עוגות ללא ביצים - מתכונים
לא ניסיתי את המתכונים הר"מ אבל אספתי כי הייתי צריכה פעם (המתכון שכן ניסיתי מהאוסף לא היה מוצלח, אז לא רשמתי אותו פה): ********** רקדנית הרוח - הכנתי את עוגת השוקולד , וואי.. היא יצאה ממש טעימה!! עשירה ו"בוצית" כזאת.. משגעת ממש בהתחשב בעובדה שחסר בה מרכיב שעד היום חשבתי שהוא "ייהרג ובל יעבור" אפיתי לפי המתכון הזה: 2 כוסות מים רותחים 2 כוסות קמח 6 כפות קקאו 1/2 כפית א. סודה לשתיה 2 כוסות סוכר 1 אבקת אפיה 1/2 כפית מלח 1 כף לימון 3/4 כוס שמן לערבב את כל החומרים ביחד ולשפוך לתבנית מס' 26 או 2 תבניות של אינגלייש קייק משומנות מראש... לאפות את העוגה כ-40 דקות בחום בינוני.... לרוטב 3 כפות סוכר 1/4 כוס מים מעט תמצית וניל 50 גר' מרגרינה.... לאחר שהעוגה יצאה מן התנור יש לשפוך עליה בעדינות את הרוטב.... עוגה נימוחה בפה ומעולההההההההההההההה קוצרת הרבה שבחים.... *************************************************** עוגת תפוחים - neta558 1 כוס קמח תופח 3/4 כוס סוכר חום 4-5 כפות סילאן 1/3 כוס שמן 1/3 כוס חלב סויה 2-3 תפוחים 2 כפיות קינמון 1/3-1/2 כוס צימוקים מערבבים את הקמח עם הסוכר. מוסיפים שמן, חלב סויה, קינמון וסילאן. את התפוחים חותכים, מחלק מכינים רסק וחלק משאירים בחתיכות קטנות. מערבבים עם שאר החומרים. במקרה שהבלילה יוצאת נוזלית מדי מוסיפים עוד קצת קמח. מערבבים פנימה צימוקים. אופים בתחילה בחום גבוה עד שהעוגה תופחת ואז ממשיכים בחום בינוני עד שהיא יבשה מבפנים. ******************************* WACKY CHOCOLATE CAKE / epicurious ingredients 1 1/2 cups (7 ounces) bleached all-purpose flour 1/4 cup (0.75 ounce) unsweetened, nonalkalized cocoa powder 1/2 teaspoon baking soda 1/2 teaspoon salt 1 cup (7.5 ounces) granulated sugar 1 teaspoon vanilla extract 1 tablespoon white or cider vinegar 6 tablespoons vegetable oil 1 cup water preparation 1. Position a rack in the center of the oven and preheat to 375°F. Lightly grease an 8-inch square pan. 2. Sift the flour, cocoa, baking soda, and salt directly into the baking pan, then add the sugar. With your finger, poke 2 small holes and 1 large one in the dry ingredients. Into one of the small holes pour the vanilla, into the other one the vinegar, and into the larger one the oil. 3. Pour the water over all the ingredients and stir the ingredients together with a table fork, reaching into the corners, until you can’t see any more flour and the batter looks fairly well homogenized. 4. Bake for 35 to 40 minutes, or until the top is springy and a tester inserted in the center comes out dry. Cool the cake in the pan on a wire rack, then cut and serve it from the pan. Storage Keep at room temperature, wrapped airtight, for up to 3 days; refrigerate after that. המלצות: להשתמש בכוס קפה מוכן במקום המים ולהוסיף שוקולד צ'יפס ***************************** NITA'S CRAZY CAKE / epicurious ingredients 1 1/2 cups all purpose flour 1 cup sugar 1/3 cup unsweetened cocoa powder 1 teaspoon baking soda 1/2 teaspoon salt 1 cup cold water 1/3 cup vegetable oil 1 tablespoon distilled white vinegar 1 teaspoon vanilla extract preparation Preheat oven to 350°F. Place first 5 ingredients in 8x8x2-inch nonstick metal pan. Using handle of wooden spoon, poke three holes in dry ingredients. Combine 1 cup cold water, oil, vinegar, and vanilla in large glass measuring cup. Pour liquid ingredients into holes in dry ingredients (there will be some overflow). Using fork, stir until batter is smooth. Bake until tester inserted into center comes out clean, about 30 minutes. Cool completely in pan on rack. (Can be made 1 day ahead. Cover and store at room temperature.) *********************************** DANISH APPLE CAKE / epicurious ingredients 1 kg (2 lb) Granny Smith apples 90 g (3 oz) butter sugar to taste 2 cups (4 oz) fresh breadcrumbs 3 tablespoons sugar 1/2 cup (4 fl oz) cream, whipped red currant jelly (or jam) preparation Peel, core and thinly slice the apples. Put into a stainless steel or enamel pan with a little water. Cover and cook gently until soft, then purée. Stir in 1 tablespoon of butter and enough sugar to taste. Melt remaining butter in a frying pan, add breadcrumbs and sugar and stir until golden. Allow to cool. Just before serving, arrange alternate layers of apple purée and crumbs in a serving dish or individual bowls. Finish with a sprinkling of crumbs, decorate with whipped cream and red currant jelly. *************************************** ותמיד אפשר להכין בתבנית פאי בצק שק"מ (או חש"ק) לאפות אפייה עיוורת, למלא למעלה בשמנת מתוקה מוקצפת + גבינה לבנה או שמנת מתוקה מוקצפת + גנאש שוקולד לבן מוקצף ומעל - תותים חתוכים. פשוט, מהיר, בלי ביצה, עשיר וטעים.