חוכמת הבורשט: חיי הכפולים כרוסיה בישראל

beatman

Member
חוכמת הבורשט: חיי הכפולים כרוסיה בישראל

להיות רוסיה בארץ זה לא תמיד פשוט, אבל ג'ני דווקא נהנית מהחיים הכפולים שהיא מנהלת. איך אומרים? אוכלת את הדג המלוח ומשאירה אותו שלם

"ג'ני? את אמריקאית?"
"רוסיה"
"מה? את בכלל לא נראית רוסיה!"
..... תודה?
את השיחה הקצרה הזו אני מנהלת במשך כל חיי
, כמעט בכל פעם שאני פוגשת אדם חדש. אולי זו העברית התקנית, האות ר' שאני מצליחה להגיד מבלי שהיא תתגלגל לי על הלשון, או פשוט העובדה שבלוטו הגנים הרוסי די נדפקתי, משום מה זה תמיד מפתיע אנשים לגלות שהמוצא שלי זהה לזה של מריה שראפובה, אירינה שייק ופיליפ קירקורוב. ומצד שני, הם חושבים שהעובדה שאני נראית כאילו נולדתי בארץ ההמבורגרים לעומת ארץ הקוויאר היא מחמאה.
בגלל שאני רוסיה מנומסת אני לא טורחת לתקן אנשים ולהסביר שאני דווקא ממש אוהבת את המוצא שלי, ושבמהות שלי אני ממש, אבל ממש רוסיה, כזו שמתה על דג מלוח ועגבניות בחומץ, מעדיפה את הוודקה שלה קפואה בכוסות של שוט וחוגגת את ראש השנה האמיתי בסילבסטר.

במהלך 30 השנים בהן אני חיה בישראל למדתי שיש הבדל בין עולה חדש ממקום אחד לזה ממקום אחר, ובכלל, יש היררכיה שלמה של עליות. להיות אמריקאי זה תמיד מגניב, וכל רד-נק עם איי קיו של אוגר והורים שיש ביניהם קשר משפחתי יהיה לנצח מעניין ומרגש יותר מצבר, גם אם קוראים לו עומר אדם או בן-אל תבורי. תשאלו כל ישראלי שהיה באמריקה לתקופה של יותר מחמישה שבועות והוא יגיד לכם שמבחינתו (ומבחינתו בלבד) הוא לגמרי אמריקאי - כזה שלפעמים בורחות לו מילים באנגלית (קלוקלת) ומשפטים כמו "כשאני חייתי בניו יורק היה לי דיינר קבוע שאכלתי בו ברקפסט" למרות שטכנית הוא בכלל גר על הספה של חבר של דוד שלו מחוץ לג'רזי וכל מה שהוא עשה במהלך "חייו בניו יורק" היה להעלות לאינסטגרם תמונות היפסטריות של ברוקלין וללמוד להזמין קפה בסטארבאקס בלי להתבלבל.

קצת מתחת לאמריקאים נמצאים כל העולים ממקומות שנשמעים לנו אקוזטיים - קובנים, דרום אפריקאים, אירים, פינים, קרואטים, איסלנדים ועוד כל מני מקומות שרבים מהישראלים גילו על המפה רק כשהתחילו לצוץ לשם טיסות לואו קוסט. מיד אח"כ מגיעים האירופאים עם המבטא הלא ברור יחד עם כל מדינה שיודעת לייצר דוגמניות ורק אחריהן העלייה של ברית המועצות, שנחשבת מעין כלב עזוב שהישראלים מרגישים שהם יכולים ללטף. וזה לא ברור לי איך אנחנו, הרוסים הקפואים והקשוחים שמתהדרים בארבע הטיות לכל קללה, מקבלים את העובדה הזו בשלווה. ועוד יותר מוזרה העובדה שאנשים מעזים בכלל לעצבן אותנו, הרי לכל ויקטור אלוף השחמט יש בן דוד בוריס אלוף האגרוף, ובכל מקרה ויקטור יכול לפרוץ לכם לטלפון בארבע שניות, או שסתם תתקעו שעתיים בסופר כי עצבנתם את הקופאית.
אני חיה כאן שלושה עשורים, ואני עד היום לא מצליחה להגדיר את ההרגשה של חיים בשתי שפות ושתי תרבויות. אני יודעת להגיד שזה היה קשה יותר פעם, לפני עידן האוליגרכים והרוסיות באינסטגרם - אז היינו סתם רוסים. היום יש לנו מין הילה קרירה של מגניבות מאיימת שאם יודעים לנצל אותה נכון, לחלוטין אפשר לנווט אותה להצלחה גם בישראל.

אולי זה האינסטגרם שמראה לנו שבכל מכולת במוסקבה יש יותר בחורות יפות מאשר במועדון הכי אקסקלוסיבי בתל אביב (ספויילר, גם במועדון בתל-אביב 30% מהבחורות היפות רוסיות), אלפי הרוסים שהתברגו לכלכלה הישראלית או סתם פוטין, אבל אני שמה לב שעם הזמן אנחנו נעשים יותר ויותר מקובלים בחברה, ומצד שני אנחנו עדין נשארים מחוץ למשחק. והאמת היא שאני אוהבת את זה ככה, החיים הכפולים האלו נותנים רובד מעניין ליום יום ולא הייתי בוחרת בשום מוצא אחר, אפילו ששלי מגיע לפעמים עם סבתא בסלון.

וחוץ מזה שהיום, בעולם בו חיות אלפי סבטלנות עם שמות משפחה כמו חודדה או אמסלם ומניידות עגלות עם ילדות בשם אמילי וניקול, המחשבה על מוצא כמשהו טוב, רע או בכלל רלוונטי מוטעית בבסיס. לשמחתי, אני חושבת שאנחנו הדור האחרון שבכלל שם דגש על העניין הזה, כי כשליה ביטון תתחתן עם מייקי גולדשטיין יהיה מסובך מדי להסביר לילדים שלהם את השילוב בין מרוקאי, רוסי, פולני ועירקי עם שמינית אוקראינית. אז מה שנשאר לנו בינתיים, עד שכל הילדים שלנו יתערבבו לחלוטין, זה להסתכל על כל עניין המוצא כריאליטי איכותי במיוחד, כי אלו כנראה השנים האחרונות בהן נוכל לצפות במשפחה רוסית מנסה למצוא את המקום שלה בחינה של מרינה הקטנה שמתחתנת עם מכלוף המרוקאי.


------------------------------------------------------------------------------
http://www.sheee.co.il/item/3192106
 
לא מסכים עם הפסקה האחרונה

המחקרים מראים שילדים "מעורבים" בהחלט יודעים לתפוס צד ולשייך את עצמם לעדה מסוימת (לרוב, עם אבא מזרחי הילד יזדהה כמזרחי)
https://www.haaretz.co.il/literature/study/.premium-1.2400397

חוץ מזה, ארה"ב היא הדוגמה לכך שכור היתוך, בעידוד הממשלה או הודות לתהליכים דמוגרפיים, הוא פיקציה, ושגם אתנית וגם פוליטית יש חלוקה ברורה ל-WASP, שחורים, היספנים, אסיאתים וכן הלאה.

ואסיים בתובנה גזענית: אותה "מרינה הקטנה" שמתחתנת עם מכלוף, בהחלט ראויה לו, ואילו הייתה נשארת ברוסיה, הייתה יוזמת זוגיות עם איזה ואסילי או איוואן.
 

beatman

Member
אחת התגובות: של הגולש 'אנטון'

"רק חבל שגברים רוסים לא לוקחים חלק בחגיגה הזאת שלכן עם הביטונים והאמסלמים, כנראה שנשאר לנו רק לייבא כלות מאוקראינה"
 

TaL53

New member
לרוב זה כבר לא קיים ומה שנשאר זה רק למצוא אשמים איפה שאין.

 

Astroo

New member
wishful thinking

רק בשבוע שעבר אשתי ניסתה לשדך את אחד החברים שלי למישהי מהעבודה שלה (רווקה בת 40, לא יפה במיוחד), ונענתה שרוסי לא בא בחשבון (מדובר ביהודי שעלה לפני 28 שנה).
 

TaL53

New member
כמעט כל יום יוצא לי לראות

יותר ויותר זוגות מעורבים בהם הגבר הוא 'רוסי' ומנגד סיפורי 'רק לא רוסים' אני שומע בעיקר מקריאה בפורום ( בהינתן כל 5 המשתתפים כאן). אז מהי המסקנה?
 

TaL53

New member
שים לב לתגובות לכתבות

זה קצת מוציא את העוקץ מהטענה. הכתבה האחרונה היא גם מלפני 8 שנים ודברים השתנו מאז. פעם שאול העלה טענה נכונה- הכל עניין של זמן ואכן אם לפני 15 שנה טענתך אכן הייתה נכונה במידה מסויימת כיום המצב בשטח מראה אחרת.
 

Astroo

New member
יש הבדל בים תשובות לסקר לבין ההתנהגות האמיתית.

אם תעשה סקר האם לאנשים אכפת מהמוצא של השכנים, הרוב יסמנו "לא", אבל הלכה למעשה בשכונות שיש בהן רוב מזרחי מחירי הדיור נמוכים יותר.
&nbsp
כפי שכתב "שלדון" מהלינק השני:" אני חושב שהתשובות שאנשים סימנו בגרף לא מייצגת, לאנשים יש נטייה טבעית להביע אמפתיה וגם נטייה לא להגיד את האמת."
 

TaL53

New member
אני מסתמך על התנהגות

אמיתית שאני רואה ברמה הכמעט י6מיומית
 

Astroo

New member
אז לדעתך מה המצב השורר כרגע מבחינת האחוזים

האם להערכתך אחוז הנשים ממוצא רוסי שנשואות או נמצאות בקשר עם גבר יליד הארץ דומה לאחוזם של הגברים? או באופן כללי אחוז הנשים שהיה להן לפחות קשר אחד עם גבר יליד הארץ, לעומת גברים כאלה? ואם כן, האם יש לך אסמכתה למחקר שמוכיח את זה (ולא, "אני מכיר זוג כזה")
 

TaL53

New member
לא יכול להגיד סטטיסטית

ואני לא מכיר מחקרים בנושא ( שמעתי על חוקרת אחת שבדקה את עניין הזוגות המעורבים - נטלי ברוך). מצד שני האם אתה יכול להציג מחקר המאשש את טענתך?
 

TaL53

New member
מעניין אך שים לב לדברים הבאים

בעמוד 7 (לא הצלחתי להעתיק את המלל) מוסבר עניין ההבדלים בין המינים ביחסים וההסבר הוא בתפיסה העצמית של הגבר ולא בדחייה מצד האישה. כמו כן יש לשים לב כי המחקר מציין בעצמו שמדובר במחקר גישוש ראשוני כאשר החוקרות מצאו רק עוד מחקר אחד העוסק באופן כללי בנושאים אלה. כמו כן מספר הזוגות שרואיינו הוא נמוך מאוד ( סה"כ 18) מתוכם 6 הם זוגות בהם הגבר "מהגר" (אגב עניין מעניין הוא שרוב בני הזוג הצברים במחקר היו דווקא אשכנזים).
 

beatman

Member
מסכים שיש שינוי, אבל עדיין לא יותר מדי גדול

לדעתי בהמשך יהיה שינוי יותר עמוק.
בין היתר בגלל שאחוז נכבד מהילדים שגדלים עכשיו פחות 'רוסיים' ובעצם צברים.
וחלקים מהחברה למדו לעכל את ה'רוסים' באופן כללי ואת הדור השני במיוחד.
 

TaL53

New member
חלק אני מכיר וחלק אני רק רואה

במקומות ציבוריים ואין לי מידע לגביהם. לגבי מי שאני כן מכיר יש מגוון מוצאים. מרכיב אחד שאני יכול להצביע כמקשר הוא ההשכלה ( גבוהה כמובן) ושיוך למעמד הביניים.
 
למעלה