלקת לשני חלקים... בשפה המקצועית נקרא לסט של 23 כרומוזומים - n, ולכן בתא נורמלי יש 2n כרומוזומים. השלב הראשון מתרחש 3 חודשים לפני הלידה - כאשר האישה עדיין עוברית: בשלב הזה נערכת הכפלה מלאה של המטען הגנטי: כל כרומוזום מכפיל עצמו לשניים (סך המטען הגנטי בשלב הזה הוא 4n), נעמד מול ההעתק הזהה לו, וכל אחד מהעותקים פונה לכיוון אחר, ונוצרים 2 תאים - כל תא מכיל 23 זוגות כרומוזומים (2n). בהמשך, הכרומוזומים מתחלקים לזוגות: כל כרומוזום מוצא את בן הזוג שלו: כרומוזום 1 מאמא נעמד מול כרומוזום 1 מאבא, כרומוזום 2 מול כרומוזום 2 וכו'. פה נגמר השלב הזה. השלב השני מתרחש (לאחר שהביצית הבשילה, בעזרת הורמוני המין כמובן) רק לאחר הפגישה עם הזרע. הפגישה הזו גורמת לביצית "לזרוק" חצי מהמטען הגנטי לה (ואין לזה שום קשר לתאומים!!) והחצי השני משמש לעובר החדש אז אם ניקח ביצית לא בשלה (מילדה בת 4 או מאישה בת 40) נקבל את אותה תמונה: 23 זוגות כרומוזומים שעומדים אחד מול השני - תקועים... בשביל שהכרומוזומים יזהו זה את זה, כל זוג יוצר קשר בין כרומוזום אחד לשני. ככל שנחכה יותר שנים עד ההריון, יש יותר סיכוי שהקשר ביניהם יתקע, וכאשר נעבור לשלב הבא שבו ננסה להפריד בין הזוגות - ההפרדה לא תהיה מושלמת... יכול להיות כרומוזום שלם, או חלק ממנו, ש"יתקעו" בתוך התא ולא ייזרקו החוצה במהלך הפגישה עם הזרע. הסיכוי הזה הולך ועולה עם הגיל, כיוון שנערה בת 14 (שיש לה מחזור, וטכנית יכולה להכנס להריון) הביציות שלה נעצרו בשלב הזה רק 14 וחצי שנה לערך, ויש סיכוי טוב יותר שהכרומוזומים שלה עדיין לא תקועים. אצל אישה בת 45, הביציות שלה "תקועות" בשלב הזה פי 3 יותר זמן. ולכן הקשר בין הכרומוזומים השונים שלה חזק יותר. ויכול להיות מצב שהם כבר בכלל שכחו איך להפרד.... הפרעה כרומוזומלית יכולה להביא למגוון של מחלות התפתחותיות. מחלה "קלה" היא כאשר רק חלק קטן מכרומוזום 21 (שהוא כמעט הכי קטן) נשאר - זוהי תסמונת דאון קלה. כאשר כל כרומוזום 21 נשאר - זוהי עדיין תסמונת דאון. ולמה אני קוראת לה מחלה קלה - כי בסופו של דבר היילוד סובל מפיגור שכלי ברמה מסויימת, אבל חוץ מזה הוא מתפקד. טריזומיה 18 (עדיין כרומוזום קטן יחסית): יגרום לפיגור עמוק, הפרעות נשימה קשות, והיילוד לא יישרוד (כמעט תמיד) את השנה הראשונה של חייו. כאשר כרומוזומים גדולים יותר לא נפרדים טוב - בדרך-כלל נעצרת התפתחות העובר. אם הוא נולד - זהו בהחלט סבל גדול להורים, וסיכוייו לעבור את השנה הראשונה קלושים. אז מה הפתרון? דווקא לפגיעות של טריזומיה יש כיום יותר ויותר פתרונות! קודם כל כל הבדיקות של שקיפות עורפית, חלבון עוברי וכו' מספקים יותר ויותר אינדיקציות על הסיכוי שיש לעובר בעיה מסוג זה, וכמובן שאם וכאשר עולה החשד - אז בדיקת סיסי שיליה ומי שפיר - נותנים תשובה וודאית של 100%. מהסיבה הזו, נשים שעברו את גיל 35, מומלץ להן לבצע מי שפיר - ולדעת! מצד שני, וכאן המקום לפנות לבעל מקצוע, אישה שיש לה היסטוריה של טריזומיות יכולה לבצע בדיקת סיסי שיליה בשלבי הריון מוקדמים יותר, ולבחור את דרך הפעולה שלה. מקווה שזה מסביר טוב יותר את הקשר לגיל, ואם עדיין לא הייתי ברורה - אשמח להשתדל ולענות.

תודה

שמחה תמיד ללמוד.... מודה שקשה לי להתעמק בנתונים אבל עכשיו זה טיפה יותר מובן

בכיף!!!

תמיד שמחה לתרום לאחרים! ואם יהיו לך שאלות, גם בשלב מאוחר יותר, את תמיד יכולה לשלוח מסר (למרות שבזמן אחרון אני קצת מנותקת מהפורומים...) וכשאראה אשמח לחזור אליך!

me too

New member
יש לי שאלה

ואני מסתכנת בלהשמע סתומה אבל לא נורא
הביציות לא אמורות להתחדש כל חודש עם המחזור החודשי?

לא

בניגוד לגברים, שאצלם הזרע מיוצר כל הזמן "בזמן אמת", אנחנו נולדנו כבר עם כל הביציות שלנו. מה שקורה כל חודש הוא שאחת או שתיים מהן מבשילות וחורגות מהשחלה לחצוצרה, זה הכל.

me too

New member
אז אם כך

יכול להיות שאחת היתה דפוקה והשאר לא? או שכל אחת תהיה דפוקה במשהו אחר?

me too

New member
תודה על כל המידע

בעוד שבוע וחצי יש לי תור לרופאה, אז זה יהיה 6 שבועות. אני אבקש הפניה לגנטיקאי, בדיקות דם לקרישיות וכמובן לראות את התוצאות במו עיני. דרך אגב, העובר היה קטן בשבועיים, אולי יש לזה גם קשר. בכל מקרה תודה ובהצלחה לך, מאחלת לך שבע"ה תכנסי להריון תקין, ארוך, משעמם ושיגמר בידיים מלאות בשמחה ואושר (תמיד גיחכתי על האיחולים האלו עכשיו הם קבלו משמעות אחרת....)

דנד1

New member
ערב טוב

אני ביצעתי סיס שילייה בהריון הקודם שלצערי נאלצתי להפסיק. בדיעבד זו הייתה ההחלטה הנכונה כי להמשיך את ההריון עד שלב מאוחר יותר ולהמתין כ"כ הרבה זמן לתשובות זה פשוט סיוט וכמו כן הפסקת הריון בשבוע מאוחר היא יותר בעייתית ...גם בהריון הבא רוב הסיכויים שזו הבדיקה שאבצע ולא מי שפיר. החסרונות: יותר סיכון אעפ"י שלעיתים מייחסים את זה לעובדה שהבדיקה נעשית בשליש הראשון של ההריון שאז הסיכון להפלה טבעית הוא יותר גבוה כך שלא ממש יודעים לייחס את האחוזים היותר גבוהים לבדיקה או לזמן בו נעשית. נראה על פניו שיש יותר סיכוי להפלה. החסרון השני שיכול מאד להיות שזה אינדיבידואלי הוא שהבדיקה לא נעימה בלשון המעטה ולי היא הייתה מאד כואבת. מצד שני, קראתי על בנות שאמרו שזה רק לא היה להן נוח. מבחינתי אם הייתה אלטרנטיבה אחרת פחות כואבת הייתי קופצת על זה אבל אין... שיהיה רק טוב ושלא נדע עוד צער...דנה

למעלה