שאלון לניבוי סכיזופרניה

Danielftm

New member
שאלון לניבוי סכיזופרניה

שלום לכולם! במסגרת לימודי הפסיכולוגיה שלי באונ' בר-אילן אני מחפש שאלון לניבוי הפרעות נפשיות (עדיפות לסכיזופרניה אבל לא רק) אצל בני אדם. אם מישהו מכיר אתר עם שאלונים או מחזיק במיקרה בשאלון כזה ומוכן לשלוח לי- הינה המייל: danielftm כרוכית בג'מייל נקודה קום. תודה ואחלה יום, דניאל
 

PoisonousLitchi

New member
אין לי שאלון אבל שאלה דווקא כן..

סכיזופרניה זה לא של פסיכיאטרים..? כלומר, איך זה שלומדים את זה בפסיכולוגיה? זה משהו רפואי.. אתה תואר שני?
 
אין קשר ../images/Emo13.gif פסיכולוגים עוסקים גם בהפרעות כאלה

סכיזופרניה אמנם בעיקר מטופלת תרופתית ע"י פסיכיאטרים, אולם פסיכולוגים עוסקים בה במגוון דרכים: פסיכולוגים קליניים עוסקים באבחון ובטיפול פסיכולוגים מחקריים יכולים לעסוק בה ממגוון כיוונים (לדוג' מחקר על מקור המחלה, פיתוח תרופות, נסיון להבין מהן ההלוצינציות והקשר בינן ובין מנגנוני חושים, חלימה ועוד.) פסיכולוגים שיקומיים יכולים לעסוק בהיבטים של שיקום, בייחוד התנהגותי ועוד ועוד ועוד לומדים את זה בפסיכולוגיה כבר בשלבים מוקדמים - החל מהתייחסות בשלב הפסיכו-ביולוגיה וכלה בפסיכו-פתולוגיה.
 

22ק ו ס ם

New member
אין שאלונים כאלו

איך אפשר לרדד מחלה כה מסובכת כמו סכיזופרניה לשאלון אחד? הלוואי שזה היה נכון אבל אין שום דרך לאבחן בלי חוות דעת מקצועית.
 

Danielftm

New member
קודם כל תודה לשנייכם..

ליצ'י, תן לי להפתיע אותך- אני סטודנט לתואר ראשון. ותן לי להפתיע אותך עוד קצת- אני בשנה הראשונה. ועכשיו להפתעה הגדולה באמת- אני לומד גם על המוח ונוירוטרנזמיטורים.. קוסם- יש הרי את ה-4D להגדרה של הפרעה נפשית. קיימים גם לפחות שני ספרים (DSM ו-ICD) שעוסקים באבחון הפרעות נפשיות ומגדירים קריטריונים משלהם, אז אולי אי אפשר לנבא, אבל לפי דעתי אמור להיות קיים שאלון "לבדיקה עצמית" או משהו בסגנון. דניאל
 

22ק ו ס ם

New member
אתה מוכיח מה שאמרתי

הספרים שאתה מדבר עליהם הם אבחוניים ולא ניבויים, והקריטריונים שכתובים שם צריכים להיות מפורשים על ידי איש מקצוע. אף אחד לא יכול לקרוא משהו בDSM ולאבחן את עצמו, ומישהו שלא מתמחה בספרים הללו לא יכול להשתמש בהם לאיבחון.
 
קודם כל, שאלון לניבוי אין. יש שאלונים מרמזים

שאלון לניבוי תחלואה פסיכיאטרית לא קיים- ישנן קבוצות סיכון אבל זה לא אומר כלום. כמו-כן, צריך לקחת בחשבון שאף שאלון לא נותן אבחנה, אלא רק אבחון אנושי (כלומר מפגש בין איש מקצוע ובין האדם המאובחן) ובתהליך האבחנה נכללים הרבה קריטריונים. אחרי שסייגתי ואמרתי את כל זה, יש כמה וכמה כלים של דיווח עצמי שמאפשרים סינון ראשוני וגס מאוד של כיוונים אבחנתיים, שכן הם שואלים על מגוון רב של סימפטומים, מחשבות, רגשות והתנהגויות. ההנחה (המבוססת-אלו כלים מתוקפים) היא, שציונים חריגים מאוד בסולמות הרלבנטיים עלולים להעיד על קיומם של סימפטומים פסיכאטרים שונים. אחד הסולמות הנ"ל הוא סולם של סימפטומים פסיכוטיים. אבל- וכאן ההסתייגות הגדולה- חשוב להבחין בין ציונים גבוהים בשאלונים אלו ובין קיום הפרעה פסיכיאטרית בפועל. מתן אבחנות הינו מקצוע מסובך הנשען לא רק על דיווח עצמי כי אם גם על קליניקה, היסטוריה של המטופל והשיפוט של המאבחן ע"ס קריטריונים שונים. לדוגמא, אדם המדווח על מצב רוח ירוד, אובדן הנאה בפעולות שונות ומחשבות רבות על מוות עלול לסבול מרמה מסוימת של דיכאון- דבר המחייב מפגש עם איש מקצוע לצורך אבחנה מלאה ורצינית, שכן באותה מידה יכול להיות שמדובר במשבר זמני חולף (לדוג' בעקבות אובדן), בהקצנה האופיינית לבני עשרה למשל ועוד ועוד. ההמלצה שלי- פנה לספריית המבחנים במחלקה (קומה 2 בבניין) ותבקש הדרכה וסיוע. אני בטוחה ששם יוכלו לסייע לך למצוא את הכלי המתאים לצרכים שלך.
 

Mr Rotem

New member
ניבוי

לא מכיר שאלוני ניבוי, אבל ישנם גורמים שמגדילים את ההסתברות לחלות בסכיזופרניה: •לאנשים שמישהו במשפחה שלהם סבל או סובל מסכיזופרניה, יש סיכוי גבוה יותר לחלות בסכיזופרניה. אין ספק שישנו גורם גנטי. בעוד ששיעור הסכיזופרניה בקרב האוכלוסייה הכללית הוא 1%, לאנשים שקרוב מדרגה ראשונה במשפחה שלהם סובל מהמחלה יש סיכוי של בסביבות 10% לחלות, ואצל תאומים זהים יש סיכוי של 50% להתפרצות המחלה אצל אחד כאשר השני חולה. •אנשים שהאבות שלהם היו מבוגרים בזמן הלידה (גילאים 45-50) יש סיכוי של פי 2-3 יותר משאר האוכלוסיה לסבול מסכיזופרניה. •רוב הסובלים מסכיזופרניה מקבלים את ההתקף הפסיכוטי הראשון שלהם בתקופת ההתבגרות המאוחרת או בשנות ה-20 לחייהם. ההתפרצות יכולה להתרחש גם בגילאים מאוחרים יותר או בילדות, אבל הסבירות לכך היא הרבה יותר נמוכה. •לגברים יש הסתברות גבוהה יותר לחלות. •אצל גברים יש נטייה של המחלה לפרוץ בגיל מוקדם יותר. אצל גברים יש נטייה הכי גבוהה להתפרצות המחלה מגיל 20-24, וירידה ניכרת לאחר גיל 35, בעוד שאצל נשים השיא הוא באיזור גיל 30.
 

Danielftm

New member
תודה + משהו לרותם

אהבתי את התגובות :) ולרותם- לפי מה שאני יודע בעקבות מחקרים שנעשו- בקרב תאומים זהים שאחד מהם סכיזופרן- 48% שגם השני יחלה ו-11% בקרב אחים רגילים (לעומת 1% מכלל האוכלוסייה מה שבאמת מוכיח קשר גנטי חזק). אני יודע שקיימת תיאוריה אחרת קושרת את הסכיזופרניה בצורה מסויימת לדופאמין, אבל אני לא מכיר את העניין של הגברים לעומת נשים וגיל מבוגר. ועוד נתון מעניין שלא נמצא לו הסבר הגיוני עדיין הוא שרוב החולים בסכיזופרניה נולדו בחורף... אתה יכול להביא לי דוגמאות להתקפים פסיכוטיים כאלה? דניאל
 

Mr Rotem

New member
קצת יותר נתונים

דניאל, נתתי לך נתונים בכלליות, כדי להעביר את המסר שישנו גורם ביולוגי מאחורי סכיזופרניה. הנתונים שציינת הם נכונים. בנוסף, הסיכוי של מישהו שלקרוב מדרגה שנייה שלו יש סכיזופרניה ,כמו אחים למחצה, דודים ובני דודים, יש סיכוי של כ-3% לחלות. הגורם לסכיזופרניה הוא גנטי, אבל לא רק. ההסבר הוא שאם הגורם למחלה היה גנטי בלבד, התאימות בין התאומים הייתה קרובה ל-100%. תופעה מעניינת שקשורה היא רביעייה של נשים שסבלו כולן מסכיזופרניה. האחות השלישית, שכולם חשבו ש"הצליחה להתחמק" מהמחלה, קיבלה את ההתקף הפסיכוטי הראשון שלה בשנות ה-40 לחייה. תיאוריית הדופאמין היא אחת התיאוריות הרווחות לגבי סכיזופרניה. המחקר הוא בעייתי, מכיוון שאת רמות הדופאמין במוח ניתן למדוד רק בנתיחה שלאחר המוות. הפיתרון הוא לבדוק את רמות הדופאמין דרך מטבוליטים, אבל זו מדידה פחות מדויקת. הסיבה שהתיאוריה עדיין רווחת היא שתרופות שמתערבות במסלולי הפרשת הדופאמין עוזרות בהקלה על סימפטומים. מחקרי העונות מצאו הסתברות גבוהה יותר (5-8%) ללידות בחורף של אנשים שיסבלו מסכיזופרניה. לא יודע מה איתך, אבל אני לא כל כך השתכנעתי. אגב, אחת הסיבות שהשכיחות בקרב גברים גבוהה יותר היא שנשים נוטות יותר לסבוליותר מ-Schizopeffective disorder, שכוללות עירוב של סימפטומים של סכיזופרניה יחד עם סימפטומים של הפרעות במצב הרוח, כמו דיכאון. עוד גורמי סיכון תוכל למצוא באתר הזה.
 
למעלה