שאלה בעניין משפטי

שאלה בעניין משפטי

במחשבותיי להוציא ספר לאור. ברצוני להשתמש בסיפור אמיתי שקרה לי. כמובן, שבספר, משתמשים בשמות בדויים. ברצוני לשאול : האם הבן-אדם שעליו מדובר יכול לתבוע אותי תביעה משפטית, במידה, והוא יבין כשמדובר בו, למרות, השם הבדוי שאשתמש בו למטרה זו ? ? ? זקוקה לתשובה מהירה
 
תשובה

השאלה אם יש בפירסום לשון הרע או פגיעה בפרטיות והאם את נהנית מההגנות בחוק. אי אפשר לענות על השאלה על רגל אחת ורצוי לפנות ליעוץ לא מקוון.
 
ודאי שהוא יכול

גב´ קשינסקי הנכבדה, השאלה איננה אם גיבור ספרך העתידי יוכל לתבוע אותך - ודאי שיוכל - כל אדם יכול לתבוע אותך על כל מה שנראה בעיניו ראוי לתביעה. השאלה היא, כמובן, אם תהיה לו עילת תביעה על-פי החוק, ובמלים אחרות: מה הסיכויים שתביעתו תתקבל. ובכן, איני משפטן, ולמותר לציין, שאיני מתיימר לתת ייעוץ משפטי, אך מאחר שאני מתעניין בנושאים מסוג זה שהעלית, יורשה לי להפנות את תשומת לבך לכמה נקודות: 1. אם אדם רגיל וסביר שיקרא את ספרך יוכל לזהות על-פי הכתוב את הנפשות הפועלות, השימוש בשמות בדויים לא יפטור אותך משום אחריות. לעומת זאת, אם רק הנוגע בדבר יוכל לזהות את עצמו (וזה פחות סביר), לא תהיה לו עילת תביעה, כיוון ש"פרסום" על-פי החוק הוא לאדם אחד לפחות, זולת הנפגע. 2. אם כל העובדות שתפרטי בספרך הן אמת שיש בה עניין ציבורי, את חסינה. עם זאת עלייך להביא בחשבון שני דברים: (א) חובת ההוכחה, שהדברים הם אמת, עלייך, ולא על הצד הנפגע; (ב) החוק אומר "עניין ציבורי", אבל ההלכה הפסוקה מפרשת: "אינטרס ציבורי" או "חשיבות ציבורית", כלומר: לא כל מה שמסקרן את הציבור (כגון דברי רכילות), אלא מה שחשוב שהציבור יידע. לדוגמה: אם תפרסמי, שגיבור ספרך הורשע בנעוריו (לפני 20 שנה נניח) בגניבה, ואם בינתיים אותו בחור שיקם את עצמו, הקים משפחה ולא הסתבך שוב בפלילים מאז - את עלולה למצוא עצמך מחויבת בתביעה אזרחית, ואם יוכח שהפרסום נעשה בכוונה לפגוע, אף מורשעת בתביעה פלילית - גם אם הפרסום הוא אמת! זאת משום שאין עניין ציבורי בפרסום, והוא עלול לגרום נזק עצום לנפגע. לעומת זאת, אם תפרסמי שגיבור ספרך, פקיד בכיר בעירייה, נוהג להכות את אשתו מעת לעת, ובהנחה שיש בידך די ראיות להוכיח זאת, אין ספק שהפרסום יהיה מוגן. 3. החוק מפרט שורה ארוכה של נסיבות שבהן מותר לפרסם פרסום פוגע, ובלבד שהפרסום לא יחרוג מתחום הסביר. לדוגמה: "הפרסום נעשה לשם הגנה על עניין אישי כשר של הנאשם או הנתבע... הפרסום היה הבעת דעה על התנהגות הנפגע בתפקיד שיפוטי, רשמי או ציבורי... הפרסום היה ביקורת... על פעולה שעשה [הנפגע] בפומבי..." במקרים אלה ההגנה שמעניק החוק לפוגע אינה מוחלטת, אלא יחסית, והיא תלויה, כמובן, בשיקול דעתו של בית המשפט. 4. אם בכוונתך לפרסם את הספר בהוצאה עצמית או בחברת הוצאה לאור קטנה, רצוי שתיוועצי עם מומחה קודם לכן. אם תפני לחברת הוצאה לאור ידועה ומכובדת, סביר להניח שיש לה יועצים משפטיים, כך שהסיכון במקרה כזה קטן יותר. בכל מקרה: בהצלחה עם הספר.
 
למעלה