פלעצל לזכרה של סבתא

yair_bar

New member
מנהל
פלעצל לזכרה של סבתא

ביום שבת התכנסנו המשפחה המורחבת לארוחה לזכרה של סבתי שהלכה לעולמה לאחרונה.

כל אחד מבני המשפחה הכין מאכל שהיה מזוהה עם סבתי ואהוב עליו במיוחד.

אני החלטתי לנסות לשחזר מאפה שהיא הייתה מכינה כשהייתי ילד.

השם המשפחתי היה פלעצל. עם השנים ביצעתי חיפוש ומחקר על המתכון וראיתי שיש כמה גרסאות וכמה שמות. חלק מהמתכונים מדברים על מאפה וחלק על עוגיות.

בכולם העקרונות החוזרים - בצק, בצל ופרג.

החלטתי להכין את המתכון בתצורה שבה אני זוכר כמאפה שמרים רך והרבה בצל ופרג. מעל היינו מורחים חמאה בשכבה עבה (הזקנים גיחכו ואמרו שזו הייתה מרגרינה).

מכיוון שהארוחה הייתה בשרית הכנתי בצק שמרים ללא מוצרי חלב:

0.5 קילו קמח לבן
0.5 קילו קמח ללחם
1/3 כוס שמן צמחי
2 ביצים
1 כף מלח
1 כף שמרים יבשים
1/3 כוס סוכר
מים פושרים (מוסיפים עד שמתקבל בצק רך ומעט דביק)

לציפוי:
1/2 כוס שמן צמחי
3 בצלים
2/3 כפית מלח גס
פרג שלם (לא טחון)

במיקסר מכינים בצק רך ומעט דביק. מעבירים לקערה משומנת להתפחה.

קוצצים את הבצל לקוביות בינוניות בגודל ומבשלים במים רותחים ל-3 דקות.

מסננים את הבצל ומעבירים לצנצנת זכוכית. מוסיפים לצנצנת את השמן ומכניסים למקרר ליום לפחות.

משמנים תבנית אפייה קלות ומעבירים עליה את הבצק למרכז.

בעזרת האצבעות מותחים את הבצק עד לקצה התבנית ועושים גומות עם האצבעות.

מפזרים את הבצל על הבצק (בלי השמן של ההשרייה)

מפזרים בנדיבות פרג ומלח גס.

מניחים להתפחה נוספת במשך חצי שעה.

אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות למשך 25 דקות. מעבירים את התנור למצב גריל עליון ואופים עוד 3 דקות עד שמשחים מעט למעלה.

יוצא מאד טעים.

המבוגרים אמרו שהגרסא של מאפה שלם בתבנית הגיעה בשנים מאוחרות יותר. לטענתם בעבר סבתי הייתה מכינה מאפים אישיים בצורת עיגול, כאשר המילוי היה רק בגומה הפנימית.

זה די מזכיר את גירסת הביאלי שקראתי עליה הרבה באינטרנט.
 

שיח סלימאן

Well-known member
מנהל
וואוו, העפת אותי המון שנים אחורה

אצלנו זה היה מוצר מדף במכולת השכונתית, מדי פעם כשהייתי נשלח כילד לערוך את הקניות הייתי מקבל אישור לפלעצל'ה אחד או לבקבוק תסס (גזוז בצבע ירוק זרחני).
&nbsp
מדובר היה כמובן במאפים אישיים, למיטב זכרוני בערך בקוטר של פיתה.
 

yair_bar

New member
מנהל
היא באמת הייתה קוראת לזה פלעצל'ה


אתה זוכר להגיד לי מה היה בערך העובי של זה?
&nbsp
כי התחשק לי לנסות להכין שוב ליום העצמאות והפעם רציתי לעשות אישיים
 

raya

Well-known member
נקרא מעולה.
נראה לי שאכין, ואם הבנתי נכון- זה מאפה "פתוח". כלומר המלית גלויה ולא מגולגל עליה בצק.
רעיה
 
גם לי זכרון מסבתא שלי

עלנו לארץ בשנת 1950 ובשנתי 1956 עלה דודי עם סבתא גם מהודו..
סבתא שהיתה מגיעה לביקור אצלנו ולא הרבה .
סבתא היתה אישה עוורת אין אני יודע לומר איך ולמה.
אמא פעם קראה לי לבוא למטבח ואמרה לי בעברית תשב ותראה ומה ראיתי .
סבתא מקצצת בצל קטן קטן מדהים אשה שלא רורה מקצצת בצל שכל מקצץ לא עושה דבר כזה ,הבצל היה מיועד למילת של הקובה .
מאיר כרמיאל
 
למעלה