אני יכולה לכתוב כאן מה אני חושבת שצריך להיות אבל זה משהו אוטופי למדי.
דבר ראשון, הקטנת תלמידים בכתה זה לא הכל ויחד עם זאת, כמה מורה יכול להשקיע בילד אחד אם יש לו 40 בכתה?
הבעיה היא שכמו רוב הדברים, הענין הוא מי עומד מול הכתה. מי הוא המורה. לתינוקת שלי, כתה ו', יש עכשיו מורה שהיא בן אדם. בשנים הקודמות, אותה כתה, אותו הרכב, אותו מספר תלמידים, הכתה הייתה בלאגן. היו אמנם "רק" 30 ילדים מתוכם רוב של בנות, אבל המורות (שהיו לא משהו) לא באמת היו שם. השנה, מורה רצינית, אחראית, עם ראש ועיניים ולב והדברים זזים אחרת.
אז גם כתה קטנה לא תעזור אם מי שעומד בראשה הוא לא רציני. הדרכה טובה למורים, מה שנקרא העצמה. לתת להן כח ודרכים להתמודד, ליצור סטטוס חזק למורים.
דבר נוסף, ערכים, גבולות, דרישות. הורים ומורים רבים איבדו את הדרך. אני חושבת שאולי הדרכת הורים רצינית יכולה לעזור. הורים לא יודעים מה הם רוצים מעצמם, מהילדים שלהם, מה זה גבול, איך להעמיד אותו. וזה משליך על ביה"ס. לא יודעת איך אפשר לשלב הורים בהדרכה אבל רצוי לחשוב על דרך.
להעביר קצת אחריות לתלמידים במיוחד בתיכון. בביה"ס התיכון האזורי שלנו יש מה שנקרא מנהיגות חברתית. נכון, לא כל הילדים משתתפים. אבל אלה שכן פועלים ומפעילים אחרים וכשזה בה מהילדים זה אחרת. גם אם נותנים לצעירים אחריות הם עושים את זה מכל הלב וברצינות.
אני חושבת שצריך לצאת מהקופסה. ליצור לילדים מחוייבות לדברים בדרך יצירתית, שונה, לאפשר להם לפעול בכלים שלהם למשל דרך המחשב, קבוצות עבודה בפייסבוק או פורומים. לשלב כוחות עם המיחשוב ולא ללכת נגד.
לשים דגש על לימוד הלימוד ולא על החומר. איך מאתרים חומרים, איך ממינים עיקר וטפל, איך מסכמים, איך לומדים. ה"מה" שולי כי יש המון חומר ברשת ובספרים.
יחד עם זאת, יש דברים שהם צריכים לדעת כידע כללי. פתגמים, ניבים, עברית, איך מדברים, איך כותבים, איך מתווכחים. איך עושים דברים בסיסיים בחשבון. למרות שיש מחשב. בסיס בגיאוגרפיה, בביולוגיה, בכלכלה, בהסטוריה, בספרות.
ברור שצריכים לדעת אנגלית.
חינוך גופני. לא כדורגל אלא הפעלת הגוף. מגיל צעיר מאוד לפעול עם הגוף במרחב. לקפוץ, ללכת על גדר, לזחול, כדור, לשחק ביחד עם ילדים אחרים, שת"פ גופני בסיסי, משחקים של פעם. מחבואים, תופסת, דג מלוח. הפעילות הגופנית חשובה מאוד מאוד מאוד לפעילות המוחית, להתמצאות במרחב, לתאום עין יד, לכל אותם דברים שבגלל שהם לוקים בחסר לילדים רבים יש קשיים בלמידה ובהתמצאות.
וילדים אוהבים את הדברים הללו. מי שאומר שהם רק רוצים פייסבוק ומחשב וטלביזיה, לא מנסה לתת דברים אחרים. אחד הדברים שהילדים שלי הכי אהבו ואוהבים זה לשחק עם אמא שלי "חי צומח דומם". משחק פשוט, לא צריך בשבילו כלום. רק מוכנות לשחק איתם. הם לומדים דרך זה המון. התינוקת שלי (אותה אחת מו') בשבת בבוקר כשאנחנו אצל ההורים שלי מבקשת להשאר שם עם האחיין שלי שצעיר ממנה בשנה בשביל לשחק עם אמא שלי במשחק הזה. הם לומדים ככה כל כך הרבה שלא לדבר על קשר משפחתי ונחת לסבתא.
אני חושבת שהסיכום של כל מה שאמרתי זה כבוד. בעיקר לילדים וליכולות שלהם, לרצון שלהם לדעת וללמוד, לתמימות ולסקרנות שלהם.
אבל גם למורים, להורים, לאדם באשר הוא אדם. כבוד. פשוט כך.
ועוד כמה מילים לסיום. הייתה כתבה בהארץ שלשום על הורים שמצנזרים לילדיהם
סיפורי ילדים. זה חלק מהענין. לצנזר לילד סיפור כי המילה קשה במקום להסביר לו, או כי המילה תפחיד אותו במקום להתמודד עם הפחד או כי המילה לא מתאימה לעולם של ההורים במקום לשוחח עם מה מתאים ומה לא מתאים להורים, זה בעיני חלק מהבעיה. קצת חוסר כבוד לילד.
זהו. סיימתי לבנתיים.... ותודה למי שהגיע עד פה.
יעל