לאור הזיכרונות

תמיד ילווה אותו צל

יעקוב בוצ'ן .
קריאת העשרה.בהוצאת הקיבוץ המאוחד/2001 .
אימא של מני ניצולת שואה חלק ממה שהיה שם העבירה לבנה
והחבר שואל "למה הם היו צריכים שם מספר?"
"זה היה במקום שם,שם משפחה ותעודת זהות.ענה מני והוסיף ,
אימא שלי אמרה לי שאם אין לך שם, ושם משפחה יותר קל להרוג אותך.אבל לך לא יותר קל למות " עמוד 19

 
מקווה שגם אתם ראיתם

חווה ניסימוב .האשה הסופרת והמשוררת מ"הסוד של פלוריאן" הופיעה לפני מספר רגעים בטלוויזיה,
לא הספקתי לראות את ההתחלת הכתבה,אבל את המפגש המרגש עם הנכד הפלוני של אותה משפחה שהסתירה בביתם את חוה ניסימוב,ראיתי גם ראיתי . הנכד הגבר הצעיר,שהגיע לארץ לפגוש את הניצולה הילדה היהודיה שחיה בביתם הוא כאמור נכדו של סבא ואלצ'אק,האיש שהציל את חייה {72 שנה אחרי המלחמה} והיא מספרת על אביו -הבן של הסבא - בספר -פלוריאן שהיה לה כחבר כאח גדול.
מטרתה בספר, כדברי הסופרת להראות את עוז רוחם של משפחות פולניות שלא שכחו אנושיות מהי .
מלבד הטלויזיה הופיעה כתבה גם בעיתון "ידיעות אחרונות","מזכרת נצח מאימא" של תלם יהב .
"ברחנו מהגטו בורשה ובתוך שק העבירו אותי לכפר "...הייתי בת שלוש וחלק גדול מהזמן הסתתרתי מאחורי הארון ."
לגבי מזכרת הנצח,מדובר בתמונה שהאימא שלחה לה,תמונה עם הקדשה,האם לפי הכתבה עברה מפולין לגרמניה כדי למצוא עבודה והשאירה את חוה הקטנה מאחור...מטלטל

 
בעת שקראתי

בעת הקריאה ,ולאור ההקדשה של הסופרת שמופיעה על דף השער בזו הלשון "לזכר משפחת ואלצ'אק שהצילה את חיי",חשבתי רבות האם חווה היא אווה הילדה הקטנה, אך משום מה לא הצלחתי להחליט,ולכן תארתי רק את התרחשויות האירועים .
כעת הכול התבהר..
"הסוד של פלוריאן "
 

יעלקר

Well-known member
מנהל
הנה הפרק הראשון של הספר

הפרק הראשון של "הסוד של פלוריאן" מאת חוה ניסמוב
&nbsp
לפלוריאן יש סוד. הסוד הוא אווה היהודייה, ילדה קטנה שמשפחתו מחביאה בביתה בזמן מלחמת העולם השנייה. אט אט נרקם בין השניים קשר מיוחד ויוצא דופן. פלוריאן משמש לאווה מעין אח, והיא בדרכה התמימה מלמדת אותו שיעור חשוב לחיים: לאהוב ולהגן
&nbsp
כשאבא קורא לי אני לא תמיד מקשיב, כי אני בתוך הדמיונות שלי. אני חושב הרבה על המלחמה ועל ישו, ולמה הוא הסכים שימותו כל כך הרבה אנשים.
&nbsp
&nbsp
אבא אומר שאני חצוף ועצלן, ואמא כרגיל מגִנה עלי ואומרת שזה גיל כזה, שמשהו בגוף שלי מִשתנה אז אני לא שקט וגם לא מקשיב כשמדברים אלי. אבא מתעקש שיש לי קוצים בישבן; וזה דווקא נכון, כי אני לא יכול לשבת במקום אחד הרבה זמן. אבל אני חושב שהתחלתי להשתנות מאז שאֶווה באה לגור איתנו.
&nbsp
שמי פלוריאן, אבל כולם קוראים לי פוֹרֶק. בחג המולד, לפני שנה וחצי, הייתי כמעט בן אחת-עשרה. אני גר עם ההורים שלי בכפר ואוהב את קָמילה, שהיא הילדה הכי יפה.
השלג לא הפסיק לרדת בחורף ההוא. הגינה שלנו כוסתה בשלג רך, כמעט כחול מרוב לוֹבֶן. אמא בישלה, וחֵלק מהאוכל היא אִפסנה בארון במרתף. כשהיא לא ראתה, אכלתי ישר מתוך הסירים.
&nbsp
לא התחשק לי לצאת החוצה לקור. אמא ואני התחממנו ליד התנור במטבח. היה כבר מאוחר, ואבא עדיין לא חזר. קמתי והתחלתי להתהלך בחדר מפינה לפינה, עד שאמא צעקה, "פורק, די, אתה עושה לי כאב ראש." והתיישבתי.
התרגשתי מאוד, כי קיוויתי לקבל מתנה לחג, כזו שיניחו מתחת לעץ המקושט, עטופה בנייר צבעוני ומבריק, כמו פעם, לפני שיוּרֶק אחי גויס למלחמה. מאז שהוא נמצא בחזית, כולם מתנהגים כאילו חושך בבית, גם כשיש אור בעששית. ואני? לא ממש הסתדרתי עם יורק, וזה עוד בעדינות, אם אפשר בכלל להגיד שאני עדין, ואני ממש לא! אולי רק במחשבות על קמילה.
פעם אפילו גנבתי בשבילה מהמגירה של אמא בקבוק קטן ויפה של בושם. יָנינה, אחותה של אמא, שלחה אותו בחבילה מוורשה. אמא הריחה את הבושם, עשתה פרצוף של גועל נפש ואמרה, "העירונים והשטויות שלהם!" היא תחבה את הבקבוק עמוק במגירה, בין הגרביים החמים שלה.
&nbsp
אולי זה בכלל לא נקרא גנבה, אם אמא לא רצתה את זה ממילא, ובכל מקרה לקחתי את הבושם בשביל קמילה, כי היא עירונית שהגיעה לכפר שלנו מוורשה, והייתי בטוח שהיא תשמח. בסוף הכול נהרס לי; לא נתתי לה אותו. רצתי לבית שלה מהר כל כך שהבקבוק נפל ונשבר והבושם נשפך.
המשכתי הרבה זמן לאהוב את קמילה, אבל כמעט כל הבנים אהבו אותה, וחשבתי שאין לי סיכוי אצלה. הפָּנים שלי דווקא בסדר, אבל אני לא ממש גבוה. בלימודים - זאת אומרת, כשעוד למדנו - לא הייתי מי יודע מה. בספורט אני הכי טוב מכל הבנים, אבל בשאר השיעורים הרבה פעמים היו מוציאים אותי מהכיתה.
&nbsp
בגלל זה לא האמנתי כשקמילה הסכימה להיות חברה שלי, ובזכותה נהייתי חשוב מאוד בין הילדים בכפר שלנו.
&nbsp
&nbsp
הייתי מנומנם מהחום הנעים של התנור, ופתאום הדלת חרקה ואבא נכנס. המעיל החום והארוך שלו היה מכוסה שלג, ועל גבו הוא סחב שׂק. ראיתי שהשק לא כבד, כי אבא לא היה כפוף כמו בדרך כלל כשהוא סוחב שק מלא עצים להסקה או פחם לתנור שלנו.
&nbsp
הלב שלי דפק חזק. בטח בשׂק יש מתנות בשבילי! באמת מגיע לי! מאז שבית הספר נסגר בגלל המלחמה, אני כל הזמן עוזר לאמא. מאכיל את החיות, אוסף ביצים, חולב את הפרה ומנקה את החצר.
&nbsp
אבא הניח את השק על השולחן, התיר את החבל שקשר אותו, ופתח את השק. עצרתי את הנשימה כי חשבתי על המתנות, אבל לא מתנות יצאו מהשק, אפילו לא מתנה אחת, אלא ילדה! ילדה מוזרה כזאת; כהה אבל עם שערות צהובות, ורזה כמו מקל. היא לבשה בגדים משונים ונעלה נעלי בית חומות שעליהן פרח אדום רקום. שמתי לב לפרח כי זה היה הדבר הצבעוני היחיד אצלה. לא היה לה מעיל. ולא כובע.
&nbsp
הילדה שתקה. היא לא בכתה. כאילו לא היתה סגורה קודם בתוך שק. היא גם לא צחקה, כאילו זה לא מצחיק לשׂים ילדה בתוך שק תפוחי אדמה.
&nbsp
ואז פתאום חשבתי משהו איום. "מה, זאת המתנה שלי?" חשבתי ששאלתי את זה בלב, אבל אבא שמע. הוא תמיד שומע ויודע הכול. לפעמים אני חושב שהוא יכול לשמוע אפילו את המחשבות שלי, וזה מפחיד נורא.
&nbsp
אבא הסתכל עלי, והעיניים שלו נעשו מבריקות וצרות כמו תמיד כשהוא כועס. אחר כך הוא הביט למעלה, אל המסמר בקיר שעליו תלויה החגורה שלו. אבל הוא לא הוריד אותה. מיד התחלתי להתכווץ, ושתקתי. אפילו שהייתי כמעט בן אחת-עשרה ידעתי שהכי חשוב לא להסתכל לו בעיניים, שלא יקרא את המחשבות שלי, יגיד שאני חצוף ויצליף בי אחרי שיפשיל לי את המכנסיים.
&nbsp
לפעמים אני שונא את אבא שלי. כשאנחנו הולכים ביום ראשון לכנסייה, אני מתפלל בלב שאבא שלי ימות. אחר כך אני נבהל מהמחשבה הזאת ומתפלל שאבא שלי לא ימות, אבל שיפסיק להרביץ לי.
&nbsp
אמא הורידה את הילדה והושיבה אותה ליד השולחן. ראיתי שיש לה שרשרת עם צלב על הצוואר. יופי, לפחות היא לא יהודייה. יום אחד, בזמן שעוד למדנו, כששיחקנו בכדור ברחוב על יד הבית של מוּנדֶק, חבר מהכיתה שלי, הוא סיפר לנו שפולנים בכפר השכן הסתירו יהודים. מישהו הלשין עליהם, והגרמנים הרגו אותם ושרפו את כל הכפר!
&nbsp
לא ידעתי אם להאמין למונדק, כי הוא תמיד מגזים. בכל מקרה, חשבתי, טוב שהילדה הזאת נוצרייה, אבל מתנה לחג המולד היא ממש לא.
&nbsp
אמא הגישה אוכל. כרגיל, אכלתי מהר ולקחתי עוד, כי הייתי תמיד רעב ופחדתי שלא יישאר מספיק. הילדה לא אכלה בכלל. אמא זירזה אותה, "תאכלי, תאכלי." אחר כך האכילה אותה בכפית כאילו היא תינוקת, הטיפשה הזאת. הילדה. לא אמא.
אחרי האוכל הלבישו לה את פיג'מת הפלָנֶל הישנה שלי עם המשבצות, וגזרו את קצות השרוולים וגם את קצות המכנסיים. היא נראתה מצחיק ככה, לבושה בפיג'מה שלי, כמו בובת סמרטוטים. פחדתי לצחוק, כי אבא ואמא נראו כאילו לא מתחשק להם לצחוק, אז התאפקתי.
&nbsp
אחר כך השכיבו אותה לישון במקום החם ליד התנור במטבח, במיטה שלי. על הסדין שלי. על הכרית שלי. עם השמיכה שלי. אותי העבירו לחדר הקר של אבא ואמא. מה הם חשבו להם, שאני תינוק שישן בחדר עם ההורים? מי היא בכלל, המוזרה הזאת שהשתלטה על הדברים שלי.
&nbsp
&nbsp
אחרי שהשכיבו אותה במיטה, אבא ואמא אמרו לי לבוא לשיחה בחדר שלהם. נו, שיחה זה תמיד משהו רע, עונש או מכות בחגורה. נבהלתי. אולי אמא גילתה אחרי כל הזמן הזה שגנבתי לה את הבושם. פחדתי להסתכל להם בעיניים, שלא יגלו מה אני חושב, אז הסתכלתי לרצפה וראיתי שם נמלה סוחבת פירור של משהו על הגב. לדרוך עליה או לא? לא דרכתי. נו, שתלך לה. אני לא כזה רשע.
&nbsp
"אתה מקשיב, פורק?" שאל אבא. הקול שלו לא היה כועס.
לא הספקתי לענות, כי קול של בכי נשמע מהמטבח. אמא ניגשה למיטה של הילדה.
&nbsp
"היא בוכה מתוך שינה," אמרה אמא כשחזרה אלינו. אמא אמרה שקוראים לילדה אווה. "היא בת חמש. יהודייה. אנחנו נסתיר אותה אצלנו. אמא שלה משלמת לנו הרבה כסף."
לפני שפתחתי את הפה להגיב, אבא אמר, "אתה יודע שהמצב בכפר קשה בגלל המלחמה, אבל בעיר קשה עוד יותר. שם ממש מתים מרעב. במיוחד היהודים. לנו יש חזירים, תרנגולות, אווזים, פרות. יש אוכל, גם אם לא מספיק."
&nbsp
נזכרתי שבזמן שהמלחמה רק התחילה סיפרו לי שאנחנו מרוויחים יותר כסף מאשר קודם, כי העירוניים קונים מאיתנו ביצים, חלב ובשר. אבל עכשיו הגרמנים והאוקראינים באים לכפר ופשוט לוקחים לעצמם כל מה שהם רוצים.
&nbsp
הרגשתי שאבא מדבר אלי כמו אל מבוגר, והעזתי להביט אליו. אבל המשכתי לשתוק. לא האמנתי שהם, ההורים שלי, טיפשים כאלה. מוכנים אפילו שיהרגו אותנו. אותי. הבן שלהם. ובשביל מי, בשביל היהודייה-המקל הזאת!
&nbsp
אמא אמרה שהיא תמיד רצתה ילדה, ושאמא של אווה הבטיחה לה שהילדה תישאר שלנו לתמיד אם היא לא תחזור אחרי המלחמה. "אם זה יקרה," הוסיפה, "תהיה לך אחות קטנה."
&nbsp
ואני חשבתי, נו, מי בכלל צריך אחות, ועוד כזאת שמגיעה בשק תפוחי אדמה ותופסת לי את המיטה.
אבא נראה פתאום רציני יותר. הוא אמר שזה שאווה אצלנו זה סוד.
&nbsp
"הפה שלך, שאוהב לדבר שטויות כל היום, יהיה סגור על מנעול," הוא אמר, והפרצוף שלו נהיָה מאיים. "אסור שהחברים שלך יֵדעו שהיא כאן. אסור שהשכנים יגלו. אתה שומע? אם ימצאו אותה, הגרמנים יהרגו אותך ואותנו, וישרפו את הכפר."
נזכרתי במה שמונדק סיפר. הוא כנראה צדק! וחשבתי גם, איזה מזל שכבר לא צריך ללכת לבית הספר. כשפרצה המלחמה, הרבה ילדים הפסיקו ללמוד. בהתחלה מי שרצה עוד למד, ואחר
 

חרצית10

New member
סםפה אהובתי או מפגש אחד ושלוש פרידות/עמלה עינת.

מתבסס על מכתבים ויומנים אמיתיים, עוקב אחרי סוד חייה של סטפה וילצ'נסקה, מי שהיתה, כביכול, עוזרתו של יאנוש קורצ'אק, ובעצם ייסדה וניהלה את בית היתומים שנקרא על שמו.
 

חרצית10

New member
סוס עץ ושמו זריז/אירנה ליבמן.

לנתק הקטן היה סוס עץ גדול ונהדר. כשהמשפחה הגיעה לגטו, גם סוס העץ הגיע איתם. נתק שיחק בו במשך היום כשהיה לבדו. האם חלתה וכבר לא היה במה לחמם את החדר. נתק ויתר על סוס העץ כדי לחמם את אמא.
 
למעלה