שאלת פיתות והתפחה

שאלת פיתות והתפחה

היי,
אני מניח שהשאלה היא כללית, אם כי אני שואל לגבי פיתות.
אני רוצה להכין פיתות טריות גם לשישי וגם לשבת.
המתכון קורא ללישת הבצק, התפחה ראשונית, לישה נוספת וחלוקה לצורת הפיתה, התפחה נוספת ואפייה.

אם אני רוצה לחסוך לעצמי חלק מהתהליך לפיתות של שבת, האם אני יכול להכין כמות כפולה של בצק, ולשמור את חציו במקרר?
ואם כן, באיזה שלב (לפני ההתפחה הראשונה כדי שיתפח במקרר / אחרי ההתפחה / שלב אחר)?

תודה!
 

yair_bar

New member
מנהל
אפשר ואף מומלץ לשמור במקרר

אחרי ההתפחה הראשונית אני מחלק לכדורים קטנים ומניח בכלי אטום (סגנון lock&lock). אני מרפד את הכלי בשקית ניילון - או בריבועי נייר אפייה (בשני המקרים משמן מעט) ועליהם מניח את הכדורים עם רווח כדי שיהיה מקום לתפוח.
&nbsp
סוגר עם המכסה ומחכה חצי שעה לראות שתהליך התפיחה מתחיל ואז מכניס למקרר להמשך תפיחה איטית.
&nbsp
תוציא 20 דקות לפני האפייה, תרדד את הכדור לצורת פיתה ותמשיך כרגיל
 

שיח סלימאן

Well-known member
מנהל
אפשר לשמור במקרר ואפשר גם להקפיא

&nbsp
&nbsp
אני מקפיא בד"כ אחרי ההתפחה הראשונה. לש מעט כדי להוציא אויר, מחלק לכדורים, משטח ומקפיא.
&nbsp
כנ"ל גם לגבי בצק לפיצות.
 

yair_bar

New member
מנהל
אבל אם אתה רוצה להשתמש למחרת - תקפיא?

דווקא לפרק זמן כזה התפחה איטית במקרר אידיאלית
 

superman1234

New member
תמיד טוב לשמור את הבצק כמה שעות במקרר (4 מעלות) לפני האפייה.

זה טוב גם לפני ההתפחה הראשונה. כמובן בתנאי שיש את הזמן לכך.
אבל אם נהיה פרקטיים, ניתן להכין כמות בצק כפולה מהצורך המיידי, ואז את העודף , לעביר להקפאה. חייבים לעטוף היטב עם ניילון נצמד משומן, או להכניס לקופסא אטומה, אחרת הבצק יקבל "כווית קור" (קליפה מיובשת....).
מה שמצאתי מניסיון, שרצוי שתהליך ההפשרה יתחיל במקרר (4 מעלות) לכ 24 שעות, ואחר כך להוציא ולאפשר לבצק להגיע לטמפרטורת הסביבה ולהתפחה ראשונה. ההמשך, כל אחד לפי דרכו.
 

yair_bar

New member
מנהל
אני מתייחס ספציפית לצורך שהוא העלה בהודעה

לאפות פיתות טריות גם בשישי וגם בשבת.
&nbsp
לכן היה נראה לי הגיוני להכין את הבצק בשישי, לאפות חלק ואת החלק השני להתפיח במקרר
 

superman1234

New member
וכפי שניסיתי לומר - אתה בהחלט צודק !!

בצק טרי שהוכן וניכנס לקירור (4 מעלות) ל 24 שעות, זה מעולה.(גם לפני ההתפחה הראשונה)
 

אבי בן 1231

Well-known member
יש אפשרות לקבל בבקשה מתכון

מסודר ומנצח לפיתות

אשמח מאוד לקבל כזה.
תודה.
 

superman1234

New member
"הסיפור" באפיית פיתות זה לא המתכון.

מתכון פשוט - קמח, שמרים, קצת מלח. ומים. יש כאלו שמוסיפים גם סוכר.
אפיית פיתה מצריכה מכת חום, בטמפרטורה גבוהה - לפחות 300 מעלות צלסיוס. ואפייה בפרק זמן קצר יחסית.
כאן טמונה הבעיה בתנורים קונבנציונליים.
יש המשתמשים באבן שמוט שחוממה מראש בתחתית התנור, יש כאלו ש"אופים" את הבצק על מחבת חם מאוד.
אני מניח שיש עוד שיטות,
 

אבי בן 1231

Well-known member
בוקר טוב, תודה רבה עבור הטיפ ושאלה קטנה

מהו היחס קמח - שמרים?
 

superman1234

New member
בד"כ 2% שמרים יבשים ו%50 עד 60% מים.יחסים משקליים.

שמרים טריים - פי 2.5 עד 3 משמרים יבשים, הווה אומר כ 6%.
לק"ג קמח תספיק קוביית שמרים טריים (50 גרם).
 

שיח סלימאן

Well-known member
מנהל
מתכון רגיל של בצק לחם בסיסי

בגדול על קילו קמח בין 500 ל600 סמ"ק מים.
כף סוכר
כף עד כף ורבע מלח (אני מוסיף לקראת סוף הלישה).
2 כפות שמרים יבשים
2 עד 3 כפות שמן (לא חובה).

להתפיח התפחה ראשונה להכפלת נפח, ללוש להוצאת אויר. לחלק לכדורים, לשטח ולאפות.

אם אופים בתנור לחמם אותו היטב לפני בחום מכסימלי, אם יש אבן שמוט או כל אבן אפיה אחרת להכניס אותה לתנור כדי שתאגור חום.

לאחרונה התחלתי לאפות פיתות דווקא על מחבת. משתמשים במחבת עבה לא משומנת, הפיתות יוצאות מצויין ומתנפחות כמו שצריך.















 

אבי בן 1231

Well-known member
תודה רבה עבור המתכון.

עכשיו אוכל להכין ארוחה מזרחית ביתית קומפלט עשה זאת במו ידיך.
 
למעלה