שאלה לי לפני ראש השנה.

מיכי 10

Member
שאלה לי לפני ראש השנה.

בתי ביקשה שאכין דג סלמון לחג.
בעבר הייתי מכינה בתנור, לפי מתכונים שונים ופשוטים, וכמובן טעימים.
אבל אני כבר לא משתמשת בתנור האפייה, ורציתי לשאול אם יש איזה מתכון פשוט ונחמד לדג סלמון מבושל. אולי עם ירקות, למשל, כפי שאני מבשלת פילה בקלה.

השאלה אם סלמון טוב גם בבישול, או רק באפייה.

בתודה,
מיכל.
 

מיכי 10

Member
בסדר. נכנסתי כרגע לגוגל, וראיתי שיש שם כמה וכמה מתכונים של

דג סלמון מבושל. בעיקר בנוסח מרוקאי, וגם בנוסחים נוספים.
אם כך, הבנתי שאין בעיה לבשל אותו, ואוכל להכין באיזה טעם שאבחר.

חג שמח ושנה טובה לכולכם
 
מתכון לדג סלמון מטוגן

לפרוס פילה סלמון (חצי דג) לרצועות ברוחב 3-4 ס"מ.
להניח בתבנית עם העור כלפי מטה..
לערבב היטב (עד לאמולסיה): 2 כפות חרדל דיז'ון, 3 כפות רוטב סויה יפני ו-4 כפות שמן זית.
למרוח את הצד בלי העור במשרה. לתת לו לנוח (רצוי במקרר) לפחות שעה.
לחמם מחבט לחום בינוני עם מעט שמן זית.
להניח את הסלמון עם העור כלפי מעלה! ולכסות (זה קצת מתיז)
לבדוק שהחלק בלי העור משחים יפה ולהפוך.
לטגן עד שהדג עשוי (רואים מהצד).
להניח בתבנית הגשה עם העור למטה.
למי שיכול (כשרות): לטגן מיץ מ-3-4 לימונים, להוסיף חצי חבילת חמאה (50 גר') ולערבב. כשנמס, לבזוק עם כף מעל הסלמון.
בתיאבון.
אחד המתכונים היותר מוצלחים לסלמון! שהכנתי.

אני מכין גם דג מרוקאי מסלמון. שם, אני משרה את הפרוסות בכערה, עם מי לימון ומלח לחצי שעה להוצאת ריח הדג.
מבשל את הרוטב* עם 2-3 גמבות חתוכות לרצועות, 2-3 גזרים לפלחים, חצי שקית חומוס סנפרוסט או קופסת שימורים אחרי שטיפה מהנוזל וראש שום מקולף וחתוך לפרוסות דקות, צרור כוסברה קצוץ.
הרוטב: חצי כוס שמן (קנולה) 3 כפות פפריקה מתוקה, 1 כף כורכום, 1/2 כף כמון מזרחי ו-1/2 כף פלפל שחור. מלח לפי הטעם. כנ"ל חריף. להוסיף מים ועגבניות מרוסקות אחד, לכיסוי הירק.
אחרי שהירק מתרכך, להוסיף את הסלמון ל-20 דקות מרתיחה, ולהוסיף עוד צרור כוסברא מלמלה. חייב חלה של שבת ליד (רצוי אפילו 2)
כאשר הירק.

בהצלחה
שנה טובה וחג שמח
 

מיכי 10

Member
המון המון תודה, מיכאל


מצטערת שלא הדגשתי שאני מחפשת מתכון רק לבישול. לא לתנור, אבל גם לא לטיגון. ובאמת לא יכולת לדעת שבתנור הפסקתי להשתמש רק בתקופה האחרונה (וכן משתמשת לכמויות קטנות בטוסטר אובן). אבל בטיגון אני לא מתעסקת בכלל. בקושי לביצה מקושקשת, ולפעמים אפילו עם בצל ו/או עגבניה, פלפל, או ירק קצוץ.

אז כדי שההשקעה הגדולה שלך לא תהיה לשווא, אעביר לילדים שלי, שכולם אוהבים מאד סלמון (אני הפסקתי לאכול את הדג הזה), וגם לא מפריע להם לטגן.

והמתכון השני שלך - דג מרוקאי - מתאים גם לי, רק עם דג אחר. למשל עם פילה בקלה או זהבון, קרפיון, או אמנון.

שוב המון תודה לך על הנדיבות, ומאחלת לך שנה טובה ומאושרת
 

מיכי 10

Member
מיכאל, תודה גם

על ההתחשבות בענייני כשרות.
מבחינת הכשרות, אין בעיה להוסיף את רוטב החמאה/לימון, שנשמע רעיון טוב.
הבעיה היחידה, שבמקרה כזה, צריך לזכור שבהכנת הדג עם הרוטב הזה, אין אפשרות להגיש אותו בארוחה בשרית.
(אלא אם אוכלים את הדג בנפרד ובכלים חלביים, כמנה ראשונה לפני הארוחה הבשרית, ואז עוברים לארוחה עצמה בכלים בשריים. זה פחות נוח, כמובן).

לעומת זאת, זה יכול להיות ממש נחמד בארוחה חלבית, למשל בתוספת פירה תפוחי אדמה (שגם אותו אפשר יהיה להכין עם תוספת חמאה), סלט ירקות וסלט חסה. יופי של ארוחה.
 
כן, לכך התכוונתי

אני מכיר את ענייני הכשרות היטב. הכנסת חלבי (חמאה) מונעת כל מנה בשרית, באותה ארוחה. דג וחלב זה בסדר, מלבד פסק הלכה של מר"ן, שהרוב לא שומרים.
אפשר ללכת עוד צעד ולבחון את נושא השניצל, שבו מתקיים: "לא תבשל גדי בחלב אמו" על ביצה ותרנגולת! עוד יצא רב ויעלה על זה. ואז ילך להם גם השניצל!
לגויים לא ישנה, כי שניצל וינאי זה עם עגל או בשר אחר

מבחינתי אין דבר כזה שנקרא אוכל כשר. הכשרות היא המצאה של אנשים להרוויח ע"ח אנשים אחרים שמספיק מאמינים שלה' חשובה הכשרות.
 

מיכי 10

Member
כתבת משהו מעניין בקשר לדג.

לי אין בעיה לאכול דג עם חמאה או עם גבינה. בעבר הייתי מכינה פעמים רבות סרדינים עם גבינת קוטג', לפי מתכון של רות סירקיס. להורים שלי לא היתה בעיה עם זה. גם לאבא של הילדים שלי לא היתה בעיה, למרות שהוא ממוצא מזרחי. אבל אחותו אמרה לי פעם שאסור לאכול דג עם גבינה. לא הבנתי למה.
כנראה שזה מנהג של עדות המזרח, ולא קיבלתי אותו על עצמי ועל ילדיי.

(לעומת זאת, כן אימצתי בשמחה את מנהג הספרדים, לאכול קטניות בפסח:)).
 
דג

בד"כ לא תמצאי את השילוב של דג וגבינה. כן תמצאי ואף בשפע דג וחמאה.
לדעתי כל האיסורים הללו בדת, הם שטות גמורה. לא שומר מהם מאומה. די בז לכל הנושא. האמת, שפוסקים לאורך הדורות מחמירים עמנו מדי פעם. גם בכשרות. לבסוף, יהודי מאמין יהיה יותר קיצון מנזיר.
לצערי, הכשרות די "דפקה" את חומרי הגלם והמזון בארץ. מעבר לעלות כל חותמות הכשרות והבד"ץ על צוצרים מעובדים, שנת שמיטה על פרות וירקות (לא נחוץ כשיש דישון), הם רק קצה הבעיה. כל נושא הבשר (בעיקר בקר) הוא חט על פשע. לכן מחירו בשמיים ואיכותו באשפה. אפילו העוף מגיע לא מגולח, מפני שאסור להשתמש בקיטור בניקוי. והרשימה רק ממשיכה. כמובן שהחרדים מנסים כל הזמן להקשיח עמדות ולכבוש עוד פיסת שפיות מאוכלי הלא כשר (כמו סגירת סניפים של טיב טעם בשבת וחג).
 

מיכי 10

Member
או. קיי., הבנתי את דעתך.

ואשר לי, אני ממש לא שייכת לחרדים.
לא אכנס לוויכוח בענייני דת כאן, ולא במקום אחר. כל החיים אכלתי כשר, כך אני רגילה ואין לי כל בעיה עם זה. כך שאני מתכוונת להמשיך כך תמיד.
לא מכירה אוכל לא כשר, כלומר, לא אוכלת ממנו. יודעת על קיומו ורואה במקומות שונים, ויש לי חברים ואפילו בני משפחה (מהמשפחה המורחבת) שאוכלים לא כשר,
וכולנו מכבדים אלה את אלה, בבחינת "חייה ותן לחיות".

וגם כאן בפורום, ואפילו מצידך, מיכאל, אני מרגישה התחשבות. כל אחד מבשל/אוכל כפי שמתאים לו, ואנחנו מסתדרים אלה עם אלה בכבוד הדדי. זו הרגשתי, ומקווה שכולם מרגישים כך.
 

מיכי 10

Member
תודה, חנה


תודה לך על הקישורים לבלוג הזה, שלא הכרתי.
שמרתי לעצמי בתיקיית מתכונים לניסיון.

אבל למזלי, הבת שלי, ששכחה שאני לא משתמשת בתנור האפייה שלי, החליטה שהיא תכין בעצמה את הסלמון בתנור.
ואילו אני, במקום דג סלמון, אכין אושפלאו עם עוף, שאת זה אני יכולה להכין בכיף בסיר לחץ.
חוץ מזה, אני מתכננת להכין עוד דברים, שאינם מצריכים מתכונים, כי אותם אני מכינה "בעל-פה".

בכל אופן, תודה לך, שנה טובה ומאושרת,
וחג שמח
 
למעלה