קווים לדמותו של הבית הפונקציונאלי

מאת : שירלי רויזמן מעצבת פנים

בראש וראשונה כדאי להבין מה המשמעות של פונקציונאלי. בהגדרה פונקציונאלי = שימושי או נוחות המשתמש.

כלומר, אנחנו רוצים שהבית שלנו יהיה נוח, יעיל ושימושי.

כל אדם מגדיר בצורה שונה את הנוחות שלו המתבססת על הצרכים השונים, סטטוס, תקופה שונה בחיים, העדפות, הרגלים/התנהגות.

יחד עם זאת, ישנם הרבה דברים שיכולים להתאים לרוב האנשים כשמתייחסים להגדרה של נוח או שימושי ואני אפרט:

1.ארגון הפונקציות בחלל: כשאנחנו באים לחלק את החלל לאחר שידוע לנו מהן הפונקציות אותן יש לקחת בחשבון, אנחנו נבדוק היכן נמקמם כדי להפוך את החלל ליעיל ונוח. לדוגמא: רצוי שפינת האוכל תמוקם בין המטבח לסלון , רצוי למקם חדר רחצה קרוב לחדרים המשתמשים בו וכד…

2.חלל גדול: בעיניי מרבית האנשים,חלל פרושו "מספיק מקום" כלומר, חלל לעשות ולשים בו דברים, מרחב תנועה. צריך להבין, שחלל אינו נמדד במונחי כמות בלבד , ישנם מושגים מופשטים כמו פרופורציות נכונות לדוגמא, שיקלו על נוחות המשתמש ועדיין החלל יהיה נעים ונוח יותר לשימוש. לדוגמא: חלל גדול מדי יצריך השקעת מאמץ בהליכה ממקום למקום אם שכחנו משהו , השקעה גדולה בנקיון ,תחזוקה, בחימום וקירור.

3.פתחים: במידה ומתכננים פתחים – חלונות, יש לקחת בחשבון את המשמעות והאפקטיביות של אותו פתח ולא למקם סתם כך.

חלון משמש לנו לאוורור ואור ,אך יש חלונות שאין בהם צורך והתוצאה שלא משתמשים בהם, הם תופסים מקום שהיה יכול לשמש לאיחסון אולי , הם מצריכים ניקיון, ואם החלון לא תוכנן בקפידה והוא לא נגיש ונוח לפתיחה, רוב הסיכויים שלא יעשו בו שימוש.

4.איחסון בבית: עוד בשלב הראשוני של התכנון יש להשקיע זמן ומחשבה לחפצים השונים אותם נכניס לביתנו החדש. מיקום החפצים בצורה יעילה חכמה ומסודרת, תחסוך הרבה כאב ראש ובלגאן בפעילויות השוטפות בבית. יש להקצות מקום לכל חפץ שימושי שיהיה לנו קל ונוח להגיע אליו ולא נשקיע אנרגיה מיותרת בלחפש אותו…לדוגמא: במבואת הכניסה נמקם ארון למעילים, נעליים, תיקים, מטריות, מקום לדואר, מפתחות.

5.הריהוט: הריהוט יתחלק לשני חלקים חלק ראשון- נוחות הרהיט לבעליו והחלק השני- מיקום הרהיט בחלל.

כשאנו ניגשים לקנות רהיט חשוב שיהיה לנו נוח בעיקר כשמדובר על ספה, כסא, מיטה. לדוגמא: אצל אדם מבוגר חשוב שהספה לא תהיה עמוקה מידי ונמוכה מידי, כסאות שלא שוקלים הרבה יקלו על עבודות הבית, ויתאימו לגובה השולחן.

למיקום הרהיט בחלל חשיבות עליונה על נוחות המשתמש ולכן, עוד בשלב התכנון הראשוני, נקצה מקום לכל רהיט ורהיט.

לדוגמא: מיקום ספה עם הגב לכניסה , יוצרת אי שקט, מיקום רהיט שחוסם מעבר יוצר חוסר נוחות בזרימה של ההליכה בבית. מיקום שולחן אוכל כאשר חלק מהכיסאות צמודים לקיר, גורם לרהיט להיות לא שימושי ביומיום.

6.בחירת חומרים וגימורים: גם כאן, בשלב התכנון כדאי לחשוב על בנייה יעילה ברמת הגימור לדוגמא: פנלים בקו אפס עם הקיר יחסכו "מדף אבק" על הפנלים, חלונות ללא סף פנימי, ריהוט מרחף (במיוחד בחדר הרחצה)

בחירת חומרים רחיצים, נישות מחופות עץ או שיש או צבועות בחומר רחיץ, להימנע מחומרים שמצריכים טיפול מיוחד, לדוגמא ריצוף אבן או שיש.

גימור חלק לחזיתות המטבח, בדים נשלפים ורחיצים.

7.חשמל ותאורה: התייחסות למיקומי שקעי השירות לטובת הטענת נייד, שואב אבק ועוד פונקציות בהתאם לצורך במקומות אסטרטגיים ללקוח.

מפסקים- גובה שיהיה נוח לכל דיירי הבית, מיקום המפסקים על הקיר- חשוב שיהיו נגישים מרגע הכניסה לחדר. מפסק מחליף במקומות חשובים לדוגמא חדרי שינה, בסוף המסדרון כשהולכים לישון.

תאורה מתאימה לכל חלל ובהתאם לצורך עם תרחישי תאורה ייעודיים תעשה בית נוח ופונקציונאלי. לדוגמא: בין 2-3 תרחישים במטבח כאשר יש תאורה כללית, תאורה משימתית מעל משטח העבודה ותאורת אי או פינת אכילה בהתאם לקיים.

לסיכום, פונקציונאלי יגרום לבית היות יעיל ונוח לשימוש. אם מתכננים ברוח זאת, מקבלים בית שמשרת את צרכנו ולא אנו את צרכיו. זה יבוא יידי ביטוי בכל המישורים מנוחות המשתמש ועד חסכון בזמן ובתקציב.

ולזכור, מה שלא נוח לא שימושי!!


כתבת מקור :


 
למעלה